Jak w tytule i już wyjaśniam dlaczego... Serial wciągający z idelanie pasującą muzyką, fajni aktorzy ciekawa fabuła wartka akcja itd. ale... Postać Jaxa to jest jedna wielka porażka ! Nie mam nic do aktora ani do jego roli chodzi mi bardziej o charakteryzacje tej postaci.Czy ktos kurde widział kolesia jeżdzacego w gangu motocyklowym w szerokich spodniach i białych butach no ja pierd... ! Przeciez to jest śmiech na sali.Ta postać bardziej przypomina jakiegoś serfera który zagubił sie w drodze na plaże i wpadł przez przypadek do baru z motocyklistami ! Ogromne nie dopracowanie lub zwyczajny brak wiedzy na ten temat twórców tego serialu.Móglby wymienić jeszcze kilka rzeczy które są ogólnie znanymi faktami o gangach motocyklowych w stanach, i tutaj również twórcy SOA swoja wiedza sie za bardzo nie popisali.Ale ogólnie polecam serial tym którzy sie zastanawiaja nad sensem ogladania wyżej wymienionego :) Napewno nie bedziecie sie nudzić podczas oglądania !
Tak to logiczne, że ktoś kto jest w gangu musi jeździć na motorze w skórzanych spodniach. Ten bohater tak został stworzony i poprawianie twórców nie wiem czy jest dobrym pomysłem.Wiedzieli oni,że Jax musi być inny niż normalni gangsterzy ,po to po prostu aby zainteresować ludzi.
W gangach motocyklowych w USA jest to dość powszechne zjawisko, nawet w największym Hells Angels, więc zanim zaczniesz krytykować zapoznaj się z tematem. Poza tym już był taki temat i tam zostało to ładnie wyjaśnione. Pozdrawiam.
Czyli rozumiem że według Ciebie DeanFord jest to zjawisko normalne wśród Hells Angels czy Monglos ze ich członkowie jezdza na swoich wielkich czarnych motorach ubrani jak Tony Hawk ? Bo z tego co interesowałem sie ta tematyka to jest to raczej mało spotykane, a juz napewno nie wsród tak wysoko postawionych person w gangu jaką jest nasz głowny bohater.W żadnym filmie dokumentalnym czy zdjeciach które ogladałem i nie tylko o wyżej wymienionych nie widziałem nikogo kto choc troche stylem przypominał Jaxa.A pisząc ze jest to powszechne zjawisko to wydaje mi sie ze jest to spore nadużycie z Twojej strony. Nie chodzi o to że oceniam, po prostu ta postac nie pasuje mi do nieczego w tym filmie.I doskonale rozumie ze Jax musi sie wyrózniać na tle innych bo taki jest sens tego serialu, ale pytanie brzmi czy aż tak bardzo i ze ta charakteryzacja nie jest lekka przesadą ? Bo jak dla mnie tak !
Tak, był już taki temat i już to tłumaczyłem. Postać Jaxa jest przykładem tak zwanych "nike bikie"- zjawiska popularnego szczególnie wśród australijskich MC, ale również i coraz częściej amerykańskich. Są to młodsi członkowie klubów, którzy ubierają się właśnie tak jak Jax- białe buty, luźne T-shirty, bluzy z kapturami, czapki bejsbolówki, workowate dźinsy. Twórcy przez styl Jaxa chcieli pokazać jeszcze jeden aspekt amerykańskich MC i ich przemian w XXI. wieku.
Przyjmuje to za fakt ze istnieje takie zjawisko jak "nike bikie", moze za mało dociekliwe zbierałem informacje na temat gangów motocyklowych.Jednak powiem szczerze ze czytajac o Hellsach czy Mongołach nie spotkałem sie z tym zjawiskiem, moze jest to dopiero cos co w USA zaczyna nabierac rozpędu... Jednak jestem po ogladnieciu 3 sezonów SOA i gorąco polecam, choc ostatni sezon moze troszke odstępować od dwóch pierwszych ale... pełne wynagrodzenie za lekko słabszy sezon trzeci widz otrzymuje w postaci ostatniego odcinka :) Chocby z tego powodu warto zobaczy cierpliwie "trójke" do końca ! W oczekiwaniu na sezon 4 :)