Rojst
powrót do forum 3 sezonu

Witam. Skończyłem niedawno 3 sezon i jest kilka kwestii, które mnie nurtują. Nie mogę znależć na nie odpowiedzi, być może zauważyliście coś czego ja nie dostrzegłem.
1. Podczas kolejnej wizyty Jassijeja u Wanycza, Jassijej mówi "znajdzie się chłopak, znajdzie się pańska zguba". Skąd u niego taka pewność że list będzie miał Syn Kierownika? Było to chwilę po tym jak Jassijej zobaczył zdjęcie naszyjnika z wykopalisk, no ale przecież to w żaden sposób nie stwierdzało dla niego czyje zwloki zostały odnalezione a już tym bardziej kto jest mordercą ofiary i tym samym nie mógł podejrzewać że Kierownika zabił w ramach zemsty jego Syn. Jassijej na ten moment nie wiedziął co się stało z naszyjnikiem.
2.1 Jass po wizycie w szpitalu i uzyskaniu informacji od Wandy, sugerujacej że za porwaniami stoi m. in Syn Kierownika, udaje się na dworzec aby dowiedzieć się od ojca gdzie się spotkał z Filipem/Albertem. Jak wiadomo tej informacji nie udaje się jej wydobyć a Ojciec na odchodne daje jej gazete z artykułem na temat wykopalisk. Czy była to dla niej jakaś wskazówka? Bo ja sie nie mogę nic doszukać.
2.2 Chwile po wydarzeniach z poprzedniego punktu, Jass udaję się do hotelu i rozmawia z Miką na temat Syna Kierownika. Dochodzą do wniosku że był to alfons, który pracował w hotelu po czym udają się do jego starego miejsca zamieszkania. Skad mieli wiedzę na temat tej lokalizacji ? Pisaliście w innym temacie, że Mika mogł to w miedzyczasie sprawdzić w bazie danych lub że Jass znała to miejsce z dzieciństwa (chodż nie do końca bo raczej znała tylko miejsce gdzie czasami przebywał sam Filip/Albert). Ale nawet nakładając że tak było to skąd by mieli pewność że akurat tam właśnie będzie Filip/Albert. Poza tym dlaczego Jass dopytywała usilnie Ojca o to gdzie się z nim spotkał, skoro chwile póżniej wiedzieli gdzie mają sie udać? No chyba ze miejsce spotkania a miejsce zamieszkania należy traktować jako dwie osobne kwestie.
3. Gdy "Muszka" wpadła do Kierownika z życzeniami urodzinowymi, powiedziała że widziała konferencje i zapytała dlaczego ją okłamał. Domniemam ze chodziło o Violkę. Zapewne powiedział jej to samo co Synowi, czyli że wyjechała. Skąd "Muszka" miałaby wiedzieć że na wykopaliskach odnaleziono Violkę? Naszyjnik? Przecież "Muszka" zapewne nie wiedziała o tym ze Violka miała takowy przy sobie. Poza tym nie było nic, po czym mogłaby stwierdzić że to własnie ona została wykopana.
4. Pytanie powiązane z pierwszym sezonem. Na zdjeciu sekcji pływackiej z rocznika 1960 znajduje się "Muszka", Violka i Helena. W pierwszym sezonie podczas wizyty Wanycza w ośrodku jest prezentowane zdjęcie z rocznika 1962 na którym znajduje sie również Helena, która swoją drogą wogóle jej nie przypomina. Skad postać Heleny na zdjęciach z dwoch różnych roczników?

ocenił(a) serial na 9
Orhain

2.1. Zrozumiałem to tak, że ojciec Jass założył, że skoro prokuratura (w postaci pani asesor - Kingi) zna adres zameldowania Filipa/Alberta (kamienica przy Słowińskiego 5) nie warto kierować tam córki. Z ich poprzedniej rozmowy w hotelu, w której Jass zwierza się z kradzieży naszyjnika i wręczenia go Filipowi można przypuszczać, że ojciec Jass celowo wręcza jej gazetę z fotografią naszyjnika na okładce, aby pani detektyw sprawdziła miejsce - szklarnię, w której bawiły się dzieci.

2.2. Mam nadzieję, że w pewien sposób powyżej udało mi się odpowiedzieć na pytanie.

3. Muszka musiała widzieć naszyjnik na szyi Violki przed spotkaniem z Niemcem. W odcinku 5. w scenie, gdy Violka siedzi przed lustrem podchodzi do niej Filip i mówi, że uczyni ją królową balu, na co odpowiada mu: "Tak, a jak?" Bardzo możliwe, że po tej chwili Violka założyła naszyjnik. Zakładając, że po opuszczeniu hotelu śpieszyła się i nie zdążyła zdjąć naszyjnika można wytłumaczyć to, że miała go przez cały czas na szyi.

4. Na podstawie sceny z cmentarza (s02.e02) Helena urodziła się w 1945. Mając 15 i 17 lat mogła trenować w szkolnej sekcji pływackiej prowadzonej przez Grochowiaka. W sezonie trzecim (s03e05), gdy Kociołek chce przekonać Violkę na spotkanie z Niemcem dowiadujemy się, że Helena nadal pływa i "może zostać olimpijką".

ocenił(a) serial na 8
dark_filmweb

Dzięki za odpowiedź. Możliwe więc że tak było, nie wykluczam przedstawionych przez Ciebie wersji, poza punktem 3. Sprawdziłem dokładnie fragmenty, które były po wejściu w posiadanie naszyjnika przez Violke. Nie miała go ani razu na sobie i to zarówno podczas podrózy do Niemca, jak ucieczce z pokoju. W obu przypadkach było widać szyje Violki dość wyraźnie. Poza tym przy ucieczce trafiła przecież na Jassijeja, który chwilę wcześniej zauważył brak naszyjnika. Gdyby go miała na sobie to by to dostrzegł od razu zapewne.