PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479538}

Synowie Anarchii

Sons of Anarchy
2008 - 2014
8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 60228
7,7 13 krytyków
Synowie Anarchii
powrót do forum serialu Synowie Anarchii

Pominę oczywistą strzelaninę w czwartym odcinku, bo to była po prostu zła realizacja. Ogólnie
serial ma potencjał, ale mam parę zastrzeżeń, w serialu, póki co:
1. Szef zdradza żonę, aby dać szeregowemu nauczkę, co pochwala jego żona ;D (to , załóżmy
uzasadnione kulturą klubu)
2. Głupia dziewczyna mająca chłopaka, jedzie ze spotkanym motocyklistą i się z nim puszcza, a
następnie znowu jedzie z chłopakiem XD (może w ameryce to normalne, sam już nie wiem ;D)
3. Byłej dziewczyny głównego bohatera zapewne nie obchodzi całkowicie natura jej ukrytych
westchnień, i jako że jest w głównej obsadzie to będzie zapewne w nim skrycie zakochana mimo
wszystkich "niedogodności" i całkowicie wolna od zazdrości przez cały sezon, a może i kilka ;)
(kolejna miłość mimo przeciwności losu ;P)
4. Prostytutka za zapłatę chce wykonywać jeszcze swoją pracę, ale z kimś innym ...(może nie
doceniłem seksapilu głównego bohatera ;) )

Czy takich perełek będzie więcej (?) , bo to niestety wróży płaskowatość tej produkcji, gdzie
pewnie doda się jeszcze amerykańskie tanie zwroty akcji oraz kochane "trzymanie napięcia" i
potencjał zmarnowany ...
Wyprowadzi mnie ktoś z błędu, bo widzę wysokie oceny i nie wiem czy nie jest to znowu coś w
stylu akcji dla licealistów , bez żadnej głębi ;)

ocenił(a) serial na 9
kamron6

Postaram się, w miarę możliwości i czasu, naprostować nieco niektóre wspomniane przez Ciebie kwestie:
1. Clay (szef, raczej prezydent klubu) zdradza Gemmę (żonę), żeby dać Half-Sackowi (szeregowemu, albo raczej: świeżakowi) nauczkę. Dotąd zgadza się, w porządku. Ale żeby Gemma to pochwalała - no cóż, oglądaj dalej, to zmieni się Twoje postrzeganie tej sytuacji.
2. Co do "głupiej dziewczyny" (nie pamiętam, jak miała na imię, niestety), tutaj jest kilka kwestii, które warto poruszyć: a) Chciała zostawić swojego "chłopaka" (nie jestem pewien, czy to dobre określenie) dla Jaxa, ale prawdopodobnie nie pasowało jej to, że dla Jaxa była jakby "tu i teraz", on nie chciał wiązać z nią jakiejkolwiek przyszłości i/lub przeraziła się strzelaniną, o której wspomniałeś. Druga rzecz to to, jaka to była dziewczyna - jeśli była gotowa zostawić faceta dla nowopoznanego motocyklisty - chyba nie świadczy to za dobrze o niej ani o jej poczuciu własnej wartości.
3. Zapewne chodzi o Tarę - uwierz mi, z pewnością nie będzie tak, jak przypuszczasz. Ale żeby przekonać się, musisz trochę jeszcze obejrzeć ;-)
4. Emily Duncan. Nie prostytutka. To była tzw. "crow leader", przetłumaczone może nie dosłownie, ale dość trafnie jako "klubowa dajka". To chyba mówi wszystko. Crow leaders to kobiety związane z klubem (nie z konkretnym członkiem klubu), "dbające" o członków klubu - czyli po prostu robiące dla nich wszystko.
Musisz wziąć pod uwagę to, jaką subkulturę tworzą kluby motocyklowe, jakie mają podejście do wszystkiego. W tej sprawie odsyłam na youtube do dokumentów o Hells Angels, Outlaws, Mongols i innych klubach motocyklowych - trochę potrafią uświadomić ;-)
Ja uważam, że jednak jest to wartościowy serial, tyle, że wymaga trochę zaznajomienia się (poprzez dalsze oglądanie, lub inne źródła) z daną tematyką.
Jeśli będę mógł jeszcze jakoś pomóc - pytaj śmiało, postaram się wyjaśnić. Sorki, jeśli podałem za mało informacji, ale nie chcę psuć Ci wrażeń z oglądania przez spoilery.
PS Trochę zazdroszczę Ci, że cały serial masz nadal przed sobą :-)

ocenił(a) serial na 5
Fixxxer

Dzięki za odpowiedzi, popróbuję dalej ;), po prostu po kilku słabszych serialach lub sezonach innych seriali chcę wiedzieć czy nie będzie to znowu kolejny serial dla licealistów ...

użytkownik usunięty
kamron6

Ja też zacąłem wyrokować i wytykać błędy po kilku odcinkach 1 sezonu uwierz mi, będzie zupełnei inaczej i nei raz CIę ten serial zaksoczy. Powiem co, że 1 sezon jestw porównaniu do reszty względnie LAJTOWY i "nic" się nie dzieje.

ocenił(a) serial na 5

Że zaskoczy to nie wątpię, pytanie czy pozytywnie ;) Po prostu przeraziło mnie to, że już w pierwszym sezonie są elementy które wyglądają jak tanie chwyty, ale kolega wyżej chwilowo rozwiał moje obawy.

ocenił(a) serial na 9
kamron6

Oglądaj śmiało, jeden z bardziej "kozackich" obrazów. Zabierałem się za to 2 miechy, aby zapełnić pustkę po "Archiwum X" - wszystkie sezony+filmy, i nie żałuję. Mija pół roku, oglądam "Sonsów anarchii" drugi raz, jestem w połowie drugiego sezonu i nadal wciąga jak bagno.
PS. sceny z Tigiem - najlepsze. Ta mimika:)
PS2. takie małe ostrzeżenie - jeśliś nie oglądał Breaking bad, to nie rób tego od razu po zakończeniu Sonsów. Ja tak zrobiłem i przez dwa sezony BB, no cóż... większość czasu się nudziłem, niektóre odcinki na dwa podejścia musiałem oglądać, tak się dłużyło. Nie znaczit iż BB jest gorsze, jeno zbyt duża przepaść w dynamice, klimacie, itd. i strasznie ciężko się przestawić.