PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=89546}

Sześć stóp pod ziemią

Six Feet Under
2001 - 2005
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39083
8,7 14 krytyków
Sześć stóp pod ziemią
powrót do forum serialu Sześć stóp pod ziemią

Przed obejrzeniem myślałem, że będzie to jakiś mroczny, ciężki serial o smutnych ludziach malujących truposze w piwnicy. Tutaj się mile zaskoczyłem, bo serial jest wręcz przeciwieństwem tych pierwszych skojarzeń mimo ciągłej tematyki śmierci.

Jednak nie uważam, że jest to arcydzieło bez wad. Najbardziej irytującą mnie rzeczą było to, że 5 minut z każdego odcinka to seks X z Y, kompletnie nic z tego nie wynika. Nie liczyłem, ale ta "dobra" Claire miała chyba więcej mężczyzn niż ta "zła" Brenda. Poza tym niektóre kłótnie wydawały mi się takie wymuszone, byleby coś się działo. Czasami brakowało też balansu, ktoś został upolowany przez drapieżnika, ale po co skoro to odcinek Nate'a i są o nim może z dwa zdania? Ostatni sezon, a przynajmniej jego początek wydał mi się też jakiś taki niedopasowany do całości, jakby zabrał się za to ktoś kto nie miał pojęcia o wcześniejszych sezonach.

Coś co bardzo podnosi ten serial to zakończenie, ta droga przez życie. Totalnie mnie to pozamiatało. Szkoda, ze ograniczono się tylko do kluczowych postaci, z chęcią zobaczyłbym co się dzieje z dziećmi, a nawet i z dalszymi postaciami. Zastanawiałem się czy nie dać za to dodatkowego punktu, ale 5 minut z ponad 50 godzin całości to jednak trochę zbyt mało bym mógł to uczynić.

Ogólnie polecam ;)