PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655968}

The Following

2013 - 2015
7,1 17 tys. ocen
7,1 10 1 17131
5,3 6 krytyków
The Following
powrót do forum serialu The Following

Pierwszy odcinek pozytywnie zaskoczył. Wprowadzenie z pewnością do bardzo interesującej historii, która już widać, że będzie bardzo zaskakująca - twórcy dobrze uchwycili chociażby fakt, "komu ufać" - nigdy w życiu bym nie przypuszczał, że ta para "gejów" byli wyznawcami tego mordercy. Brawa za realizm - obrazki ofiar seryjnego mordercy są naprawdę straszne, a scena w piwnicy przyprawia o mdłości.
Aktorzy póki co nie zawodzą - Bacon jak dla mnie póki co dobry wybór na pierwszoplanową rolę, postaci drugoplanowe też dobrze dobrane, denerwuje mnie tylko aktorka grająca aktorkę Mason, ale może mi to przejdzie. No i brawa dla Maggie Grace za dobry występ gościnny [szkoda tylko, że taki krótki]

Ale ogólnie po pilocie - dobry wstęp, mam nadzieje tylko, że nie będzie to "syndrom pierwszego odcinka", że wszystko co dobre zawarte jest w pilocie a reszta będzie nudą. Czekam na więcej :)

ocenił(a) serial na 5
telepek

"denerwuje mnie tylko aktorka grająca aktorkę Mason"

W takim razie mam dla ciebie bardzo dobrą wiadomość, bo pilot był pierwszym i ostatnim odcinkiem, w którym ta postać się pojawiła. Po nakręcaniu pilota aktorka została wywalona (czemu się nie dziwię). Postac Mason zostanie gdzieś niby przeniesiona, a jej miejsce zajmie agent Debra Parker grana przez Annie Parisse, której osobiście nie kojarzę, ale z tego co czytałem, jest ona dużo lepsza.

buka_power

Dzięki Bogu, przecież ta postać była tragiczna. Jeszcze mogliby wyrzucić tego irytującego ,,komputerowca,,

ocenił(a) serial na 7
telepek

Maggie Grace chyba zagości na dłużej w nowym sezonie "Californication"... Chyba pierwszy raz widziałem ją w "Zagubionych"...

"Following" zapowiada się ciekawie. Miejmy nadzieję, że serial potoczy się zgodnie z hitchcockowskim "trzęsieniem ziemi"...

ocenił(a) serial na 5
telepek

Fajny pilot. Po nim lekki dreszczyk i chęć oglądnięcia kolejnych odcinków - miejmy nadzieję tak samo dobrych. Maggie Grace świetnie zagrała aż szkoda jej było... Miałam małą nadzieję, że może przeżyje jeszcze kilka odcinków.
I tak po pierwszym odcinku obstawiam, że do grupy "followingowców" będzie zaliczał się Agent Weston (tak cosik zalatuje psychopatą, w moim odczuciu). Zobaczymy w przyszłości czy miałam rację :)

ocenił(a) serial na 3
telepek

odcinek pierwszy naprawdę dobry, ale boję się, że zrobią z tego procedural jak w przypadku Alcatraz (a wtedy oglądalność poleci na łeb na szyję :P).
Plusy:
+ genialne aktorstwo
+ Edgar Allan Poe
+ klimat!
+ świetne kilka ostatnich minut odcinka (scena w więzieniu @_@ !)

Minusy:
- trochę naiwne (jak dla mnie trochę naciągany jest ten wątek, że tyle osób chce naśladować tego mordercę; mam nadzieję, że w przyszłości poznamy motywy naśladowców, bo jak na razie, to wydaje mi się to lekko "dziurawe" z psychologicznego punktu widzenia.
- irytująca agentka

Na razie oceniam na 7, w miarę pojawiania się kolejnych odcinków skoryguję moją opinię ;).
pozdroo!

Arthaniel

Obejrzałem pilota i jestem bardzo zaskoczony i jednocześnie zaciekawiony. Genialnie zagrany i fakt, że były chyba ze 3 mocne sceny, ale jak to wszystko jest przemyślane. Nie spodziewałem się takiego serialu po FOXie

ocenił(a) serial na 10
telepek

Pierwszy odcinek na bardzo wysokim poziomie, bardzo interesująca fabuła. Seryjny morderca świetnie wybrany, mówi w taki sposób, że słucha się go z wielkim zainteresowaniem. Zaskakujące zwroty akcji. Trzeba przyznać, że dość wysoko ustawili sobie poprzeczkę i moim zdaniem jeśli serial będzie miał taki sam, a nawet wyższy poziom niż Pilot, śmiało będę mogła powiedzieć, że jest to najlepszy serial kryminalny/thriller jaki kiedykolwiek powstał :)

ocenił(a) serial na 9
bosziiiii

Bo to czcigodny Purefoy! :D Uwielbiałam Marka Antoniusza, którego stworzył niesamowicie w "Rzymie".

ocenił(a) serial na 7
telepek

miejmy nadzieję, że nie zrobią się z tego wymyślne flaki z olejem gdzie już nie wiadomo o co chodzi (patrz LOST), albo druga opcja - nie zdejmą serialu po 1 sezonie, jak to mają w zwyczaju amerykańskie telewizje, bo zapowiada się nieźle, oby trzymali dalej poziom.

and_she

Tylko, materiał na serial nadaje się [przynajmniej według mnie] na jeden - maksimum dwa sezony, bo przecież ta gra z tym morderca nie bedzie trwać wiecznie...

ocenił(a) serial na 7
telepek

z tym się zgadzam, ale jeśli dobrze poprowadzą fabułę (jak w przypadku Dextera) no to możemy mieć co oglądać nawet i przez 6 sezonów, byle by tylko nie zrobili z tego wodolejstwa, lepsze 2 konkretne sezony niż 10 z czego 7 to jakieś wypociny miernego scenarzysty :)

telepek

Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Jak nazywa się piosenka, która leci przez pierwsze 12sec pierwszego odcinka?? Z góry dziękuje za odpowiedź.

ocenił(a) serial na 9
chudyyy

Marilyn Manson - Sweet Dreams.
Cover tego samego utworu zespołu Eurythmics.

ocenił(a) serial na 5
telepek

Drugi odcinek trzyma genialny poziom pilota. Jak dla mnie również zaskoczenie, co jak co ale nie spodziewałem się, że to będzie takie świetne.