PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 240 tys. ocen
8,5 10 1 240356
7,9 53 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Znajoma poleciła mi ten serial, lecz zaczęłam od książki ponieważ wówczas nie miałam dostępu do internetu. Niedawno zaczęłam oglądać, pełna nadziei. I tu szok... To co zobaczyłam przeraziło mnie bardziej niż wątek miłosny w Znaku Czterech. Ten serial jest nienormalny i psychodeliczny w najgorszym możliwym znaczeniu, a aktorzy, mimo że grają bardzo dobrze, kompletnie nie nadają się do swoich ról, dlatego ostrzegam wszystkich: jeśli chcecie oglądać serial, zróbcie to przed przed przeczytaniem książki. Albo już nigdy normalnie nie spojrzycie na Holmesa...

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Tylko że wiesz. Jest taki jeden problem: to nie jest rzadka umiejętność. Chyba nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy uważają się za lepszych, bo czytają. Należy zrozumieć, że ludzie mają różne hobby lub zainteresowania i niekoniecznie muszą akurat ubóstwiać książki. Wyluzuj, bo to naprawdę nie czyni cię inteligentniejszą od Twoich rówieśników.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Próbujesz zabłysnąć. Daremnie. Owszem, czytanie jest rzadką umiejętnością ale nie z powodu innych zainteresowań, a z lenistwa.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Próbujesz być inteligentna. Daremnie. Czytanie nie jest rzadko spotykane. Może obracasz się akurat w takim towarzystwie?

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Niestety, ale inteligentna jestem. Chcesz mnie dalej obrażać? Proszę, mam to w głębokim poważaniu. Nauczyłam się ignorować takich ludzi.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Tylko, że ja Cię nie obrażam. Ja stwierdzam fakty. Nie masz dystansu do swojej osoby, ponadto próbujesz na siłę udowodnić i sobie i innym, że jesteś lepsza i inteligentniejsza od swoich rówieśników. A to, że czytasz nie musi oznaczać, że inteligentna naprawdę jesteś.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Mam do ciebie prośbę: jeśli chcesz "mądrościować" i pokazywać ludziom że wbrew prawdzie są głupi, to rób to na innej stronie.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Nigdzie nie napisałam, że jesteś głupia. Może i jesteś inteligentna-nie wiem. Ale daj ocenić to innym.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Nie dam oceniać się ludziom z internetu! Jesteś niepoważna!

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Mówię ogólnie. I może tego nie wiesz, ale z internetu też można się dużo dowiedzieć o człowieku.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Zwłaszcza go nie widząc -,-*

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Oj, zdziwiłabyś się. Myślisz, że sposób i styl wypowiedzi nic o Tobie nie świadczy? Akurat wygląd jest w tej sprawie najmniej ważny.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Obawiam się że nie masz racji.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Obawiam się, że jednak mam.

Merkura

Nie ważne jest czytanie,ale to,co się czyta.A wypowiedzi świadczą jedynie o umiejętnościach językowych i kulturze (chociaż pewne osoby mogą w necie błaznować).

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Skończycie?..

ocenił(a) serial na 7
RaptorRed

Już skończyłyśmy.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Nie sądzę, bo ciągle chcesz coś udowadniać... ale dobra, OK, siedzę cichutko.

ocenił(a) serial na 7
RaptorRed

Przecież już od wczoraj ze sobą nie piszemy.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Tylko ja nie patrzę na datę wysłania.. *facepalm*

ocenił(a) serial na 10
Annqa

Zmierzch to nie książka. To awaryjny papier toaletowy.

Annqa

jedziesz po serialu równo a dajesz 10* ubawiłam się nieziemsko :) trolling.com

ocenił(a) serial na 10
czarna404

Ktoś tu wyraźnie nie przeczytał żadnej z moich wypowiedzi ani komentarza do oceny!

ocenił(a) serial na 10
Annqa

Sherlock na tą dyskusję spojrzałby totalnie bez emocji - więc keep calm and wait for sezon 3 :)

Zaczęłam oglądać ten serial - trafiłam na niego po nazwisku scenarzysty - wcześniej oglądałam jego odcinki Doctora Who.
Wiadomo Sherlock inna bajka, ale wtedy miałam taką fazę na brytyjskie seriale że postanowiłam obejrzeć.
Na początku w mojej głowie tkwił obraz RDJ z amerykańskiej wersji i "brzydula" Benedict totalnie mi nie podpasował. Przez cały pierwszy odcinek zastanawiałam siE WTF? W drugim już oglądałam z coraz większym zainteresowaniem, a od trzeciego już nie mogłam się odkleić. Polubienie tej wersji Sherlocka jak widać nie nastąpiło od pierwszego wejrzenia, ale przyszło z czasem.
Dalej zarażam inne osoby "sherlockizmem" :)
Książki czytałam już dosyć dawno i w odbiorze serialu zupełnie mi nie przeszkadzały - myślę, że nawet Doyle byłby zadowolony z tej wersji.
Dawałam też szansę Elementary - ale tego jakoś strawić nie mogę.

ocenił(a) serial na 10
Annqa

nikt nigdzie nie pisał, że to jest ekranizacja książki.
Uno - ten Sherlock dzieje się w XXI wieku!
Secundo - Pogubiłam się, może to nie ty pisałaś, ale do ciasnej, porównując Sherlocka Holmesa (z Robertem, którego bardzo lubię) do Sherlocka i twierdząc, że Sherlock to kosmos w porównaniu do książki... Co jest takiego w wersji z Robertem co się zgadza??? Nothing! Sherlock nawiązuje najbardziej jak się da do powieści sir Artura Doylea! Chociażby odcinek "Pies Baskerville"! Albo ostatni 2 serii!
Do porównania mogę podać jeszcze "Elementary".
Sherlock Holmes - ćpun na odwyku.
Watson - KOBIETA lekarz.
Każdy odcinek nawiązuje do oryginalnego Sherlocka Holmesa tylko nazwiskami.
Nie znalazłam jeszcze ekranizacji Sherlocka, takiej, która byłaby dobra i trzymała się ściśle kanonu. I muszę stwierdzić, że najbliżej ideału jest właśnie Sherlock.

ocenił(a) serial na 9
Annqa

Cóż, przepraszam za szczerość, ale według mojej opinii jesteś nienormalna. Walisz jakiś głupi temat, nie wiadomo w jakim celu, a następnie oceniasz serial na 10 (=arcydzieło). Zdziwiony takim tokiem postępowania.. postanowiłem zajrzeć na twój profil i zobaczyć ocenę innych seriali. Ujrzałem tam dokładnie to czego się spodziewałem, czyli jakąś 'filmwebową' masakrę piłą mechaniczną. Oceniasz 90% produkcji, które widziałaś mianem arcydzieła .. między innymi Pamiętniki z wakacji. Nie wiem czy są to jakieś niesmaczne żarty, ale śmieszne to nie jest, a raczej żenujące. Ty nie jesteś skomplikowana tak jak wyżej napisałaś - ty jesteś po prostu TĘPA i nie ma tutaj nic nadzwyczaj skomplikowanego. Zatem zdecydowanie radę się skonsultować z lekarzem lub farmaceutom.. jeśli to nie pomoże to przegryź snickersa. Nie wiem skąd się biorą takie błazny, ale chyba rzeczywiście ewolucja się cofa.
Jeszcze jedna kwestia - Jeżeli masz 12 lat to nie traktuj powyższego tekstu zbyt dosadnie i wybacz.. dorośniesz.

ocenił(a) serial na 10
VictoR__

Zabawne.. Tępą nazywa mnie osoba, która nie potrafi nawet pisać!

ocenił(a) serial na 9
Annqa

Wiesz.. Jeżeli kilka osób piszę, że jesteś totalną idiotką, to coś już jest na rzeczy. Co do mojego pisania - może napisz dlaczego "nie potrafię pisać" ? Gdzie dopatrzyłaś się błędów ? Maturę już mam za sobą i zdałem ją w bardzo dobrym stylu, samo wypracowanie poszło na 43pkt z 50 możliwych.. tak więc komisja moje umiejętności pisania jednak trochę inaczej oceniła. Na tego typu portalach nie piszę w sposób oficjalny, stąd duża ilość wielokropków.. żeby zwyczajnie rozwinąć myśl i nie rozpoczynać następnego zdania.
Zatem radzę się zastanowić nad swoją totalną głupotą.. Tak jak wcześniej napisałem - ty nie jesteś skomplikowana, ty jesteś po prostu TĘPA.. i widzę, że nie tylko ja doszedłem do takiego wniosku.
Puknij się w głupi łeb i idź rób parodie w inne miejsce.
Żegnam i nie zamierzam już dyskutować z osobami tak niskich lotów.

ocenił(a) serial na 10
VictoR__

Łatwo zwyzywać kogoś kogo się nie zna, tak? I to, że wy mnie atakujecie a ja was nie, dowodzi tylko jednego: że to nie ja tu jestem głupia i tępa, lecz wy.

ocenił(a) serial na 9
Annqa

Nie wiem co głupota i tępota ma do nazywania rzeczy po imieniu i obiektywnej oceny drugiej osoby. Nawet świadome czynienie zła nie wyklucza inteligencji.. bo np. seryjny morderca, który świadomie morduje swoje ofiary.. może być wybitnie inteligentną personą. Nie wiem zatem czemu osoba, które świadomie nazywa kogoś kretynem, w dodatku mając ku temu dowody.. ma być głupia czy tępa, albo pozbawiona inteligencji.
Głupota i tępota objawia się pisaniem bzdur i nielogicznym, głupkowatym zachowaniem .. i takie właśnie aspekty uwidaczniają się w twoich wypowiedziach.. już nie wspominając o ocenach niektórych filmów czy seriali, które świadczą o prymitywizmie do kwadratu.
Reasumując - Biorąc pod uwagę aspekty takie jak :
- Twoje nielogiczne zachowania.. zakładanie tematu jaki Sherlock jest nienormalny, głupi, nie do zniesienia i wgl, a następnie wystawianie noty 10 z serduszkiem.
- Ocenianie na 10 (arcydzieło) czegoś pokroju 'Pamiętniki z Wakacji' oraz wiele, wiele innych żenujących filmów/seriali
- Gadanie o swojej skomplikowanej osobowości .. która w rzeczywistości okazuje się zwykłą tępotą.
- Żenujące wypowiedzi i podkreślanie swojej -"inteligencji"

MOGĘ JEDNOZNACZNIE I Z CZYSTYM SUMIENIEM STWIERDZIĆ, ŻE JESTEŚ TĘPA, PRÓŻNA I INTELIGENCJĄ NIE GRZESZYSZ.

jest to moja ostatnia wypowiedź i myślę, że dość merytoryczna.. mimo, że zapewne i tak nic nie zrozumiesz, bo twój rozum nie jest w stanie pojąć pewnych rzeczy. Po bzdurach, które piszesz i twoich ocenach stwierdzam, że masz góra 13 lat.. tak więc masz czas i pozostaje mieć nadzieję, że zmądrzejesz. ŻEGNAM gnomie.

ocenił(a) serial na 10
VictoR__

To, że oceniam na 10 a jakiś geniusz uznał że to twierdzenie iż coś jest arcydziełem nie znaczy iż tak uważam. Daję 10 temu, co często oglądam/oglądałam, panie geniuszu. Radzę wziąć się za jakieś porządne zajęcie, nie wiem, szukanie pracy czy dziewczyny, a nie dręczenie ludzi w internecie.

ocenił(a) serial na 9
Annqa

Ymmm twoja ''skomplikowaność'' nie jest niczym innym jak po prostu śmiesznym i tępym zachowaniem. Rzucasz temat z bóg wie skąd i jeszcze dajesz 10 pomimo tego, że ci się nie podoba. Przemyśl swoje zachowanie bo naprawdę zaniżasz tylko swój poziom próbując wyjść na obeznaną recenzentkę ...
A ogólnie to na początku serialu jak byk jest, że jest to na podstawie książki czyli opiera się tylko w części na pierwotnym dziele. Serial ma ukazywać podrasowaną, XXI wieczną wersję. Jest genialny ukazuje nam wszystko od totalnie innej strony a do tego te wyjątkowe poczucie humoru. Błaznuj gdzie indziej zamiast wypowiadać się o czymś o czym masz pojecie znikome.

ocenił(a) serial na 10
Neemeyeeth

To, że coś uważam za głupie, nie znaczy, że nie może być też dla mnie fajne.

ocenił(a) serial na 9
Annqa

Przeczytaj swoje wypowiedzi i zastanów się nad nimi, nie będę cię dręczyć bo to bez sensu kłócić się z osobą twojego pokroju ,która udaje osobę oczytaną a taką nie jest ; ) Szkoda że nie rozumiesz swojego błędu. Jeśli uznajemy coś za głupie i niedorzeczne to takie jest a nagłe wybranianie się że niby widzisz pozytywy jest śmieszne. Dajesz obiektywną ocenę a nie taką bo ''często to oglądasz''

ocenił(a) serial na 10
Neemeyeeth

Nie znasz mnie i wmawiasz mi, iż nie czytam? Słodkie..

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Używanie zbyt dużo "iż" jest pseudointelektualne.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Nie będę pisała co drugi wyraz "że", a ty, Pani Geniusz, lepiej zajmij się własnym życiem.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Nie wiem co ma dyskusja w internecie do mojego życia prywatnego, ale ktoś tu najwyraźniej jest przewrażliwiony na punkcie swojej osoby.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

To mają do życia, że jak ktoś ma beznadziejne życie, to wyżywa się w sieci. Jak ty.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Nie każda krytyka w Twoją stronę to od razu wyżywanie się.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

W twoim przypadku tak.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

To Ty się zbytnio unosisz jakbyśmy nie wiadomo co Ci robili. Spokojnie. To tylko internet.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Gdybyś przestała mędrkować..!

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Jaka z Ciebie hipokrytka. Sama cały czas się starasz udawać oczytaną i niezwykłą nastolatkę, a tak naprawdę nie jesteś zbytnio inteligentna.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Niestety, ale muszę to powiedzieć: zamknij się i zamij sobą! Twoja inteligencja także nie jest nienaganna!

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Zalecam trochę dystansu do siebie. I jakieś tabletki uspokajające.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

A ja ci zalecam nie wtykanie nochala w cudze sprawy.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Nie jestem do końca przekonana czy potrafisz odróżnić internet od prawdziwego życia. Jeśli piszesz coś na forum PUBLICZNYM to licz się z opiniami innych.

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Błagam cię, ZAMKNIJ SIĘ.

ocenił(a) serial na 7
Annqa

Teraz to się dopiero popisałaś swoją inteligencją. ^^

ocenił(a) serial na 10
Merkura

Nie, wściekłam się że taki idiota jak ty wytyka mi rzekome wady!