PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655968}

The Following

2013 - 2015
7,1 17 tys. ocen
7,1 10 1 17131
5,3 6 krytyków
The Following
powrót do forum serialu The Following

Serial zapowiadał się naprawdę dobrze. Pierwsze odcinki były świetne, ale im dalej tym coraz gorzej. Absurd goni absurd. FBI zostało tu przedstawione jak banda policjantów z "13-stego posterunku". To jednak przestaje dziwić, kiedy spojrzy się na zakładkę "twórca". No cóż, Kevin Williamson ma fantazję pokroju piętnastolatki. Wystarczy spojrzeć na parę jego seriali. Już chyba ja stworzyłabym lepszy scenariusz. No i na koniec najlepsze... powstaje 2 sezon. Po ostatnich 2 minutach finałowego odcinka myślałam, że bardziej nie da się tego spartolić. A jednak.

ocenił(a) serial na 3
MissChristie

No dokładnie, FBI - f______ bunch of idiots. Główny bohater jest zdany wyłącznie na siebie, FBI nie posiadają helikopterów, ludzi, uzbrojenia, wyszkolenia, łodzi patrolowych, sprzętu do namierzania rozmów, malutkich gpsów, a przede wszystkim mózgu. Przy otoczeniu farmy nie mogłem uwierzyć, że wysłano tam tylko 4 żołnierzy.
Właściwie takie rzeczy psują cały odbiór filmu. Bardzo szkoda, że zrezygnowano też ze scen morderstw na rzecz scen z dzieckiem - byłem dosłownie o krok o wyłączenia telewizora za każdym razem, gdy na ekranie pojawiał się ten dzieciak.

Jedyna zaleta to pojedynek Rayan vs Joe, rola Rodericka, romans Paula i Jacoba i nawiązania do Poego, niestety nawet one z czasem przestają mieć znaczenie, bo liczy się JEGO książka. I naprawdę, fenomenalna pracy kamery i ujęcia, a miejscami klimatyczne lokacje (niestety gospodarstwo, siedziba sekty, ani pomieszczenia FBI do nich nie należą, a tam rozgrywa się tam 90% serialu).