Dlaczego jak amerykanie zrobią takie Lato 84 to te lata 80-te czuć w każdej scenie. A u nas? Nawet pod patronatem Netflixa te lata 90-te wyglądają sztucznie i nierealnie...
Jestem.po 1 odcinku I uwazam że doskonale serial oddaje klimat lat 90 począwszy od mebli,komputerów
i samochodów (uwalanych blotem po powodzi) na muzyce (którą jest zaje...)skończywszy . Klimat jest !
Zgadzam się. Niestety, bardzo kiepsko pod tym względem w porównaniu do sezonu 1.
Po pierwszym odcinku nie mam większych uwag do scenografii. Cieszą mnie ujęcia kręcone w bliskich mi plenerach - na osiedlach Zawiszów i Zarzecze w Świdnicy. Ogólnie czuć klimat tamtych lat. Uważny widz mógłby ewentualnie zauważyć wagon osobowy w scenie na dworcu z logiem Przewozów Regionalnych, które powstały ponad 10 lat później niż czas akcji serialu.
Jedyne do czego mogę się przyczepić jeśli chodzi o odwzorowanie lat 90. to te nawiązania do popkultury w zbyt dużej ilości. No i chyba takich słów jak t-shirt czy pecet się wtedy nie używało. No i chyba komórka się wtedy nie mówiło, ale nie jestem pewny.
to nie dokument, pewne rzeczy się zostawia, z przyczyn czysto ekonomicznych albo jako easter eagi, a pewna przesada czy kompulsywność nawiązań też może być skutkiem zamierzonym - ja to lubię ale rozumiem tych co mają inaczej. Nie rozumiem fryzury Różdżki po wizycie w salonie fryzjerskim - nie jest z żadnej epoki - jest z dupy
bo taką puszczali w 90’ z hakiem, pierwsze prywatne rozgłośnie - nie było hitów z dnia na dzień, dwu, trzy letnie bywały podejrzane - panowała zasada - old is but gold is. W dziewięćdziesiątych cały czas walczyliśmy z komuną czy to z rozbiegu, strachu, czy przyzwyczajenia - nowe niekoniecznie do tego pasowało ale wyrywało się :)))
Chyba nie było Cię w lokalach w 1997 albo słaba pamięć. W lokalach puszczali głównie bieżące przeboje, house, techno w stylu La Bouche, Coco Jambo itp. Owszem zdarzały się lokale o tematycznej muzyce np. '80 ale raczej w dużych miastach.
Budka Suflera – „Takie tango”, Kayah – „Na językach”, Edyta Bartosiewicz – „Jenny”, T.Love – „Chłopaki nie płaczą”, Anna Maria Jopek – „Ale jestem”, Varius Manx – „Kiedy mnie malujesz”, Elektryczne Gitary – „Co ty tutaj robisz?”, Maryla Rodowicz – „Łatwopalni”. - to sa przykłady polskich hitów z 97 które leciały w prywatnych rozgłośniach cały czas. Czy coś z tego było w serialu? Kojarzę jedynie coś Kajah. Z muzyką dali ciała dokumentnie.