PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 239 tys. ocen
8,5 10 1 239191
7,9 51 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Witam. Co sądzicie o dwóch najnowszych adaptacjach powieści o słynnym detektywie? Mam na myśli tenże serial i filmy Ritchiego. A może Waszym zdaniem książka przewyższa wszystko?
Ja osobiście zafascynowałam się każdą odmianą. W każdej z nich Sherlock i Watson są doskonale dopracowanymi, interesującymi postaciami i każdą z nich jestem w stanie "strawić" i poznać od każdej strony. (If u know what i mean ;p)
Książkowy Sherlock jest rzecz jasna wspaniałą, klasyczną postacią, którą pokochało już tylu fanów na świecie, że nawet nie ma się o co spierać. Mamy więc szarmanckiego, zadbanego dżentelmena, który lubi pykać fajkę i rzucać nieśmiertelnymi mottami. Nie gardzi akcją i, jak na tamte czasy, bywa dosyć ekscentryczny.
Sherlock Ritchiego ma tej ekscentryczności w sobie jeszcze więcej, a poza tym jest uroczym narcyzem i zazdrośnikiem. Polubiłam go takiego, a co więcej, polubiłam również Watsona, którego ledwo zauważałam w książce. Jedyne uczucia jakie tam do niego żywiłam, to w najlepszym razie litościwa sympatia. Zaś odegrana przez Jude'a Law postać jest tak wyrazista, że było to dla mnie miłą odmianą i zupełnie naturalnie się do niego przekonałam.
Natomiast co do serialu - jeżeli mam się skupić na samych postaciach, to muszę przyznać - świetna robota! Sherlock jest cynicznym, chamskim autsajderem, który jednak przejawia zachowania charakterystyczne dla książkowego Holmesa. Jest tak samo przywiązany do Johna i ma zwyczaj wpadania w śledczy szał. Jednak - czy to ciężar dzisiejszych czasów, czy przemyślana decyzja scenarzysty - jest to człowiek bardziej antypatyczny i skupiony na sobie. Na dodatek brakuje mu uroku RDJota. A jednak - któż z nas, fanów, nie polubił serialowego Sherly'ego? ;)
Trudno mi oceniać, które z tych dzieł jest najlepsze. Może Wy macie mocne, wyrobione zdanie? ;) Czekam na Wasze opinie.

Nimfadora_2

On jest tak szalenie dopracowaną i idealnie dopasowaną postacią, że aż trudno go było przełknąć w pierwszym momencie ;]
'Hiiiiiiii!'
Ja pierdzielę, nie mogłam nerwowo wytrzymać tej sceny na basenie. Ale potem... Załapałam częstotliwość Jima. Naprawdę, Moffat to geniusz! Chyba trudno byłoby stworzyć lepszą postać ekscentrycznego geniusza XXI w., może poza Jokerem ;D
A tak w ogóle, to w sumie smutno, że Jimmyego już nie będzie ;( No chyba, że to jakiś kolejny blef... Ale wolę nie. Niech już nie przekombinowują. Niech będzie koniec szalonego pana M, niech raczej zrobią odcinek z Mary Morastan, przyszłą żonką Johna ;D

Alicja_Klara

Morstan*, of course ;)

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Ta postac jest naprawdę świetna. Śmiało mogę rzec, że jest jedną z moich ulubionych postaci, choć przy oglądaniu drugi raz serii (pokazywałam go znajomej) następował dziwny paradoks- miałam ochotę zadusić go własnymi rękami. To naprawdę dobra postać, BAFTA się całkowicie należała.
A co do jego końca, pamiętasz jak w I cz.Sherlocka z RDJ Mary myślała, że Holmes się powiesił? Wtedy Watson powiedział, że za bardzo się kocha, żeby zdobyć się na coś takiego (no mniej więcej ;)). Nie odniosłas może wrażenia, że śmierć JM była łatwa? Za łatwa? :P

Nimfadora_2

No... On przecież dopiero siebie kochał! ;D Ale jednak wole już żeby go nie było... To takie budowanie Matrixów na Matriksie. Dosyć, jakkolwiek mocno go kocham! <333
P.S. Też miałam go czasami ochotę zadusić...

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

(Spoiler jakby kto czytał :D) Ja jestem ciekawa jak Sherlock wróci do życia (kinowy mnie położył na łopatki, śmiech przez rozpacz (ach to spojrzenie do Watsona i spokój przy upadku) i złość (no bo tu taki patos, a co to miało byc potem, w tym dziwnym stroju na dodatek?! :D)). No nie mogę się doczekać! I serialu i filmu! I reakcji Watsonów :D

Nimfadora_2

W kinie to ja przeżyłam mały szok z tym wodospadem... Przez bite dwie godziny oglądamy genialnego detektywa biegającego sobie po całej Europie, łapiąc Moriartego, a tu nagle...
Pluuuuum! do wody.
Te śmieszne 'fotelowe' śpioszki też były niezłe ;D
Ale mimo wszystko RDJotowi we wszystkim ładnie ;3
O Boszsz, to niedobrze, że kocham każdą odmianę Sherlocka. Nawet ten książkowy jest w stanie poruszyć moim sercem... ;]]]

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Śpioszki były super! :D Kocham RDJ :D Ogladałaś Avengers? :D

Nimfadora_2

Oglądałam, zgadnij dla kogo? ;3
Dżizas, daj znać jak moje psychofaństwo zacznie za bardzo męczyć wszystkich dookoła ;D
A tak serio - RDJ to jeden z moich najukochańszych. Na równi lubię chyba tylko Cumberbatcha, w miarę Matta Damona i ew. Juda Law ;) A poza tym mam też sentyment do Seana O'Connory i Louisa de Funesa, bo oglądałam całą rodziną ich filmy w dzieciństwie <3333

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Forum 'Sherlocka'? :D:D Ja lubię RDJ, Cumberbatcha, nie pogardze Johnnym Deppem i, jakże przystojnym mimo upływu lat, Harrisonem Fordem (Han Solo i jego Sokół Milenium!). A, i jeszcze Viggo Mortensen (<3 Aragorn! ^^) i Hugh Laurie.. No, długo moge wymieniać :D Ale to czołówka (mniej więcej ;))

Nimfadora_2

No, Hugh Laurie, jakżebym mogła zapomnieć ;D Harrison też jest spoko. A, i lubię jeszcze McFadyena za rolę w "Dumie" :)

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Mnie w kinie przeraziło to, że można było przeżyć szok na tej scenie. Dla mnie historia Sherlocka jest tak wbudowana w europejską kulturę, że dziwne wydaje mi się, że można nie wiedzieć, co wyniknie ze spotkania Sherlocka z Moriartym. Zwłaszcza po usłyszeniu nazwy Reichenbach...

ocenił(a) serial na 10
elatus

Znaczy wiesz, ja na przykład książki zaczęłam czytać dopiero po oglądnięciu filmu. Fakt, wiedziałam co się stanie (choćby na soundtracku utwory, a do tego czytałam o SH na wiki), ale primo-starałam się odrzucić to co pamiętałam (większe emocje), secundo- scena zaparła mi dech na chwilę (jak wyżej napisałam bardzo podobał mi się spokój Sherlocka i przerażnie Moriarty'ego :D).

Nimfadora_2

Dość sugerujący był tez smutek twardego jak stal Watsona ;)
Ja przez chwilę naprawdę wierzyłam... a może raczej CHCIAŁAM wierzyć, że Sherlock nie żyje ;)

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

O, właśnie! Że wreszcie coś się nie udało, że tym razem zaskoczą i SH nie wróci (w końcu było sporo zmian :D). Ogólnie lubię filmy z otwartym zakończeniem (np. Incepcja była super :d)

Nimfadora_2

Sorry, że przez cały dzień nie pisałam, ale miałam problemy z internetem ;/
Ja już od jakiegoś roku chcę obejrzeć Incepcję, ale w kółko zapominam :o
Hej, Nimfadoro, co sądzisz o serialowej Irene? :) Ostatnio obsesyjnie wypytuję o to fanów ;D
Ja jej osobiście nie lubiłam od początku, a to jeszcze się wzmogło, kiedy obejrzałam "SinB" drugi raz. Czy ktoś oprócz mnie też jest zdania, że to okrutne, aby Sherlock zakochiwał się w takiej su*e?! Okej, była inteligentna i sprytna, okej, nawet momentami ładna. Ale poza tym?! Oni nawet do siebie nie pasowali, zero chemii z początku! Tzn, Cumberbatch genialnie od samego początku grał pociąg do niej, ale to aż bolało moje biedne oczy ;c To aż przykre, że taka biseksualna Irene zdobyła serce Sherlyego. Serio, jakoś zwłaszcza teraz mnie to smuci :(

Alicja_Klara

Sorry za ciut chaotyczny styl wypowiedzi... Tak jakoś nie ogarnęłam powtórzeń ;D

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Spoko :D
Co do Irene to mi jakoś po prostu... nie pasowała. Liczyłam na jakąś śliczną (Rachel jak już wspomniałam ;D) panią, która jest niesamowicie inteligentna, a dostałam... po prsotu dość sprytną kobietę, na dodatek (w mojej opini) nie jakąś piękną :D. Nie przeszkadza mi bardzo, ale szczyt moich marzeń to to nie jest :D
A, po chwili namyslu wiem czego mi brakowało. Może trochę (dziwne, wiem) ale słodkośći. W filmowym SH Irene była bardzo kobieca, zmysłowa, (akcja z kwiatami m.in.). Może dodawały jej tego ekscentryczne suknie, ale pod koniec I cz. w tym wdzianku też wyglądała cudnie. Pasowało mi, ze Irene, mimo jakiegoś podobieństwa do SH jest właśnie zmysłowa. O, dokładnie :P

Nimfadora_2

Rachel miała w sobie 'to coś', doskonale wiem o co Ci chodzi ;) No i ta chemia między nią a RDJotem, mmm...
A ta Irene tutaj, jak wspomniałam, nie dość że lekkich obyczajów to jeszcze niestabilna orientacyjnie.
Serio?! Na dodatek Sherlock tęsknił za nią już w jakiś dzień po pierwszym spotkaniu... A czym ona mu niby tak zaimponowała? :/

ocenił(a) serial na 9
Alicja_Klara

Irene Adler w serialu? Nie lubię jej zbytnio. Jakaś za stara dla Sherlocka... i wgl tak jej nie lubię jakoś. Jak ona mogła pobić Sherloczka?? -,-
Haa, to zazdrość, że on coś do niej czuł. ;D

ocenił(a) serial na 10
Veronica_Green

Aktorka, która grała Irenę Adler, miała 28 lat, aktor, który grał Sherlocka - 35 :D

ocenił(a) serial na 9
elatus

Serio? Ojojojojoj, coś ten make-up przesadzony, czy coś, bo wg mnie postarza ją o ładnych parę lat... i ta fryzura, wyjęta z jakichś zamierzchłych czasów.
Bez tapety, szminki, kresek pod oczami oraz z rozpuszczonymi włosami, wyglądała już młodziej i ogólnie lepiej.
Ale i tak Sherlock wygląda tak... jakby to ująć - świeżej? ;D

ocenił(a) serial na 10
elatus

Poważnie? Myślałam, że jest starsza od Benedicta. :D

ocenił(a) serial na 10
Nimfadora_2

Lara jest z rocznika 1980, Benedict z rocznika 1976, odmłodziłam Larę troszeczkę http://www.imdb.com/name/nm3091498/

ocenił(a) serial na 10
elatus

Ale i tak wyglądała na starszą :P

Nimfadora_2

Hhhahh, napisałyśmy mniej więcej w tym samym momencie mniej więcej to samo :D (patrz: niżej)
Telepatia, or something?! ;p

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Jest za dużo odpowiedzi odpowiedzi odpowiedzi... i nie widac już kto na co odpowiada :D
Ps. zaczynam się bać :D

Nimfadora_2

To rzeczywiście okropne ;o. Może odpisujmy z powrotem na mój pierwszy post? I mean, ten którym rozpoczęłam dyskusję ;D

Nimfadora_2

Tak wyglądała, w każdy, razie ;p

Nimfadora_2

A, i jeszcze małe pytanko - w sensie, o co chodzi z 'Casanovą' i 'Cabin pressure'? To film, muzyka, czy co? I co tam robi Cumberbatch?

Alicja_Klara

"Cabin Pressure" to słuchowisko radiowe, gdzie jest Benedict, a "Casanova" to audiobook czytany przez Benedicta :)

Black_Leather_Jacket

Tobie również dziękuję, dobra kobieto ;)))

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Tak, to dobre rozwiązanie :D

Nimfadora_2

O! Jak tu przestronnie i świeżo xD
Kurczę, chyba prędzej umrę niż się w końcu doczekam 3. sezonu :/
Tak samo z wersją hollywoodzką - tej to w ogóle nikt nie wie, kiedy będzie ;(

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Ale ma być? Bo jak nie to przyjde i osobiście zabiję Ritchiego. :D
Film- nie mogę się doczekać sceny jak się wreszcie zobaczą, ale podejrzewam coś w stylu, że Watson przyjdzie do domu Sherliego i po prostu usiądzie obok niego :D No i oczywiście czy Irene na pewno nie żyje? To mnie męczy...
Serial- o ile w filmie jakoś mogę sobie wyobrazić spotkanie SH i JW o tyle tutaj... no nie da się, niech już to nakręcą wreszcie! Nie interesuje mnie nawet jak przeżył (no dobra, nie aż tak), ale JAK się spotkają :D
Drżę z niecierpliwości osładzając sobie czas 'Cabine...' i Hobbitem :D (a swoją drogą widziałaś klipy z planu m.in. Martina Freemana w beczce :D?)

Nimfadora_2

Nie, w beczce nie... Ale czytałam hobbita i wiem o którą scenę chodzi :D Podasz jakiś link? ;)

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

http://www.filmweb.pl/video/klip/Si%C3%B3dma+wizyta+na+planie-28294 ok 8:54 :D

Nimfadora_2

Ooops, coś nie mogę zobaczyć :'( To pewnie przez te burze, szlaczek by to trafił. Ale obejrzę przy najbliższej okazji. Widziałam już jego zdjęcia i są... pocieszne :D

Nimfadora_2

O, obejrzałam :) Świetnie pasuje do tej roli, już po tych kilku scenach widzę, że bardzo dobrze gra :) Serio, mam nadzieję że wiele osób pozna go i polubi dzięki temu :D Martin zasługuje na miejsce w co najmniej pierwszej setce. Ma talent i predyspozycje :)

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Jest naprawdę ok :) jak ogladałam z nim jakieś wywiady.. no fajny gościu ;)

Nimfadora_2

Ta, ja kocham ten fragment: Fu*k you, I won a BAFTA :D
A innych nie ogarniam, terkoczą tylko i terkoczą, a napisów trudno zdobyć :( Może znasz jakiś wywiad z napisami?
Kurczę, w kółko Cię proszę o linki :D

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Nie, wogóle nie oglądam z napisami, nie chce mi się szukać ;)

Nimfadora_2

Kumam :) A więc umisz angilski lepij ode mnie :o

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Czy umiem... tutaj mogłabym polemizować :D

Nimfadora_2

Ja już się nauczyłam oglądać 'Sherlocka' bez napisów, po prostu czasami czegoś nie wyłapię, ale trudno :) Ale jak np próbuję słuchać na youtubie wywiadów z Benedictem, to gasz, poza tym że jego głos wywołuje u mnie ciary, to rozumiem piąte przez dziesiąte. Nawet jak włączam angielskie napisy :( Oni używają za trudnych słów, nooooo! :D

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Sherlock bez napisów to dla mnie byłby ciężki orzech do zgryzienia, bo m.in. język SH jest stylizowany na nieco archaiczny, a na dodatek nie nadążyłabym za nim i jego dedukcją (Pies Baskervill'ów: Nie, czuję się swietnie, widzisz tamtą parę i tralalala... :D tak by to mniej więcej wyglądało :D). Nie wiem czy oglądałaś kiedyś Avatar:Legenda Aanga lub tą nową Korry, ale tam język jest spoko i fajnie się można nawet uczyć :D

Nimfadora_2

Nie... Cóż to som? Raczej nie chodzi Ci o tego znanego 'Avatara'? Czy właśnie tak???

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Kreskówka :D kocham ją, Legendę Aanga obejrzałam z dubbingiem (i mi nie przeszkadzał, wręcz polecam), natomiast Korrę z angielskimi, ale serial jest świetny :P tu link na filmwebie do Aanga (był pierwszy):http://www.filmweb.pl/serial/Awatar%3A+Legenda+Aanga-2005-194037 - serial naprawdę spoko, jak chcesz wyślę Ci link do online
a tu druga część z Korrą:
http://www.filmweb.pl/serial/Last+Airbender%3A+The+Legend+of+Korra%2C+The-2012-5 90629

Ps. Taaak, na punkcie tego serialu też mam fioła :D

Nimfadora_2

Ooo, zobaczę w takim razie, chociaż oprócz "X-menów" nie bardzo lubię takie kreskówki :0 Zaufam Ci :D

ocenił(a) serial na 10
Alicja_Klara

Ok :D 1 księga Aanga trochę przynudza, ale potem się rozkręca :D ja 2 i 3 księge oglądałam bez przerwy przez dzień i noc itd :D daj znać co i jak :P

Nimfadora_2

Oczywiście. Ej, nasze mieszkanka znów się kurczą :/