Obeznani z francuską odmianą współczesnego thrillera dostrzegą, iż pierwszy sezon, a także po części drugi luźno bazują na "Trylogii zła" Maxime'a Chattama oraz "Obetnicy mroku" tegoż pisarza. Ponadto dostrzec można, iż postaci (zarówno te pozytywne, jak i negatywne, w drugim sezonie bardziej te pierwsze) zachowują się nielogicznie i nieracjonalnie, niemal jak idioci, ci dobrzy mając rozwiązanie jakiegoś aspektu sprawy przed oczami zwyczajnie to omijają, a zamiast strzelać w opony pojazdu wolą celować w bagażnik bądź tylną szybę, zamiast szybko wykończyć przeciwnika, ci źli zaś bawią się w długie gadanie i gierki, co im nie wychodzi na dobre. Do tego w drugi sezonie mnóstwo zabijania niemal dla samego zabijania, podczas gdy w pierwszym chodziło głównie o zgłębianie psychologii postaci (zwłaszcza mordercy). I nawet w związku z tym ostatnim, kompletnie niepotrzebne i drażniące były retrospekcje. Warto tylko dla gry aktorskiej Kevina Bacona i Kyle'a Catleta (obecnego niestety tylko w pierwszym sezonie). Poza nimi poziom trzyma tylko Shawn Ashmore, on jednak ostatecznie schodzi na dalszy plan. Nawet James Purefoy nie daje rady, a to kolejna znacząca wada. 3/10 - raczej odradzam (chyba że planujecie obejrzeć remake "Ducha" i chcecie zaznajomić się wpierw z grą aktorską Kyle'a).
Moim zdaniem z pewnością masz racje co do pierwszego jak i drugiego sezonu the following oraz do gry aktorskiej poszczególnych aktorów jak Kevin Backon , ... lecz moje pytanie brzmi o czym mógłby być trzeci sezon tego serialu? skoro w 1 było zgłebianie natury psychologicznej mordercy a w 2 ogromną dynamikę morderstw oraz niekoniecznie wiele wątków dotyczacych (innych) morderców z trudem włączających się w całość fabuły?!. Jakie jest twoje zdanie?, gdyż dla mnie 1 sezon był najciekawszy drugi zaś ... , .... niedokońca przemyślaną , nieco niedokładnie poukładaną układanką!
Głównym złym będzie pewnie Mark i Hardy będzie musiał znów wkroczyć do akcji. Czy obejrzę? Jeszcze się zastanowię. Bo kto kierował terenówką na końcu?
Więc Mark będzie chciał się zemścić na tych , którzy byli odpowiedzialni za śmierć jego matki i brata nawet może Emmy...?
lecz gdzie w tym wszystkim znajdziemy (honorowe) miejsce dla Joe Carolla ? jego postać usunie się w cień czy znów będzie powtórka z rozrywki!? sekta i tak dalej ... ...Sama postać Clarie ma zbyt dużo luk w serialu KOCHA Ryana ale MUSI ZACZAĆ ŻYĆ OD NOWA ŻYĆ (BEZ SWOJEGO UKOCHANEGO?) !!!Może reżyser zmieni trochę nastawienie do tego serialu i zaangażuje sie nieco w prace i doborze aktorów jak i rozsądnej treści fabuły?! Mam tylko nadzieje że kolejny sezon odzyska moje zainteresowanie;D
Nawiązując do twojego pytania to kierował terenówką na końcu 2 sezonu? mówiąc szczerze sama nie jestem pewna lecz na pewno wiem ,że to była osoba która zna Mark ale nie koniecznie się z nią przyjaźni lecz w ostateczności poprosi ją o przysługę !
Może to ktoś z jego zwariowanej rodziny? i czy na pewno widzieliśmy tą osobę w tym sezonie?!