PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655968}

The Following

2013 - 2015
7,1 17 tys. ocen
7,1 10 1 17128
5,3 6 krytyków
The Following
powrót do forum serialu The Following

Spodziewałem się, że to będzie serial przeciętny, sztampowy, schematyczny, ale nie spodziewałem się, że to będzie aż tak słabe. Jestem w lekkim szoku.

W dobie dobrych serialowych kryminalnych dramatów w rodzaju Broadchurch, True Detective, Top of The Lake, The Fall, The Killing, The Missing, The Shadow Line itp. nie spodziewałem się, że można stworzyć za niemałe pieniądze serial aż tak wsteczny.

Owszem, jestem dopiero po pilocie, ale ten pilot jest takim jakby wstrząsem i wymaga reakcji i oceny. To jest gorsze nawet niż schematyzm serialowy z lat 80-tych, bo jest głupsze w warstwie dialogów i w warstwie dramaturgicznej. To jest niemal plastikowe, pachnie pudełkiem od chińszczyzny. To jest rzeczywiście serial niezwykły, jak na coś stworzonego w drugiej dekadzie XXI wieku.

Na razie daję ocenę umiarkowanie stonowaną 3/10, zastrzegając sobie prawo do zmienienia oceny po kolejnych dwóch-trzech odcinkach, niemniej póki co poziom i wartość tej produkcji to dla mnie zaskoczenie dekady. In minus niestety.