PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39345
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

I jak wrażenia po premierowym odcinku? Jak dla mnie rewelacja!
Jak zwykle świetne sceny walki, brak tych zbędnych i przeciąganych. Sparti i ekipa wraca w
najwyższej formie.

Wygląda na to, że w moim osobistym (niewielkim) dorobku oglądanych seriali ten rzeczywiście
będzie pierwszym (ok, jeszcze Breaking Bad) gdzie prawdopodobnie zakończą go z klasą i w
odpowiednim momencie zamiast przeciągać w nieskończoność. Co mimo wszystko w przypadku tak
genialnych produkcji jak ta, też nie jest złą opcją, bo aż żal się z nimi żegnać :)

Tak więc przed nami kolejny genialny sezon, który miejmy nadzieje będzie co najmniej trzymał
poziom tego odcinka :) Już co do konkretów to wg. mnie:
- Rewelacyjne wprowadzenie nowego rywala. Tylko jeden odcinek, zaledwie kilka scen, a już teraz
tyle dobrego wycisnęli z tego Krassusa. Zapowiada się świetna postać. Zupełne przeciwieństwo
Glabera. Szacunkiem do niewolników i trzeźwym myśleniem, aż budzi sympatię. Będzie grubo :)
Dla kontrastu dużo mniej interesujący i irytujący synalek... też pewnie namiesza w swoim czasie.
- Świetny motyw z intrygą Krassusa. Już widać, że wiele możemy się po nim spodziewać.
- Do tego dla mnie osobiście dużo ciekawiej w porównaniu do poprzedniego sezonu wypadła
Naevia. Tam momentami irytująca i nie budząca większego zainteresowania. Teraz drapieżna,
pewna siebie i jakoś tak wręcz wypiękniała.W końcu przyjemnie się ją ogląda i wykorzystuje
potencjał swojej niecodziennej urody ;)
- Imho za mało Crixusa, ale to chyba mógłbym napisać o prawie każdym z odcinków... Powinni
nakręcić o nim oddzielny serial. ;)

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Masz coś do Syryjczyków? ;>
Poza tym, przestańcie płakać. Ten serial nie jest tylko dla heteroseksualnych facetów :P

ocenił(a) serial na 9
Bartes123_2

Ja mam jedno pytanie, do panów. Czyli nie lubicie Agrona tylko dlatego, że jest gejem?

ocenił(a) serial na 10
iwona1912

Nie, dlatego że w poprzednich dwóch sezonach był łajzą i ślamazarą, i nie wiem z jakiej paki stał się jednym z kapitanów...

ocenił(a) serial na 9
Bartes123_2

Pewnie, dlatego, że jest lojalny wobec Spartakusa, jest dobrym wojownikiem, dowiódł, że Spartakus może mu ufać i ma silny charakter. Podobnie z resztą jak Crixus. Nie widzę więc w tym nic dziwnego.

ocenił(a) serial na 10
iwona1912

Gannicus był bogiem areny.
Crixus był niepokonanym galem.
Spartacus - sprawcą deszczu.
Nawet Barca był bestią z Kartaginy.
A Agron był najpierw bratem Duro, a potem włożywdupcem Nasira.
Za lojalność i silny charakter się nie zostaje kapitanem. Czekam na Castusa. Ciekawe za co ten zostanie kapitanem...

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Ganikus nawet w tym momencie, kiedy powstanie jest mocno w toku nie specjalnie się nim interesuje. Całe te "cause" Spartakusa dynda mu koło ogona i nawet się z tym nie kryje - wzorcowy materiał na dowódcę, ba.

Kriksus - nie każ mi zaczynać. Jeszcze w ludus powstanie go nie interesowało, bo Neavia. Już po masakrze w willi jedyne, co miał w głowie to Naevia. Zaryzykował życie wszystkich Galów, że ratować Naevię. Sam mało nie umarł w kopalniach a później na arenie, bo poszedł tam ratować Naevię. Kiedy już ją uratował, trenował tylko ją, całą resztę olewał ciepłym moczem. Kiedy Spartakus planował kolejne kroki i działania Kriksus siedział pod ścianą z kim? Wszyscy wiemy :) Robił wszystko, tylko nie brał udziału w organizowaniu powstania. Na szalał się chłopak.

Barca nie dożył powstania, ale nawet jeśli to coś nie wydaje mi się, żeby rebelia była mu w głowie, bo akurat kto jak kto, ale on u Batiatusa to miał jak u Boga za piecem.

Agron i Duro jako pierwsi zgodzili się brać udział w powstaniu. To oni namawiali resztę, podczas gdy Spartakus urabiał Kriksusa. Kiedy już uciekli, to Agron i Spartakus wspólnie podejmowali decyzje, co robić dalej. (A mógł siedzieć i rozpaczać po Duro - nie robił tego.) Kriksusa interesowało co innego (patrz wyżej) a Ganikusa nawet w pobliżu nie było. Poza tym, Agron ma za sobą watahę Germańców. Jakoś niespecjalnie to wszystko wygląda na nie robienie niczego poza bzykaniem Nasira.
Ale może ja inny serial oglądam :)

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

No to podroczę się z Tobą nieco.
po pierwsze Crixus - od I sezonu, gdy rozmawiał ze Spartacusem, to właśnie odnalezienie Naevii było najważniejszym, oprócz zemsty na Batiatusach, motywem, dla którego dołączył do rebelii, prowadząc swoich Galów. Według mnie, momenty w Zemście, gdy Spartacus rzuca wszystko, by pomóc mu odzyskać Naevię, to właśnie najlepsze momenty, bo pokazują, jak bardzo obaj się zmienili, jak buduje się ich przyjaźń i szacunek. Zaś ryzykowanie życia Galów? Przeciez nie kazał im iśc ze sobą - poszli tylko przez szacunek dla Crixusa i dlatego po jego złapaniu chcieli spierniczać pod Wezuwiusz...
Gannicus - masz rację - wisi mu i powiewa rebelia Spartacusa, jest z nimi tylko przez wzgląd na Onomejosa. Ale... Jak sam Spratacus w pierwszym odcinku trzeciego sezonu stwierdza - jest znany i wielu za nim pójdzie w bój - jako kandydat na kapitana jest więc całkiem niezły - ma sławę, zdolności i posłuch.
Barca - Barca poszedłby wszędzie gdzie poszedłby Crixus i Onomejos. Niestety poległ, więc nie będzie nam dane to sprawdzić.
Teraz co do Agrona - masz aboslutną rację, a mi to umknęło - wespół z Duro pomagali Spartacusowi ustawić rebelię. To fakt niezaprzeczalny. Co do zaufania zaś, to po tym jak w Zemście zebrał w sznupę, za kłamanie na temat Naevii, to byłbym ostrożny. To po pierwsze. Po drugie nie przeowidził nigdy żadnym Germańcom, wątpię nawet żeby przewodził nimi Sedulus, bo ta barbarzyńska hołota łazi i robi co chce. Ale jeżeli ktoś im przewodzi, to po słowach Lugo - "ktokolwiek zabił Sedulusa jest wielkim wojownikiem i za nim podążam" - przyjmuję że Germańcom przewodzi Spartacus. Zatem i ten "wątpliwy" atut odpada.
Może też moja niechęć nieco wynika z faktu, że w Zemście prezentował się średnio - dwumetrowy dryblas, bez mieśni, wymachujący bez ładu i składu mieczem. W zasadzie sam nie wiem w jakim stylu się szkolił Agron, chyba w żadnym, bo szkolenia w ludus za wiele nie uświadczył. Ale pal to sześć i tak go tolerowałem, bo i czemu nie. Jest lojalny. Oczywiście że mi nie pasuje wątek gejowski, tak jestem już zrobiony i nic na to nie poradzę. Idąc tym tropem za niedługo zupełnie normalne będzie uprawianie seksu ze zwierzętami, bo i czemu nie. Ale w dyskusje na temat mniejszości seksualnych nie chcę wchodzić, bo każdy podchodzi do tych spraw w zgodzie z własnym sumieniem. Przy czym zaznaczam, że nie mam nic do scen z Saxą i jej koleżankami, więc może to znaczy że jestem homofobem. Nie wiem i wnikał w to nie będę. jest to moim zdaniem zupełnie niepotrzebne i na siłę, udziwnienie serialu. A jak się dowiedziałem, że był zamysł, żeby Glaber miał momenty z tym swoim kapitanem w Zemście, tylko wycięto to, bo zrezygnowano z 13 odcinków, to nawet się ucieszyłem.

Jest za to jeszcze jedna, dosyć bym powiedział, fundamentalna prawda, jeśli chodzi o przywódców powstania Spratacusa. Otóż było ich czterech:
-Onomejos,
-Crixus,
-Gannicus,
-Castus.

I to w sumie powinno zakończyć temat kapitanowania Agrona. Jest on postacią wymyśloną i dlatego jestem pewien na 105% przeżyje finał. Tylko w jego przypadku twórcy mogą sobie na to pozwolić.
I to mi się nie podoba.

Ale może ja też oglądam inną wersję tego serialu...

Bartes123_2

Oglądasz inną wersję serialu.

Jest oczywistą oczywistością, że nie lubisz Agrona, bo jest gejem. Gdybyś nie miał uprzedzeń, to nie trzeba by ci było przypominać o tym jak dobrym jest charakterem.

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Myślisz? Cholera, czyli jednak jestem homofobem. Niedługo wypierniczą mnie z tego pięknego kraju :(
A nie może być po prostu tak, że ten konkretny akurat bohater był mi obojętny od samego początku z racji tego, że jakoś tak nie przypadł mi?

Bartes123_2

Zdecyduj, albo jesteś obojętny, albo ci nie przypadł do gustu.
Zresztą z twoich wypowiedzi wynika jasno, że go nie lubisz i że cię drażni, więc raczej nie jest ci obojętny.

Inaczej widzę Agrona (nie musisz tego czytać):
- facet z silnym instynktem opiekuńczym: najpierw nadmiernie troszczy się o młodszego brata. Potem nie chce narażać Nasira oraz innych na samobójczy atak na kopalnie (uważane wtedy za umieralnię i piekło na ziemi)
- jest silny psychicznie, nie poddaje się
- ma swoje zdanie i nie ma oporów z przeciwstawianiem się Spartakusowi
- jako jedyny potrafił dostrzec, że atak na kopalnie jest samobójstwem. Oczywiście wyszedł na tchórza i kłamcę. Tylko dziwnym sposobem okazało się, że miał rację. Ale tego już nikt nie zauważył.
- okazuje bezwzględną lojalność wobec Spartakusa, mimo tego, że ten kilka razy okazał wątpliwości wobec Agrona, a nawet otwarcie pytał o jego wierność. W nowym sezonie z trailerów widać, że dalej to robi. A Agron był z nim od samego początku i był pierwszym rebeliantem.
- Agron jako jedyna postać w serialu potrafił stworzyć związek oparty na miłości i zaufaniu, bez całej dramy, zdrad, intryg i emo zachowań
- Agron i Nasir to jedyny normalny związek w całym serialu
Osobiście stawiam Agrona wyżej, niż Crixusa, który polazł za Spartakusem dla Naevii i tylko dlatego, że obczaił wreszcie, że nie odzyska jej w inny sposób, a generalnie dobrze mu było w roli gladiatora i niewolnika.
A co do Duro przewracającego się w grobie, Duro wie, że jego brat nie leci na baby :D

DeKnigh w wywiadzie sam powiedział, że nie poszedł na łatwiznę w tym serialu i nie chciał podlizywać się fanom oraz głównym nurtom w popkulturze. Dlatego miedzy innymi przewidziany w serialu główny związek homoseksualny jest miedzy mężczyznami, a nie miłymi dla odbioru męskiej widowni kobietami.

PS. Nikt cie nie wypiernicza z tego kraju, przecież reprezentujesz większość :)

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

"Agron i Nasir to jedyny normalny związek w całym serialu" - OMG :)

Bartes123_2

Bartes, czemu w jednym poście się naparzamy, a w innym się nie naparzamy, hę.

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Ci czterej, których wymieniłeś jako przywódców powstania - masz rację, byli nimi, ale w historii. A teraz odłóżmy książki historyczne, zamknijmy wikipedię i pomówmy tylko o serialu. Z całej jego fabuły mi osobiście, ani Kriksus, ani Ganikus ani Onomejus w ogóle nie wyglądają na przywódców. Są to tylko pierwszo i drugoplanowe postaci serialu, żadni przywódcy, bo wszyscy szybciej oddaliby życie za swoje prywatne sprawy niż za powstanie. Tak ja to widzę.

Homofobem nie jesteś, bo nie przeszkadza Ci scena z dwoma kobietkami, a dwie kobietki razem to też scena homo :) Tobie po prostu brakuje konsekwencji w byciu uprzedzonym, bo najwyraźniej jesteś uprzedzony do czegoś, o czym nie masz zbyt wiele pojęcia. (Argument o zwierzętach tylko to potwierdza :) )

A teraz znów weźmy do ręki książki historyczne i otwórzmy wikipedię. Raz pieklicie się o to, by zachowane zostały realia epoki. Kiedy są zachowane - to źle, bo was razi dwóch całujących się gości. Otóż, dla starożytnych Rzymian nie istniało coś takiego jak homo i heteroseksualizm. Jak to jest w pewnym żarcie: Najważniejsze w seksie od tyłu jest ... być z tyłu. Rzymianie do tych spraw podchodzili ze strony bycia osobnikiem dominującym podczas seksu. I to czy po drugiej stronie kabla była dziewczyna czy chłopak nie stanowiło dla nich różnicy.

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

No bo się czepiam dla samego czepiania już chyba. Agron jako bohater serialu "Spartacus" wisi mi zupełnie, bo ani mnie ziębi ani grzeje. Nie kupiłem go i już. Podobnie jak wisiał mi Ashur w "Zemście" - bardziej podobał mi się jako sk...yn w Bogach Areny - tam przynajmniej czułem do niego niechęć. A "Zemście" już niestety nic. Agron zaś, jako osoba homoseksualna, to już inna sprawa. Nie podoba mi się to i już. Po prostu nie boję się o tym napisać. I nie lubię tego oglądać. Przynajmniej w wykonaniu męskiej części mniejszości seksualnych. I jak najbardziej zgadzam się z tym, że w czasach starożytnych było to jak najbardziej naturalne. Tak samo jak to, że Rzymianie są Panami, a niewolnicy to nie ludzie tylko bezrozumne rzeczy i narzędzia. Ot takie czasy :)

Zaś pomimo naszych sporów i dywagacji, Agron przeżyje samego Spartacusa. Nie widzę innej opcji, w wpisywaniu bohatera kompletnie fikcyjnego w całe to towarzystwo, jak usilna chęć twórców serialu, do pozostawienia kogoś przy życiu na zakończenie finału. I niech tam mu będzie już jak najlepiej.

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

" Ot takie czasy :)"
O to chodzi. Tak samo jak były to czasy okrutnie brudne i brutalne. Pomijając groteskowość i komiksowość tego serialu, to dość dobrze oddaje on realia tamtej epoki. Oglądając inne produkcje dziejące się w starożytnym Rzymie myślałam sobie "ale fajnie było by żyć w tamtych czasach". Oglądając Spartakusa - "Dzizas Krajst! Nigdy w życiu!"

Jak Ci przeszkadzają sceny, co jestem w stanie zrozumieć, to zamknij oczy, ale odwróć głowę :) Ale trzeba pamiętać o jednym - to taki serial, bierzesz wszystko w pakiecie, albo "sorry, no bonus."
Poza tym, to właśnie takie narzekania ludzi tylko dwa razy bardziej motywowały DeKighta do pisania wątku homoseksualnego :)

Agron zginie, i to przed finałem. Możemy się założyć. Obstawiam coś w granicach 7-9 odcinek. Nasir umrze w następnym.

Kasiek_haz

Hehe, Spartacus wygrywa pod względem *ujowości życia :D

Za co szanuję DeKnighta, to ze nie łamie się przed fanowska nagonką. A że dochodzą do niego głosy zniesmaczonych gejowską propagandą fanów, to wiadomo, sam to mówił. I co na to Pan Twórca? Podkręca śrubę z sezonu na sezon :D

Dan coś tam zapodał przez przypadek, ale nie będę spoilerować :)

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

bartes123gmail.com - spoileruj, na chuja jowisza :)
Emo - bo to jest ten temat na forum co się nie rozumiemy, a tamten drugi to ten co się w nim rozumiemy. I trzeba fason trzymać :)

Bartes123_2

SPOILER
No że niby raz Dan tłitował, że nie uczestniczył w kręceniu ostatniego odcinka, czy też bitwy ostatniego odcinka.

Moja reakcja to: WYPARCIE. Co? Czy ktoś coś mówił?

Dobrześ to wytłumaczył. Uff, czyli że to nie są objawy schizofrenii.

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

hahaha, to wcale nie znaczy że on zginął :)
Prędzej że ratując swojego chłopaka, wypiął się na "samobójcze decyzje szefa" i oddalił się w zorganizowanym pośpiechu w stronę zachodzącego słońca, prowadząc ze sobą, ochraniane przez siebie, biedne kobiety i dzieci rebeliantów. a w ostatnim odcinku Spartacus i reszta będzie mogła stanąć do decydującej walki z obmierzłym Crassusem i "Ashurem tego sezonu (SIC) Juliuszem C., mając pewność że ich kobiety, dzieci oraz dobytek, są bezpieczne, pozostając w dobrych rękach ostatniego, nie liczonego nigdzie przywódcy rebelii Spartacusa. O którym nawet Rzymianie nie wiedzieli że istniał, to też i nigdzie nie był wspomniany :)

żartuję, dla poprzekomarzania się (nudzi mi się w pracy)

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

A ja na jego miejscu tak bym zrobiła. Spartakus i reszta ważni wodzowie to niech sobie wodzują. Nasira pod pachę i do domu, do Germanii! :D

Kasiek_haz

Teutoński zdrowy rozsądek!

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

No macie rację, dołujcie mnie bardziej :(
Wiem na pewno (tak na 90%), że będą próbowali go ukrzyżować. Ale myślę, że wpadnie Sparty z kawalerią i go uratują.

iwona1912

Laska, ja to wyparłam ze świadomości i nie pogodzę się, nawet jak to się stanie.

Tak łatwiej.... Lalalalalalala *sniff*

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Ja sobie nawet tego nie wyobrażał. Nie. Mówię stanowcze: NIE śmierci Agrona. Ale niestety to postanowione bo Dan faktycznie się wygadał. Podła istota.
A i Donara chyba też zabiją. Szkoda bo lubię gościa.

iwona1912

Nie! Nienienienie NIE!
Mam też w zapasie parę możliwych scenariuszy gdzie Agron żyje, ale nie ma go w ostatnim odcinku. Ale poza tym, NIE!

Donar rządzi.
No i jest właścicielem nagrody Największego Ciacha w Spartakusie przyznanego przez komisję w składzie: ja.

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Tak tak, Kasiek wreszcie się doczeka, że Ci obmierźli Rzymianie zatriumfują.
Cóż, takie życie - raz po finale ten zadowolony, drugi raz ten :)
Zginą wszyscy, mam tylko nadzieję że nie w jednym zbiorowym akcie zejścia, ale dawkowani będą powolutku - odcinek po odcinku :)

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Jacy obmierźli Rzymianie? :D
Rzymianie są czadowi :) I tak naprawdę to oni są dobrzy, a nie Spartakus. Na dzisiejsze myślenie może i inaczej, ale na ówczesne - Spartakus to terrorysta :D

Kasiek_haz

Teraz przypomnij sobie scenę z Gladiatora z Ruslem Crow ;) Gdzie banda zarośniętych dziki brodatych brudnych odzianych w skóry Germanów wyłania się z głową posłańca ....i porównaj z homoplastic Agronem z Spartacusa Śmiech tych pierwszych długo jeszcze rozbrzmiewał by w śród gęstwin lasu Teutoborskiego na widok Agrona i próby wmówienia im że to ...Germanin wyznawca Bogów wojen noszący germański miecz z runami i młot Wotana ....:]

Kasiek_haz

Krótka charakterystyka przywódców:
Crixus - Naevia, bycie miszczem
Gannickus - wino, panienki (liczba mnoga), bycie miszczem
Oenomajus - honor, wiernosć Panu, bycie miszczem
Agron - troska o brata, troska o Braci i współplemieńców, zdobywanie jedzenia, kwestionowanie samobójczych decyzji szefa, myślenie przyszłościowe, potrafi pomyśleć o czymś, co nie dotyczy tylko jego osoby, wierność, lojalność, nie zdobywa umiejętności walki dla samych umiejetności i bycia miszczem

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

No masz rację, właśnie tego mi brakowało - nudny jak flaki z olejem jest ten Agron do tego wszystkiego :]

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

Dokładnie, dobry dowódca to taki to dupczy panienki, chla i chce być miszczem! Włosi coś o tym wiedzą :)
Gupi Agron, dba o innych! Phi!

Kasiek_haz

Ok, najpierw nie zajarzyłam o co chodzi, łykłam kawy i wtedy do mnie dotarło
HAHAHAHA
Ku*wa dzięki monitor splułam :P

Mentalność Włochów - ponad 2 tyś lat bez zmian :D :D

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

sorki, za monitor :)
Kiedyś się zastanawiałam w jaki sposób z Rzymian powstali dzisiejsi Włosi?
Jeśli oglądałaś film True romance, to tam Christopher Walken wszystko elegancko tłumaczy :D

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

O ile pamiętam, to filozofia życia Gannikusa, tyle, że on żadnym przodkiem dzisiejszych Włochów, jeno Celtem, zresztą chyba jedynym w serialu.

truegod

To był taki fajny dowcip :(

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

No i właśnie dlatego tak jak faceci nie zrozumieją zawiłości Mody na Sukces i podobnych twórczości, tak kobiety nie zrozumieją serialu robionego dla facetów.
Podobają się wam potem homoseksualiści, bo tacy biedni a zaradni życiowo zarazem, a bekę macie z napakowanych herosów, co to sieką mieczem na prawo i na lewo, jedną ręką macając panny, drugą trzymając buzdygana gromią agresora... Nie lubicie jak panienka lata z mieczem i dekapituje kolejnych oponentów, bo wam ona do takiej roli nie pasuje, zapewne lepiej by było gdyby szydełkowała obrusik Crixusowi i szykowała mu obiady.
:]
(kurde sam jeden bronię samczego honoru i za chwilę będzie problem)

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Mistrzu, na litość, nie mów mi o serialach/filmach robionych dla mężczyzn czy kobiet :) bo gust filmowy to ja mam mocno męski (jeśli już w ogóle wchodzimy w takie kategorie)
Przypominam, że Egipcjanin był jedną z moich ulubionych postaci, a to zdecydowanie koleś, który był napakowanym herosem. I do tego najpłytszą psychologicznie postacią serialu :)
A co do babeczek, to mylisz się jak stąd do Madrytu. Mnie właśnie wkurza, że zamiast ciekawych kobietek, w tym momencie zostaliśmy z naprawdę beznadziejną i sztampową postacią Naevii, i służącą jedynie za zabawkę Ganikusa Saxą, która miała potencjał na bycie jedną z fajniejszych bohaterek serialu.
Czemu zabili Mirę, która była świetna? Nie bała się walczyć, nie była jęczącą niunią wiecznie wymagającą męskiej opieki a do tego ładną dziewczyną? Ja chcę panienki latającej z mieczem, ale jednocześnie niech to będzie ciekawa bohaterka, a nie wagina Ganikusa albo najklasyczniejsza (nie ma takiego słowa :D) wiotka nimfa, która nagle zamienia się w Xenę.

Bartes123_2

Bartes, bardzo bym chciała wpasować się w twój wizerunek kobiety, ale wychodzi, ze jestem chłopem i to z wielką kuśką.

O, a jednak nie jestem "prawdziwym mężczyzną", mnie nie obchodzi płeć osoby macanej przez napakowanego herosa. :D

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Heheh, ok, moje Panie. Wasze na wierzchu, i bardzo dobrze.
Miło tak sobie kulturalnie przez parę godzin podyskutować, bez ubliżania.
A Kasiek to faktycznie że i Egipcjanina i Ashura celebrowałaś w poprzednim sezonie. Jedyna dobra scena z nimi, jaka mnie się spodobała, to moment gdy Glaber zaoferował im 10 tys geldów, i w tym momencie wyciągnęli miecze na Ashura ;]

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Prosto w moje, wciąż krwawiące po tej łachudrze, serce! Nie mogłeś się powstrzymać, co? :D

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Liczę na to, że Agron jednak zdążył schronić się w jakiejś dziurze i przeżyć. Niestety powoli trzeba się oswajać z myślą, że już niedługo wszyscy, jeden po drugim lub wszyscy jednocześnie odejdą w zaświaty szybko lub w męczarniach. W końcu i tak wyjdzie na jaw, że Spartacus jest wampirem i wcale go wtedy nie zabili. Wpiszą się w panujący kanon histerii Edwarda. ;D

aneant89

Ja wierzę, że chłopaki odejdą z wesołej kompanii do tego czasu :)
Im bardziej kompania stanie się "weselsza", tym bardziej Nasir będzie naciskał na odejście, na zasadzie: nie do takiej partii się zapisałem!

Spartakus świecący diamentowo w słońcu LOL
Chociaż w złocie mu było do twarzy :P

Bartes123_2

Dokładnie - nie mam nic do gejów niech se będą ale - nie detalizujcie błagam scen sexu bo to niesmaczne.

ocenił(a) serial na 8
Norven

A sceny gwałtów to były smaczne? Bo jakoś nie pamiętam, żeby ona Ci przeszkadzały?

Kasiek_haz

Pisałem jasno i wyraźnie po co są ....mają pokazywać co jest ZŁE i CZEGO NIE POWINNO SIĘ ROBIĆ i ŻE ZAWSZE tych którzy wyrządzają krzywdę czeka kara ! Jak ta którą sprawił Spartakus Batiatusowi i lukrecji czy Glaberowi lub Crixus właścicielom willi niewolników mordując ich jednego po drugim ...w bardzo brutalny sposób .

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

Hmm, ale sceny gwałtu Ashura na Lukrecji jako tako nie pokazali.

ocenił(a) serial na 8
truegod

Prawda, ale pokazali inne. A sceny seksu między Agronem i Nasirem, o która tu wszyscy tak srają żarem, też praktycznie jako taki nie pokazali.

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

a chciałabyś, żeby pokazali?

ocenił(a) serial na 8
korndddd

Oczy by mi nie wypłynęły, jeśli o to Ci chodzi :)

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

ale jednemu z tych pedziów bardzo możliwe ;)