PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479538}

Synowie Anarchii

Sons of Anarchy
2008 - 2014
8,1 61 tys. ocen
8,1 10 1 60573
7,6 15 krytyków
Synowie Anarchii
powrót do forum serialu Synowie Anarchii

Dopiero co zaczalem ogladac SoA jestem na pierwszym sezonie. Poki co jest ok, ale meczy mnie jeden fakt,
a mianowicie Jackson "Jax" Teller. Czy on pozniej przejdzie jakas metafore czy do konca bedzie wygladl jak
zniewiescialy chlopczyk ubiorem przypominjacym gimbazjum. Niby powazny gank, twardzieli a on chodzi w
obwisnietych spodniach i bluzach z kapturem jak nastolatek nie moge tego zdzierzyc.

niringe

Też dopiero co zacząłem oglądać. Skończyłem pierwszy sezon. Nie wiem co przeszkadza ci w jego wyglądzie? Zauważ, że jest on przedstawiony jako młody facet, który sam nie wie czego chce od życia, ale mimo to jest mądry i bycie twardzielem ze spluwą nie jest w jego geście. Przy okazji ten kaptur to aby nie czasami oznaka "kosiarza" z loga klubu?

ocenił(a) serial na 10
niringe

Jak ma przejść metaforę? W ubiorze jego nic się nie zmieni, ale akurat styl jego ubioru, czyli luźne spodnie "baggy" i białe adasie są w którymś jego wywiadzie wyjaśnione. Może ciut dojrzeje i mordka zarośnie mu bardziej. Tyle.

ocenił(a) serial na 8
niringe

Zmienia się mu tylko fryzura i zarost, ale ubiór pozostaje ten sam (z tym, że w piątym sezonie traci czapkę, na rzecz zaczesanych od tyłu włosów). Ale muszę cię zmartwić, tak właśnie ubierają się dzisiejsi młodsi bikersi (tzw. "nike bikies") - białe buty, luźne spodnie, bluzy z kapturami.

ocenił(a) serial na 7
Madoq

Ktoś tu gdzieś na forum wynurzył się raz z tymi 'nike bikies', a reszta bezmyślnie powtarza. Owszem, nike bikies są, ale w Australii. Taki 'styl ubioru' wykształcił się w kilku głównych klubach australijskich, z których niektóre obecnie już w ogóle przestały być gangami / klubami stricte motocyklowymi. Jeśli już można gdzieś spotkać 'nike bikera', to właśnie w Australii.
Przypominam, że akcja SoA ma miejsce w USA.

Jeżeli ktoś ma argumenty (jakieś pewne źródła do przytoczenia), to niech mi udokumentuje przejawy kultury 'nike bikies' w USA. Z chęcią się dokształcę, a jeśli nie mam racji - zostanę wyprowadzony z błędu. Bo od zawsze nike bikersi kojarzą mu się z Australią tylko i wyłącznie.

ocenił(a) serial na 8
Asketel

Może Jaxowi się spodobał styl australijskich kolegów i sam się tak nosi.

ocenił(a) serial na 7
Madoq

Być może. Jeśli tak, to moim skromnym zdaniem był to mocno nietrafiony pomysł. Zresztą – kij z tym. Szkoda czasu i energii na takie dywagacje - cały serial jest tak nierealistyczny i naiwny, że 'jak dla mnie' Jax mógłby równie dobrze jeździć w różowych szpilkach (ewentualnie baletkach) oraz w żółtej kiecce w niebieskie słonie.

ocenił(a) serial na 8
Asketel

Bo ja wiem, czy nietrafiony. Widać, że nie jest to ogólny trend, Jax jest jedynym bikerem w serialu, który się tak nosi, mimo że jest kilku od niego młodszych lub w jego wieku. Może twórcy chcieli po prostu pokazać to zjawisko jako element tej kultury.

ocenił(a) serial na 7
niringe

A jak się buja! Niczym 100%-owy, nastoletni nigga.

Widzę, że nie jestem sam. Na Jax'a nie da się patrzeć. Musisz albo się przyzwyczaić i starać się ignorować jego hip-hop'ową, gimnazjalną, dziecięcą 'stylówę', albo odpuścić. Jax wygląda jak dziecko przez całe 6 sezonów i mocno wątpię, żeby w siódmym coś się zmieniło w tej kwestii.
No, jednak w serialu są tony większych nieporozumień i nonsensów, niż wygląd Jax'a. Generalnie 'SoA' nie jest realistyczne w żadnej kwestii, więc proponuję po prostu przymknąć oko.

ocenił(a) serial na 9
Asketel

wozi sie bo moze

niringe

Oglądałem kiedyś wywiad z Jaxem i padło pytanie dotyczące jego stylu w SOA. Powiedział , że młodsi kolesie z gangów motocyklowych w Kalifornii się tak noszą. I na poparcie tego był z nim jakiś członek jednego z bractw pełniący rolę konsultanta w filmie i to potwierdził. Jax nawet powiedział coś takiego że na początku ludzie nabijali się z niego, że w tych białych bucikach wygląda jak dentysta a nie gangster, ale tak ma być :)

ocenił(a) serial na 9
quentin-t

Z tego, co wiem - chyba było to powiedziane w filmikach dołączonych do pierwszego sezonu na DVD (poszukajcie na youtube filmów typu "Before the anarchy") - aktor grający Happy'ego to członek Hells Angels i konsultant przy (między innymi) ubiorze. Nie wiem, jak dla was, ale dla mnie seems legit :D Sam nie podzielam entuzjazmu dla tego typu ubioru, bo zawsze od białych adidasków bliższe mi były raczej glany - ale nie przeszkadza mi to w tym serialu. Nie ma co się za bardzo spinać takimi drobiazgami - tym bardziej, jeśli mają od tego na planie kogoś bardziej kumatego niż my wszyscy tu na forum razem wzięci ;-)

ocenił(a) serial na 3
quentin-t

jestem w szoku, że przy produkcj tego serialu posilano się konsultantami.

quentin-t

Czytałem jeszcze wypowiedzi Jaxa dot. jego stylu gdzie było napisane, że jego białe buty i luźne spodnie oraz cały styl jest kopią stylu autentycznego członka gangu motocyklowego, który był synem szefa gangu i był mniej więcej w jego wieku, czyli tym kogo Charlie Hunnam miał grać. Jax spędził z nim dużo czasu przygotowując się do filmu. Niestety jeszcze przed rozpoczęciem zdjęć kolesia odstrzelili. Jax jako wyraz pamięci po tym gościu nosi naszyjnik z kulą.

https://www.facebook.com/notes/sons-of-anarchy-australia/reasons-why-jax-wears-s neakers-and-baggy-jeans/268591399824027

ocenił(a) serial na 6
niringe

to albo się przyzwyczaj albo rzuć w cholere oglądanie tego serialu bo Jax to główny bohater i będziesz go raczej oglądać przez wszystkie sezony.