A nie pomyśleliście, że te wszystkie przecieki, spoilery itd. itp. to wszystko jest kontrolowane? Ludzie, przecież stacja telewizyjna, która tworzy kilka seriali nie jest tak głupia, by "przypadkiem" zrobić wyciek tytułów utworów zdradzających nam śmierci poszczególnych bohaterów. Na świecie nic nie dzieje się "przypadkiem". Przecież tak samo było roku temu. Mniej więcej, w tym samym momencie pojawiły się tytuły i zdradziły chociażby śmierć Ashura. Te wszystkie gniewne tweety DeKnghta czy Liama to zaplanowany proces, by zabawić się z naszymi uczuciami po raz kolejny i wywołać szum wokół serialu. To, jak i tweety reszty obsady. Wiadomym jest, że mamy zastanawiać się kto zginie, kto przeżyje, a to wszystko daje nam większe pole do popisu, jednocześnie robiąc coraz większy mętlik.
To jedna sprawa, a druga to zakończenie już samo w sobie. Przeżywający Spartakus to największa głupota jaką DeKnight może zrobić. Czemu takie filmy jak Braveheart, Gladiator, 300 i inne są dziś pamiętane i uwielbiane? Na wspomnienie, której postaci ze Spartakusa większości z nas wciąż oczy zachodzą wodą a ręce zaczynają latać w drgawkach? Varro. Czemu to wszystko? ... A no właśnie temu.
Ostatnio buszowałam na imdb pod filmami W pogoni i Bez tchu i wiecie jakie były największe zarzuty do tych obu genialnych produkcji? A to, że po zakończeniu nie dawały ludziom spokoju; że wkurzyły, wyprowadziły z równowagi; że myślano o nich na długo po seansie. I to jest właśnie impakt, którego nie ma happy end.
Które z postaci mamy najbardziej pamiętać? Na chwilę obecną są to Spartakus, Kriksus i Ganikus. Moim zdaniem wszyscy zginą, ale będą to piękne śmierci. Scena krzyżowania Ganikusa będzie tak przejmująca, że pewnie nawet ja uronię łezkę.
Mamy teraz przeciek ze wzruszającej sceny pożegnania Agrona i Nasira, ale przecież wiadomym jest, że Agron będzie obandażowany, a później weźmie udział w jakiejś dużej bitwie; w obu scenach Nasir jest obok niego, wątpię więc, że to pożegnanie jest ostateczne. I teraz skłaniam się ku teorii, że to właśnie Agron przeżyje, a) jest postacią fikcyjną i po coś został wymyślony b) DeKinght lubi wkurzać homofobów :) c) nie jest jednym z czempionów, a oni muszą odejść w chwale, bo tylko w taki sposób zostaną zapamiętani.
Co do Cezara, prawdopodobnie to on zabije Kriksusa i weźmie udział w złapaniu i krzyżowaniu Ganikusa, ale zrobi to w taki sposób, że go nie znienawidzicie. To gość, który potrafi docenić wielkich wojowników; kto wie, może któremuś z nich (pewnie Ganikusowi) powie, że zaszczytem było z nim walczyć, a nie przegrał tylko dzięki pomocy swoich żołnierzy, lub inna łzawa scenka.
Oni (media) się z nami bawią. Pewnie teraz monitorują tweetera czy jakieś większe spartakusowe fora i mają ubaw, jednocześnie zacierając ręce z cwaniackim uśmiechem: tańczcie moje małpki, tańczcie, jak wam zagramy
Brałem to pod uwagę, nawet doszedłem do podobnych konkluzji. Zapewne tak jest, to jest biznes, są pieniądze i ma być oglądalność - tu nie ma przypadków, więc dobrze czasem podgrzać atmosferę a nawet wznienić płomień, parafrazując Ciebie.
Oczywiście, tytuł utworów z oficjalnego sountracka, którego na chwilę obecną można już kupić w wersji mp3 to fakt. Tu już nie może być mowy że w ostatniej chwili zmienią listę tytułów. W Vengeance było identycznie jak słusznie zauważyłaś.
Tweety i informacje aktorów że nie wszystko jest takie jak nam się wydaje?
Już o tym pisałem wczoraj. Wszyscy czekają na rozłam i śmierć Kriksosa. Tymczasem Kriksos i Agron nie wyglądają na ludzi którzy wkurzeniu opuszczą Spartakusa. Na 99% jestem pewien, że podzielą się chcąc odciągnąć Krassusa od słabszych niewolników, żeby dać im szansę uciec. I zrobią to w pełni będąc świadomymi jak ta impreza się skończy.
Z Gannicusem może być różnie. Gdyby nie to, że Cezar i Krassus wiedzą jak wyglądają, byłby idealny do powiedzienia "I am Spartacus", zwłaszcza po tym, jak od pierwszego odcinka zarzeka się, że nie jest i nie będzie przywódcą. Może być też tak, że Cezar poszlachtuje ale Ganni przeżyje jak Donar, tylko że przebudzi się przy krzyżowaniu. Albo weźmie go do niewoli Cezar, a Publiusz ubije (bo jakoś się musi rozpocząć ten ich konflikt). I tak dalej i tak dalej. Na pewno jednak nie grozi mu wiele w najbliższym odcinku, bo widzieliśmy go na zdjęciach jak klepał rzymian na pseudo arenie (zapewne ku czci naszego nieodżałowanego mistrza slo-mo, oncedefeated gall).
Niemniej smutny jest ten moment który się zbliża. Bo to definitywne ucięcie szansy na kontynuację czy chociażby gościnny występ w spin-offie.
Dużo spekulacji, ale jest to sztuka dla sztuki, gdy wiemy z tytułów co i jak.
"jak klepał rzymian na pseudo arenie"
kto wie, może nawet Tyberiusza, m.in.
a Ganikus ma jeszcze konnicę prowadzić, więc jego śmierć to końcówka 9 odcinka lub 10, jeśli w ogóle
SPOILERYSPOILERYSPOILERYSPOILERYSPOILERYSPOILERYSPOILERYSPOILERYSPOILERYSPOILERY
ktoś w necie podaje taką wersję (podobno widział już surowe wersje ostatnich odcinków), że Agron i Ganikus (m.in, ma tam też być Sybil, chyba Naevia) wpadną w ręce Rzymian, którzy każą im walczyć, Ganikus odmówi zadania ostatecznego ciosu, więc obaj zostaną ukrzyżowani
wpadnie ekipa, uratuje Agrona, z Ganikusem nie zdążą, bo będą musieli uciekać
Agron niestety umrze w następnym odcinku
Spartakus też umiera na krzyżu, podobno bardzo brutalna scena, jednak część powstańców ucieka, ktoś "żyje, by opowiedzieć historię Spartakusa"
Hoo,odważne byłoby to zakonczenie. Napewno zgodze sie z tym że część powstańców ma zostać złapanych przez
rzymian i mają walczyc ze sobą na śmierć i życie,ci którzy wygrają walki mają zostać ukrzyżowani.
Ale według spoilerow ,to najlpierw ekipa spartacusa pochwyci rzymian i ci bedą musieli toczyć miedzy sobą pojedynki.
Spartacus ukrzyżowany? Sama nie wiem... Tzn. w to że przeżyje, to nie wierzę (a chciałabym tego baaardzo), ale z drugiej strony... Czy Rzymianie będą wiedzieli krzyżując Spartacusa, że oto krzyżują wodza powstańców? Biorąc pod uwagę, że jego twarz widział Cezar, widział też Krassus to raczej tak. Ale przekazy mówią,że ciało nie zostało odnalezione (a to przecież cenne trofeum dla karierowicza Krasussa by było) i ciekawa jestem czy DeKnight zaproponuje coś innego... A może Spartacus zostanie ukrzyżowany jako jeden z tysięcy bezimiennych niewolników? I żołnierze, którzy będą go przybijać do krzyża nie będą mieli pojęcia kto to jest.
Mam wielką nadzieję, że Agron przeżyje. Bo w resztę wątpię.
Gdyby Krassus ukrzyżował Spartakusa to zapewne historia potoczyłaby się inaczej, ponieważ to sobie Krassus by przypisał zwycięstwo nad powstańcami i nie wiadomo czy potrzebowałby wtedy Pompejusza. Bardzo mało prawdopodobne.
No dokładnie, to miałam właśnie na myśli. Że jeśli Spartacus został ukrzyżowany, to raczej niekoniecznie wiedzieli Rzymianie kogo krzyżują. ;)
No i trzeba wziąć pod uwagę, że mówimy jednak o serialu, który bardzo luźno traktuje historię. ;)
nie mam :) pojawia się teraz mnóstwo wersji wydarzeń. Prawda jest taka, że najlepiej czekać i zobaczyć, ale wiadomo ... rozpętali burzę tym soundtrackiem, więc ludzie prześcigają się w najróżniejszych domysłach.
Ja myślę, że go odratują i szczerze mówiąc on ma największe szanse na przeżycie.
Agron przeżyje najbliższą bitwe,widzimy go z bandażem na klatce i ramieniu w jednej ze scen.
Niestety sądząc po zdjęciach i spoilerach mam namyśli szczegóły takie jak pieprzyk na ręce powyzej łokcia,to najprawdobodobnie to on zostanie ukrzyzowany przez cezara.
http://s15.postimage.org/rwm4z0yt7/hndd.jpg
no nie wiem czyja to ręka
znając życie to jakiegoś bezimiennego powstańca, a my się tu głowimy :)
Ale wiesz, chociaż nam czas szybciej leci :) i mamy zajęcie żeby serfować po stronach i doszukiwac sie najmniejszych szczegółow co mogłyby zdradzac fabułe nastepnego odcinka. Niestety nie moge znaleśc ani jednego zdjecia czy sceny na temat Saxy,co mogłoby mnie przeswiadczyć ze ta pezeżyje no minimum do 10 odcinka. Brak jakichkolwiek wiadomosci na jej temat strasznie mnie niepokoi,bo to moja championka.
o to chodzi :)
Tez uwielbiam Saxę :) podobno aktor grający Lugo napisał, że on i ona to "last Germans standing", ale te tweety to ja z przymrużeniem oka traktuję :)
wiem, że jest rozpisana na dziewiąty odcinek i będzie siekała Rzymian egipskimi nożami :)
pewnie już to widziałaś, ale i tak to to wstawiam, bo może ktoś się zainteresuje. Promo dziewiątego odcinka:
www. youtube. com/watch?v=gXS3Zq6TmQ0
Nie kupuję tego spoilera. Powód? Nie ma czasu na to.
bo:
1) w przyszłym odcinku usieką Crixusa
2) Gannicus musi walczyć z Rzymianami (wkoło siedzą uśmiechnięci powstańcy, a nie rzymianie)
3) a skoro jak sama napisałaś w odcinku następnym po ukrzyżowaniu zginie agron, to musiałby zginąć w dziesiątym, a zatem krzyżowanie w 9. No to kiedy gannicus ma prać rzymian i jeździć na kuniu?
tomciog18 napisał: "Szkoda, że nikt nigdy nie przytacza co ja sobie napiszę :/."
nie ma za co
Czyli jak rozumiem tytuł Seperate Paths nie oznacza odłączenia Kriksosa od Spartakusa na skutek kłótni, tylko szlachetne odciągnięcie Krassusa, samobójcza misja i piękne poświecenie? Z Agronem u boku?
No cóż, takie rozwiązanie jest w stylu DeKnighta i jego lajtowego podejścia do historii. Podoba mi się.
Cóż, pamiętamy takie filmy jak Braveheart, Gladiator, 300 ponieważ zostały świetnie zrobione, a nie dlatego, że zabili głównego bohatera. Jest wiele produkcji w których główny bohater ginie, lecz one są kiczowate, tandetne i szybko o nich zapominamy.
Co do uśmiercenia Spartakusa - większość osób jest przekonana że on zginął (tak jest w historii), więc ludzie są na to gotowi, to nie będzie zaskoczeniem, nie skłoni widzów do zastanowienia się nad dalszym losem uniwersum (świata) z tego filmu.
"A to, że po zakończeniu nie dawały ludziom spokoju; że wkurzyły, wyprowadziły z równowagi; że myślano o nich na długo po seansie. I to jest właśnie impakt, którego nie ma happy end." Tu jest właśnie na odwrót, to raczej zakończenie z Spartakusem, który przeżyje (lub otwarte zakończenie, ale nie w takim stopniu) skłoni wielu do przemyśleń i zastanowienia się nad jego przyszłością.
Co do kontrolowania szumu wokół serialu i ogólnie różnych produkcji to masz zapewne rację, ale co my mamy zrobić w takiej sytuacji? Mamy to, co nam dają, dyskutujemy o tym, a potem serial może nas jeszcze bardziej zaskoczyć.
Witam osoba, którą widać na trailerze i jest przybijana do krzyża to nie Gannicus tylko Agron http://never-mind-that-noise-you-heard.tumblr.com/post/38820520992/oh-gods-look- eta-there-was-no-big
Zaś Crix albo padnie w 8 albo zostanie odratowany zdjęcie z Naevia http://nefariousfantasy.tumblr.com/post/45515884814/spartacus-war-of-the-damned- 3x08-crixus-and
Pozdrawiam!
Jak przeglądam te wszystkie spoilery, zdjęcia, domysły, to zastanawiam się czemu tak psujemy sobie rozrywkę związaną z oglądaniem serialu. Może dajmy sobie na wstrzymanie, a każdemu wyjdzie to na dobre.
SPOILER
A jednak wrzucę jeszcze trailer.
Wow... płonące kule, jak w Centurionie i Spartacusie z Kirkiem Douglasem. I prawdopodobne pojmanie jednego rebelianta
http://www.youtube.com/watch?v=c1J9l_Hczxk
Spoiler!
Miłego złego początki:
http://nefariousfantasy.tumblr.com/post/45515884814/spartacus-war-of-the-damned- 3x08-crixus-and
lecz koniec żałosny...
http://www.spoilertv.co.uk/images/spartacus/season-3/Promotional%20Episode%20Pho tos/Episode%203.08%20-%20Seperate%20Paths/SPS3_308_090612_620_4x6.jpg.php
Tak, napisałeś że zostanie odratowany. Według tej kolejności zdjęć jak ja dałem, to nie za bardzo...
zobacz najpierw link drugi od Ciebie, w którym Crix klęczy potem zobacz link pierwszy kiedy dotyka się czołem z Naevia.
To taka moja cicha nadzieja, że jednak go nie zabiją. Agrona uratują a co z Ganim? możliwe, że zostaje ukrzyżowany po przegranej ostatniej bitwie. A może będzie zwycięska nic nie wiadomo to wszystko to tylko spekulacje :)
Na moje, ale na moje, to to zdjęcie z Naevią i Crixusem, jak obaj są pokrwawieni a Naevia ma zamknięte oczy? I fakt że Naevia jest scenach z finałowej walki a Crix nie?
Tak wygląda pożegnanie...
Crixus na 100000000% poleci jako pierwszy, już nie mówiąc o kartach historycznych, które mówią o tym, że zginął, to już samo zdjęcie z prawdopodobnie ostatniego przemówienia Spartacusa przed bitwą, gdzie Crixusa nie ma, a Nevia jest mówi samo za siebie. Jak już kiedyś wspomniałem obstawiam, że:
- 8 odcinek, max 9 ginie Crixus,
- odcinek zostaje ukrzyżowany Agron/Gannicus
- odcinek 10, ten który przetrwa 9, ale sądze, że "Boga Areny" zostawią na finał, poświęci się, żeby Spratacus mógł uciec i sam przyjmie na klatę cały oddział Rzymian, w końcu wyparuje "wino" z jego żył i opadnie z sił i go pojmią żywcem i ukrzyżują, jak sama nazwa soundtracka wskazuje.
Nazwa odcinka "Victory" jest na tyle wymowna, że może oznaczać obustronne zwycięstwo. Dla rzymian stłumienie rebelii, dla Spartacusa ocalenie życia i zniesienie niewolnictwa :D
Najbardziej byłabym wkurzona przy opcji z otwartym zakończeniem, np. środek wielkiej bitwy, "Nasi" roznoszą Rzymian, przybliżenie na czerwoną od krwi wroga twarz Spartakusa, jakiś okrzyk typu "Kill them all" i czarny ekran, koniec
A co powiecie na wersje, gdzie to Kastus ucieka z Nasirem i żyją długo i szczęśliwe? W końcu był jednym z generałów powstania, a że obecnie nie ma za wiele do powiedzenia to się może zmienić :).
Idealna by była scena, gdy Agron widzący co się dzieje na polu bitwy prosi Castusa by ten znalazł Nasira i razem uciekli (Agron nie może, bo mu honor gladiatora nie pozwala).
Ogółem na darmo go na pewno nie wprowadzili i jeszcze będzie miał jakąś rolę do odegrania w tym wszystkim.
http://media.tumblr.com/a619dc362f6b3480f89c7a3e59e63bd4/tumblr_inline_mhruqjTjh X1qz4rgp.gif
Wybacz, ale nie mogłam się powstrzymać :) Gdyby tak się stało, to Agron ścigałby Kastusa zza grobu.
A na serio, takie rozwiązanie jest kijowe z trzech powodów: Nasir kocha Agrona (co jest raczej oczywiste), to raz. Dwa, nie zostawił by go, nawet jeśli mógłby ocalić własne życie. Trzy, Agron i Nasir zdecydowanie ładniej ze sobą wyglądają XD Kastus odegra jakąś rolę, to na pewno, ale chyba raczej nie będzie się "mieszał" w ich związek (mam nadzieję).
Ja mam takie wrażenie, że fani tak mocno męczyli dupę DeKnightowi o Kastusa, że ten się wkurzył i go wprowadził. Ale na swoich warunkach. Chcieliście Kastusa? No to macie. A że niczemu nie podowodzi? No sorry, wszystkiego mieć nie mozna :)
Braliście w ogóle pod uwagę, że sławna ręka przybijana przez Cezara do krzyża może należeć do Tyberiusza?
Niezależnie od tego, czy ukrzyżują Agrona i Gannicusa i pozostałych 5998 powstańców, mam wrażenie, że Tyberiusz też zakończy swój żywot w ten sposób.
Tyberiusz nie pojawia się w żadnym historycznym przekazie. Krassus miał tylko jednego syna, tego małego brzdąca z początku sezonu. W związku z tym Tybek odpadnie. Padła tylko moja teoria, że przez Kore. Kore już nie ma nic do gadania w kwestii skazania Tybka. Bo Krassus prędzej ją na krzyż wrzuci niż da sobie cokolwiek wyjaśnić.
Przypuszczam że Tybka upierniczy Crixus w piątek, po czym sam legnie ubity przez Cezara. Aczkolwiek gdzieś tam czytałem, że w obliczu pojawienia się Pompejusza będą musieli zacząć współpracować Tybek i Cezar, więc to też nie jest takie pewne...
Ale na pewno nie jest krzyżowany. Fani przeprowadzili analizę - to ręka Agrona.
Tak, znam tą analizę, ale wiem też, że DeKnight lubi zaskakiwać. No cóż, najbliższy odcinek wiele nam wyjaśni w wielu kwestiach...
z tydzień temu pisałam, że Tyberiusz może być tym krzyżowanym ;/
teraz wydaje mi się, że zostanie złapany i zginie w pokazowych walkach Rzymian na cześć Fruwającego Gala
SPOILER
w necie jest klip jak Spartakus, Agron i Laeta odkrywają, że Kore to niewolnica Krassusa, Spartakus i Agron chcą ją ubić (jeśli dobrze rozumiałam) ale Laeta ich przekonuje, że nie ważne jest kto był panem Kore, ważne, że to niewolnica, która uciekła i ma prawo zostać między nimi
Kore mówi Spartakusowi, że sam Marek nigdy nie zrobił jej krzywdy a uciekła przez jego syna
ba dum tsss - Tyberiusz umiera podobnie jak Ashur
Przypominam, że byliśmy na 99% pewni, że Agron, Donar i Saxa zostaną pojmani przez Rzymian w mieście. Obgadaliśmy, że Sparty albo bardziej Gannikus (jego scena z trailerów, kiedy idzie w kapturze wśród żołnierzy) uratują Agrona i prawdopodobnie Saxę, a Donar zginie. Były też przypuszczenia, że w akcji ratowniczej będzie brał Kastus jako forma wprowadzenia nowego badassa do ekipy.
Byliśmy przekonani, że to wtedy będą krzyżowali Agrona, który zostanie uratowany w ostatniej chwili.
Agron i Saxa zwiali, Donar został pojmany w sposób, którego nikt się nie spodziewał, Gannikus po prostu usiłował dać dyla z miasta ze swoja flądrą, a Kastus rzygał :D
I tym samym DeKnight za przeproszeniem naszczał na te wszystkie nasze scenariusze :D
A najlepsze jest to, że ludzie wciąż czekają, kiedy Kastus okaże się czwartym generałem powstania. Podczas gdy całkiem prawdopodobne, że jego największym osiągnięciem będzie... mega paw... A DeKnight ma brechę jak mało kto...
Nawet bym się nie zdziwił, jak Krixus by przeżył. W końcu według historii, powinien żreć glebę już od 1 lub 2 odcinka ostatniego sezonu...
To ostatnie brałem pod uwagę. :) Może celowo nie pokazali go w żadnym ze zwiastunów? Fani uśmiercili go już w Zemście, tymczasem może będzie jedynym ocalałym z wielkiej czwórki? Mało prawdopodobne, ale możliwe...
Kastus ma jeszcze 3 odcinki, żeby się wykazać a w trajlerach walczy z rebeliantami.
Na pewno nie myśli "jak dziecko" i ma większe opanowanie niż Kriksos, chleje tyle samo co Gannikus i leci na tego samego faceta co Agron.
Czyli: Kriksos out i na jego miejsce poproszę Kastusa jako nowego generała :P
Tak się łudź.W trailerach Kastus walczy tak samo jak Lugo i reszta. Co nie znaczy że Lugo będzie też generałem...
Kastus padł niestety ofiarą nachalności fanów.
Wolę generała Kastusa, niż generała Kriksosa, który odkąd został "jenerałem" praktycznie nie robi NIC, tylko rzuca się na miecze i rzuca się jak nabuzowana hormonami zbuntowana nastolatka.
Nasir i Lugo razem ogarniają większą część okołopowstańczych działań, niż kiedykolwiek w ogóle przemknęło przez myśl Galowi. Sam Donar dopóki żył wniósł do rebelii więcej pracy, niż Kriksos, włączając swoje poświęcenie.
Wizja Kriksosa jako generała/ następcy Spartakusa: drzeć ryja, wprowadzać kwas, kwestionować decyzje, gadać z Naevią, bić się między sobą, zabijać zniewolonych Rzymian, zabijać Rzymian, zabijać. Acha - i Naevia. Wspomniałam jeszcze o Naevii?
Dlatego sorry, ale będę stosowała swoja bajkę o łodzi :D