Niedawno tak sobie pomyślałem,że super byłoby obejrzeć ten serial w kolorze.Na pewno kolor nadałby mu zupełnie inny wymiar.Wiem,że do tego potrzebne są nie małe pieniądze ale skoro Samych swoich zrobiono w kolorze to Stawkę powinno się zrobić również ,szczególnie,że ten kultowy serial cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem nowych pokoleń wdzów.Koszty takiego przdsięwzięcia zwróciłyby się szybko.
Według mnie każdy film jak jest ciekawy, a jest czarno biały to powinien zostać skoloryzowany, a nieciekawy tak jak "Ida" to może dalej być czarno biały. Czyli jeżeli chodzi o "Stawkę..." to chciałbym zobaczyć ten kultowy serial w kolorze, jak i również "Pancernych".
Jestem ZA. Na przykład taką komedię "Jak rozpętałem II wojnę światową" wolę w kolorze. Oczywiście "Stawka" jest tak świetna (tu przechodzę ponad zastrzeżenia ideowe i historyczne, te biorę w nawias, choć trzeba młodym tłumaczyć, że są w niej przekłamania), że barwy byłyby ciekawym wzbogaceniem bardzo dobrej roboty filmowej.
A muszę zaznaczyć: jeśli mamy tam świetnych aktorów, ciekawy scenariusz odcinków i GENIALNĄ muzykę, barwy nie byłyby nietaktem. Ta muzyka z czołówki jest wg mnie najlepszą muzyką na świecie filmów i seriali sensacyjnych. Przy niej nawet motyw z Bonda to ubogie disco polo.
Ktoś kilka lat temu pokolorował amatorsko za pomocą sztucznej inteligencji, jednak zrobił tylko 7 odcinków i nie kontynuował, a same odcinki obecnie nie są dostępne.
Może się doczekamy koloru. Na pewno dobrze, że cyfrowo poprawiono wersję czarno-białą.
Zadziwiające, jak dobry to serial. Niestety skażony peerelowską propagandą, muszę siłą woli zapominać, że Kolicki-Kloss to agent Sowietów.
Z drugiej strony można na to spojrzeć szerzej, metoda podstawienia Kolickiego/Klossa była typowo sowiecka i w ten sam sposób według legend miejskich mieli być podstawieni Bierut i Jaruzelski jako "Polacy". Jeśli w ten sposób się spojrzy jako pewną metaforę, to serial zmienia nastawienie z prosowieckiego w antysowieckie.