PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177572
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Prosiłbym o wytłumaczenie beż żadnego wyzywania co może być fajnego w filmach o zombie?Bo
mnie zawsze zombie jednocześnie i denerwowały i zarazem śmieszyły.Dodam,że bardzo lubię
horrory, ale tylko takie o duchach,opętaniach i egzorcyzmach.Jak dla mnie seriale tego typu nigdy nie
powinny powstać.

ocenił(a) serial na 8
Andrzejek324

A chociaż oglądałeś, żeby wiedzieć o co chodzi w TWD ?

volker92

Obejrzałem jeden odcinek i dałem sobie spokój.Po prostu horrory o zombie są dla mnie synonimem kiczu i żenady i jeszcze mnie denerwują.

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

"Serial opowiada o czasie następującym po pandemicznej apokalipsie, po której świat opanowały zombie. " Jeden odcinek to trochę zbyt mało, żeby zrozumieć i oceniać.

Kayrusia

Przez przypadek obejrzałem kiedyś w tv nie wiedząc,że to serial o zombie.Gdybym wiedział to bym nie oglądał bo dla mnie wszystkie filmy o zombie to kicz i żenada.Chciałem się tylko dowiedzieć co ludzie w tym widzą.

Andrzejek324

Więc jeśli nastawiasz się, że każdy film o zombie jest kiczowaty to nie zrozumiesz punktu widzenia osoby lubiących tego typu filmy. Ten serial wyróżnia się od innych tego typu produkcji, że porusza tematy psychologiczne ludzi znajdujących się w sytuacji, gdy śmierć czeka na nich na każdym kroku. Zombie to tylko na prawdę tło całokształtu ukazanej historii, akcja skupia się w większej mierze na przeżyciach wewnętrznych bohaterów, którzy zmuszeni są do podejmowania trudnych wyborów; przykładem jest Rick - lider grupy, musi wybierać między dobrem grupy a swoim sumieniem (co niekiedy drażni ukazując na siłę dramatyzm wyboru bohatera). W przeciwieństwie do horrorów o tematyce "zombie", TWD nie należy do kina klasy B, w którym to głównym zadaniem jest mordowanie hord trupów w większości w prześmiewczy sposób z mało ambitnym i nierozwiniętym scenariuszem. Tutaj scenariusz (w myśli pierwotnego reżysera) miał ukazywać po kolei historię każdego bohatera z grupy, niestety wyszło jak wyszło. Serial posiada masę absurdów, ale czego my chcemy wymagać o tego typu produkcji?

ocenił(a) serial na 7
MrArther

Nie marnuj czasu.
Masz osobę, która daje 1 bo zombie. Nie dlatego, że seria taka a taka, tylko dlatego, że są zombie.

Oczywiście pominę już fakt, że ta seria nie jest i nigdy nie była o zombie.

ocenił(a) serial na 4
Dealric

I nie jest to raczej horror.

ocenił(a) serial na 7
boxofficesilver

Horror jest to z pewnością ;)

Dealric

"Serial opowiada o czasie następującym po pandemicznej apokalipsie, po której świat opanowały zombie".Jakoś ja obejrzałem jeden odcinek i cały był o zombie.Sam opis to sugeruje.Ja tylko żałuję,że wcześniej nie przeczytałem opisu :(

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Bo gówno z niego wyciągnąłeś. Jak i z wszystkiego innego.

Serial nie jest o zombie.

Dealric

Odcinek,który oglądałem był o zombie.A jeżeli jest napisane w opisie serialu,że świat opanowały zombie,to niby o czym on jest?

Andrzejek324

W drugim sezonie zombie szczerze mówiąc to nie ma zbyt wiele :) Więc serial nie jest o zombie.

ocenił(a) serial na 4
Dealric

Nie dawno czytałem na FW dyskusję z użytkownikiem, który na poważnie tłumaczył, że czyta wszystkie opisy filmów i jeśli któryś jest o zombie czy czymś tam jeszcze, to daje 1 gwiazdkę. Andrzejek to przynajmniej jeden odcinek obejrzał.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Jeden odcinek oglądasz, gatunku nie lubisz i oceniasz na 1? Congrats.

Vangelis7

NIgdy nie oceniam bez oglądania.A przeważnie jak obejrzę jakieś straszliwe dziadostwo to wystawiam jeden.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Mhm..po 1 odc?

Vangelis7

Zawsze wystarczy mi jeden odcinek jakiegokolwiek serialu żebym ocenił czy jest dobry czy żenujący.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Sorry, ale nie umiem powstrzymać śmiechu :)

ocenił(a) serial na 10
Vangelis7

to śmiejemy się razem,kocham ludzi co oceniają serial po 40minutowym odcinku

ocenił(a) serial na 7
CelineMarie

Dla mnie to nieuprzejmie mówiąc debile :D

Vangelis7

A dla mnie to niemożliwe jest żeby po pierwszym odcinku nie wiedzieć czy serial jest dobry czy nie.Oglądam pierwszy odcinek,wiem o czym serial będzie opowiadał i czy mnie zainteresuje czy nie.

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

Widzę, że mamy do czynienia ze znawcą filmów. Wybitnym krytykiem filmowym :)

Zib_i

Zawsze wypowiadam się jedynie w swoim imieniu i tylko za siebie.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Ocenę wystawia się po oglądnięciu całości filmu czy serialu. Ocena jest za całokształt.

ocenił(a) serial na 4
Vangelis7

Tak, za całokształt. A. w przypadku serialu ocenia się poszczególne sezony i odcinki. ale czym innym jest wiedzieć, oglądam czy nie.

ocenił(a) serial na 7
boxofficesilver

Dlatego jest wprowadzona opcja oceny każdych odcinków :) Serial ma prawie 70 odcinków i na całokształt oceny zalicza się ocena jednego odcinka w dodatku trollowska :D litości

Vangelis7

W przypadku filmu tak,ale w przypadku serialu wystarczy jeden odcinek żeby wystawić ocenę.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Chyba jesteś mniejszością w tej kwestii.

CelineMarie

Ja z kolei nie rozumiem jak można nie wiedzieć po pierwszym odcinku jakiegokolwiek serialu czy będzie on dobry czy nie.Zawsze pierwszy odcinek jest najważniejszy,od razu wiadomo o czym dany serial będzie opowiadał i czy może zainteresować widza czy nie.

ocenił(a) serial na 10
Andrzejek324

o ja głupia, obejrzałam 5 sezonów a powinnam skończyć na pierwszym odcinku pierwszego sezonu bo on jest najważniejszy a te 50 późniejszych nagrali sobie z nudów

CelineMarie

No skoro pierwszy odcinek ci się spodobał to nic dziwnego,że obejrzałaś wszystkie sezony.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

Słyszałeś kiedyś o sarkazmie?;>

Dealric

Oczywiście,ale jeżeli się używa sarkazmu to należy robić to umiejętnie.

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

I zrobiła to umiejętnie.
Tylko tys za głupi by zrozumieć.

Andrzejek324

Mi się serial podoba, ale zgadzam się z Tobą całkowicie. Można tak to ocenić. Jeśli pierwszy odcinek się nie podoba, to po co marnować czas oglądając inne odcinki?

ocenił(a) serial na 7
mgolab

Dokładnie, ale nie uważasz, że serial nie zasługuje na taką ocenę po 1 odc ? Po to jest opcja oceniania poszczególnych odcinków.

Vangelis7

Niech robi co chce. Wolna wola, wolnego człowieka.

ocenił(a) serial na 7
mgolab

I wolna nasza wola, by oceniać jego ;)

Dealric

No pewnie, że tak :D

ocenił(a) serial na 7
Dealric

Dokładnie :P

ocenił(a) serial na 7
Andrzejek324

eee dziwny człowieku :D to nie horror tylko dramat :<

ocenił(a) serial na 9
Andrzejek324

Mnie na początku też nie ruszał i oglądałam pierwszy sezon na zasadzie "zapchajdziury". Ale później faktycznie okazał się być ciekawy. Mało tego, mogę śmiało przyznać, że to jeden z lepszych seriali, bo jest w nim jakaś logika.

ocenił(a) serial na 10
Andrzejek324

Ten 1 odcinek to był pierwszy odcinek?

Jak to był np. 3 sezon to oczywiste, że może się wydawać nudny. Seriale się ogląda od początku ;)

Merle_Dixon

Nie wiem,który to był odcinek i który sezon.Nic innego się w nim nie działo po za tym,że jacyś goście zabijali zombie.Teraz czasami na tvp1 jak przerzucam kanały to widzę ten serial pare razy zostawiłem na jakieś 10 minut i nic innego się nie działo poza zabijaniem zombie i tak co każdy odcinek.

ocenił(a) serial na 10
Andrzejek324

Zabijanie zombie przez cały odcinek? To ja nie wiem co ty oglądasz. W Z Nation przez cały odcinek jest zombie. W TWD pojawia się też Gubernator, teraz Gareth. Tutaj się coś dzieje, a nie jak w egzorcyzmach.

Merle_Dixon

Nie wiem,ale co nie przełącze na jedynkę na moment i leci ten serial to zawsze zabijają jakiś zombie.

ocenił(a) serial na 10
Andrzejek324

Takie "Na dobre i na złe", które oceniłeś 7/10 jest lepsze od zabijania zombie? Wiem, że każdy ma inny gust i może Ci się to podobać, ale czy można uważać, że tam się coś dzieje? :D

ocenił(a) serial na 7
Merle_Dixon

ja bym powiedziała że na dobre i na złe jest bardziej o zombie niż walking dead :D

i dwie gwiazdki dla twin peaks i nothern exposure, chyba można powiedzieć że o gustach się nie dyskutuje, szczególnie gdy ktoś ich nie ma

ocenił(a) serial na 10
alken

No tak, w każdym odcinku więcej trupów niż w TWD ;d

Lost też 2/10 - dla mnie to najlepszy serial ;)

Merle_Dixon

Ja tego serialu Lost w ogóle nie mogłem zrozumieć.Obejrzalem ze cztery czy pięć odcinków i w ogóle nie wiedziałem o co w nim chodzi.