PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9771}
7,5 34 tys. ocen
7,5 10 1 33787
6,7 18 krytyków
Stawka większa niż życie
powrót do forum serialu Stawka większa niż życie

Niedawno tak sobie pomyślałem,że super byłoby obejrzeć ten serial w kolorze.Na pewno kolor nadałby mu zupełnie inny wymiar.Wiem,że do tego potrzebne są nie małe pieniądze ale skoro Samych swoich zrobiono w kolorze to Stawkę powinno się zrobić również ,szczególnie,że ten kultowy serial cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem nowych pokoleń wdzów.Koszty takiego przdsięwzięcia zwróciłyby się szybko.

ocenił(a) serial na 10
ligos22

Ciekawy pomysł!

ocenił(a) serial na 10
ligos22

Według mnie każdy film jak jest ciekawy, a jest czarno biały to powinien zostać skoloryzowany, a nieciekawy tak jak "Ida" to może dalej być czarno biały. Czyli jeżeli chodzi o "Stawkę..." to chciałbym zobaczyć ten kultowy serial w kolorze, jak i również "Pancernych".

ocenił(a) serial na 8
ligos22

Wydaje mi sie ze musi zostac czarno - biały. KULT

ligos22

Jestem ZA. Na przykład taką komedię "Jak rozpętałem II wojnę światową" wolę w kolorze. Oczywiście "Stawka" jest tak świetna (tu przechodzę ponad zastrzeżenia ideowe i historyczne, te biorę w nawias, choć trzeba młodym tłumaczyć, że są w niej przekłamania), że barwy byłyby ciekawym wzbogaceniem bardzo dobrej roboty filmowej.
A muszę zaznaczyć: jeśli mamy tam świetnych aktorów, ciekawy scenariusz odcinków i GENIALNĄ muzykę, barwy nie byłyby nietaktem. Ta muzyka z czołówki jest wg mnie najlepszą muzyką na świecie filmów i seriali sensacyjnych. Przy niej nawet motyw z Bonda to ubogie disco polo.

Wydmin

Ktoś kilka lat temu pokolorował amatorsko za pomocą sztucznej inteligencji, jednak zrobił tylko 7 odcinków i nie kontynuował, a same odcinki obecnie nie są dostępne.

Ferdas_2

Może się doczekamy koloru. Na pewno dobrze, że cyfrowo poprawiono wersję czarno-białą.

Zadziwiające, jak dobry to serial. Niestety skażony peerelowską propagandą, muszę siłą woli zapominać, że Kolicki-Kloss to agent Sowietów.

Wydmin

Z drugiej strony można na to spojrzeć szerzej, metoda podstawienia Kolickiego/Klossa była typowo sowiecka i w ten sam sposób według legend miejskich mieli być podstawieni Bierut i Jaruzelski jako "Polacy". Jeśli w ten sposób się spojrzy jako pewną metaforę, to serial zmienia nastawienie z prosowieckiego w antysowieckie.