The Crown
powrót do forum 5 sezonu

Sezon 5

ocenił(a) serial na 10

Długo czekałem na sezon 5 i nie zawiodłem się. Bardzo dobrze pokazano starzenie się królowej. Bardziej uważni widzowie zauważyli, że w 3 sezonie Colman była podobna do Foy, a w 4 pojawiały się siwe włosy. No i teraz mamy staruszkę, która coraz bardziej zastanawia się czy nadąża za światem. Nie oglądałem filmów o Harrym Potterze poza 1 i może dlatego Imelda Staunton nie raziła mnie tak bardzo w swojej roli. Bardzo podobała mi się historia rodziny Al-Fayed, tak okazuje się powiązana z losami rezydencji po księciu Windsoru, ale i z hermetycznością rodziny królewskiej. Księżna Diana pozostała postacią niejednoznaczną: czy miała prawo udzielać wywiadu BBC skoro sama już kilka razy zdradzała męża, czy powinna synowi wspominać o nowym „przyjacielu”? No chyba że uznamy, że wracała do początku swojego zagubienia, kiedy to Karol zdradzał pierwszy, ale czym się właściwie kierowała? Każdy będzie miał swoje zdanie. No i perełka z Domem Ipatiewa. Jako historyk muszę docenić ten wątek. Sezon bardzo mi się podobał i czekam na 6.