Moment w którym Churchill [John Lithgow] wchodzi do kościoła na ślub Elżbiety dobitnie pokazuje: takich polityków już nie ma, takiego podziwu i charyzmy. A sam serial, to dzieło najwyższych lotów. Historia jakże znana, ale jakże i fascynująca. 9/10
oj dużo tu namieszałeś; widać że niewiele jednak rozumiesz z tego co tu w Polsce się dzieje...wiesz jedynie tyle co ci maintream'owe media podadzą... ale nie mnie Cię edukować
odniosę się tylko do kilku kwestii:
nie porównywałem naszego uzbrojenia z waszym, pisałem że boicie się ruskich...
różnica pomiędzy nami a wami jest jednak taka, że wy potraficie wyskoczyć tylko do słabszych, nigdy nie udało się wam pokonać potęgi większej od waszej.. nam to się udało wiele razy - polska noga stała na kremlu, do dziś nas za to ruscy nienawidzą i nawet putin święto zrobił w dniu wypędzenia polaków z kremla... ani was, ani USA tam nigdy nie było! i już nie będzie, bo atom zmienił wszystko... w czasach przedatomowych nasze wojsko w czasach świetności mogło rozbić wszystkich, myślę także że i waszą marną wysepkę byśmy podbili gdyby to było nam do czegoś potrzebne... zresztą z tego co pamiętam to nawet tak mały naród jak holendrzy dali wam kiedyś łupnia, więc o czym tu mówić...
potem był jeszcze cud na wisłą i wygrana walka z bolszewikami - zrobił to kraj którego nie było na mapie 128 lat...
a wy dziś ze swoim arsenałem atomowym boicie się ruskich i umiecie tylko gadać...
a co do szmalcowników - byli i co z tego? ktoś to neguje? a wiesz np. co to była za organizacja Żagiew? czemu o tym nikt nie mówi? a wy np. dziesięć lat po II wojnie bestialsko mordowaliście malajów, zabijaliście nawet jeńców co jest nadzwyczaj haniebne i co? macie czelność wypominać nam szmalcowników? to ja się biję w nie swoje piersi?
na koniec powiem tak - nie chcę tego ciągnąć, więc jest to moja ostatnia wypowiedź; i tak każdy z nas zostanie przy swoim zdaniu; moje jest takie: jeszcze Polska nie zginęła póki my żyjemy... czy wam to się podoba, czy nie.
PS do was brytyjczyków mam embiwalentny stosunek, podobnie do francuzów i amerykanów, niemniej najbardziej lubię francuzów, ich język, kulturę i... kobiety :)
Pewnie byście podbili naszą nędzną wysepkę o Polacy He-Meni, Władcy Wszechświata, z pomocą Holandii i Greyskull, ale UPS!...
Jesteśmy właśnie zajęci, bo okupuje nas światowe mocarstwo Szwecja, UPS! Ktoś nas właśnie rozebrał, po raz drugi i w dodatku bez gry wstępnej. Ruskie chamy!
Ponieważ jednak dom prowadzi nam Ania, kupuje polską szynkę w Polskich Delikatesach, na obiad serwuje polskie pierogi i polskie gołąbki, do zapchanego zlewu wzywa pana Grzesia, który pomagał Przemkowi kłaść mi kafelki na tarasie, żony fryzjerką jest Gosia, moim kierowca Jacek, a firmowy śmigłowiec pilotuje pan Stefan, najlepszy pilot jakiego znam, który płacze ze śmiechu gdy słyszy o zarobkach pilotów Lotu, zaczynam myśleć, że może nas jednak podbiliscie.
Oczywiście na przyjęciach serwuję polski Belvedere, bo rosyjska wódka świetnie się nadaje do czyszczenia piekarnika, a o laptop na którym piszę dbają polscy chłopcy z IT, poleceni mi przez polskiego szefa brytyjskiego oddziału amerykańskiego Della.
Ze starobrytyjskim "Szczęść Boże'.
Dopiero przeczytałam te dyskusję. Ty na pewno jesteś Brytyjczykiem? Posługujesz się doskonałą polszczyzną i znasz bardzo dobrze historię Polski. Czy czasem nie jesteś Polakiem, który na potrzeby dyskusji przyjął opozycyjne wobec Twego adwersarza stanowisko? :) Jeżeli tak to wyszło bardzo zgrabnie i logicznie i dużo prawdy w tym, co piszesz. Kocham mój kraj, ale wiele naszych cech narodowych jest źródłem naszych problemów w historii. I nie utożsamiam się z naszym obecnym Rządem. Pozdrawiam:)
"a twój rząd ustawowo zakazał mówienia o jakichkolwiek polskich przewinieniach."
Nie o jakichkolwiek tylko o tych których Polacy nie popełnili.
" Spadkobierca innego polskiego rządu, który wraz ze sztabem armii zwiał do Rumunii"
Bo Polska przegrała, co miał zrobić? Było by kretynizmem gdyby rząd zdecydował się zostać w Warszawie.
No i wątpie, że rząd brytyjski nie ucieklby do Kanady, Australii czy gdziekolwiek gdyby Wielka Brytania zostala zajęta
"gdy anielskie wojska walczyły z faszystami"
W momencie ucieczki polskiego rządu wojsko angielskie jakoś tam dużo nie zrobiło...
Zreszta, Hitler stał się tak wielkim wrogiem bo pozwolily mu na to mocarstwa zachodnie, nie wziął sie sam z siebie.
No i poza tym - sily zbrojne II RP walczyly dość długo i zaciekle z Niemcami, później walczyly z nimi m.in. w Bitwie o Anglie.
Wielka Brytania ocalala bo byla wyspą, gdyby Hitler mogl przerzucic wojska na jej terytorium to padla by w tydzien, no żolnierz brytyjski byl gorszy od niemieckiegp i dowódzca brytyjski był gorszy od niemieckiego.
"Jeśli kasa to nie wszystko przestańcie być wreszcie krajem na zasiłku i spróbujcie chociaż stworzyć samodzielnie sprawnie działające państwo."
Stworzymy, jak wymrze pokolenie czasow PRL ktore wybiera parlament to sytuacja się zmieni.
Nie wiesz co będzie za 50 lat, równie dobrze Wielka Brytania może stac się panstwem II świata, a Polska wzbogacić, nic nie jest nierealne - Niemcy zostały zrównane z ziemią a szybko stały się bogatsze od Wielkiej Brytanii - nie tylko dlatego, że przecietny Niemiec jest pod kazdym wzgledem lepszy niz przecietny brytyjczyk, czyli mądrzejszy, sprawniejszy, z większą inwencją twórczą itd. ale też dlatego, że w Niemczech przeprowadzono lepsze reformy gospodarcze gdy w Wielkiej Brytanii od II wojny światowej, do rządów śp. Margaret Thatcher (niewątpliwie najlepszego premiera XX w.) ksztaltowal sie quasisocjalizm.
"Dlatego symbolem RAF został ostatnio Polak, a groby polskich bohaterów są otaczane powszechnym szacunkiem."
Szkoda, że polscy generałowie nie zostali otoczeni zbyt powszechnym szacunkiem zaraz po wojnie...
"Bronię Winstona bo jestem brytyjskim patriotą"
Patriotyzm nie zobowiązuje do bronienia głupich rządów jeśli faktycznie są głupie.
Churchilowi można skladać kwiaty na grobie za jego osiągniecia, ale za osiągniecia a nie za fakt bycia premierem.
" bo patriotyzmem nie jest plucie na Wałęsę, szmacenie opinii najwybitniejszego Polaka XX wieku"
Wałęsa nie był wybitnym człowiekiem, nie był nawet przeciętnym człowiekiem - było wielu wybitniejszych Polakow w XX w. a Wałęsa to ploretariusz który nic sam nie osiągnał.
" Podobnie jak obrona szmalcowników za pomocą ustawy o IPN, która oburza cały cywilizowany świat."
Nikt nie broni szmalcowników, parlament uznał, że zwalanie winy za holokaust na naród inny niż Niemcy jest kłamstwem - bo jest, jedynie NIemcy odpowiadaja za holokaust mimo, że antysemityzm istniał wszedzie gdzie byli Żydzi.
Caly cywilizowany świat może sie oburzac - niby co nas to obchodzi? Ktos kto moze tylko gadac w praktyce nie może nic.
"Napadli na was Niemcy, Słowacy i Rosjanie, pretensje macie do nas i Francuzów."
Ja nie mam, zakladam, że gdyby doszło do wojny okopowej to pomoc od Francji czy Wielkiej Brytanii by nadeszła po pełnej mobilizacji sil i zakonczeniu przygotowan do ataku.
"Nikt z nas nie neguje okresu kolonialnego, a wy nie kolonizowaliscie przypadkiem Wschodniej Europy? Skąd ta Polska od morza do morza i krwawo tłumione powstania kozackie? Znów bijesz się w nie swoje piersi."
Polacy zajmowali kiedys duze obszary wschodnie - ale ówczesnym wiesniakom na tych terenach bylo wszystko jedno kto nimi rządzi i mieli oni zarówno takie same prawa jak wiesniacy w koronie oraz mieli lepszy los niz Murzyn w brytyjskiej Afryce.
Poza tym - król Jan Kazimierz nie żyje i nie moze odpowiedziec za nabijanie tysiecy kozaków na pal, a królowa Elzbieta II żyje i jest odpowiedzialna za zbrodnie w Kenii.
"Od 2004 roku wpłaciliśmy do kasy UE około 150 mld funtów netto. "
Nie ma sie czym chwalić.
"Gorąco wam życzę, byście poradzili sobie bez nas. I mówię to szczerze!
Nie wiem czy milion Polaków mieszkających w UK podziela twoje zdanie, tym bardziej, że jesteście po Bułgarii i Rumunii najbiedniejszym krajem Unii, a my 5 gospodarką świata."
Irlandia swojego czasu też była bardzo biedna, Niemcy były zdruzgotane i biedne, a dzisiaj są bogatsze od Wielkiej Brytanii...
Cóż, akurat rozwoj nie jest problemem, malo kto odwazylby sie tylko siegnac po reformy.
"Wasza zacofana gospodarka da im pracę?"
Bezrobocie w różnych krajach likwidowano dosyć szybko, nie jest to niewykonalne.
"Co do słabości militarnej porownujesz nasza armię z bronią atomową z waszą z muzealnym uzbrojeniem?"
Polska armia jest słabsza od sil królewskich, ale nie grozi nam wojna, nie musimy użerać sie z terrorystami i ostatecznie i tak mamy silniejsza armie niz spora część europy.
"Ja jakoś nie żałuję upadku Imperium, wy ll Rzeczpospolitą rozwaliliscie sami, a teraz pięknie niszczycie to co osiągnęliście przez ostatnie 30 lat. "
Sami powiadasz...
"Jesteście już skłóceni z Niemcami, Francją, Włochami i ostatnio z Izraelem i USA, pora teraz na UK"
Zachod to nie jest jedyny potencjalny sojusznik.
"Moralną wyższość zręczniej będzie ci okazywać gdy twoi rodacy zaczną przyznawać się do pogromów Żydów, Ukraińców i Białorusinów"
No tak, z tym, że marginalne pogromy z okresu odzyskiwania niepodległości lub okresu okupacji niemieckiej i sowieckiej dokonane przez wieśniaków to dalej nie są zbrodnie równe zbrodniom których dokonywały władze Anglii, a później Wielkiej Brytanii.
Parę pogromów nie plami narodu, a poza tym - mało kto poważny się wypiera tego iż doszło do paru pogromów Żydów doszło, i, że Polacy dokonywali akcji odwetowych na Ukraincach itd. które nie zawsze były uzasadnione i czasem były wynikiem prymitywnej zemsty.
"obozów koncentracyjnych dla Niemców po ll wojnie światowej"
Po II wojnie światowej Polska była okupowana przez ZSRR - i Niemcy sami zasłużyli sobie na swój los, nikt nie kazal im robić tego co robili.
"szmalcowników"
Nigdy nie spotkalem sie z przypadkiem w którym to Polacy wypierają się szmalcowników.
" i paru równie zaszczytnych czynów"
Polacy ratowali Zydów w czasie II wojny światowej, Polacy powstrzymali nawałe bolszewicką która z pewnością opanowała by Niemcy itd... no trochę by tego było, ale my nie rozmawiamy o osiągnieciach ludu tylko panstwa.
"Możecie też przyjąć kilku Azjatów np syryjskie dzieci do polskich szpitali."
Możemy, ale nie musimy. I póki co UE chce nam mówić kogo my mamy przyjmowac, niekoniecznie chodzi o dzieci itd.
"My staramy się jak możemy, przy okazji dofinansowując też Wschodnią Europę, szczególnie Polskę kwotą 10 mld euro rocznie."
Ja Wielkiej Brytanii o to nie prosiłem, ciekawi mnie tylko jaki ta Wielka Brytania ma w tym interes.
jakie to niby pogromy byly przeprowadzane ze wzgledow etnicznych? podaj chodz jeden! zaraz moze zaczniesz bredzic ze zamordowanie oficera nkwd albo ub to byl antysemityzm bo przeciez zyd? zadnych zbrodni polska i polacy nie przeprowadzali w latach 40stych, za to teraz niestety polska popelnia zbrodnie w nieleglaych inwazjach jak w syrii, iraku czy afganistanie i za to te wszsytkie pzdy co glosowaly na sld/psl/n/pis/po/kukiz powinny byc ukrarane jak za terroryzm i ludobojstwo bo wlasnie tego sie dopuscili
Gdyby głupota mogła latać,byłaby gołębicą.Gdzie Churchil zakładał; te obozy zagłady?!
Prawda, w ogóle rozmowy między Churchilem i Elżbietą to majstersztyk! Jak ona się boi, uczy, zmienia. Gra aktorska, że place lizać!
Takich polityków również nie było. Nie ekscytuj się tak bardzo. Odpowiednio zastosowane środki filmowe mogą cokolwiek afirmować, czemukolwiek nadać pozór godności, estymy. To są tylko pewne chwyty filmowe, na które działa Twój nerwowy system i już zaraz się zachwycasz serialem który czego nie dostrzegasz legitymizuje i idealizuje groteskową rodzinę darmozjadów.
Oj, niestety rzeczywistą. Churchil po II W.Ś. oznajmił wzruszony, że "Bóg dał czas Wielkiej Brytanii na przygotowanie się do wojny". Chodziło o te dwa lata, podczas których wymordowano miliony naszych rodaków, wyrżnięto całą inteligencje, całe młode pokolenie wychowane w wolności, zasiew pod następne, skazując na dziesiątki lat niewoli komunistycznej i zmarnowane pokolenia ludzi, którzy nie dostali szansy aby się w świecie odnaleźć i realizować (i wciąż to trwa, jako że to my sprzątamy u nich, nie oni u nas).
Oddanie Polski na rzeź Hitlerowi było, jak to ukazuje dzisiejsza historiografia, akcją celową, wykonaną z premedytacją, determinacją i bezlitośnie (już lata przed wojną, tak na wszelki wypadek). Oto więc ta "kultura polityczna", o której mówisz, nie lepsza od hitlerowskiej.
A jednak, "twój nerwowy system" przekreśla to dla jednej nuty i paru ładnych obrazków.
I na prawde, ja nie osądzam, czlowiek jest totalnie zagubiony w świecie, uwarunkowania nami rządzą, a ograniczenia każą nam robić złe rzeczy pragnąc dobra. My znaleźliśmy się w roli ofiary, oni w roli sprawcy. Nikt tu nie jest niczemu winien. Warto jednak mieć tą świadomość i nie dać się ponieść złudzeniom.
Zestawianie Hitlera z Churchillem, a lll Rzeszy z Wielką Brytanią jest tak haniebne i obrzydliwe, że trudno ustosunkować się do podobnych insynuacji, podobnie jak do stwierdzenia, że Polacy są ofiarami, a Brytyjczycy (sic!), nie Niemcy sprawcami.
Przy okazji ta całkowita nieznajomość historii!
- Churchill jako pierwszy polityk sprzeciwiał się polityce appeasementu i po powrocie Chamberllaina z Monachium stwierdził, że "Rząd miał do wyboru hańbę i wojnę. Wybrał hańbę, a wojnę będzie miał i tak!"
- Jakie dwa lata spokoju, skoro Bitwa o Anglię rozpoczęła się w lipcu 1940 r.?
- Co Churchill ma wspólnego z nieudzieleniem Polsce pomocy militarnej, skoro premierem był wtedy Chamberlain? Churchill jako Pierwszy Lord Admiralicji robił swoje i Royal Navy jako jedyna brytyjska formacja wojskowa walczyła z Kriegsmarine.
- Kiedy i w jaki sposób Polska została wydana na rzeź Hitlerowi lata przed wojną? Podaj te "historiograficzne" źródła.
Twoja znajomość historii współczesnej jest równie perfekcyjna jak historii ll wojny światowej.
Np. Znam osobiście Polaków w UK, którzy pracują w bankach, wykładają na uczelniach (kanclerz Uniwersytetu Cambridge to Polak z pochodzenia) lub są członkami kadry zarządzającej średniego i wyższego szczebla. Wielu ma tutaj swoje świetnie prosperujace firmy.
Być może sprzatacze, o których piszesz rekrutują się spośród ludzi o takim poziomie wiedzy jak twój.
Gardzisz Anglikami, Niemcami i wlasnymi rodakami - tzw. Nowy Patriota?
Zgadza się, ale go wtedy nie było u władzy. A czego nie ma - za klasykiem -, tego nie ma. Odnosiłem do polityki angielskiej w ogóle. To, co mnie interesowało to fakt, że Churchil w sprawie Polaków, nie tylko kontynuował, ale również rozwijał intrygę, i to ustaloną nie za Chumberlaina, ale znacznie wcześniej. O niej więcej możesz poczytać w książce prof. Nowaka (http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/3480/Pierwsza-zdrada-Zachodu---Andr zej-Nowak), albo w bardziej popkulturowej wersji u Ziemkiewicza (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/194816/jakie-piekne-samobojstwo)
O! Co za niespodzianka! Są lekarze polscy w UK i nauczyciele? Oczywiście, sam jestem jednym z nich (School of Grammar Leeds, doktorant na uniwersytecie w Leeds). Zajrzyj jednak do losowej restrauracji w UK, ażeby zobaczyć kto pracuje na kuchni, kto serwuje jedzenie.
O jakiej pogardzie mowa, zważywszy na ostatni akapit mojej wypowiedzi? Infantylne jest zarówno osądzanie działań człowieka co ich afirmowanie - uwzględniwszy złożoność świata, uwarunkowania, którym podlegamy, oraz potęge naszych ograniczeń. Elementarna lekcja z historii powszechnej.
Wydawać by się mogło, że jako doktorant na uniwersytecie w Leeds, będziesz wielbicielem prof. Baumana, nie Nowaka. Ale " De gustibus non est disputandum". Mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielem języka polskiego. Sformułowanie " do losowej (a nie do losowo wybranej )restauracji" jest zdecydowanie niepoprawne.
Dziwne, że nie ustosunkowałeś się merytorycznie do moich zarzutów. Chyba, że wykładowca z uczelni ojca Rydzyka i mierny autor sf, obaj o skrajnych pogladach, mają być dla mnie autorytetami.
Nie rozumiem natomiast dlaczego mieszkasz i pracujesz w kraju zdrajców i katów swej ojczyzny. Przyjmowanie pieniędzy od oprawców? To jak 30 srebrników.
Jako potomek emigrantów (moja babcia byla Polką i wszyscy jesteśmy polskojezyczni) staralem się cię zrozumieć. Nie potrafiłem. Może dlatego, że dwaj bracia mojej babci polegli w Bitwie o Anglię. Polegli między innymi po to, żebyś mógł mieszkać w Anglii i beztrosko pluć swym gospodarzom do talerza. Gorzki chichot historii.
Dziękuje Bogu, że nie jesteś moim doktorantem, całe szczęście moja uczelnia znajduje sie na czwartym miejscu Listy Szanghajskiej, twoja gdzieś w drugiej setce.
Bauman to komunistyczna, w Polsce racjonalni ludzie ich jednogłosnie nienawidzą.
Większość Polaków uważa Anglików za łatwowiernych idiotów, mnie jednak zastanawia nazwa twej szkoły, niemożliwa w angielskim, o ile nie jest to nowa metoda nauki gramatyki. Saxon genitive jest formą dzierżawczą "school of grammar" to "szkoła (metoda nauczania) gramatyki". Tyle i TYLKO tyle.
Tymczasem Grammar School oznacza szkołę należącą do stareńkiego systemu szkolnictwa, bardzo elitarnego, bardzo selektywnego i bardzo krytycznie ocenianego, który w założeniu miał umożliwić dzieciom pochodzącym z niższych klas społecznych poziom nauki zbliżony do szkół prywatnych i ktory obejmuje ostatnio jakieś 160 szkół, a od dobrych 50 lat nowych Grammar School się nie zaklada.
Obojętnie. Nazwa szkoły, w której uczysz, może brzmieć Leeds Grammar School, Grammar School of Leeds lub Grammar School at Leeds. Nie inaczej. Dziwne, że jej nie znasz.
Ciekawe, co nauczyciel z Polski może robić w takiej szkole?
Rotacji personelu prawie w nich nie ma, więc szanse na zatrudnienie zerowe.
No i rodzice. Pochodzą przeważnie z tzw klasy aspirujacej (my nazywamy ich lekceważąco "wannabe") i pomimo, że należą przeważnie do working class, są bardziej snobistyczni od starej arystokracji. Przykra cecha nuworyszy. Zgodzili się by ich maleństwa uczył jakiś tam emigrant, i to nie świetnie wykształcony Hindus po Oxbridge, ale cytując Jarry'ego "z Polski, czyli z nikąd"?
Możesz oczywiście być wykładowcą języka polskiego, problem w tym, że w Anglii i Walii nie jest on przedmiotem nauczania. A Leeds i reszta Yorkshire jeszcze nie należą do Szkocji.
Chyba, że w nocy nastąpiła secesja, o której nie wiem.
Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w tak serdecznie ocenianym przez Ciebie Zjednoczonym Królestwie.
Że się wtrącę - Jeżeli masz zamiar odwoływać się do jakichś faktów a szczególnie ich interpretacji to Ziemkiewicza sobie raczej daruj.
"Zestawianie Hitlera z Churchillem"
Obaj byli dobrymi politykami.
" a lll Rzeszy z Wielką Brytanią jest tak haniebne i obrzydliwe"
W pewnym okresie Wielka Brytania była nawet gorsza niz III Rzesza proporcjonalnie do swojej epoki.
Ale Ty wiesz, że Niemcy za Hitlera nie byly najgorszą rzecza w historii? Juz rownolegle duzo gorszy od narodowego socjalizmu byl komunizm, Hitler przy Pol Pocie to liberal i calkiem dobry człowiek...
Hitler byl niewątpliwie zbrodniarzem i sukinsynem, ale czy można go ocenić gorzej niż Henryka VIII czy Feliksa Dzierżyńskiego? Nie wiem, ale wydaje mi się, że nie.
Całkowicie się zgadzam, że jest to jedna z najbardziej zapadających w pamięć scen.
Niestety po lekturze komentarzy nie sposób zgodzić się ze stwierdzeniem "historia jakże znana...". Nie każdemu, oj nie każdemu!
Cudowne są też, wyrażane niegramatyczną i "ozdobiona" błędami ortograficznymi polszczyzną, zarzuty, że quasi-dokumentalny serial, opowiadający o brytyjskiej rodzinie królewskiej jest pompatyczny(o rodzinie królewskiej tylko tak jak w serialu The Royals!). Jest też "groteskowy"(?!) i nudny. Pewnie piszący oglądając rekonstrukcję bitwy pod Grunwaldem, jest znudzony i zniesmaczony tym, że ciągle wygrywają ci sami.
Jedna kwestia mnie zastanawia. Z serialu wynika że Elżbieta była zaskoczona że przypadła jej korona po śmierci ojca. Ale jeśli tak było to jaka była alternatywa? Przecież nie było innych kandydatów, i wiadomo było że ona tylko nie wiadomo kiedy? A może coś nadinterpretowałem?
churchil to najwiekszy niedorajda i zbrodniarz, trump jest bliski mu pod tymi wzgledami. doeudukuj sie to zobacysz ze churchila to nalezalo torturowac i zabijac kilkadziesiat razy wlasnie za terroryzm, nieudolosc i zbrodnie wojenna a takze sluzenie wrogu (stalinowi)
no co ty, mnostwo jest zbrodiarzy i skurvow wcale niewiele mniej zlych niz elzbieta i churchil. taki bush czy trump w zbrodnaich i zdradach niewiele ustepuja churchilowi i ezlbiecie
Jezu ile tu specjalistów od rodziny królewskiej , zachwujecie sie jakbyście w jednym pałacu mieszkali , kolejni to specjaliści od historii taka typowo Polska postawa roszczeniowa... ale nie o tym che pisać bo jak sama nazwa portalu wskazuje chodzi tu o film , wołaśnie oglądam 3 sezon i oczu oderwać nie mogę , mogę smiało powiedzieć że rok 2019 należy do korony do gry aktorskiej i całej oprawy dla mnie to jest to majstersztyk w każdym calu , przed Olivia Colman chylę czoła , mistrzostwo
A gdzie ten trzeci sezon można dopaść?:)
PS. prawda, tyle tu nienawiści, że aż to przeraża!