PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=747284}

The Crown

2016 - 2023
8,2 98 tys. ocen
8,2 10 1 97863
8,1 40 krytyków
The Crown
powrót do forum serialu The Crown

3 sezon

ocenił(a) serial na 9

Nie spoilerując, 3 sezon przywraca ŚWIETNOŚĆ tego serialu. Subiektywnie, ponieważ mnie zawsze najbardziej interesował aspekt polityczno/spiskowy

ocenił(a) serial na 9
Alex_L

Jestem w trakcie. Odcinek 4. Jest dobrze. Helena Bohnam Carter jak zwykle rewelacyjna. Olivia Colman też. Przyznam że nie podoba mi się postać Filipa. Może wina aktora. Stracił charyzmę. Zdecydowanie. Ale może też taki był zamysł. Filip z czasem stał się mniej buntowniczy. Choć tego błysku w oku brakuje. Zobaczymy dalej.

ocenił(a) serial na 10
felis5

Helena Bohnam Carter to w mojej opinii najgorzej dobrana obsada. Postać Małgorzaty wiele przez to straciła :(

ocenił(a) serial na 10
_Milady__filmweb

Zgadzam się Małgorzata jest postacią komiczne ostatni odcinek 3 sezonu kiedy poznaje nowego partnera wygląda jak starsza pani z młodym kochankiem aż trudno uwierzyć że ma 32 lata

ocenił(a) serial na 9
adrian9995

Właściwie, Małgorzata miała wtedy 43 lata, a branża kremów przeciwzmarszczkowych chyba dopiero raczkowała :)

felis5

Zgadzam się . Carter nie pasuje do postaci Małgorzaty mimo że lubię tą aktorkę. Nie ma tej maniery, która świetnie zagrała Kirby. Za to królowa super dobrana. A księżniczka Anna w odcinku 4 łudząco podobna do oryginału

ocenił(a) serial na 10
Beata_S_1901

dokładnie, to samo myślę o Annie, jak również o Karolu - tu casting nie zawiódł.

Beata_S_1901

To prawda, jak pierwszy raz zobaczyłem Księżną Annę to miałem "ależ ona podobna do oryginału" :P

ocenił(a) serial na 10
Kwarc

Ja tak samo, swietnie dobrali Anne :)

ocenił(a) serial na 10
felis5

Miałam podobną opinie o księciu Filipie. Zmieniłam zdanie po 6. odcinku. To był odcinek, gdzie grał pierwsze skrzypce. Myślę, że to nie kwestia gry aktora, a scenariusza. Filip z czasem się zmienił, podobnie królowa czy Margaret. Wszyscy z wiekiem się zmieniamy :D a fabuła obejmuje różne okresy czasu. Bodajże między niektórymi odcinkami jest kilka lat różnicy.

0909

Tak, wszyscy się zmieniamy, ale Fifi na pewno nie stał się statecznym dżentelmenem. Posłuchaj sobie wywiadów z nim. Staruszek pod setkę, a wali takimi tekstami, że zachowawczy dżentelmeni bledną :P

ocenił(a) serial na 9
Alex_L

Zapomniałem. Kompletna tragedia to królowa matka. Obecnie całkowicie pominięta postać i co za tym idzie aktorka też nie specjalnie eksponowana.

felis5

Królowej matki zabrakło przede wszystkim w pierwszych dwóch sezonach. Jako babcia była bardzo ważna w życiu młodego Karola, któremu zastępowała matkę. Jako teściowa, mocno zachodziła Filipowi za skórę.

ocenił(a) serial na 8
Alex_L

Dlaczego przywraca świetność? Czy w poprzednim sezonie serial ją stracił? Jak dla mnie genialny jak zawsze - Olivia bezbłędna, Helena może i racja niekoniecznie dobrze dobrana, ale nie szarżuje. Największy plus - pokazanie relacji z premierem, tak, że nie ustępuje tej z Churchillem.

ocenił(a) serial na 8
Alex_L

Mimo ogromnej sympatii do serialu ja odczuwam minimalny spadek. Po pierwsze muzyka, która była sztandarem poprzednich sezonów, tu gdzieś ledwie przebrzmiewa wiatrowi. Olivia zachowawcza, Helena mimo wszystko inna od Kirby. Rozczarowaniem jest dla mnie póki co Menzies, który jest zdecydowanie innym Filipem niż ten w dwóch pierwszych sezonach. Drażni mnie również pewne spowolnienie tempa w niektórych odcinkach. Mimo wszystko wiem, że to dopiero początek i w tym samym składzie dostaniemy jeszcze czwarty sezon, gdzie pojawi się Pani Thatcher i Diana. Tak więc przed nami dopiero prawdziwy festiwal emocji. :)

ocenił(a) serial na 10
Alex_L

Powiem szczerze, że Claire Foy bardziej podobała mi się w roli królowej. Ta aktorka pokazywała różne "wersje" siebie. Potrafiła być stanowcza, wesoła, smutna, zachowawcza. Olivia z kolei póki co (jestem na 4 sezonie) cały czas wygląda jakby miała się rozryczeć, pomimo iż podobno królowa na co dzień nie potrafi płakać :). Cały czas ma szkliste oczy, bez względu na to czy sytuacja tego wymaga czy nie. Tak czy owak The Crown jest jednym z lepszym seriali :)

ocenił(a) serial na 10
KamilFan

* na 4 odcinku, nie sezonie.

KamilFan

Może to dlatego, że w obecnym sezonie królową jest już dłużej. nauczyła się wyłączać emocje i być powściągliwą. Uważam że Colman świetnie to zagrała. Jestem zawiedziona postacią Małgorzaty. Podeszli bardzo nie realnie do jej wyglądu. Nie ma podobieństw . Carter jest niższa od Cirby chyba z pół metra. Fatalnie to rozegrali. Za to podobają mi się postaci Karola i Anny. Premier Wilson też łudząco podobny

ocenił(a) serial na 8
Beata_S_1901

Oglądałam wywiad z Heleną Bonham Carter, która swego czasu spotkała księżniczkę Małgorzatę (wujek Heleny miał z nią romans-niezły przypadek!). Helena podkreślała, że Małgorzata na żywo była bardzo niska, zatem w tym sezonie aktorka była dobrana lepiej niż w poprzednich pod względem wzrostu ;)

natalia17177

Rozumiem. Nie oglądałam tego wywiadu, ale w takim razie ciągłość nie jest zbyt dobrze zachowana bo różnica między poprzednia aktorka a obecna jest ogromna l. Poza tym też gra tu dużą rolę wiek. Helena mimo starań wygląda dość dojrzałe a Małgorzata w 3 sezonie miała +/- 30 lat

KamilFan

Interpretacja Colman nie byłaby zła, gdyby była stand-alone. Wszak robot wyprany z uczuć to wersja bliższa powszechnemu wyobrażeniu królowej. No, ale jest to kontynuacja roli Claire Foy i tutaj nie widzimy żadnej ciągłości...

ocenił(a) serial na 8
KamilFan

Mam to samo odczucie. Claire Foy zagrała rewelacyjnie. Mimo, iż Olivia Colman jest bardzo dobrą aktorką przy 3 sezonie nie mogłam przekonać się do zmian.

ocenił(a) serial na 7
KamilFan

Colman gorsza od Foy zdecydowanie.

Alex_L

3 odcinek miażdży :(

ocenił(a) serial na 7
Alex_L

A ja zatrzymałem się na 2 lub 3 odcinku 3 sezonu i nie mogę ruszyć dalej bo jakoś mnie nuży i poprzednia obsada mi bardziej odpowiadała

ocenił(a) serial na 8
kami09

Miałem tak samo ale od 6 odcinka idzie już w górę. :)

ocenił(a) serial na 10
kami09

Tak warto kontynuować. Im dalej odcinek, tym ciekawiej się robi.

ocenił(a) serial na 9
Alex_L

3 sezon przywraca świetność? Wtf co Ty ćpiesz. Pierwsze 2 sezony są zdecydowanie lepsze.

ocenił(a) serial na 9
lukarian1313

1/2 drugiego sezonu zamieniła ten serial w opere mydlaną. Pierwszy sezon błyszczał, Churchill był 1/3 tego sezonu. Rola Margaret wybitna, ale jej wątek mnie totalnie nudził. Tak samo akcja z rejsem Philippa? Co jest.
A w 3 sezonie już w pierwszym odcinku intryga i no niemożliwa aż rola Harolda Wilsona. WOW. Odcinek Aberfan? Coup? Dla mnie jedne z lepszych w serialu.

Alex_L

Churchill był 1/3 sezonu, ale jak zagrany przez Johna Lithgowa! Masz rację, tło polityczne bardzo ciekawie ukazane i za to głównie ten serial lubię:)

lukarian1313

Trzeci sezon jest jeszcze lepszy, niż poprzednie.

ocenił(a) serial na 10
Alex_L

3 sezon jest genialny. :)

Olivia jest świetna aktorka. Moja ulubioną postacią jest chyba? w tym sezonie Ksiezniczka Anna. :)

Alex_L

Trzeci sezon jest jeszcze lepszy, niż poprzedni.,