Zastanawiam się, czy jest sens obejrzeć tylko 4 sezon, bez oglądania 3 pierwszych? Ten okres historii UK interesuje mnie szczególnie, pierwsze sezony - nieszczególnie. Można traktować sezony tego serialu mniej lub bardziej niezależnie według was?
Moim zdaniem, najlepiej obejrzeć całość. Wtedy lepiej zrozumiesz i poznasz Rodzinę Królewską. Królowa poprzez wszystkie sezony,zmieniała się. Moim zdaniem warto obejrzeć całość,bo ma się wtedy lepsza perspektywę. Pierwsze trzy sezony są bardzo dobre, ciekawe i dobrze zrealizowane,na pewno nie pożałujesz,ale to tylko moje zdanie.
Spokojnie możesz oglądnąć 4 sezon pomijając pozostałe. Serial jest tak konstruowany aby skupić się na najważniejszych momentach z życia rodziny więc nic się nie stanie pominiesz wcześniejsze lata panowania królowej, zwłaszcza że bardziej interesuje cię dany okres. Miłego oglądania
Radzę obejrzeć całość, serial jest świetnie zrealizowany. Poza tym nie tylko o historię w nim chodzi, ale też o to specyfikę całej rodziny królewskiej, wszystkie zasady, ograniczenia, obowiązki związane z przynależnością do niej.
Również warto zobaczyć jak zmienała się sama monarchini i jak jej wyobrażenia o byciu królową rozminęły się z rzeczywistością. Jak była rozdarta pomiędzy obowiązkiem-służbie narodowi, a życiem prywatnym. Zwłaszcza wątek jej i jej siostry Małgorzaty, tego, że nie mogła wyrazić zgody na jej małżeństwo był moim zdaniem mocno poruszający.
Ten serial jest w taki sposób zrobiony że nawet jak cie interesuje jeden segment historii - przykładowo relacja Karola i Diany a niekoniecznie polityka, to nie musisz sie męczyć oglądając całości tylko po prostu sprawdzić które są im poświęcone i obejrzeć od początku do końca, bo odcinki polityczne i prywata rodzinna się przeplatają i nie nachodzą na siebie więc kompletnie nic sie nie traci omijając poszczególnie odcinki nie związane z tematem który cie interesuje. A co do pytania, jak najbardziej, wiadomo dla smaczków warto obejrzeć całość jednak nie zgubisz sie ogladając tylko ten sezon.
Obejrzałam 4 sezony. Nie radzę zaczynać od czwartego, bo sporo stracisz. Tym bardziej, że w moim odczuciu, sezon czwarty jest najsłabszy. Oczywiście da się ten serial oglądać od czwartego sezonu, powinnaś się zorientować w fabule. Ale moim zdaniem nie warto.
co? xD sezon 4 jest obiektywnie najlepszy, ale owszem warto i należy obejrzeć całość.
Obiektywnie najlepszy? Nie istnieje obiektywna ocena serialu przez oglądającego. Zawsze mają na nią wpływ różne czynniki: upodobania czyli własny gust, uprzedzenia,poziom wiedzy, znajomości zagadnienia, sposób przeżywania emocji, stosunek do tematu podejmowanego w serialu, a nawet nastrój, w jakim się znajdujemy podczas seansu. A to oznacza, że ocena jest subiektywna. Według Twojej subiektywnej oceny 4 sezon jest najlepszy. Według mojej subiektywnej oceny jest najgorszy, miejscami nudny, przegadany, rozwlekły, z kiepsko dobraną aktorką do roli Diany. Za to z doskonałym Joshem O'Connorem w roli księcia Karola. W nieskończoność można by tak polemizować. Tylko po co? Masz prawo do swojej subiektywnej oceny, tak, jak ja mam do niej prawo. Nie nazywaj jednak tej oceny 4 sezonu określeniem "obiektywnie", bo to nie jest zgodne z prawdą. Pozdrawiam.
Moim zdaniem zaczynajac od 4 sezonu bardzo, bardzo dużo stracisz. Tę historie zupełnie inaczej się ogląda i odbiera gdy znasz cały wielopokoleniowy kontekst. Wtedy odkrywasz całą magię tego serialu i jego majstersztyk
Pewno da się oglądać bez trzech pierwszych, jednak drugi sezon, jak dla mnie, był fenomenalny i warto go oglądnąć
Zgadzam się z Twoją opinią. Drugi sezon był wspaniały. Czwarty zaś już mnie tak nie zachwycił. Nie przypadła mi do gustu aktorką grająca Dianę. Za to Karola obsadzono wspaniale. Ta rola jest zagrana fenomenalnie.