PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655013}

Shinsekai Yori

2012 - 2013
8,0 2,4 tys. ocen
8,0 10 1 2432
Shinsekai Yori
powrót do forum serialu Shinsekai Yori

Spoiler

ocenił(a) serial na 10

Czyli te 'szczątki' Marii i Mamoru były prawdziwe? W sumie odpowiedź już znam no ale wolę się upewnić xd A co do ostatniej sceny, to raczej było na takiej zasadzie, że Saki i Satoru umarli i po prostu spotkali się ze wszystkimi po śmierci?

btw. stworzyli kogoś kto prawie ich zniszczył, co za ironia

ocenił(a) serial na 9
Raiton

Właśnie też zaczęło mnie to zastanawiać, skoro to na pewno były ich szczątki to znaczyłoby to, że Squealer ich zabił, czy z taką wiedzą Saki nie powinna go jeszcze bardziej nienawidzić? Ale to na 100% były ich kości skoro mówili o badaniach DNA.
Ostatnia scena to raczej było takie przypomnienie postaci, może chcieli powyciskać ludziom łzy, bo w końcu każdy umarł.

'stworzyli kogoś kto prawie ich zniszczył, co za ironia' - dobrze powiedziane i chyba to było główne przesłanie tego anime.

ocenił(a) serial na 10
Majucha

Też nie rozumiem tego kapłana(który był najsilniejszy), wiedział, że córka Marii może go zniszczyć to mógłby się chociaż poświęcić.

ocenił(a) serial na 9
Raiton

To w końcu oni mieli syna czy córkę? W książce na 100 to jest syn, a w anime na zmianę mówili o synu i córce.Pogubiłam się...

Co do tego kapłana, to on właśnie myślał, że jest najsilniejszy i nikt nie może go pokonać, o ile dobrze pamiętam to powiedział coś w stylu 'Nie wiesz przeciwko komu stajesz'. Cała Rada była przekonana, że nie ma opcji aby pojawił się kolejny Demon Karmy więc ten kapłan też żył w takim przekonaniu.

ocenił(a) serial na 10
Majucha

To nie był żaden akki ^^

ocenił(a) serial na 9
Raiton

Ale posiadał moc porównywalną do jednego, przynajmniej tak mi się wydaje. Powinni zrobić jakieś OVA pokazujące owych Akki wyniszczających Tokio czy jakieś inne miasto żebyśmy mieli rozeznanie :)

ocenił(a) serial na 9
Raiton

Shinsei (ten kapłan) po prostu uważał, że jego moc (która była jego zdaniem - i zdaniem niemalże każdego w świecie Shinsekai Yori - największa) będzie wystarczała, aby skutecznie blokować ataki demona Akki (który jak słusznie zauważyłeś nie był demonem Akki wbrew temu, co wszyscy myśleli). Chciał na sobie skupić jego ataki i go spowolnić, aby inne osoby zdołały się ewakuować. Przynajmniej tak mi się wydaje. Dlatego też tam chciał go jakoś uwięzić na jakiś czas, aby dać innym czas :)

ocenił(a) serial na 9
bmwz5

Shisei*, a nie Shinsei, jedną literkę za dużo napisałem :)

ocenił(a) serial na 10
bmwz5

Masz racje ale on jak i każdy wiedział, że nikt nie jest silniejszy od Akki'ego, więc nadal pozostaje przy tym, że mógł się poświecić bo raczej wiedział, że długo samym opóźnianiem go wiele nie zdziała

btw. mogli rozwinąć bardziej te anime(w sensie, że przejsciami po między wiekiem) ; p

ocenił(a) serial na 8
Majucha

Mogłabyś napisać gdzie można znaleźć tę książkę?

ocenił(a) serial na 9
Pasithea

Jak wpiszesz w google From The new world Yusuke Kishi i przeszukasz strony to powinnaś trafić na taką z pobraniem, ja bodajże pobierałam z takiej z shinsekai w tytule, dawno to było wybacz nie pamiętam i niestety jest tylko w wersji angielskiej.

ocenił(a) serial na 10
Raiton

Te szczątki, to były kości szczuro-ludzi, które zostały "podstawione" za te Mamoru i Marii

ocenił(a) serial na 10
Perenelle

no właśnie nie były

ocenił(a) serial na 10
Raiton

A to już nie wiem...

ocenił(a) serial na 9
Perenelle

To były prawdziwe kości Mamoru i Marii. Yakomaru zabił obu zabierając przy okazji ich dziecko, a ich kości "po długich i mozolnych poszukiwaniach" oddał wiosce. Miał to wszystko, cwaniaczek, od początku przemyślane. Chociaż muszę się z nim zgodzić, że dlaczego szczuroludzie były traktowane gorzej, skoro były tak samo inteligentne jak ludzie? Bo nie miały Mocy? To jest bardzo smutne, że ludzie są takimi egoistycznymi narcyzami...

ocenił(a) serial na 10
magdalenac12

A właśnie! Dziękuję za przypomnienie.