Tak z ciekawości spytam, bo rodzice uważają że jestem za duży na "bajki" :D Jak się sprawa ma u was?
Mam prawie 28 lat i oglądam Anime ( nie nazywaj tego bajkami bo wiele osób może się obrazić ) a rodzicom powiedz żeby lepiej sobie sami coś obejrzeli jest tego tyle że na pewno coś się spodoba .
Moja fascynacja anime pochodzi jeszcze z czasów pierwszej edycji Dragon Balla , Slayersów , Jatamana itd. z RTL7 więc może mam inne spojrzenie . Ale się nie wstydzę i oglądam dalej 8)
" nie nazywaj tego bajkami bo wiele osób może się obrazić" - wiem, że to jest anime, ale chodziło mi o to, że rodzice nazywają to bajkami dlatego ująłem w cudzysłów.
Ok po prostu sam jestem wrażliwy na tym punkcie i drażni mnie jak ktoś mówi bajki . Nie zauważyłem że jest w cudzysłowie 8)
pozdr
Sam zacznę od tego że anime oglądam od prawie 6 lat a za parę miesięcy skończę 22. A teraz ta gorsza część...
Może Cię wkurzę ale to naprawdę są bajki czy raczej film animowany... bo w końcu tak są traktowane w Japonii. Tam na każdy taki twór czy na ten który my znamy jako anime czy ten robiony typowo dla dzieci jest tam tak nazywany.Fakt, że tam oglądanie anime czy czytanie mangi jest normalne w różnym wieku taka kultura. Oraz nie maco oczywiście porównywać anime, sposobu ich wykonania i tematów przez nie poruszanych z kreskówkami z zachodu to ciągle pozostają filmami animowany czyli bajkami jak to mawiają Polacy. Więc nie ma co się wkurzać tylko pokazywać, że skoro animowane to znaczy dla dzieci tylko próbować otworzyć tak mówiący na nowe kultury :) Aha i gratuluję tak długiego stażu w oglądaniu produkcji z kraju kwitnącej wiśni xD
Serio? Masz 28 lat i drażni cię coś takiego? To ci trochę współczuję. Ja mam na to szczerze powiedziawszy wyj... Lubię za to jak wielcy "otaku" mają ból dupci, gdy ktoś używa określenia "chińskie bajki". Miazga normalnie. Chińskie bajki rządzą!!!
22 lata i również oglądam od Dragon Balla czy Slayers no i Generał Daimos czy Kapitan Hawk :D
17, jak widzą, że oglądam to raczej nic takiego nie mówią(po prostu średnio ich to interesuje co ogląda ich syn) : d
23 ;) A mój facet 25. On mnie w to wciągnął :P A ile Ty masz lat, że rodzice Ci zwrócili na to uwagę?
Heh tylko znaleźć dziewczynę która zainteresuje się anime czy też mangą jest... prawie, że nie możliwe ;P
Myślę, że to wcale nie jest takie trudne ;) Nigdy nie interesowałam się mangą, czy anime, a mój facet wciągnął mnie w jedno i drugie ;) W dodatku pokazaliśmy mangę, którą namiętnie czytamy, mojej najlepszej przyjaciółce i Jej też się spodobała :P Zaczęła czytać, wraz ze swoim chłopakiem xD
Wiem, że już chwile temu zostało to napisane, ale strasznie mnie ciekawi jaka magiczna manga was wciągnęła :D
Z tymi dziewczynami to rzeczywiście ciężko. Ostatnio zabrałem do szkoły plakat z Ao no Exorcist, po lekcjach planowałem iść kupić na niego antyramę. Koleżanka z klasy jak to zobaczyła, to powiedziała ,,Coś Ty za Piccachu sobie kupił?!" : D. Ale w poprzedniej klasie inna koleżanka sama mnie zainteresowała mangą więc jednak 'prawie' robi różnicę ; ).
A sam kończę niedługo 18 lat, mam na koncie zaledwie 3 anime i 2 mangi. Ale jeszcze to nadrobię.
21 :D ale uwielbiam anime i też się nie zamierzam tego wstydzić :) anime są bardzo często głębokie, z przesłaniem czego nie można powiedzieć o tych wszystkich amerykańskich bzdurach i telenowelach ;p
ja mam 17 lat, a z mamą to czasami nawet openingi albo endingi słucham różnych anime, a ona ocenia, więc zależy chyba od podejscia rodzica do sprawy :)
Myślisz, że jak ktoś ma tylko 15 lat to jest za młody na oglądanie dobrych rzeczy? Ja miałem 13 lat jak zacząłem oglądać anime, konkretnie to Dragon Balla Z i Death Note'a.
Tylko pozazdrościć takiego wieku .
Tyle czasu na oglądanie Anime, ja czasu nie cofnę i każda seria mnie postarza 8)
A tak z ciekawości, co studiujesz? Chce sprawdzić na jakim kierunku anime jest tak popularne.
u mnie na pedagogice to tylko ja, ale to magisterka wiec mam dziadki po 60lat
Ja jestem na etnologi i antropologii kulturowej i na moim roku to co druga osoba ogląda anime z czego się bardzo cieszę ;)
DBZ i Rycerzy Zodiaku to ja razem z ojcem oglądałem xD Dobre to były czasy, oj dobre :) Niestety dziś razem oglądamy tylko discovery i seriale sci-fi bo co do reszty to mamy zupełnie inne gusta ;) Co do pytania to 24 lata i obejrzane tylko kilka anime, ale mam nadzieję nadrobić.
nic nie nadrobisz, na to już za późno(mówi ci nolife który ogląda anime kilka lat)
ja mam 25lat i uważam że ograniczenia należy stosować np dla jakiś filmów z fabułą xxx "od 18lat", a reszta bez jakiś ograniczeń "od" "do", ponieważ to nie ma sensu chcesz oglądasz jeżeli nie to nie oglądasz - prosta logika.
Ja mam 21 lat i w sumie dopiero zaczynam przygodę z anime. Kilkanaście tytułów dopiero obejrzałem. Często słyszę coś w stylu - "taki stary koń, a bajeczki ogląda". To denerwujące, szczególnie gdy anime biją na głowę pod względem fabuły, klimatu, postaci większość "głębokich filmów". Kuzynka też się ze mnie śmiała dopóki nie namówiłem ją na obejrzenie kilku tytułów - teraz sama zarywa nocki przez anime :-)
Kuzynka :-) Najbardziej przypadły jej do gustu - Mirai Nikki, Tasogare Otome x Amnesia, Another, Ao no Exorcist. Takie są jej upodobania. I tylko czeka aż polecę jej coś nowego.
Jasne. Teraz ma do obejrzenia w kolejce Death Note i SAO właśnie.
Oj muszę się chyba skusić na GTO... Tele osób to poleca, więc coś w tym musi być...
GTO obejrzałam w 2 dni, było zajebiste oderwać się nie mogłam;)
23 lata, mój facet ma 27 i też ogląda
Sao tragedia, do 14 odcinka można pooglądać. Polecam Accel World z anime tego typu.