jeszcze 4 godzinki i pierwsi sparimaniacy zaczną oglądać :) W tym temacie proszę o wpisywanie wrażeń po obejrzeniu odcinka :)
Tyberiusz irytuje mnie jak nikt inny. Wydaje mu się, że jest wspaniały, a tak naprawdę niczego sam nie osiągnął. Pozycję w wojsku załatwił mu tatuś, Cezara zgwałcił z pomocą osiłków, bo sam by mu nie dał rady. Crixusowi wbił włócznię w plecy, a jakby miał z nim stanąć do walki twarzą w twarz to by uciekał, gdzie pieprz rośnie. Kore nie postawiła mu się tylko dlatego, że była niewolnicą, ale myślę, że jakby zaczęła z nim walczyć to by jej nie zgwałcił. Niech ta mała gnida jak najszybciej zginie, bo już patrzeć na niego nie mogę.
O w dupę.. jaki odcinek!
Bynajmniej nie w złym znaczeniu. Epizod na wyższym poziomie niż finał poprzedniego sezonu. Te pościgi, wybuchy..
NA PLUS:
- klimatyczne sceny wyznawania miłości
- sceny walk, miodzio choć troszkę za dużo 'slow-mo'
- zaskakująca i przej...na sytuacja Cezara(chociaż już na początku sezonu pisałem, że coś ich połączy)
- gdybym oglądał ten odc nie znając poprzednich i całej historii to bym pomyślał, że to Crixus jest tu głównym komandirem(choćby scena widziana przez drzwi z rozstania braci-to Spartacus odchodzi od Krzyśka(Crixusa) tak jakby to ten pierwszy miał się oddzielić, w miarę dobrze postarali się oddać cała chwałę jaka należała się Krzyśkowi
- świetne efekty typu: 'co oczko Naevii widziało'
NA MINUS:
- nie wszystkie efekty i sceny walki są fajne-takie wycinanie spiętych w walce postaci i wrzucanie jednocześnie na jedno ujęcie przypomina, że ciągle jesteśmy oszukiwani komputerowo, zabija trochę klimat i myślenie patrzenia na serial niejako jak na dokument odzwierciedlający tamte czasy
- wiadomo-zadanie ciosu Crixusowi przez Tybka.. (jak to ktoś wcześniej przewidział). Kiedy Czarek zbiegał ze wzgórza widziałem w nim tego, który chyba jako jedyny po Krassusie 'jest godzien' pozbawić Gala oddechu(skoro ten już zgodnie z historią musi zginąć). Ale błagam.. nie chłoptaś gubiący miecz o filozofii: 'kaczka kura, aby dziura'(jestem pewny, ze Tybek oglądałby mecz z młodym Koseckim) ' zołnierz' nie dający sam rady w pojedynku z Czarkiem.
A ja nie mogę przeboleć tego, że w momencie kiedy Crixus przyładował temu fiutowi z bani, tamten nie zalał się krwią. Trochę to zje...ali.
eee Cezar miał hełm na głowie O_o
po takim strzale to szybciej Kriksus się powinien krwią zalać
co z tego, że miał hełm. Nie wierz jak się uderza z dyni? Czołem w nos. Więc jaka krew u Kriksosa????
Kriksus nie koniecznie trafia czołem w nos, choć pewnie miał takie zamiary
poza tym, serio, takiego gówienka się czepiasz?
Chodzi mi o to, że żałuję po prostu, że ten skur..el nie zalał się juchą i tyle. Fakt, że to w sumie szczegół.
Wszyscy teraz czepiaja sie o takiego gowienka na tym forum - nie dosc, ze czepiaja to i prowadza ciezkie klotnie o to.
Ja sobie spokojnie poczekam, az serial sie skonczy - odczekam jakies 2 tygodnie i wroce. Wtedy zostana tutaj ludzie, z ktorymi da sie normalnie porozmawiac ;)
Nawiazujac do ost. odcinka to miazga naprawde, znow mialem akcje typu "To juz koniec odcinka ? Ale..alee... 5 min temu wlaczylem ;)" - nastepny odcinek za 2 tygodnie fakt, ale naprawde bedzie na co czekac.
Dzień przed premierą odcinka był koleś, co analizując jedno zdjęcie udowadniał, że jest na nim Tyberiusz i Crixus i że Crixus własnie wbił mu miecz pod żebro, bo tak wygląda i taką minę ma człowiek wbijający, bo stoi pod własciwym kątem, i tak dalej. Pewien był jak mało czego.
Tymczasem to był "piepszony" Cezar i nie dostał pod żebro a z bańki i nie zalał się krwią...
Więc wiesz, mnie tam już mało co zdziwi wsród fanów :)
No wlasnie Bartes ja wole sobie oszczedzic czytania tego i sie niepotrzebnie denerwowac ;) Bron boze jakby mnie jeszcze podkusilo, zeby takiemu odpisac - wtedy to by byla "dyskusja" dopiero ( w sumie pare razy to juz mnie podkusilo...)
Pewnie zajrze tu jakies pare dni po finale, bo trolle i znawcy historii zdaza sie juz przeniesc na inne forum.
2 czesc mojej wypowiedzi byla do Ciebie w sumie ;) Zapomnialem dodac tylko tego magicznego "@Emo" :)
Ok :)
Przeniosą się do Vikings, tak że spokojna głowa. Będziesz tylko musiał ścierpieć mój emocjonalny rzyg. Jeszcze zatęsknisz za trollami :D
Swoja droga dzis zaczalem ogladac 1 odcinek tego bo tak o nim tutaj nawijaliscie ;) Dlaczego ? Byc moze dlatego, bo nie wiem co ja ze soba zrobie po zakonczeniu Sparty ;)
Spoko, zniose twoj emocjonalny rzyg i ew. ty bedziesz tez musiala zniesc moj :)
Moi drodzy nie wiem czy to już było czy nie ale mam ciekawostkę.
Mianowicie:
Scena z wojskiem się powtarza w odcinku 7 jak i 8 trzeciego sezonu ;)
s3e7 3:51
s3e8 43:32
Zmienia się jedynie krajobraz a miny jak i postacie pozostają te same ;)
Pozdrawiam :)
SHALL WE BEGIN?
Wszystko to co najlepsze w Crixusie mieliśmy w tym odcinku. Szkoda, że to ostatni sezon i szkoda, że koniec Crixusa. Wielki, wielki plus za mnóstwo nawiązań do pierwszego sezonu - Batiatusa, rywalizację Crixusa i Spartacusa i w końcu nieodżałowanego Doctore. I ten śmiech. Niepokonany Gal dostał od scenarzystów naprawdę dobry koniec - i nie mówię o śmierci z ręki małego, tchórzliwego pomiota szatana, ale o tym, że umierał patrząc Naevii w oczy, jak pan swojego losu. Romantyczne to. :P
Dalej... Agron i Nasir... Cóż. Widzę, że wiele osób psioczy na to co się działo w tym odcinku między nimi... Ja swojej cegiełki nie dołożę, a czekam na powtórne spotkanie. I wciąż mam nadzieję, że Nasir zrobi z Agrona pasterza albo rolnika. :P
Laeta i Spartacus, Gannicus i Sybil - bla bla bla
I w końcu Rzymianie... Ładnie Krassusowi odwaliło. Ciekawa jestem czy jeszcze spotka Kore...
No i dwóch takich co ukradli.... znaczy się dwóch kogucików... Udało się DeKnightowi widza zaskoczyć i myślę, że gdyby dzisiaj zrobić sondę wśród fanów pt. najbardziej znienawidzona postać ze wszystkich 4 sezonów, to mały Tybcio wyprzedziłby o kilka długości Ashura, Glabera, irytującą Naevię itd. Na szczęście niedługo się z nim pewnie pożegnamy.
haha, dokladnie ;) Duzo nawiazan do 1 sezonu za co wielki plus rowniez ode mnie. Ktos narzekal, ze nie bylo starego dobrego Crixusa ? No to wlasnie powrocil ! Szkoda tylko, ze na jeden odcinek :) Czekam na Tribute'y Crixusa robione na youtube, poczawszy od GoA do WotD !
"Udało się DeKnightowi widza zaskoczyć" - to samo mowilem jak pisalismy tutaj na forum scenariusze do nastepnych odcinkow ;) Przeciez DeKnight i tak nas zaskoczy ;) I co ? Wyobrazacie sobie jak ja tutaj pisze z 3 tygodnie wczesniej "Tybek pewnie wyr*cha Cezara w pupe !" - a chwila moment... moze ktos tak dla zartu zarzucil wtedy :)) hehehe
Taaa DeKnight tak mnie zaskoczył że zrobił najbardziej zj3baną końcówkę tego odcinka jaka mogła być. Zeszmacenie Crixusa i Agrona zabitych przez małolata Tybka...bezsensu...
Specjalny zabieg, Crixusa najwiekszego ulubienca w serialu wielu fanow - zabil ktos kto nie cieszy sie dobra reputacja ( znow specjalny zabieg ). Dlatego gdy SPOILER Tybek zginie i zostanie pomszczony w igrzyskach pogrzebowych w 9 odcinku to wiekszosc widzow wstanie z krzesel i krzyknie "Dobrze Ci tak ty skur!@#$% !!!!!!1111" ( czyli wiecej emocji ).
Dlatego gusta,gusciki - dla mnie najlepszy odcinek 3 sezonu i najlepsze zakonczenie ( no dobra mogloby byc lekko lepsze, ale nie narzekam ;) )
Coś mi się zdaje, że Tybka nie ubiją na tych igrzyskach. W zwiastunie 9 odcinka było, że Cezar chce wymienić za niego 500 ludzi. Jak go Julek dorwie, to nie będzie co zbierać.
tak czy siak jedno jest pewne co sie z Tybkiem stanie ;) Swoja droga gdybym sobie nie zaspoilerowal nastepnego odcinka trailerami, to za cholere nie wpadlbym na to co dalej z Agronem,Naevia, Tybkiem czy Cezarem ;) Duzo ciekawych rzeczy, a to juz 9 odcinek ! Zle zrobili konczac serial na tym 3 sezonie ;)
Można się domyślić, że Agron przeżyje bez spojlerów, bo nie pożegnał się z nikim oprócz Spartakusem i Nasirem (ze Spartym to było pożeganie na zasadzie no to cze ziom) no i jego "śmierć" trwała parę sekund. A jak na kreowanego dowódcę obok Kriksosa i Gannikusa, powinien dostać więcej czasu antenowego - tak jak Kriksos.
Mam nadzieję, że Tybu pociągnie do końca jak Glaber.
Może mały wpadnie w ręce powstańców, przez co Marek wyśle Cezara z ofertą: 500 jeńców za synka. Ale Cezar cóż dokona wymiany, ale zanim odda synka tatusiowi, to go przemebluje. I po powrocie powie: "Barbarzyńcy, no barbarzyńcy! ja się wymieniłem, ludzi oddałem jak kazałeś a oni, na moich oczach! brutalnie torturowali i inne straszne rzeczy robili synowi twemu, twemu słowu i woli! a ja ze łzami w oczach błagałem, żeby przestali ... ale oni nie przestawali aż w końcu kazali mi się zamknąć grożąc mi śmiercią."
Bo 500 ludzi to Cezar raczej bez zgody Marka nie wyprowadzi z rzymskiego obozu.
Heh, ty to naprawde powinnas pisac scenariusz do spin-off'a o Cezarze ;) I nawet chyba gdzies Ci to juz mowilem ;)
Przewiduje jeszcze jakis watek miedzy Tybkiem a Kora gdy ten zostanie pojmany. Pamietacie dzbanek smierci Crixusa ? Pozniej ten sam motyw z Tybkiem ;) Czyzby z tym przemeblowaniem Tybka przez Cezara znow historia sie powtorzyla ? ;)
tak tak! zdecydowanie coś będzie, bo Kore powiedziała Spartakusowi, że to przez syna Krassusa uciekła
przypadkiem te słowa nie padły i ona jeszcze się spotka oko w oko z Tyberionem
hehe, dziex :)
Wpierw z Julka robią twardziela co pół plutonu Spartakusa załatwia, a potem takie buty.Śmiech na sali::))))))))
To, że młody Krassus zdymał Kore, moge im wybaczyc, to że zdymał teraz Cezara, jeszcze moge im wybaczyć - rzymskie intrygi, gdzie Tyberiusz wszystkimi metodami walczy o swoje wpływy i wyższość nad innymi, ale to, że młody Krassus pokonał Agrona i Kriksusa - tego nigdy nie wybacze twórcom filmu. Nie wiem jaki był w tym cel, ale to jest po prostu strasznie żenujące i bezsensowne, tacy wielcy bohaterowie, mogli po prostu zginąć w normalnych warunkach a nie od miecza tego gnoja, który mam nadzieje w najbliższych dwóch odcinkach zostanie jakoś odpowiednio i efektwonie uśmiercony. Sceny walki też pozostawiaja wiele do życzenia, rzymianie walczyli w szyku a tutaj od razu jest pokazane, jak są rozproszeni i bohaterowie siekają ich po kolei. Mam nadzieje, że do ostatnich dwóch odcinków twórcy sie przyłożą i oszczędzą sobie już dziwnych wątków, bo ogólnie sezon mi się podoba, a najbardziej odcinek "Blood brothers" (zresztą widze że tak samo jak większości).
I co wy jesteście tacy pewni co do śmierci Tybka. Byłbym z tym ostrożny. To raz.
Co do walki z Rzymianami, to owszem, walczyli w szyku ale w momencie kiedy dostawali baty ów szyk się rozrywał i to właśnie ten moment jest pokazany w serialu.
Na fejsie rozkminiają to ujęcie: https://m.ak.fbcdn.net/sphotos-g.ak/hphotos-ak-ash3/552072_484090568325387_32229 9024_n.jpg
Nie było w ostatnim odcinku prawda? Sen Naevii?
gdyby link nie działał: http://www.fandompost.com/wp-content/uploads/2013/03/Spartacus-Separate-Paths-46 0x260.jpg
W sumie widzieliśmy jego dekapitację, więc powątpiewam. Prawdopodobnie maks. na co można liczyć (jeśli chodzi u udział Manu w odcinku) to jakiś sen Naevii... Chyba że ta scena była, a ja gapa ja
Przed odcinkiem widzieliśmy wszyscy to zdjęcie, w w serialu tego nie było, myślałam, że tak własnie będzie wyglądało ich pożegnanie...
To nie jest jedyne zdjęcie, którego nie było nam dane oglądać.
Wejdźcie na stronę Starz i prześledźcie zdjęcia wszystkich epizodów a przekonacie się o tym.
A ten drugi? http://www.fandompost.com/wp-content/uploads/2013/03/Spartacus-Separate-Paths-46 0x260.jpg ?
Ja nie wiem cosiedzieje z tymi linkami na fejsie, olaboga olaboga
Jejku hackerzy posłuchajcie
torrentz eu - największa baza torrentów na świecie
albo zwyczajnie warez i linki na tb ego cat itd.
Przyznam szczerze, że się zawiodłem. Śmierci Crixus'a się spodziewałem po tych wszystkich spoilerach na FW, ale Agron? Uwielbiałem go, nie liczyłem na jakiś mega happy end, ale mogliby go nie uśmiercać. A co do odcinka to czy kogoś również irytowały te momenty, gdzie było pokazane na mapie, gdzie walczyli i takie skrawki postaci, bo mnie to zwyczajnie drażniło. Jak dla mnie to jest mega dziwne, że twórcy nie chcieli podążać faktami historycznymi, a teraz trochę zmienili zamiary, jak dla mnie to nie jest serial typowo historyczny, więc nic by się nie stało, gdyby udało się jednak Spartacusowi przejść te Alpy i żyć sobie szczęśliwie. Ale mnie wpienili tą śmiercią Agrona :(
Obejrzyj trailer 9 odcinka. Chyba że spoilerów nienawidzisz - to nie oglądaj :P