PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655968}

The Following

2013 - 2015
7,1 17 tys. ocen
7,1 10 1 17132
5,3 6 krytyków
The Following
powrót do forum serialu The Following

Wiem, że żyjemy w tak pochrzanionych czasach, że seryjny morderca ma prawo domagać się zadośćuczynienia za kilka złamanych palców, bo to była dla niego wielka krzywda,
pogwałcenie jego praw i nietykalności osobistej. No beka, na krzesło elektryczne i koniec. Tymczasem koleś złapany na gorącym uczynku popełnienia morderstwa pierwszego
stopnia ze szczególnym okrucieństwem może sobie rozdawać karty w całej grze i każdy tylko biernie się temu przygląda. Szczytem szczytów jest jego adwokat, pani Czarna,
która jest tak głupia, że bez zawarcia jakiejkolwiek umowy, przejmuje interesy "klienta", wnosi i wynosi informacje z więzienia bez żadnego nadzoru, kompromitując całą akcję
zasadzki na morderców itd. To jest tak niedorzecznie głupie i bezczelne, że nie wiadomo jak składać dłonie do facepalma. No żal i metry mułu.

FlashBack

No pięknie, założyłem temacik na 5 minut przed najbardziej niedorzeczną sceną w serialu w 7 odcinku. Sami będziecie wiedzieć o co chodzi...

ocenił(a) serial na 4
FlashBack

zanosi się na to,że miliony widzów będą oglądać ten serial tylko po to by zobaczyć jakiż to nowy idiotyzm wysmażą dla nich autorzy;)
sam przyznam,że mnie też to wciągnęło.
na razie ''Uciekł'' jest na topie,ale 7 odc przede mną:)

użytkownik usunięty
skubi07

dokładnie dlatego będę oglądał, tylko nie wiem czy dam radę na trzeźwo

FlashBack

Pani Czarna xD. Brechtłem.

ocenił(a) serial na 2
FlashBack

Zapomniałeś dodać, że wcześniej brał udział w porwaniu Clarie i nikt nawet tym się nie zainteresował:)

ocenił(a) serial na 3
FlashBack

Niestety ten serial z każdym kolejnym odcinkiem ma coraz więcej absurdów,jeszcze kilka godzin temu pisałem,iż mam nadzieję,że nie uraczą nas 2 sezonem,a tu proszę heh. Jednak

użytkownik usunięty
sly46

ten serial to jest mega kupa jak ten gosc niby z tej ciezarowki sie znalazl w tym samochodzie tej czarnej ahahahhah no i czemu mieliby go przenosic za zlamane palce buahahhahah nie badzmy smieszni jak by takiego typa przenosili to by to robili chyba jacys komandosi ahaahhaha

ocenił(a) serial na 3

Dokładnie, gościa który zatłukł 15 osób,przenoszą za złamane 3 palce heh

ocenił(a) serial na 4
sly46

To akurat dogadał przecież z naczelnikiem, więc jedyna rzecz, którą można jako tako logicznie wytłumaczyć :)

The best of the best: uciekając mówić komuś, że się go nie zabije i zostawić go z gościem z bronią, który ma go niby powstrzymać. No ja umarłem.

ocenił(a) serial na 3
Niskobudzetowy

Jeszcze jedno dotyczące pani adwokat. Z reguły zostają nimi ludzie bardzo inteligentni,a ta co myślała?Ratując seryjnego mordercę,że ten przybije jej High Five i pójdzie sobie gdzieś na kawę heh. Z drugiej strony nie będę już musiał oglądać miny przypominającej oddawanie stolca w wykonaniu pani Czarnej.

ocenił(a) serial na 4
sly46

Przecież on ją zastraszył odcinając jej 3 palce o czym ona nikomu nie śmiała powiedzieć ze strachu.

ocenił(a) serial na 1
Niskobudzetowy

Tak, a ona w rewanżu mu pomagała, i jeszcze dała się zabić. Pewnie idiotka myślała że dostanie medal.

ocenił(a) serial na 4
arcmarek

To była ironia.

ocenił(a) serial na 2
arcmarek

albo, że zwróci jej te palce ;]

FlashBack

Pani adwokat była zastraszona- dlatego robiła co jej kazał, tak samo naczelnik, któremu porwał córkę. Złamanie palców przez agenta FBI może się kwalifikować do przeniesienia więźnia bo sąd orzeka o karze i nikt nie ma prawa ingerować w zdrowie i życie więźnia.

ocenił(a) serial na 2
kubalson

Powiedz to dla Osamy:):)Albo Husajna, pewnie byś ich wybronił i by chodzili na wolności:):)Bo przecież "zdrowie terrorysty jest najważniejsze".Nie wiem czy wiesz ale w U.S.A liderzy kultów są traktowani jak terroryści, a związku z tym mają takie prawa:
-Kongres USA zatwierdził ustawę dającą uprawnienia dla rządu amerykańskiego do zamykania na czas nieograniczony osób podejrzanych o terroryzm, nawet bez formalnego oskarżenia czy też wyroku.

ocenił(a) serial na 2
pokemon227

dokładnie to samo napisałem ;]

ocenił(a) serial na 3
kubalson

No nikt nie ma praw ingerować, tylko jakoś nie dziwi cię fakt że po tym jak mu złamał te palce, nadal wpuszczają go do celi przesłuchań. : :D Film ma zgrabnie skonstruowaną fabułę, akcja niemal cały czas, dlatego mało kto zwraca uwagę na oczywiste niedorzeczności w tym serialu. Oglądam.. no bo coś się dzieje, natomiast nie sposób, dla mnie, nie dostrzec że twórcy serialu obrażają moją inteligencje, ale... dałem aż 3 w ocenie.

FlashBack

Na pewno oglądacie wiele absurdalnych seriali i to, że np. wampiry uprawiają seks ze śmiertelniczkami, to że Dexter nie został jeszcze złapany i jakimś cudem zawsze mu się udaje zbiec z miejsca zbrodni by potem załatwić to po swojemu albo lekarz uzależniony od vicodinu i pracujący w szpitalu przez parę miesięcy/lat praktykuje medycynę, a inni lekarze nie mają nic przeciwko?
LUDZIE TO AMERYKA! tam wszystko jest możliwe. Zacznijcie na to patrzeć z przymrużeniem oka, jak na większość hamerykańskich absurdów i może jakimś cudem stwierdzicie, że to naprawdę niezły serial. Dexter też był absurdalny, a jakoś dało się to oglądać i dalej podziwiać serial więc dlaczego nie można zrobić tego samego z The Following. Moim zdaniem to rewelacyjny serial o kulcie seryjnego mordercy, a gdybym tak zwracała uwagę na szczegóły to kijem bym nie ruszyła amerykańskiego kina.
Czasami naprawdę nie rozumiem ludzi :(

ocenił(a) serial na 1
milk_it

Ale nie porównuj Following do Dextera czy Banshee. Tamte seriale są dość mocno przerysowane, i naciągane rzeczy dzieją się w gruncie rzeczy przy pozytywnej postaci. Wszystko jest co prawda, ale tak bardzo nie razi.

Ten serial był określany jako "najlepsza premiera sezonu", mroczny, bla bla bla. I takie tam.
I jako pojedynek byłego agenta z seryjnym mordercą.

A co wyszło? Papka bez ładu i składu, cała policja to jakaś zgraja sierot, a mordercy chodzą i robią co chcą.

milk_it

No beka xD

Tamte rzeczy były z góry ustalonymi zasadami serialu, które były ważnymi składowymi określającymi charakter postaci. Wcale nie były rzeczami na które można było przymknąć oko, bo wtedy równałoby się to z nieumiejętnością pojmowania serialu. Szczegóły o których piszesz, to niektóre mało ważne wydarzenia w życiu postaci, czy relacje między bohaterami. Ucieczka z więzienia szczegółem nie jest, jej zaplanowanie jest szczegółem, czyli np. porwanie córki naczelnika. Serial od początku silił się na bycie niesamowicie realnym pokazem mroku, a takie wpadki jak te od dwóch odcinków kosztują The Following wiele w oczach inteligentnej części widzów.

FlashBack

Och wybacz, zapomniałam, że tylko my "głupcy" lubimy takie seriale. Jak wam nie pasuje to nie oglądajcie, zyskacie ok. 40 minut życia na tydzień, inteligentna część widzów.
Dalej stoję przy tym, że większość amerykańskich seriali jest absurdalnych i patrzycie na to ze złej perspektywy, ale dobrze, niech wam będzie, macie racje kochaniutcy. Jeśli to pozwoli wam spać i nadal mieć jaja to niech tak będzie ;)
Niektórzy lubią wampiry, ja lubię seryjnych morderców i kulty, i nie obchodzi mnie jak bardzo są 'wyssane z palca' - to tylko i wyłącznie amerykański serial.
Uważajcie chłopcy, za wami czai się zombiak :D

ocenił(a) serial na 2
milk_it

Twórca serialu Kevin Williamson.Autor takich gniotów jak "Przeklęta" czy "Miasto demonów", więc tak jak napisałeś po scenariuszu nie ma czego sensownego się spodziewac;)

ocenił(a) serial na 3
milk_it

No wampiry i takie tam, to oczywista bajka. Lubię bajki.