Sherlock

2010 - 2017
8,5 243 tys. ocen
8,5 10 1 243323
8,0 39 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Witam wszystkich zasherlockowanych,
wiem, że drugi sezon był dawno temu, mam jednak pytanie co do 2. odcinka. Obejrzałam go ostatnio ponownie i moją
uwagę zwróciła ostatnia rozmowa Sherlocka z Johnem. Skoro narkotyku nie było w cukrze, tylko był we mgle, a Sherlock
przecież to odkrył dopiero w Dewer's Hollow w kulminacyjnej scenie, w jaki sposób Sherlock znarkotyzował Johna
wcześniej, w laboratorium? Wątpię, żeby wystarczyła siła perswazji i dźwięki odtwarzane przez Sherlocka. Czy Frankland
też coś tam rozpylił? Czy może mi coś umknęło?

Rewelacyjny serial - gra aktorska, także tych drugoplanowych postaci, jest powalająca. O scenariuszu, produkcji,
zdjęciach i montażu nie wspominając. Pozdrawiam!

sonoreska

Gdy John wchodzi do jednego z laboratoriów, widać wyciek gazu, Sherlock później o tym wspomina

bubon5555

Faktycznie. John wszedł do laboratorium Franklanda, w którym on mógł testować narkotyk (w jednej z pierwszych scen w Baskerville widać jak wychodzi chyba właśnie z tego laboratorium z maską gazową w ręce). Sherlock mógł być tego nieświadomy i kontynuował swój eksperyment nie wiedząc, że zachowanie Johna było spowodowane czymś innym niż zażyciem cukru. Później to sprawdza i dlatego jest taki zdenerwowany kiedy nie może potwierdzić swojej teorii. Dziękuję za wskazówkę!