PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=89546}

Sześć stóp pod ziemią

Six Feet Under
2001 - 2005
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 38910
8,7 14 krytyków
Sześć stóp pod ziemią
powrót do forum serialu Sześć stóp pod ziemią

Hej, ma ktoś może jakieś przykłady foreshadowingu w SFU? Może coś z pamięci, może jakieś linki,
do filmików, artykułów (w obojętni jakim języku) itp?

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

Jak oglądałem SFU po raz drugi, to zwróciłem uwagę na taką scene: Nate wchodzi do pokoju Claire, a pokazane jest to zza małego domku (nie pamiętam, czy Claire go robiła czy coś) będącego chyba miniaturką ich domu; w każdym razie Nate stoi w drzwiach, na około widać obramowania pokoiku z tego mini domku, a w pokoiku tym stoi trumna. Wygląda to tak, jakby Nate stał obok niej. Od razu skojarzyło mi się z tym, co ma nadejść i raczej to było celowa "wskazówka" twórców, chociaż oglądając serial po raz pierwszy tego nie zauważyłem. Wydaje mi się, że było to w 4. sezonie, ktoś kojarzy może odcinek?

Mam nadzieję, że nie odzywam się za późno. Swoją drogą, do czego Ci to potrzebne? Z czystej ciekawości chcesz wiedzieć?

Yanuary

Dzięki, o coś takiego mi chodziło.

Co do pytania, to tak - głównie ciekawość. W większości seriali twórcy lubią puszczać oczka do ludzi którzy widzieli ich dzieło więcej niż raz, ciekawiło mnie czy Alan Ball i spółka też coś zostawili.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

Nie obejrzałam jeszcze serialu do końca, ale podejrzewam że ptak pojawiający się na ślubie Nate'a i na jego urodzinach też coś znaczy. Tak samo "wizje" Nate'a w czasie śmierci klinicznej czy wróżka mówiąca, że Lisa żyje. Jeszcze coś było, ale w tej chwili nie pamiętam ale jak sobie przypomnę, to napiszę.

P.S. Czy ktoś oglądał Dextera przed SFU? Dobra była scena, gdzie David zachwyca się bohaterką filmu "Książę i ja", która zagrała w Dexterze Lumen ;)

ocenił(a) serial na 10
Fragaria

Ja oglądałem, też zwróciłem na to uwagę :).

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

Dobra, obejrzałam do końca. Teraz tak pomyślałam, że plakat z tym drzewkiem to jakby miejsce pochówku Lisy i/lub Nate'a. Oboje chcieli spoczywać nie na cmentarzu tylko na łonie przyrody. Jak myślicie, co symbolizuje plakat z całą rodziną pośród róż?

Fragaria

Plakat z drzewkiem może równie dobrze symbolizować miejsce pochówku wszystkich. Plakat nie jest z tego co pamiętam w różach tylko w różnych kwiatach które są zazwyczaj przynoszone na pogrzeb, więc najpewniej oznacza to otaczającą ich śmierć z którą się oswoili.

Co do tego drzewka, teraz mi się przypomina jak ostatni mąż Ruth (George się chyba nazywał) niszczył drzewko zasadzone przez Nathaniela, to mógł być foreshadowing rozpadu rodziny zapoczątkowanej przez śmierć wiadomo kogo.

ocenił(a) serial na 10
ParadoksPTG

Ja mam fajny film : https://www.youtube.com/watch?v=abh96qDAKWc

Polecam bardzo często go oglądam.

ocenił(a) serial na 8
ParadoksPTG

Pilot-> Martwy Nathaniel sr. w kostnicy do Nate'a w jego wizji: "Spokojnie będziesz następny", czy jakoś tak