PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177528
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

SANCTUARY FOR ALL. COMMENTARY & PIESELE SUCHARY FOR ALL. THOSE WHO ARRIVE - WILL CRINGE SUCH MUCH!

Cotygodniowy wątek służący wyrażeniu opinii o nowym epizodzie TWD. Korzystanie, jak zwykle, dobrowolne :)

Previously on AMC's The Walking Dead:
- gwałtowna detronizacja Easy-Kiela do poziomu "jakiegoś gostka"
- śmierć tygrysa
- Szybcy i Wścieki w Łoszington DiCi czyli pościg odpychającym kule jeepem.
- śmierć tygrysa
- wymordowanie wszystkich "niedzielnych komandosów" z Królestwa
- śmierć tygrysa
- wspominałem już o śmierci tygryska?

ocenił(a) serial na 5
Einshaew

Teraz zauważyłem, że w nie których scenach jak ktoś strzela z broni palnej, to nie dość, że nie ma kompletnie żadnego odrzutu, to jeszcze nie wylatują łuski po wystrzelonych nabojach xDDDDDDD

ocenił(a) serial na 10
Przemo2323

Jeszcze większym absurdem był motyw, w którym ekipa wpadła w pułapkę Terminusów - ich szef chodził z podkładką i zapisywał, ile kto wystrzelił kul ;]

Einshaew

Powiem ( napiszę :)) tak- podobało mnie się ( tak, wiem, jestem w mniejszości, nie widzę absurdów itp, ale to MOJE zdanie i reszcie guzik do tego :)).

Póki w serialu padają cytaty roku - " Czasem neurony między mózgiem a językiem nie działają jak trzeba..." ( to wiele wyjaśnia, jeśli chodzi o obecną polską politykę ), "Jako wyraz uznania przynoszę ci korniszony z prywatnych zapasów" czy "Małe sukinsyny wyrosną na dużych" ( święte słowa... ), a wielebny po wysłuchaniu spowiedzi dostaje fangę w nos, to będę to oglądać:))))
Na plus:
-sceny z Niiganem i wielebnym;
-Eugene;
-narada "łoesu, co my teraz Niigany zrobimy, jak nam oryginał pożarto?";

Minus:
- Rick i Daryl ( co ja piszę???)- to duo nie powinno już razem nic planować. Dali ciała z akcją "ciężarówka w jeziorze" ( no ale zyskali przy tym Hesssa, więc niech im będzie ), teraz nawalili z akcją "bierz dynamit". No ale na plus- ich mała szarpanina fajnie podniosła napięcie:) I to nawiązanie do pierwszego sezonu z duszeniem- "Duszenie jest zakazane" ( bójka wtedy Daryla z Szejnem^^)...
-wydostanie się Niigana i wielebnego z tłumu żywych inaczej- jak?co?gdzie? mogli to pokazać, bo znów kłania się śmietniczek...

ocenił(a) serial na 5
Einshaew

Jeszcze nigdy w TWD tak się nie uśmiałem :D Cały odcinek w stylu czarnej komedii i fajnie byłoby, gdyby utrzymali ten ton na dłużej.
A co do treści, to po raz kolejny mogliśmy się przekonać, że Zbawcy, to szaleńcy, a cała ich ideologia to jedna wielka sprzeczność.
W odcinku podobało mi się, jak Gabriel stąpał po bardzo cienkim lodzie i o dziwo nawet to przetrwał. Ciekawe co będzie z nim dalej, bo najwyraźniej uległ poważnemu zakażeniu bakteryjnemu i tu nawet antybiotyki mogą nie wystarczyć.
Nie zabrakło też wtórnej rozrywki, czyli akcji, kiedy to Rick w beznadziejny sposób traci cenne zasoby.

Coś w tym sezonie Carla nie pokazują. Czy to skutek krytyki jego serialowego wieku (12 lat) do faktycznego wyglądu?

ocenił(a) serial na 10
acidity

Odcinek nie był zły :) Zachowano równowagę między "przegadanymi" scenami a tymi, w których faktycznie coś się działo. Simon przynoszący jedzenie Grześkowi - takie sceny pokazują, że tego serialu nie da się traktować poważnie i mówię to w pozytywnym sensie :) Mina Grześka na kwestię Simona ("napełnij brzuszek moją miłością") - bezcenna :D

Judżin jak to Jużdżin. Judżinuje, gada "mondrze", nosi ogórki oraz kołderki i od początku zeszłej serii (!) jest tołdim Negana. Jaki jest jego cel w tej całej układance?

Walka RYYYKA! z Daryle - wiedziałem, że polecą na ostro po pierwszej sprzeczce - łi mast, łi ejnt, to nie mogło się skończyć inaczej jak zapasami w trawie tuż przy przewalonym wozie, który OCZYWIŚCIE musiał wybuchnąć :) Swoją drogą, nasi bohaterowie siedzą sobie na trawce, patrzą jak amunicja robi BUM! a potem BUM! a potem BUUUUUUUUUUUM! i na luzaku wychodzą na drogę, RYYYK! stara się odpalić autko, PRYCH na fochu nie pozwala koledze wsiąść na swój motocykl... łokery. Gdzie łokery zwabione hukiem eksplozji? Pomyślał o tym ktoś, coś?

Gadka Gabryjela z Neganem całkiem udana, ale księżulo mógłby się zdecydować - mój cel to wyspowiadanie cię... nie! mój cel to pokazanie ci, że możemy żyć w tym świecie TUGEDER! nie! mój cel to zachorować i wyrwać stąd lekarza! WTF :)?

A wisienką na torcie jest motyw z helikopterem. Biedny lata tak sobie od pierwszego sezonu i nie ma jak wylądować! :)

PS. A COWRL faktycznie odrósł od swej roli. Chłop jak dąb a na siłę mają robić z niego dzieciaka ;) Nic dziwnego, że do tej pory się nie pokazał.

Einshaew

Czepiasz się!:)
Wszystkie łokery posłusznie siedzą pod/przy przyczepie z Niiganem:))) Toż to lepsza okazja niż Crocsy w Lidlu:D

Jaki znów kurde helikopter???????????????????????????????

Kasss1711

Dobra, już znalazłam- musiałam chyba wtedy skoczyć po paluszki^^

ocenił(a) serial na 5
Einshaew

O ile na początku sezonu ten helikopter miał prawo się pojawić, o tyle teraz zastanawiające jest, skąd ktoś wziął do niego paliwo (przypuszczam, że pali ho, ho) i gdzie może "parkować", by nie wypatrzyli go z kilku kilometrów? W ogóle, jak się nad tym dobrze zastanowić, to sądzę, że Negan już dawno powinien jeździć co najwyżej rikszą. Mógłby np. do tej przyczepy zamontować stanowiska do kręcenia pedałami :D Paliwo ma bardzo krótki okres przydatności. Maszyny przemysłowe potrafią spalić nawet 2 letnie paliwo(choć to ryzykowne), natomiast samochód można zarżnąć już po 3-6 miesiącach. W biopaliwie glony zaczynają się pojawiać po 3 miesiącach... Inne po kilku miesiącach zmienia kolor, zaczyna śmierdzieć, wydziela się szlam itd.

acidity

Internety twierdzą, że tym helikopterem lata jakaś inna grupa o nazwie "New Order" czy jakoś tak...

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

A może to ci z Fear The Walking Dead :) Z rancza sobie lecą :)

Mikael82

Nie oglądam FTWD:) Ale podobno w 2018 w serialach ma nastąpić "przeniknięcie" czyli połączą się jakieś wątki lub pojawią ci sami bohaterowie:)

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

Na ranczo mieli helikopter. Tylko, że potem spadł.

Mikael82

W czasie, kiedy trwa TWD, ranczerzy już nie mają helikoptera.

Einshaew

Ja obstawiam, że ten helikopter to kolejne majaki Ricka, jak Lori :D

ocenił(a) serial na 7
Einshaew

Karabiny o które tak walczyli wybuchły razem z ładunkami? A jeśli nie to jak je ze sobą zabrali skoro Rick poszedł na piechotę (odległości w TWD - wszędzie jest blisko, chyba, że akurat jest daleko), a Daryl motorem? Jeśli w kolejnych zobaczymy karabiny w Aleksandrii to będzie kolejny etap żenady.

Ocieplanie wizerunku Negana - mam do tego dość ambiwalentny stosunek. Niemniej Gabriel zobaczył, że nasz antagonista wcale nie jest takim potworem na jakiego lansuje go Rick - na zarzuty o morderstwa, wykorzystywanie pracowników, czy żony odpowiadał całkiem sensownie. Do tego tekst, że jeśli jego ludzie uwierzą, że nie żyje to będzie jatka - widać, że stara się on trzymać nieciekawe towarzystwo w ryzach. Fajnie, że bliżej pokazano Zbawców - mam na myśli Zbawców z krwi i kości, a nie przypadkowe randomy, które wpychają się Rickom pod karabiny. Widać też, że Simon w kwestii posłuchu i charyzmy nie dorasta Neganowi do pięt, a sam Negan potrafi go w sekundę przywołać do porządku (dotąd bardziej przypominali kumpli, aniżeli lidera i podwładnego). Średnio przekonuje mnie Regina, no ale niech już sobie będzie (Arat lepsza, szkoda, że była głównie tłem). A Laura (blondi) jest urocza :)

Pomysł Ricka, żeby isć na wysypisko samemu - wyjątkowo głupi
Helikopter - jakieś nawiązanie do 1 odcinka 1 sezonu? Jeśli tego nie wyjaśnią, to po cholerę coś takiego.
Sam odcinek - niech będzie, że przyzwoity, takie 6/10 bo jak na TWD to dialogi były dobre, jeśli wyłączyć teksty Ricka i Daryla - "trzymajmy się planu", "musimy wygrać", "wygramy" itp. Z drugiej strony większych emocji nie uświadczyliśmy.

ocenił(a) serial na 5
Charlie_TSW

Wszystko wybuchnęło :D Jeszcze w ostatnim momencie Rick zdołał wykonać rzut za 3 punkty jakąś torbą (nie pamiętam, co Daryl do niej zapakował), która także poszła z dymem.

A czego Rick znowu szuka na złomowisku? W pojedynkę chce walczyć, czy jeszcze raz zaproponować im sojusz? Tak czy siak, to głupota do potęgi. Właśnie chyba nadchodzi scena z zapowiedzi sezonu, kiedy to Rick został zamknięty w jakimś kontenerze.

acidity

W torbie był dynamit:)
Może Rick na króciutką chwilę zostanie seksualnym niewolnikiem tej całej naczelnej śmieciarki?:)))

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

To wyjaśniło się po co idzie tam Rick:) Przecież ona proponowała mu jakieś akcje :)

Mikael82

Daryl podniósł mu ciśnienie, to sobie skoczy ulżyć?^^

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

Taki był podminowany, że nawet z buta tam poszedł. Pod okienko do Panny :)

Mikael82

Naughty boy:D

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

Daryl na motorku pognał naskarżyć Megii i Michonne jak to pokłócił się z Ryśkiem :_) Stracił przy tym ,,laski" ... dynamitu :)

Mikael82

Do Hessa, do Hessa!!!^^
Wyżalić mu się w jego piękną brodę^^

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

Ano tak, przecież czizas jest podobno odmienny , to teraz po śmierci partnera Arona , on wespół z Darylem mogliby podtrzymać tradycję serialu. Zawsze musi być jakaś para. Czyli Twoja teoria powrotu Daryla do Hiiltop nabiera rumieńców. Ciekawe czy czizas ukaże Ricka za to bójkę?

Mikael82

Ja też nabieram rumieńców...^^

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

A co ? Wyobraziłaś sobie jak Czizas daje klapsa Rickowi ,a Daryl w koszulce na ramionczkach patrzy na to wszystko i kiwa głową w geście przyzwolenia i poczuciu sprawiedliwości :) Dodając przy tym "duszenie jest niedozwolone" :)

Może wreszcie nieco erotyki wkradnie się do tego serialu. Z ostatnią mieliśmy do czynienia chyba w sklepie (Megi i Glen) oraz Gubernator na przesłuchaniu Megi w Woodberry.

Mikael82

Zapominasz o Abie i Rosicie ( pod czujnym okiem Judżina:)) i no i Ryszonne:)

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

A tak, tak, namiętna scena :) Troszku tego było, ale jak się okazuje dawno dawno temu :)

ocenił(a) serial na 9
Mikael82

Może jeszcze Andrea i Shane w samochodzie, Michone i Rick w Aleksandrii , oraz Shane i Lori w lesie? :)

Mikael82

No widzisz, jak Ci pamięć odświeżyłam:)

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

Dziękuje :)
Nadal lubię ten serial na tyle by to komentować :)
Tyle tylko , że z coraz większym sentymentem do dawnych epizodów :(

Mikael82

To se ne wrati.
Aczkolwiek, niech żywi nie tracą nadziei:)

użytkownik usunięty
Mikael82

No teraz by się przydało Neganowe ciałko w sypialni albo George i Simon przecież Simon karmi go naleśnikami miłości swej .

ocenił(a) serial na 9

Cała miłość Simona na talerzu :)

użytkownik usunięty
Mikael82

Może wyślemy Simon do Masterchef jak odbarzy Michel ,Annę i Magdę tą miłością ,a Negan oj biedny Negan jedyne dziecko w Zbawców w rękach Alexandrii .Negan musi porwać Judith i wychować ją na zbawczynię .

ocenił(a) serial na 9

Pierwsze słowa Judith ? "I am Negan" :)
A Simona do kuchennych rewolucji - będą mieć więcej klinów w Azylu :)

użytkownik usunięty
Mikael82

Simon to Negańska wersja Magdy G. Tylko włosy za krótki może niech sobie od Ezekiela pożyczy na doczepkę .No ,a mały Hershel l niech wyleci w stroju batmana do Negan załapie zawał.

ocenił(a) serial na 5
Mikael82

Chcesz powiedzieć, że akcja z Darylem była efektem napięcia seksualnego?

ocenił(a) serial na 9
acidity

Hehehe. Chłop naładowany a o Darylu wspominać chyba nie trzeba.Ten to nie miał białogłowy ze 20 lat :) Po co Rick poszedł do złomiarzy? Ano szefowa powiedziała ,że po wszystkim się z nim prześpi :) Ciekawe jaką maniane zrobi mu Michonne w domu :)

Mikael82

Szlaban na "gary":)

ocenił(a) serial na 7
Einshaew

Choć serial uwielbiałem, to według mnie pogrąża się z odcinka na odcinek. Negan już nie jest taki straszny, to jedno wielkie machanie pałką i straszenie wszystkich wokół już jest nudne. Aż mnie dziwi, że w ostatniej scenie jakoś wszystkim innym byli w stanie podskoczyć, ale przyszedł Negan ze swoją drewnianą pałką i wszyscy mu się kłaniają do stóp. Bez sensu, szczególnie, że będąc już tak mocno zbuntowanymi powinni się na niego rzucić. Kolejna sprawa to gdzie to "Walking Dead" ? Gdzie Rick odgryzający szyje starajac się przetrwać w nowym świecie ? Gdzie poeby jak Gubernator trzymający odcięte głowy w szafie i zombie córki na smyczy ? Ostatnie fajne momenty w serialu to pojawienie się Negana i egzekucja Glenna, a później zbrojony zombie na tym wysypisku, a tak to dużo "promądrościowego gadania", które tak naprawdę jest "G" warte, patrzenie w przestrzeń i "akcja", która jest przerywana taką ilością retrospekcji, że nie wiadomo co właściwie oglądam, atak na wybawców czy to co było przed samym atakiem. Pamiętacie ciała na hakach w rzeźni, jak po ucieczce z więzienia wszyscy powoli zmierzali do Alexandrii ? Albo jak Carl chciał zjeść puszkę psiego żarcia zanim znaleźli więzienie ? W ogóle samo więzienie według mnie było szczytowym, najlepszym sezonem całego serialu. Co dzisiaj mamy ? Rick i Daryl dają sobie po mordzie, żeby za chwilę odskoczyć, a c*pkowaty księżulo "zastrasza" Negana. To wszystko na co ten serial stać po 8 sezonach ? Na to czekaliśmy pół roku ? Wcześniej nie oglądam zbyt dużo seriali, ale w przerwie między 7 i 8 sezonem, poznałem i bardziej polubiłem Grę o Tron, Ash vs. Evil Dead, Flash i inne tytuły, a Walking Dead ? Jest przewidywalne i nudne. Co nas czeka za tydzień ? Retrospekcja, głębokie przemyślenia, któregoś z bohaterów + coś w stylu cliff hangera, który ma głęboko w poważaniu. Szkoda, bo stawiałem ten serial na pierwszym miejscu, ale już Lavalantula czy Rekinado mocniej trzyma w napięciu niż 8 sezon Walking Dead.

ocenił(a) serial na 9
Richard_fit

Zgadzam się. Ósmy sezon jak na razie to porażka.

Richard_fit

Nie uważam, że w Azylu był mocny bunt- weszli po schodach, ktoś krzyknął dwa razy, popatrzyli się krzywo na innych Niiganów. I co? I nic. Bo jak zagwizdał zza rogu oryginał, to było już po ptokach. Za długo byli trzymani za mordy, żeby się teraz tak szybko zbuntować.
A wielebny nie "zastraszył" Niigana- ot, chwila sam na sam w kontenerze, w przerwie między machaniem Lucyną, klimat, półmrok, powiem mu dwa zdania o sobie, niech ma, może to ostatnie zwierzenia, jakie słyszy.

ocenił(a) serial na 5
Kasss1711

Ja odniosłem wrażenie, że robotnikom odpowiadało przywództwo Negana, bo zapewniał im bezpieczeństwo. Nie przelewało im się i nie mieli wygód, ale też trudno było podpaść Neganowi, bo przy sadzeniu marchewki nie sposób coś sknocić. Ich cały spacer po odpowiedzi wywołany został lękiem z braku Negana i obawy przed tym, co ich czeka w przyszłości. I rozmów przywódców, którzy chcieli zrobić z nich mięso armatnie wynika, że ich obawy nie były bezpodstawne.

acidity

Dyktator= zamordyzm ale i określone zasady.
Brak dyktatora=chaos i brak jakichkolwiek 'zasad'.
I tego się bali wyrobnicy.

ocenił(a) serial na 5
Richard_fit

To już nie wróci. Chodzi o to, że ewolucja postaci dążyła do przekroczenia wszystkich granic moralnych. Pamiętacie? Rick gotowy był wziąć Aleksandrię siłą(i Wzgórze chyba też), zaatakował i w imię własnych interesów bezwzględnie wymordował podczas snu posterunek Zbawców, którzy nic mu nie zrobili. W zasadzie Rick niczym już nie różni się od innych rzezimieszków, a jedyne czego jeszcze nie zrobił, to nie zjadał ludzi. Wprawdzie próbują trochę ratować mu twarz, że niby nie chce zrobić krzywdy robotnikom Zbawców, ale brzmi to sztucznie, a nawet śmiesznie w obliczu faktów.

A co do retrospekcji, to mogą one nawet zajmować połowę odcinka i więcej, ważne jednak jest, by stosować je umiejętnie i by przekazywały coś ważnego. W sposób mistrzowski stosowano je np. w serialu BSG, natomiast w TWD wyglądają na niezbyt przyjemne zapychacze czasu.

ocenił(a) serial na 10
Richard_fit

Twój komentarz zachęcił mnie do tego, by przypomnieć sobie trzeci sezon TWD :)

ocenił(a) serial na 10
Richard_fit

Pierwszy odcinek trzeciej serii (oglądany przeze mnie nie pamiętam który już raz) ma w sobie więcej emocji niż pięć dotychczasowych epizodów obecnej serii ;)

ocenił(a) serial na 7
Einshaew

Najśmieszniejsze jest to, że wyglądam na hejtera WD, a tak naprawdę uwielbiam ten serial i martwię się spadkiem formy. xD (Wcześniej serial miał u mnie 9/10, a nie 7/10 :P)

ocenił(a) serial na 10
Richard_fit

Przez pierwsze trzy serie też uwielbiałem TWD, chociaż przy finale trzeciego sezonu coś zaczęło mi zgrzytać. Czwarta seria nie była już tak udana, i od tamtej pory z uwielbienia przeszedłem na tryb "ot, serial, który sobie oglądam" :)

Po siódmym sezonie, który uważam za porażkę, miałem nadzieję że coś się ruszy w nowej odsłonie i niestety, w mojej ocenie do tej pory niewiele się dzieje - akcja, którą można by spokojnie przedstawić w dwóch odcinkach, została rozwleczona na pięć tygodni.

Odbiegając lekko od tematu - zastanawiałeś się czasem nad dysproporcją poziomu ostatnich serii TWD a popularności tego tytułu wśród ludzi? Ekipa aktorska zapełnia sale na każdym konwencie, w ubiegłych latach nadchodzące sezony miały zaje*bistą promocję a gwiazdy mają rzesze fanów na całym świecie - cały ten hajp kręci się wokół odcinków o tym, jak ładuje się kule w okna i auta :D?