PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=89546}

Sześć stóp pod ziemią

Six Feet Under
2001 - 2005
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39085
8,7 14 krytyków
Sześć stóp pod ziemią
powrót do forum serialu Sześć stóp pod ziemią

Obejrzałam całość w 2024 roku. Poczatek wydawal mi sie obiecujacy i uważam, że w takim 2001 roku mógł być całkiem odkrywczy, kontrowersyjny. Jak ktos nie pamieta to jeszcze w latach 2008-2010 TVN wycofal sie z emisji serialu "the L word" bo byl za kontrowersyjny. Na takim tle kulturowym serial, który przedstawiał zycie rodziny, w której roiło się od wolnego seksu, otwartego gejowskiego związku z adopcją dzieci włącznie, pokazanych narkotyków, chorób typu dwubiegunówka, trupów itd mógł wydawać się dużo ciekawszy niż teraz, gdy te tematy mamy oswojone i na codzień.
W 2024 roku wygląda jak zwykły telewizyjny serial obyczajowy, w którym dodatkowo postaci podejmują dziwne, niezrozumiałe decyzje, z których szybko się rozmyślają albo nie pasują do charakterów bohaterów. Np Nathaniel Junior: chce być z Brendą, nie chce być z Brendą, później jednak chce, spontanicznie robią dziecko by pobawić się w dom i nagle idzie sobie spać z córką ojczyma rozwalając rodzinę. Albo jego matka, która jest typową matką wyjętą z lat 70, tradycjonalistką, decyduje się być szóstą żoną, mąż podupada na zdrowiu i podstępem go wyprowadza. Mimo że nim gardzi to nie chce rozwodu i straszy narzeczoną męża. I ogólnie wątki albo się ciągną za mocno, albo się powtarzają, albo zmieniają się niewiadomo kiedy (Clare rzuciła studia dosłownie w mgnieniu oka i zaraz okazało się, że to było dawno temu). A właśnie, w ogóle serial chyba zaginą czasoprzestrzeń, bo np jak podawali jakieś daty w serialu to wiele razy myślałam, że to niemożliwe. Największy plus serialu to końcówka. Wycinelo kilka lez. A tak to "Na wspolnej" wydaje mi się ciekawsze jak na to trafię.