PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}
8,2 314 tys. ocen
8,2 10 1 314068
7,4 76 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Tak jak poprzednie 2 sezony byly zwykla rozrywka tak w 3 sezonie kladzie sie duzy nacisk na Feminizm, LGBT. Nastolatkowie plci meskiej sa przedstawieni jako glupi i niedojrzali, slabi, dziecinni a kobiety/dziewczynki mienia sie sila, bohaterstwem, walecznoscia, inteligencja i lepsza czescia spoleczenstwa jak i oczywiscie przedstawiono ze biedna niedoceniona poczatkujaca reporterka jest ofiara szowinistycznych mezczyzn którzy smieja sie z jej talentu dziennikarskiego oraz mala zarozumiala czarnoskóra dziewczyna geniusz matematyczny wyzywa duzo starszego od niej lysego bialego goscia od LYSYCH itd. No i nie moglozabraknac watku lesbijskiego och ach. Chyba juz praktycznie w kazdym serialu netflixa musi byc zawarty element milosci homoseksualnej, tylko nie przezyjcie szoku gdy wyjdzie WIEDZMIN od netflixa bo moze sie okazac bardzo teczowy a netflix wie jak wbijac szpileczki konserwatywnym spoleczenstwa!

Daroo_3

Proszę Cię. Teraz to już poziom przedszkolaka reprezentujesz. Miej trochę godności.

ocenił(a) serial na 10
Dulk9

Tha'ts all u have? Poważanie moich tekstów?

Daroo_3

A co liczyłeś, że zacznę Cię wyzywać? Nie muszę, sam pokazałeś czym jesteś. Chociaż tak naprawdę wiem, że w normalnym życiu pewnie dałoby się z Tobą zamienić kilka zdań, tylko internet tak ogłupia i daje poczucie swobody za mocno. Lekcja na przyszłość: W internecie bądź sobą... Chyba, że jesteś chamem, wtedy bądź kimś innym.

ocenił(a) serial na 10
Dulk9

Weź może przeczytaj swoje wcześniejsze komentarze (nie odpowiedzi do moich) i sobie przemyśl kim jesteś i co ty wypisujesz :D W 'normalnym życiu' (btw, czemu mnie nie dziwi że masz nienormalne?) to bym cię wyśmiał tak głosno, że bym nie usłyszał odpowiedzi i dalszego piedololo farmazonów :)

Daroo_3

Widzisz, bo jesteś rozwydrzonym bachorem, który nie potrafi dyskutować. Sam sobie wystawiasz cenzurkę i jeszcze się tym chełpisz. Ja jestem otwarty na dyskusję i chętnie usłyszę i odpowiem na to z czym się nie zgadzasz... Za to Ty jak widać już jesteś stracony. A to, że wrzucasz takie profilowe na forum o filmach to też o czymś świadczy. Ogólnie to miło się gawędziło i miło było popatrzeć jak robisz z siebie bez obrazy gówniaka.

ocenił(a) serial na 10
Dulk9

Haha, otwartą dyskusję. Ty chyba masz ogromne problemy z pamięcią skoro nie pamiętasz swoich komentarzy xD Albo z czymś innym związanym z głową. Obstawiam i to i to.
Bardzo się ciesze że miło ci było popatrzeć, ciekawe hobby masz :D
PS. Uwielbiam kiedy ludzie piszą 'bez obrazy' a później obrażają. Zawsze się zastanawiam, czy boją się wziąć odpowiedzialność za swoje słowa i od razu z góry przepraszają, czy może mają aż takie ubogie słownictwo, że używają tylko takiego co znają i jest obraźliwie. Jeśli to pierwsze to to jest żałosne, a jeśli drugie to wiadomo w jakich warunkach ktoś się wychował

ocenił(a) serial na 9
Daroo_3

Ogólnie swoimi wpisami potwierdzasz wszystkie negatywne opinie o gejach: wulgarni, chamscy, bezczelni, roszczeniowi i narcystyczni ekshibicjoniści. Nadmiarem emotek nie zakryjesz słomy z butów która ci wystaje od czasu jak orałeś pole na swojej wiosce.

ocenił(a) serial na 10
Dzida_86

A kto powiedział, że jestem gejem? :D

'od czasu jak orałeś pole na swojej wiosce.' U made my day xDDDDDDDDDDDDDD

Dzida_86

NIe no bez przesady, raz w życiu (jako prowincjonoliusz) spotkałem geja... był całkiem miły - spytał sie czy już autobus pojechał.... i nawet mu odpowiedziałem zgodnie z moją wiedzą.... Ale nie obnosił sie ze swoja orientacją.... choc widać było ewidentnie , że to człek homo.... Ogólnie jest mi dokładnie obojętne jakiej orientacji jest respondent.... no chyba , że będzie krzyczał I'M GEJ i mnie się coś za to należy, o to wtedy się nie zgadzam. pozatym nie rozumiem po co ta cała chryja.... przecież nikt nie wchodzi osobom homo do domów patrzec co robią. Po co te marsze.... nie rozumiem... po co te pary jednopłuciowe w każdym filmie .... nie rozumiem.... w realu nie występują tak często. Albo że jeszcze w jakimś filmie o kosmosie...

ocenił(a) serial na 9
niedzielanapalmowa

Błędne dane, słyszałem, że ogólne poparcie wynosi 99% a w młodym społeczeństwie 101%.

ocenił(a) serial na 8
tab83

Dokładnie. Ten zalew propagandy jest już nudny do wyrzygania.

ocenił(a) serial na 9
Korgan_

Oglądaj rosyjskie seriale, w serialach zachodnich juz inaczej nie bedzie xD

ocenił(a) serial na 8
niedzielanapalmowa

Jakaś fundacja Sorosa płaci ci od wpisu? Ta gorliwość zaprzeczanie ewidentnej propagandzie jest zastanawiająca.

ocenił(a) serial na 9
Korgan_

Tak, za każdy wpis dostaje 10 szekli od Sorosa.

ocenił(a) serial na 8
niedzielanapalmowa

Oglądaj swoje seriale na dniach dumy LGBTQWERTY.

ocenił(a) serial na 9
Korgan_

Ja oglądam w domu na Netflixie.

ocenił(a) serial na 8
niedzielanapalmowa

WOW!!! SERIO??? Aleś mi dojechał, mistrzu ciętej riposty.

Korgan_

Ludzie mają taką degręgoladę, że ta dyskusja nie ma sensu.... jeszcze z 2 dekady i ta moda przejdzie przekonasz się...

ocenił(a) serial na 9
niedzielanapalmowa

Tak tak, bo jak ktoś ma dość nachalnej tęczowej propagandy to oczywiście musi mieć mentalność zacofanej i średniowiecznej Rosji. Nie to co postępowe zachodnie seriale, w których LGBT jest normą a muzułmańscy uchodźcy (występujący tylko w postaci poczciwych obywateli) traktują tęczowe środowiska z należytą tolerancją, akceptacją i miłością xD

tab83

Lewacka propagana to dla ciebie fakt, że bohaterka powiedziała, że jest lesbijką? Nie było żadnego ''lesbijskiego wątku'', bohaterka tylko wspomniała o swojej orientacji. Serial jest wręcz przepełniony romansami hetero, ale jak bohaterka wspomni o swojej homoseksualnej orientacji, to już jest to lewacka propaganda xD
I nie wiem, jak ty oglądałeś ten serial, ale nastolatkowie płci męskiej w tym serialu cały czas się wykazywali, gdyby nie Dustin, Jonathan czy Steve, to by większość bohaterów dawno nie żyła. Chyba macie jakieś kompleksy, jak widzicie tylko wady mężczyzn w serialu, mimo ze ich zalety były jawnie pokazane.

I widać, że książek o Wiedźminie to ty w ogóle nie czytaleś, bo w sadze o Wiedźminie to jest mnóstwo silnych postaci kobiecych i akurat tam ''lewackie'' wątki są widoczne jak na dłoni. Sam Sapkowski ma też takie poglądy. Nie ma to jak sobie strzelić w stopę krytykując Netflixa za ''tęczowość'' i podając za przykład książki, których autor sam jest znany z poglądów lewicowych i nie krył się z nimi umieszczajac je w swoich powieściach.

ocenił(a) serial na 8
Progresywna

Tak to jest jak Wiedźmina zna się tylko z gier.

ocenił(a) serial na 10
McGyverPL

Dokładnie, chociaż same gry są bardzo wierne książkom. Dziwię się, że prawica nie określa ich mianem "lewackich"...

ocenił(a) serial na 8
Progresywna

Kup se binokle, kobiety przewodzą w kazdym watku w 3 sezonie i sa nierealistycznie genialne i zwykle mysla analitycznie, co nie jest w zaden sposób poparte rozwojem postaci. Chlopcy to zwykle dzieciuchy, a faceci niezrownoważone, histeryczne poj#by. Niestety dla kogos swiadomego ideologicznie psuje to cala zabawe.

tab83

Zgadzam się. Niby nic wielkiego, ale powoli denerwuje wciskanie do każdego scenariusza homowątku

ocenił(a) serial na 9
Kuba40

Będzie tak już zawsze w serialach zachodnich, chyba musisz przestać oglądać seriale xD

ocenił(a) serial na 8
niedzielanapalmowa

"będzie tak już zawsze" Absolutnie się mylisz. Jeszcze kiedyś uda się skończyć z tą propagandą.

ocenił(a) serial na 9
Korgan_

Juz ci geniuszu mówiłem, że nie ma tu żadnej propagandy. Więc trudno skończyć z czymś czego nie ma.

ocenił(a) serial na 8
niedzielanapalmowa

Zaprzecz jeszcze kilka razy to może mnie przekonasz.

ocenił(a) serial na 8
niedzielanapalmowa

ludzi homo jest ok 2 procent wiec tyle powinno byc watkow homo, a wciskanie wszedzie to dowod na propagande bystrzaku.

ocenił(a) serial na 9
nieromeq

5-7%, ignorancie. Co oznacza, że są wszędzie.

niedzielanapalmowa

Dlatego, że ty tak twierdzisz? Przeminely szerokie spodnie, wyznawcy ufo, emo i inne cuda, to może i ta moda przeminie.

ocenił(a) serial na 9
Kuba40

To nie ma nic wspólnego z modą.

ocenił(a) serial na 9
niedzielanapalmowa

Może i nie ma nic wspólnego z modą, co nie znaczy, że mamy na każdym kroku mamy o tym słyszeć. Osoby homoseksualne były od tysięcy lat w społeczeństwie i nadal będą. W porządku. Mnie to jakoś szczególnie nie przeszkadza. Jednak od około 10 lat się na siłę próbuje wbić nam do głowy, że to coś normalnego. Kiedyś nie wiedziałeś nawet, że twoja koleżanka z pracy czy kolega jest innej orientacji i nikogo to nie obchodziło. Teraz trzeba chociaż pół sceny wrzucić wszędzie. W ostatnim sezonie "True Detective" mieliśmy dla odmiany pełną czarną rodzinę a biała kobieta była wyrodną matką "bo mam prawo do własnego życia". Kiedyś dało się zrobić film który skupiał się na akcji cały czas. Nikt nawet nie myślał aby dodawać wątki homo bo skupiano się aby film był dobry. Teraz lesbijka musi być zawsze gdzieś w tle. Albo jak np w najnowszym "Star Trek" być bodajże samym kapitanem jak dobrze pamiętam. I chcesz mi powiedzieć, że nie chcą nam na siłę krok po kroku zrównać poglądów tradycyjnych z homo?

ocenił(a) serial na 9
terbi_2

Nie jestem homofobem/rasistą/mizoginem, ale xD

TL;DR

ocenił(a) serial na 9
niedzielanapalmowa

Mamy znaczącą różnicę pomiędzy tolerancją poglądów i zachowań a ich akceptacją. I tak jak zachowują się wszyscy zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami to nie mam nic do nikogo. I tak zauważyłem w moich podróżach, że często szybciej pomoże Ci czarny na ulicy niż biały. Nie jest to oczywiście reguła bo trafiają się różni ludzie wiadomo, ale tak wynika z moich obserwacji.

niedzielanapalmowa

Najdebilniejszy bezmózgi argument spotykany wśród lewactwa to to, że ktoś używa zwrotu "ale". Tak właśnie działa lewackie spier dololo, że nie możesz się wypowiedzieć co Ci nie pasuje, bo od razu jesteś homofobem czy innym rasistą. Co z tego, że argument jest legitny, użył zwrotu "ale" tzn, że musi być nazista.

ocenił(a) serial na 8
Dulk9

Jeśli masz nazistowskie poglądy, gadasz jak nazista i popierasz niemal wszelkie przejawy faszystowskiego traktowania społeczeństwa to to że powiesz że nie jesteś nazistą jest ekskrementów warte.

edi_nie_oglada_filmow

xD Kolejny, który rzuca nazistami na prawo i lewo. Teraz taka obelga nic nie znaczy przez takich "geniuszy" jak Ty. Podaj choć jeden argument, że jestem nazistą. Ja mogę powiedzieć, że jesteś komunistą i będzie to tyle samo warte... chociaż dla komuchów to typowe wyzywać od nazistów tych co się z nimi nie zgadzają :P

ocenił(a) serial na 8
Dulk9

Ale ja nie powiedziałem, że jesteś. Kontekst wypowiedzi jest jasny. Nie dziwi mnie, że nie rozumiesz, bo wszystko traktujesz bardzo dosłownie, co oznacza niemożliwość lub poważne problemy z dostrzeganiem abstrakcji (co oznacza problemy ze zrozumieniem wielu nauk ale także sztuki) i myślenia hipotetycznego (bardzo potrzebnego w rozumieniu wszelakich nauk).

Nie odnosiłeś się do siebie określając (zgodnie z prawicową propagandą), że przypisywanie pewnych cech oznacza zarzucenie nazizmu, a co prowadzi do niszczenia debaty publicznej i jest argumentem "lewackiego spierdo...". Więc komentarz napisany do ciebie, nie oznacza, że dotyczy ciebie.

edi_nie_oglada_filmow

Po pierwsze jak napisałem komentarz, nie zwróciłem uwagi na który odpowiadasz, bo akurat prowadziłem też inną rozmowę, w której wyrażałem swoje poglądy i wtedy Twój komentarz miałby inny kontekst i można by go rozumieć dwojako. Potem się zorientowałem, o co Ci chodziło jak spojrzałem na mój komentarz wcześniejszy, przepraszam my bad. Mimo to Twój poprzedni komentarz w kontekście mojej wypowiedzi i wypowiedzi kolegów wcześniej jest słabym argumentem, bo jednak większość ludzi nie zgadzając się z jedną ideologią nie musi wcale popierać tej przeciwnej, zwłaszcza, że nikt tutaj nie wygłaszał faszystowskich poglądów, a ostatnio popularny argument z tym "ale" "jest wart ekskrementów" i jest używany wobec normalnych ludzi, żeby ich szczuć. A to, że jest mała grupa faszystów, którzy mówią, że nie są faszystami, no cóż nie mnie to oceniać w momencie, gdy tych faszystowskich argumentów i działań nie widzę. Po drugie tak abstrahując ja lewaków tak samo nie cierpię jak prawaków, tych drugich może nawet bardziej. Po trzecie Twój wywód o dostrzeganiu abstrakcji nie ma sensu i czuję, że jest pustym przeintelektualizowanym gadaniem w tym kontekście tzn jest trochę z dupy niezależnie od mojej wcześniejszej pomyłki za którą biję się w pierś :) Btw zajmuję się tworzeniem, sztuką i nawet mogłeś oglądać reklamy w tv nad którymi pracowałem, a i teorie naukowe są mi bliskie.

ocenił(a) serial na 8
Dulk9

PS. Wiem. :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 9
BSG_fun

To nie jest film dla dzieci xD
Homoseksualizm nie jest dewiacja xD
Mozesz zatem przestac ogladac seriale xD

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
niedzielanapalmowa

Do 1973 roku był zgodnie z kartą WHO uważany za chorobe. DO niedawna w większości krajów był penalizowany. Jednym z pierwszych krajów (bodaj w 1932 roku) gdzie penalizację zniesiono była Polska. Zresztą jak widac wyżej dyskusja jest bezcelowa bo i tak ktos dostaje przykaz cenzury. Mówiąc szczerze chyba pierwszy raz od początku internetu jak jestem ktoś mnie ocenzurował.... co w świetle tego co obserwuję chyba spowoduje iż przestane odwiedzać FW.

BSG_fun

A co do sezonu 3 ogólnie to jest on po prostu SŁABY. Myślę, że zostanie zrobiony cancel. Bo prawdę powiedziawszy to juz ten trzeci był robiony absolutnie na siłę. Bahaterowie są ciekawi, podobni do filmów z okolic lat 80 kiedy kino to BYŁO KINO. Czuje się klimat ET, Goonies, czy IT.... ale chyba najbardziej film przypomina grę Beyond: Dwie dusze. Znaczy z pkt. widzenia bohaterki.

OK. Deklaracja, przestaje sie wypowiadać tu o homo bo widzę, że jest to bardzo nie na rękę. ALE DO TYCH CO CENZURUJĄ - zastanówcie się sudzie ... po prostu sie zastanówcie. Bo zjawisko poruszone w wątki istnieje i to na szeroką skalę.

ocenił(a) serial na 8
BSG_fun

I kolejny wątek i kolejne bzdury. Polska nie zniosła penalizacji homoseksualizmu bo nigdy nie miała przepisów prawnych w tej dziedzinie i nie wynikało to z postępowości, ale zwyczajnego niezauważenia problemu (jak choćby obecne wątki w gminach rządzonych przez takich samych "misiów o małym rozumku" gdzie uchwala się że gmina jest wolna od gejostwa xD). Data nie jest związana z WHO (i nie ma tu żadnego znaczenia bo w WHO jest choćby Rosja, i jest organem politycznym więc równie dobrze mogła by być i do dnia dzisiejszego), a wypisanie z klasyfikacji zaburzeń ma dłuższą historię ponad 2x jak obecność homoseksualizmu na tejże.
Zachęcam do rezygnacji z internetu. Nie masz wiedzy i te braki widać w wypowiedziach.

ocenił(a) serial na 9
edi_nie_oglada_filmow

" i nie wynikało to z postępowości, ale zwyczajnego niezauważenia problemu"

Tak, tak bo w całej postępowej Europie zachodniej widziano ten problem i karano więzieniem za stosunki homo tylko znowu ta biedna, ślepa i zaściankowa Polska była na tyle zacofana, żeby tego problemu nie zauważyć xD

A nie przyszło ci do głowy pseudo-postępowy moralizatorze, że po prostu byliśmy najzwyczajniej w świecie normalni? I tak jak kiedyś nie widzieliśmy powodu dla którego mielibyśmy karać za czyny homoseksualne tak teraz z tego samego powodu nie mamy potrzeby żeby tego typu związki promować i dawać im jakieś szczególne przywileje?

Twoje postępowe dywagacje np. na temat rzekomego nazizmu który gdzieś tam dzisiaj dostrzegasz w swoich imaginacjach (swoją drogą moje dwie babcie które przeżyły wojnę nastrzelałyby ci do łba za takie chore porównania) przywodzą mi na myśl grupę feministek, które całkiem niedawno wyszły z postulatem zamiany nazwy Ronda Dmowskiego na Rondo Praw Kobiet czy coś w tym rodzaju. W swoim "geniuszu" nie przewidziały jednak, że to właśnie dzięki tej "faszystowskiej" NDcji mogą dziś głosować i wydurniać się na ulicach polskich miast :)

ocenił(a) serial na 8
Dzida_86

Normalność jest bardzo względna. I zwykle ktoś kto o niej pisze myśli że on jest tym normalnym (a zwykle to zwyczajne dzbaniszcze). Co świetnie widać w "przywilejach" i "promocji". O jejku, masz babcie, która z racji swojego wieku żyła w czasach w których żyły inne babcie lub mamy... Szok. No i oczywiście poparcie dmowskiego.

ocenił(a) serial na 9
tab83

Emmm... Nie? Wcale nie ma tak dużo "lewackiej" propagandy w tym sezonie.
1) "Dziewczynki dojrzewają szybciej" Słyszałam coś takiego od daaaaaawna. Więc jak dla mnie fakt, że tutaj są odrobinę dojrzalsze od chłopców, mnie jakoś specjalnie nie rusza. Po za tym, same mają głupie pomysły, które mogą się źle skończyć. Więc nawet z tą dojrzałością, nie jest do końca u nich tak różowo.
2) Nancy jako ofiara szowinistycznych mężczyzn... O bracie... Małe miasteczko, miejscowa gazeta... Z czym się to może kojarzyć jak na tamte czasy? Po za tym Nancy była ASYSTENTKĄ, nie dziennikarką. Do tego, dopiero co ukończyła liceum. A już się chciała brać za poważne tematy. Jonathan tylko robił zdjęcia, nie pisał historii, Nancy chciała od razu tworzyć, super hiper ważne artykuły. Nic dziwnego, że się z niej podśmiewali. Owszem cześć z ich zachowań było chamskich, ale to jest "urok" miejsca i czasów. Gdyby historia toczyła się w naszych czasach, nie byłoby takiej sceny.
3) Erica... W drugim sezonie kreowana na postać zarozumiałą, rozpieszczoną i dogadującą dorosłym. I o dziwo nadal taka jest? Jakim cudem?! Mnie też miejscami irytowało jej zachowanie, ale bardziej w kontekście rozkapryszonego dziecka, które uważa, że wszystko mu się należy. Jej talent matematyczny mnie nie zraził. Jej zainteresowanie polityką też. Halo! Ona jest czarnoskóra, w domu pewnie często rozmawia się o polityce, pamiętając, że kiedyś w Ameryce, czarni mieli gorzej. To fakt historyczny, nie wymysł. Mogła usłyszeć jakąś historię w domu, mogła się tym zainteresować. Nad Lukasem znęcano się w szkole, może nie z powodu koloru skóry tylko zainteresowań, ale ona też mogła mieć podobne przygody. I może dlatego jest taka pyskata, żeby nikt się do niej nie przyczepił.
4) Dobra. Mnie też wkurza to, że w KAŻDYM zachodnim serialu MUSI się pojawić wątek mniejszości seksualnej. Cieszyło mnie, że ST, omijało ten temat, no ale prędzej, czy później musiało się to skończyć. Tylko, że jak dla mnie nakręcili to całkiem dobrze. Cała tolerancja, nie jest wpychana na siłę. Widać, że Robin się boi. Boi się do tego przyznać przed Stevem, bo mogło się to dla niej źle skończyć. Tu nie ma chamskich pocałunków, planowania rodziny z osobą tej samej płci, tylko wyznanie, że była/ jest zakochana w dziewczynie. Postać sama w sobie, jest genialna, więc póki co jej orientacja, nic mnie nie obchodzi. A w tamtych czasach, byli geje, były lesbijki, tylko, niewiele z nich chciało "wyjść z szafy". To co zrobiła Robin, było odważne.