Wpadł mi w oko tytuł, sprawdzam i od razu skojarzyłem, że na podstawie książki Igora Brejdyganta. I tak myślę, czy ją czytałem (pochłaniam ogromną ilość książek, a jeszcze swego czasu pochłaniałem sporo kryminałów), ale jednak spokojnie, łeb jak sklep, i wpada mi, ze czytałem ebooka. Nie zapadła mi szczególnie w pamięć, ale że mam ją dobrą, to parę rzeczy z powieści pamiętam. Na pewno wiem, że było sporo tekstu po rosyjsku, bo morderca spotykał się z jakimś Ukraińcem czy coś takiego i był to wątek zupełnie z czapy.
Jeśli chodzi o akcję, w książce działa się bodajże w Skarżysku-Kamiennej.
Nie kojarzę, żeby główna bohaterka miała problem z alkoholem, na pewno dużo czasu poświęcono jej córce, kojarzę opisy jej codziennego życia, dojazdu do pracy i tak dalej. Natomiast kojarzę sporą dawkę poprawności politycznej, która w serialu pewnie też będzie obecna (TVN). Generalnie intryga nie zachwycała, a powieść można ocenić na średnią. Ale z materiałów promocyjnych i słów Aleksandry Popławskiej z programu "CV" można wywnioskować, że twórcy wiele pozmieniali względem pierwowzoru literackiego, tak że zobaczymy, co dostaniemy. Chyba warto będzie się przyjrzeć.