PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 238119
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Jeden z niewielu seriali ktory zainteresowal mnie od pierwszego odcinka. Nie przepadam za serialami kryminalnymi a juz zwlaszcza brytyjskimi, ale moze to bylo spowodowane tym ze do tej pory nie widzialam zadnego dobrego serialu z tego gatunku:)) Wczoraj zobaczylam na tvp2 po raz pierwszy i glowny bohater ze swoim ciętym charakterem mnie calkowicie kupil. Nie moge doczekac sie kolejnych odcinkow, wiec chyba zaczne ogladac w necie. Jak dla mnie rewelacyjny choc przyznaje ze zobaczylam dopiero jeden odcinek :)

monia198923

Uciekaj, ratuj życie., ;p

ocenił(a) serial na 10
monia198923

Cierpliwości, oglądaj jeden odcinek na tydzień a w tzw międzyczasie delektuj się smaczkami, które przy oglądaniu odcinek po odcinku mogą gdzieś ulecieć ;) Pamiętam, jak kiedyś ludzie chodzili w koszulkach z napisem "kto zabił Laurę Palmer???" - ale wtedy na kolejną odsłonę Twin Peaks czekało się tydzień, żyjąc historią i snując przez 7 dni nieprawdopodobne domysły, które często były ciekawsze, niż sam serial ;)). A tak, odcinek pierwszy, zaraz potem drugi, trzeci, a przy czwartym nie pamiętasz, że w pierwszym było to, czy tamto - po prostu nie zdążysz porządnie przetrawić, że tak powiem :) No ale to oczywiście moje zdanie. Sherlock jest fantastycznym serialem, co ciekawe - kompletnie nie razi przeniesienie historii w czasy współczesne... Mając na uwadze np. CSI z ich technologią i naukowcami, okazuje się, że jednak stara poczciwa dedukcja też daje radę. I to jeszcze jak!
A tak a propos brytyjskich seriali: z tych nie dawno wyemitowanych polecam "Luthera" - szczególnie 2 sezon.
Pozdro!

ocenił(a) serial na 10
antonego

Też polecam Luthera, Idris Elba jest genialny!

ocenił(a) serial na 7
Agnes_scorpio

też :)

antonego

O dzięki, z checia obejrze tego Luthera w oczekiwaniu na kolejne odcinki Sherlocka :)

ocenił(a) serial na 6
antonego

Luther jest jeszcze lepszy niż Sherlock.

ocenił(a) serial na 10
jacekturysta

W każdym razie na pewno z czystym sumieniem można Luthera polecić moni198923. Jak widzę, to nie tylko moje zdanie ;)

ocenił(a) serial na 10
monia198923

Nowych Sherlockistów przybywa ;D
Oglądaj, ten serial to jeden z tych lepszych, a przedmówca ma rację - lepiej oglądać 1 odcinek raz na tydzień. Jeśli czytałaś powieści sir Arthura Conan Doyle'a to możesz zauważyć kilka nawiązań... a jeśli nie, to po obejrzeniu serialu zachęcam do zapoznania się z książkami, albo przynajmniej jednym opowiadaniem (może to nie jest mistrzostwo, ale ja sir Arthura wielbię całym sercem).
Chyba zacznę oglądać wszystko od początku. Ten serial uzależnia i bardzo dobrze ;)

ocenił(a) serial na 10
Ireth_Oakenshield

Kilka lat temu kupiłem sobie pełną antologię dzieł sir Arthura w jednym tomie: waży toto tyle co płetwal błękitny i niewiele jest od niego mniejsze ;)
Jako fan prozy Conan Doylea mogę z pełną premedytacją stwierdzić, iż serial nic nie psuje nie przeinacza, jak niektóre ekranizacje. Co więcej, jestem mile zaskoczony, że tak świetnie twórcom wyszło przeniesienie oryginalnej historii na ekran w dzisiejsze czasy. Film rządzi się innymi prawami niż proza, scenarzysta MUSI uwzględnić inny sposób odbioru dzieła. W serialu Sherlock jeździ taksówkami, w książce dorożkami, w oryginale pyka fajkę i zapodaje se kokainę a tu tylko plastry nikotynowe ;) Ale to szczegóły, które, podobnie jak kilka innych, nie zmieniają faktu, że cały serial jest świeży, zabawny, trzymający w napięciu i całkowicie WIARYGODNY. Nawet niektóre dialogi żywcem przeniesione są z prozy, a to świadczy o ponadczasowości historii o geniuszu z Baker Street 221b. Myślę, że gdyby sir Arthur pisał DZISIAJ, to jego Sherlock byłby toczka w toczkę jak ten z serialu ;) I tu jest cała siła Sherlocka!

ocenił(a) serial na 10
antonego

Mówisz o tym niebieskim wydaniu ważącym 10 kg? też kupiłam :) To uczta dla ciała i ducha, plus fitness ;)

ocenił(a) serial na 10
Agnes_scorpio

Dokładnie! Wyd REA, na okładce Sherlock w szkarłacie z fajeczką! Mówimy o tym samym?

ocenił(a) serial na 7
Agnes_scorpio

aż sprawdziłam, ponad 4 kg, masz jakieś specjalne dodatki? ;)

ocenił(a) serial na 10
iwonrud

Zgadza się, Rea, 1107 stron :) Eee tam, to ciężar gatunkowy jest ;)

ocenił(a) serial na 10
antonego

Również mam to wydanie - ludzie bardzo dziwnie patrzyli się na mnie w Empiku, kiedy rzuciłam się na półkę pełną Sherlocków ;)
Ciężar olbrzymi (waży tyle co cały tornister wypchany najcięższymi podręcznikami), ale ta książka to cudo!
Kocham wersję Panów Trolli z BBC. Sherlock z telefonem, a Watson posiadający własny blog... sir Arthur z pewnością byłby za.
Jak ja chcę 4 serię!

Ireth_Oakenshield

No chyba tak zrobie, bo i tak nie mam zbyt wiele wolnego czasu na ogladanie w necie :) Szkoda tylko ze nie dadza ze 2 odcinkow naraz lub 2x w tygodniu:)