PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479538}

Synowie Anarchii

Sons of Anarchy
2008 - 2014
8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 60227
7,7 13 krytyków
Synowie Anarchii
powrót do forum serialu Synowie Anarchii

Przekleństwa

ocenił(a) serial na 8

Chciałem zacząć od tego, że serial bardzo mi się podoba. Bardzo dobrze napisany scenariusz i świetnie wykreowani główni bohaterowie.

Jest jednak duże "ale". Czemu w serialu, gdzie jest pełno przemocy, gangsterskich klimatów itp, itd. największym przekleństwem jakie pada z ust aktorów to "shit"?

Z początku mi to nie przeszkadzało, ale teraz widzę, że realizm serialu mocno na tym cierpi.

Poza "shit" używanym przynajmniej 10 razy w każdym odcinku non stop padają również hasła "Jesus Christ" w przypadku strasznego wydarzenia oraz "big picture" :D

ocenił(a) serial na 10
laveta

Może stacja która nadaje ten serial nie życzy sobie zbyt dużej ilości wulgaryzmów..? :)

ocenił(a) serial na 8
laveta

miałam to samo spostrzeżenie! nawet "fuck" nie pada;))
ale to taki drobiażdżek, szczególik..pomińmy go dla dobra serialu:)

ocenił(a) serial na 10
laveta

a obracasz się w jakimś środowisku gangsterskim czy przestępczym i możesz powiedzieć, że oni przeklinają bez przerwy?

ocenił(a) serial na 8
makaro

Tu nie chodzi o przeklinanie bez przerwy tylko o JAKIEKOLWIEK przekleństwa.
Przeklina każdy, a tym bardziej ekipa naładowanych testosteronem gangsterów :D

laveta

W końcu to produkcja z FX, a nie z jakiegoś HBO czy Showtime ;). Oczywiście znowu wychodzi tu śmieszna mentalność amerykanów - nie ma nic złego w pokazywaniu przemocy i seksu, ale "fuck" to już nie można powiedzieć, bo dzieci usłyszą ;).

ocenił(a) serial na 8
Goku

Właśnie o to mi chodziło :)
Czyli wszystkie produkcje z FX są "cenzurowane"?

ocenił(a) serial na 8
laveta

We wszystkich serialach wyprodukowanych przez niepłatne stacje (nie kablówka) nie ma przeklinania, ani nagości. Przemoc jak najbardziej.

caveat

Źle to wytłumaczyłeś, bo akurat FX to kablówka ;). Przekleństwa można usłyszeć chyba tylko na kanałach premium. Nie słyszałem ich w żadnym amerykańskim serialu poza produkcjami HBO i Showtime.

ocenił(a) serial na 8
Goku

W sumie racja, pewnie chodzi o takie stacje które trzeba chcieć mieć.

ocenił(a) serial na 8
laveta

Faktycznie, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Nie przeszkadza mi to oczywiście w oglądaniu serialu, ale jednak jakiś ładnie wpleciony "fuck" by się czasem przydał. A nie zwróciłem uwagi pewnie dlatego, że oglądam raczej z polskimi napisami, a tam czasem tłumacz rzuci jakąś "kurwą".

laveta

To chodzi o to, że FX jest stacją, która zyski czerpie z nadawania reklam, tak jak stacje ogólnokrajowe, ale z racji tego, że to kanał kablówkowy, to nie obowiązują go zasady narzucane przez FCC (coś na wzór KRRiT u nas). Reklamodawcy nie chcą mieć do czynienia z serialami, gdzie jest dużo nagości, przekleństwa itd. FX czy AMC czyli kanały, które należą do "basic cable" mogą pokazać tyłki, nie mają ograniczeń jeśli chodzi o brutalność, ale nie mogą pokazać np. sutków (pierś mogą pokazać, ale sutków nie) oraz nie mogą użyć słowa "fuck" i "cunt", wszystko inne jest dozwolone. HBO, Showtime czy Starz to są kanały kablówkowe, ale prywatne czyli płatne i stacje te nie reklamują produktów, a utrzymują się z abonamentu użytkowników, więc hulaj dusza ;).

laveta

Bo kiedy rozdawali przydziały przekleństw dla seriali, w kolejce przed Sons of Anarchy stało Deadwood.

ocenił(a) serial na 8
impactor

Dla mnie serial jest dobry.
Są lepsze ale jest dośc dobry.

Zadam ci to samo pytanie co jeden z poprzedników.
Skąd wiesz że gangsterzy przeklinają.

Może choć w tej sferze życia chcą się jakos zrehabilitować za wszystkie popełnione zbrodnie.:)))):):)

Mam rozumieć że podobał ci sie serial SPARTAKUS.(mnie się podobał)
Tam było dożo facków cycków i co jakis czas jakiś swobodnie zwisający ptak.+BRUTALNOŚĆ

Mi osobiście brak bluzgów nie przeszkadza.
Mi tłumacz też czasem żuci jakąś "kurwą" i"dziwką"

A to że nie widze cycków tez mi nie przeszkadza.

Jak widzę laskę leżącą koło kolesia rankiem w łóżku to wiem że nie grali oni w chińczyka całą noc tylko ostro się .............
Jak na super ekstra pro gangsterów przystało.

Jak chcesz popatrzec na cycki śa seki innych seriali.:):)