Tak jak poprzednie 2 sezony byly zwykla rozrywka tak w 3 sezonie kladzie sie duzy nacisk na Feminizm, LGBT. Nastolatkowie plci meskiej sa przedstawieni jako glupi i niedojrzali, slabi, dziecinni a kobiety/dziewczynki mienia sie sila, bohaterstwem, walecznoscia, inteligencja i lepsza czescia spoleczenstwa jak i oczywiscie przedstawiono ze biedna niedoceniona poczatkujaca reporterka jest ofiara szowinistycznych mezczyzn którzy smieja sie z jej talentu dziennikarskiego oraz mala zarozumiala czarnoskóra dziewczyna geniusz matematyczny wyzywa duzo starszego od niej lysego bialego goscia od LYSYCH itd. No i nie moglozabraknac watku lesbijskiego och ach. Chyba juz praktycznie w kazdym serialu netflixa musi byc zawarty element milosci homoseksualnej, tylko nie przezyjcie szoku gdy wyjdzie WIEDZMIN od netflixa bo moze sie okazac bardzo teczowy a netflix wie jak wbijac szpileczki konserwatywnym spoleczenstwa!
Oj, tam tłumaczenie na siłe, a dysproporcja jest widoczna jak na dłoni, WSZYSTKIE kobiety sa genialne, opanowane i mysla analitycznie, faceci biegaja roshisteryzowani etc. widac ze cos zmienili w tym sezonie, moze im odwaliło pod wplywem mody na ideolo. Mozna jeynie liczyc ze to zmeczy ludzi, bo ile mozna zaklinac rzeczywistosc. Watek LGBT wsadzony na sile tak jakby musieli odhaczyć.
"Nastolatkowie plci meskiej sa przedstawieni jako glupi i niedojrzali, slabi, dziecinni a kobiety/dziewczynki mienia sie sila, bohaterstwem, walecznoscia, inteligencja i lepsza czescia spoleczenstwa"
chyba jakies silne przewrazliwienie oparte na kompleksach / szowninizmie z ciebie wychodzi. Ja tam widzialam i dziewczyny i chlopakow rabiocych glupie rzeczy, oraz i dziewczyny i chlopakow wykazujacych sie odwaga czy inteligencja.
"biedna niedoceniona poczatkujaca reporterka jest ofiara szowinistycznych mezczyzn "
No jasne, bo szowinizmu i mizoginii wcale a wcale nigdzie i nigdy nie bylo w przeszlosci, to tylko feministki sobie wszystko wymyslily. A w ogole to wszystkie filmy powinny byc jak Indiana Jones czy James Bond - bialy czlowiek z zachodu ktory zmienia dziewczyny jak rekawiczki, a kobiety pelnia tylo role dekoracyjna. I bron borze zeby wykazaly sie kompetencja na rowni albo przewyzszajaca meskich bohaterow. I nigdy nie pokazujmy w filmach problemow kobiet teraz czy z przeszlosci, nawet jesli 50% widzow na swiecie to kobiety. Kobiety nie maja problemow, sa tylko robotami ktore maja sie osmiechac, ladnie wygladac i uslugiwac facetom. Wtedy dopiero bedzie sprawiedliwie dla mezczyzn.
"czarnoskóra dziewczyna geniusz matematyczny wyzywa duzo starszego od niej lysego bialego goscia od LYSYCH"
Hmm od poczatku ta dziewczynka jest pokazywana jako dosc bezczelna i niewychowana, i przez to ta postac jest tak zabawna i ciekawa. To nie jest afirmacja takiej postawy. Bardzo zabawny jest fakt ze wytknales ze "czarnoskora dziewczynka" raz nazwala straszego bialego faceta ŁYSYM, a w ogole nie wspomniales o Dustinie ktory nazwal go lysym chyba z 10 razy. Widocznie bialym chlopcom mozna wg ciebie wiecej niz malym czarnoskorym dziewczynkom.
"tylko nie przezyjcie szoku gdy wyjdzie WIEDZMIN od netflixa bo moze sie okazac bardzo teczowy "
Tylko nie przezyj szoku jak sie dowiesz ze w ksiazkach Sapkowskiego jest duzo teczowych, multi-kulti, ekologicznych oraz pro-aborcyjnych watkow :D
A tak w ogole to rozumiem ze niektorzy moga juz mniec dosc wszechobecnych watkow lgbt, ale kurcze, jak juz krytykujesz to z sensem i logicznie, a nie jak janusz z piwnicy
Kłamiesz, chodzi o dysproporcje - dziewczyny sa genialne, ciagle wpadaja na jakies genialne pomysly przewodza w kazdym wątku, a chlopcy to zwykle dzieci, ogolnie mezczyzni robia za mięśniakow i sa rozhisteryzowani co psuje cala zabawe z serialu dla ludzi swiadomych ideologicznie.
Chłopie, masz kompleksy wobec kobiet jak stad do Hawkins, za duzo sie naczytales prawicowego pitololo o jakich rycerzach i mestwie.
1. To nie jest argument merytoryczny, a zwykłe przezywanie, też mogę wymyślić jakąś obelge, ale nie jestem gimbusem mentalnym.
2. Dwa pierwsze sezony podobały mi się i jakoś nie wytrącała mnie z immersji ta ideologia. Jak komplenie z dooopy wzięta postać genialnej lesbijki.
3. Męskie postacie albo zostały zmarginalizowane, albo sa toksycznymi looserami, ktorzy moga odkupić winy za poświęcenie życia na końcu.
Aha, no ten Straszny Watek Lesbijski, od ktorego prawicowym ultra-samcom kurcza sie jajca, zajal moze 5 minut na caly sezon.. i polegal na rozmowie nie na pokazywaniu czegokolwiek. Nie przesadzasz aby?
Watek LGBT wsadzony na sile tak jakby musieli odhaczyć przykaz z teczowej partii.
Najpierw trzeba się zaznajomić ze słowami "propaganda" i "lewica", a później ich używać. Jak ktoś jest "atencyjną ....", to będzie zakładał takie tematy, aby wzbudzić sensacje. No i uzyska uwagę na jakiś czas. Owszem, Netflix, Facebook, Apple, YouTube etc. są "lewackie", proponuję zatem zostawić co lewackie lewakom i wszyscy będą szczęśliwi,
MAsz racje ale dzieciaki maja dysonans. A jak na dloni porylo ich w tym sezonie z ideolo.
Uwaga Spoiler. Wydaje mi się że to też nieprzypadkowy zabieg scenarzystów. Ostatni sezon skończył się prawdziwą rzezią wszystkich bohaterów w typie macho. Billy, Hopper, dziennikarze, ruski terminator. Burmistrz przeżył ale został pobity i skompromitowany. Inni godzą się na wyższość i dominację kobiet w zespole więc dotrwali do ostatniego odcinka. List Hoppera do Jedynastki ma też symboliczne znaczenie pożegnania ze starym męskim światem.
Bez przesady. Stare kobitki mają kisiel w gaciach na widok ratownika. Inne dziewczyny oprócz głównych postaci, to też głównie pustaki. Joyce też nie jest jakaś strasznie wyrachowana i raczej działa mega emocjonalnie. Do tego dodajmy, że czarnoskóre dziewczynki wyłudzają lody. Zaś samo zachowanie np. dwunastoletnich chłopców i dziewczynek w tym samym wieku, jest jakie jest. Nie jest to jakaś nowość, że dziewczynki szybciej dojrzewają. Tego uczyli na biologii w podstawówce.
właśnie nie oglądałem . Chciałem. Ale dzięki Twojemu przedstawieniu sprawy, na pewno nie obejrzę. Zresztą wszystkie seriale tak wyglądają , dlatego też zrezygnowałem z netflixa. Jednym słowem 'malaria' w tv się zaczęła jakiś czas temu.