Wszystko fajnie. Serial mi się podobał, ale takich przekłamań na temat Świadków Jehowy to jeszcze w żadnym filmie nie widziałam. Czy naprawdę tak trudno jest zrobić wywiad i dowiedzieć się czegoś na temat, na który się pisze scenariusz? Albo po prostu oprzeć go na jakimś fikcyjnym ugrupowaniu i wtedy można sobie popłynąć z fantazją. Widząc tak poważne uchybienia zastanawiam się jak wiele jest ich w całym serialu. Szkoda, że są takie rażące błędy, bo to na serio nie było takie trudne żeby ich uniknąć. Po co robi się takie rzeczy, bo nie rozumiem jaki ktoś ma cel?
Dokładnie,to bardzo mocno przykuło moją uwagę,troszkę wyszło to jak parodia światków Jehowy,nie mająca nic wspólnego z tą właśnie religią.
Zdecydowanie poplynęli z fantazją. Od ciągłego przebywania w "zborze" po brak żałoby po smierci dziecka
Generalnie większość jest nieprawdziwa. Jakby chcieli przedstawić jakąś sektę, a wybrali na jej nazwę jedna z 4 największych religii w Polsce.
A konkretnie:
1) Świadkowie nie mieszkają razem na "salach Krolestwa". Nie tworzą zamkniętych społeczności. Są normalnymi ludźmi-prawnikami, nauczycielam, lekarzami, psychologami, którzy pracują na etacie, a wolny czas poświęcają na to żeby robić coś dla Boga i na inne swoje zainteresowania.
2) Bzdura tekst na pogrzebie, że mają zwyczaj że podchodzić do przodu mogą tylko Świadkowie. Nikt nie wyznacza nikomu żadnych miejsc na pogrzebach. Byłam, widziałam. Można stać gdzie się chce. W granicach zdrowego rozsądku oczywiście ;)
3) Pieśń która spiewali na pogrzebie jest z najnowszego śpiewnika z ostatnich lat, a akcja dzieje się w 97r.wiec powinna być jakaś stara jeżeli juz.
4) Nie stawia się zdjęć zmarłych w czasie wykładów które nie są pogrzebowe. Dziwne to też było, ale niech im będzie.
5) Tekst na pogrzebie: "Pomódlmy się śpiewem " też dziwny. Albo się śpiewa albo się modli. Na pogrzebie jest modlitwa a później kilka pieśni, (często takie jakie lubił zmarły, albo nawiązujące do nadziei na przyszłość).
No i w zasadzie cała ta postać ojca nie ma nic wspólnego ze Świadkami. Chcieli mieć jakiegoś fanatyka religijnego ok, tylko wyszły jakieś uprzedzenia scenarzysty czy kto to tam był za to odpowiedzialny do Świadków Jehowy i brak wiedzy.
Wszystko się zgadza, na pierwszy rzut oka widać że to sami jehowi piszą te komentarze. Nie można im wierzyć, są bardzo zamknięta sektą i potrafią fenomenalnie manipulować. Niestety wiem bo tracimy kumpla na rzecz tych ludzi
Zwykły hejt, uprzedzenia i brak wiedzy. A kumpla tracisz raczej z braku tolerancji widzę.
Nie, zwyczajnie ta wiedźma mu zabrania się spotykać ze znajomymi. Szantaże są na początku dziennym, jak nie zerwanie to odwołanie ślubu. Do tego wykłady teścia, straszna patologia.
Masz racje wszystko się zgadza ja po 20 latach odeszłam z tej powalonej religii i dokładnie wiem jak tam jest serial mówi całą prawdę
Ta religia strasznie ryje beret mam nadzieje że dzięki takim seriami ludzie będą jeszcze bardziej świadomi jaka to patologia
Dokładnie, jak można tak opluć czyjąś religię. Top obecnie oglądanych seriali na netflix...większości osób nawet nie będzie się chciało zweryfikować tych kłamstw i pomyślą, że rzeczywiście tak jest. Oczywiście serialu już nie oglądam , bo to karygodne celowe działanie ( bo nie rozumiem jak mogłoby być inaczej ). Wystarczyło parę minut żeby wejść na ich oficjalną stronę internetową, wywiad z którymś członków a nie puścić fantazję i pokazać Świadków Jehowy w takim świetle. Tragedia...
Wypisane konkretne argumenty kontra człowiek który nawet nie sprawdził znaczenia słowa sekta. Nikt nie musi się starać , wątpię że cokolwiek do ciebie dotrze
Ja doskonale znam znaczenie słowa sekta a jehowi idealnie idealnie do tej definicji pasują. Bardzo dużo czytałem na temat tego kultu ze względu na kolegę którego próbują zwerbować, włos się jeży na głowie co tam wyprawiacie
Zamiast wylewać żale z powodu tego że znajomy nie chce się z tobą " kolegować ", przeczytaj definicje jeszcze raz
Dzięki Bogu znajomy chce się ze mną kolegować, tylko jego dziewczyna z sekty, w której niestety ślepo się zakochał robi wszystko żeby go odciągnąć od przyjaciół i rodziny. Może sam powinieneś zapoznać się z definicją sekty?
Nadal wzruszająca historia i bezsensowna dyskusja. Szybko jest kogoś opluć, ciężej rzucić argumenty. Ja już skończyłem bo jak pisałem wcześniej i tak nic nie dotrze, najpierw trzeba zmienić nastawienie.
Nie miałem złego nastawienia do tej sekty, pamiętam że jak byłem dzieckiem to ojciec zawsze ich zapraszał na herbatę. Sytuacja znajomego zmusiła mnie do dowiedzenia się o nich więcej i to otworzyło mi oczy. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Tutaj znajdziesz pomoc www.sjwp.pl
Zastanów się gdzie czytałeś? Wiesz ile można przeczytać na temat katolików w internecie? A ile jest w wiadomościach o pedofilii i innych zboczeniach. Czy to określa wszystkich ludzi w tej religii i ja definiuje? Jak byś zadał sobie trochę trudu i porozmawiał bezpośrednio ze Świadkami to może byś się prawdy dowiedział. Widać że jesteś tu po to żeby hejtować innych a nie dzielic sie wiedzą. Przedstawiłam rzeczowe argumenty jakie błędy były w serialu. To nie jest forum do rozmów o religii tylko o filmie więc po co wylewasz tu swoje żale? Może porozmawiaj szczerze z kolegą jak jest, a nie tutaj opluwasz ludzi, którzy starają się żyć że wszystkimi w zgodzie. Zastanów się.
No i co z tego? U jehowych też pełno pedofili ale z tego powodu właśnie o tym nie wspominałem. Czytałem wypowiedzi osób którym udało się opuścić sektę, do tego dochodzi to co opowiada nam kumpel. Takiego zakłamania i obłudy nie ma u wyznawców religii, nawet u najgorszych moherów. W pierwszym punkcie napisałaś że jehowcy są otwarci, haha. Tak, do momentu dołączenia do sekty i to mnie zmotywowało do odpisania na tą manipulacyjną paplaninę. Jeśli życie w zgodzie oznacza zmuszanie człowieka do zerwania kontaktów z przyjaciółmi i rodziną to jesteście jeszcze bardziej zmanipulowani niż sądziłem
Wiesz co widać że plujesz jadem bo musisz się wyżyć a nie dlatego że masz jakieś argumenty. Oceniasz mnie a mnie nie znasz. Zakładasz ze wiesz kim jestem, a nawet nie zapytałeś, twierdzisz że manipuluje. Bardzo to chamskie i przykro mi ze tak robisz. Dla mnie to Ciebie zmanipulowali na tym forum, co to niby Ci prawdę miało powiedzieć. Dlaczego uznałeś że to źródło prawdziwej wiedzy? Bo jest na nie i Ci pasuje, bo lubisz negatywnie oceniać ludzi? "Pełno pedofili" - kolejna rzetelna informacja z Twojego super forum? Co to za statystyka pełno? Ile Ty masz lat, bo rozmawia się jak ze zbuntowanym nastolatkiem który wszystko wie lepiej? Opuścić sektę? Co to za bzdury na tym forum. Nikt nikogo nie zmusza do bycia Swiadkiem, jak nie chcesz to nie jesteś i tyle. Mam mnóstwo znajomych którzy byli wychowani w rodzinie Świadków i zdecydowali ze chcą żyć po swojemu i nie mieli jakichś problemów z wyjściem. Co Ty wypisujesz? Rozumiem że czytając takie fora mogłeś się wystraszyć, bo ono po to jest żeby straszyć ludzi i hejtować. Każda informacje można przedstawić na różne sposoby. Tak jak pisałam to nie miejsce na takie dyskusje, forum dotyczy filmu jak nazwa wskazuje. Chcesz pogadać nie ma problemu, ale pewnie się będziesz bał że będę Tobą manipulować, co? I przez to jest taka dezinformacja.
To nie jest tylko to forum, jest pełno informacji w internecie jak i pomocy dla ofiar jehowych. Na samym youtube jest kilka kanałów byłych wyznawców opisujących swoje traumy. Zresztą nie muszę niczego czytać, wystarczy że przebywamy gdzieś gdzie jest i ona albo nie daj boże mogą pojawić się jej rodzice. Ostatnio wyłożył nam całą listę zakazanych tematów, jak np. fakt że był na urodzinach jednego z nas. Przecież to jest życie w kłamstwie na co dzień, nawet odpowiednio słowa musi dobierać! To jest paranoja i patologia. Możemy dyskutować dalej. Na szczęście świadomość ludzi na temat tej sekty cały czas rośnie i co raz więcej ofiar decyduje sie opowiedzieć swoją historię
Wiesz co nie wiem z kim się zadał Twój kolega ale na pewno nie ze Świadkami Jehowy. Bzdury wypisujesz niestety. Wiadomo że w każdej religii są różni ludzie i jacyś nadgorliwi też się mogą znaleźć, ale nie ocenia się całej religii na podstawie zachowań jednostek. Świadkowie Jehowy nie mają listy zakazanych tematów. Więc jeżeli ktoś Twojemu koledze zabrania na jakieś tematy rozmawiać to to nie są Świadkowie. Z uporem używasz słowa sekta, chociaż ni jak się ono ma do tematu. Zapytaj jakiegoś religioznawcy. A te osoby co się na forum wypowiadają to powinny poszukać pomocy psychologa, a nie się dowartościowywać szkalując coś czego nie rozumieją. Tam w przeciwieństwie do religii katolickiej nikt nie narzuca ci wiary po urodzeniu. Sam podejmujesz decyzję jak jesteś do niej dojrzaly i świadomy i to jest super. Nikt nikomu niczego nie narzuca, zwłaszcza że jedynym wyznacznikiem norm moralnych jest Pismo Święte, a nie ludzie. Ale widzę opór z Twojej strony do zbadania faktów. Aż miałabym ochotę porozmawiać z Twoim kolegą, bo robisz z niego bezmyślna sierotę która daje sobie wszystko wciskać. Moim zdaniem po prostu Twój kolega się zmienił i nie chcesz tego zaakceptować i go stracisz ale przez swój upór a nie dlatego że zostanie Swiadkiem.
No to chyba sama nie jesteś świadkiem skoro możesz obchodzić lub uczestniczyć w przyjęciach urodzinowych. Nie twierdzę że istnieje lista zakazanych tematów, w tej sekcie panuje podświadoma autocenzura i wiem że ty pewnie tego nie widzisz, bo to trudno dostrzec kiedy jest się indoktrynowanym od dziecka. Przykład "nie jesteśmy na wieczorze kawalerskim, mówimy męski wieczór". Tak samo śmieszny jest twój argument ze sami mogą zdecydować czy chcą być świadkami, no na stówę zdecydują inaczej gdy grozi im widmo wyrzucenia z domu. Do tego zakaz nadmiernej edukacji? Nie wiem jak to określić, przy rozmowie na niektóre tematy świadkowie zmieniają temat, nawet wspominanie niektórych rzeczy powoduje u was nerwowość
Wcale nie twierdziłam że jestem Swiadkiem i tu właśnie twój błąd, bo powiedzialam że nie zapytałeś a od razu przykleiłeś mi etykietkę. Bardzo dobrze po prostu znam temat w związku ze swoimi zainteresowaniami. Mam też znajomych wśród Świadków i wiem że to co wypisujesz to stek bzdur. Po prostu Twój kolega za bardzo się chyba przejął i przesadza. Urodzin nie obchodzą, bo nie uznają żadnych pogańskich zwyczajów, co w tym dziwnego? Mnie bardziej dziwi dlaczego katolicy np.nie znają pochodzenia swoich świat ani nie wiedzą dlaczego coś robią, a nie ze ktoś coś robi z przekonania. Kolejna bzdura to o wyrzucaniu z domu. Nikt tam nie wyrzuca dzieci za to że nie chcą zostać Swiadkami( kolejna mądrość z forum pokrzywdzonych którzy nie przyznają się tam przecież co nawywijali tak na prawdę- czytając to słuchasz tylko jednej strony- czy to jest Twoim zdaniem sprawiedliwość?) ja widziałam parę takich wywiadów na yt i na kilometr śmierdziało to próba wybicia się na swojej niby trudnej sytuacji. Dlatego mówię że każda informacje można przedstawić na dwa sposoby i o każdych rodzicach można powiedzieć że byli źli. Internet przyjmie wszystko. Zakaz nadmiernej edukacji też czegoś takiego nie ma. Tak jak pisałam znam i prwanikow i lekarzy i nauczycieli Świadków i są to przesympatyczni i inteligentni ludzie. Także skończ już może z tym szkalowaniem. Oni w takich dyskusjach najczęściej się nie udzielają bo im szkoda energii i mi też już się powoli kończy bo ręce opadają na takie bzdury.
No widzisz, inaczej byłoby gdybyś napisała szczerze "jestem świadkiem jehowy i wcale takich rzeczy u nas nie ma". Ale szczerość u sekciarzy nie istnieje stąd próbujesz najpierw udawać zatroskanego katolika, potem dajesz mi wykład na temat szczegółów tej sekty a teraz znów twierdzisz że wcale nie jesteś jehowa. I masz racje, nie ma sensu dyskutować bo nawet nie próbujesz odpowiadać na moje argumenty do tego te konta xD zrobiłaś fuszerkę, nie będzie miejsca w raju. Pozdrawiam
Nie jestem katolikiem, ateistą też nie. Byłam wychowana w rodzinie Świadków i znam temat od podszewki w przeciwieństwie do Ciebie dlatego nie pozwolę obrażać tych ludzi. Nie muszę Ci się z niczego tłumaczyć! To nie jest strona pod tytułem jakiego jesteś wyznania tylko co myślisz o filmie który obejrzałeś. No i widzisz już krytykujesz kolejnych ludzi których nie znasz. Jakie kolejne konta? Zaczynam się Ciebie bać bo gadasz jak wariat, który wszędzie widzi spisek. Jakie argumenty???? Nie podałeś żadnych argumentów tylko wyssane z palca newsy. To jest żałosne. Ja już skończyłam. Swoje powiedziałam. Każdy kto ma mózg i trochę myśli jak będzie chciał dowiedzieć się jak jest na prawdę to zapyta Świadków jak do niego przyjdą. A Ty jesteś zwykłym hejterem dlatego pisz sobie co chcesz ja zgodnie z radami innych nie pisze już z Toba bo tylko mi humor zepsułeś takim bezmyślnym gadaniem. Nie wiesz co to sprawiedliwość, rzetelność i kultura osobista.
Byliśmy Świadkami Jehowy (Krystian i Paulina) https://www.youtube.com/watch?v=1hUg3w1IZM0
Byliśmy Świadkami Jehowy. Jak wygląda życie w organizacji? - Światusy -10 pytań #15 https://www.youtube.com/watch?v=z5Hyhu8Ezv0
Wyzwalające odejście z ruchu Świadków Jehowy - rozmowa z Michałem | Stacja Ateizm https://www.youtube.com/watch?v=4n6PUbAGMhY
Jak wygląda życie ŚWIADKÓW JEHOWY? – 7 metrów pod ziemią https://www.youtube.com/watch?v=naU8h-HNsy0
Siła jest kobietą. Była Świadek Jehowy: "Musiałam zacisnąć zęby i czekać na Armagedon" https://dziendobry.tvn.pl/a/sila-jest-kobieta-byla-swiadek-jehowy-musialam-zacis nac-zeby-i-czekac-na-armagedon
Kiedyś byli świadkami Jehowy, teraz opowiadają o swoich doświadczeniach. „Psychomanipulacyjna sekta, która niszczy ludzi” https://www.wprost.pl/kraj/10165969/kiedys-byli-swiadkami-jehowy-teraz-opowiadaj a-o-swoich-doswiadczeniach-psychomanipulacyjna-sekta-ktora-niszczy-ludzi.html
Jak wygląda życie świadków Jehowy? "Straciłem kontakt z rodziną. Ukrywane sprawy gwałtów wstrząsnęły mną najbardziej" https://noizz.pl/big-stories/byly-swiadek-jehowy-w-co-wierza-jak-wyglada-ich-zyc ie-i-dlaczego-odszedl-ze-wspolnoty/pe9v9n2
Wybudzeni, czyli życie bez Jehowy https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/wybudzeni-czyli-zycie-bez-jehowy/
Idź rekrutować gdzie indziej
Żal mi Ciebie. Żyjesz nienawiścią i negatywizmem. Oceniasz innych, krytykujesz. Powinni Cie zablokować. Sprawiłeś że nie mam ochoty już się w ogóle udzielać na żaden temat. Zastanawiam się dlaczego nikt tu nie kontroluje takich zachowań. Za takie zachowania możesz odpowiedzieć przed sądem. Wyzywaj się na swoich forach a nie na filmwebie.
Bo wkleiłem kilka linków potwierdzających moje słowa? Ty się nie udzielasz tylko ciągle powtarzasz że hejtuję, nie mam argumentów i kłamię. Jeśli ktoś krytykuje katolików to większość osób zwyczajnie się zgodzi, potwierdzi bo nie ma sensu zaprzeczać skoro to prawda. Ty nie chcesz przyjąć żadnego argumentu, wszelkie informacje wypierasz i odpowiadasz atakiem. Wybacz jeśli cię uraziłem ale to są fakty
Masakra. Robisz nam tylko wstydu, bo w przeciwieństwie do nich nie podajesz żadnego rzęczowego faktu. Nawet jak manipulują, to tobą nie muszą. Obciach i tyle.
weź Adrianna już przestań, z wszystkich tych kont piszesz ty? Żaden katolik czy ateista nie napisałby takiego komentarza xD
Czy Ciebie przypadkiem walec nie potrącił? Czytam całą tą dysputę i zgodzę się tylko z jednym co napisałeś: żaden katolik i ateista by nie napisał ale takich bredni jak ty. Nie wchodzę dalej w dyskusję, bo nie chcę zniżać się do twojego poziomu. Innym też to radzę.
nie pogrążaj się skarbie, żadej ateista czy katolik nie napisałby "Robisz nam tylko wstydu" bo my się tak nie identyfikujemy, jako ścisła grupa, to nie sekta :)
Damian ma pełną rację, jeszcze jestem świadkiem ale jak tylko skończę liceum opuszczam tę sektę. A wy tutaj jehowi nie róbcie wstydu :)
Jeśli chodzi komentarz "robisz nam wstyd". To odpowiedzią na pytanie "nam to znaczy komu?" brzmi -ludziom ze świata ;-). Dla ŚJ to jest podział ludzi. Oni wierzą, że oni są jedyną słuszną organizacją a CI źli ludzie ze świata myślą tylko o tym żeby ich odciągnąć od wiary, bo im zazdroszczą, że będą zbawieni a sami nie są w stanie znieść ich "zasad", bo są słabi, plugawi itp. Nie zdają sobie sprawy, że ludzie po prostu są szczęśliwi w swoim, życiu i mają gdzieś ŚJ dopóki im kogoś nie zabiorą. I ten komentarz tylko pokazał że pisała go bardzo wyoutowany ze świata ŚJ.
Jeśli chodzi o Twojego kolegę (założyłam konto tylko dlatego, że poruszyła mnie ta sprawa). To w tym związku nie ma miłości z jej strony. Szantażuje=nie kocha. Jeśli ktoś kogoś kocha to akceptuje go takim, jakim jest. Dla niej liczy się tylko organizacja, a zdecydowała się na chłopaka spoza zboru, bo tam zwyczajnie jest deficyt młodych ludzi a zwłaszcza facetów. (Psychologicznie kobiecie jest trudniej odejść) . Dlatego to on ma przewagę i powinien stawiać warunki, przede wszystkim nie żenić się z laską, która już na wstępie go szantażuje. Potem będzie już tylko gorzej, co pokazują poniższe filmy. Nawet jeśli odwoła ślub to ona będzie w kiepskiej sytuacji. W swoim zborze będzie już naznaczona tym że została odrzucona przez światusa i sama jest sobie winna. Jej zależy tylko na tym żeby dorwać męża i przerobić według swoich upodobań.
Nie będę pisać o swoich doświadczeniach z tą organizacją ani wrzucać żadnych filmików do wyznań byłych członków, bo dla nich to młyn na wodę , że są atakowani i prześladowani przez cały świat. Pod spodem wrzucę trzy filmy opublikowane na ich oficjalnej stronie, które potwierdzają to co mówiłeś i też pokazują jak może wyglądać życie Twojego kolegi po ślubie z tą dziewczyną. Swoją drogą ciekawe jest to że z jednej strony uważają te zasady za takie słuszne a z drugiej próbują udawać przed ludźmi że one nie istnieją. CO więcej za negowanie ich można zostać wykluczonym.
A to poniższe filmy instruktażowe made by strażnica
(w miejsce "^" wstaw "/" , "*" to ".") nie wiem czemu zablokowali mi wstawianie lików :
1. Jak znaleźć prawdziwą miłość czyli jak będzie wyglądac jego małżeństwo z taką laską. Pada tam nawet określenie od jednego z bohaterów że nie odzywa się do brata bo został wykluczony i tak należy robić.
https:^^www*jw*org^pl^biblioteka^materialy-wideo^#pl^mediait ems^VODMoviesModernDay^pub-ivtru_2_VIDEO
2. Czym grozi odcięcie się od organizacji - demonizowanie normalnych ludzi spoza orgu
www*jw*org^pl^biblioteka^materialy-wideo^#pl^mediaitems^VODM oviesModernDay^pub-ivpro_1_VIDEO
3. Film niestety już usunięty, o tym dlaczego nie należy zadawać się z ludźmi ze świata, na szczęście został omówiony na youtube
https:^^www*youtube*com^watch?v=ZYm0MMFkt0k
4. Czego uczą dzieci - starsza siostra ze zboru jest "zabawką" Jehowy więc jak dziecko ją potrąci to Jehowa będzie smutny. Ale jak potrąci starszą kobietę na ulicy to nie jest to już zabawka Jehowy więc jest ok.
www*youtube*com^watch?v=eXmXobISTNQ
A masz z tym problem? Każdy kiedyś zaczyna. Przekłamania w tym serialu skłoniły mnie do tego żeby się na ten temat wypowiedzieć. Serial mi się bardzo podobał, tylko ten wątek był niesprawdzony i kiepsko zrealizowany.
Serial był konsultowany przez soby, wychowane w jw.org, więc znające temat od podszewki.
Nie sądzę by ktoś to konsultował. Film ma ogrom nieścisłości. Nie tylko dotyczących Świadków Jehowy- chociaż tu faktycznie widać, że konsultacje polegały chyba na oglądaniu głupich filmików z YouTube i czytaniu "newsów" na poziomie pudelka. Bardzo rozczarowujące.