PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=741023}
7,9 803  oceny
7,9 10 1 803
Steins;Gate 0
powrót do forum serialu Steins;Gate 0

Jestem wielką fanką pierwszego sezonu, ale z tym drugim naprawdę się męczę (jestem po dziewięciu odcinkach i z trudem jadę dalej). Pomysł na fabułę jest OK, ale główny bohater w tej wersji totalnie nie ma charakteru, przez co wszystko naprawdę ciężko się ogląda. Ta ciągła depresja, przerażenie, dramat, łzy i rozpacz są niemożliwie irytujące. OK, miałam nadzieję, że drugi sezon będzie w bardziej mrocznych klimatach niż pierwszy, ale to, co oglądam, to już gruba przesada. W pierwszym sezonie to właśnie główny bohater sprawiał, że anime było takie niezwykłe - był po prostu wyjątkową postacią z silnie zarysowanym charakterem, genialnie się obserwowało jego szalone poczynania, a przede wszystkim był zabawny w taki niezrównoważony, zakręcony sposób. Pierwszy sezon był właśnie pozytywnie zakręcony i humorystyczny - a dzięki temu dramatyczne momenty zyskiwały na sile poprzez kontrast, były niespodziewane, trzymały w napięciu. A w drugim sezonie dramatyczne momenty są non stop, wszyscy są smutni, a główny bohater po prostu nie ma absolutnie żadnego charakteru (poza tym, że jest smutny). Poważniejsza, mroczniejsza fabuła jest okej, ale zmiana bohaterów na bardzo nudnych i smutnych raczej nie działa na korzyść filmu, wręcz przeciwnie. Nie ma już postaci, która byłaby ciekawa, teraz już chyba tylko Hashida ma jakiś charakter.

szarosen

Btw. ja rozumiem, że tutaj główny bohater ma mieć depresję (chociaż strasznie to naciągane), ale po prostu twórcy przedstawili to w nieudany, męczący sposób zabierając Okarinowi całą osobowość.

ocenił(a) serial na 4
szarosen

Hah, tak bardzo w punkt. Lepiej tego ująć się nie dało. :)