PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177538
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Dla mnie chyba najciekawszy odcinek sezonu. Najlepsza końcówka, bo twórcy zapowiadali od dwóch odcinków śmierć Ryśka, lecz jednak okazuje się, że chyba przeżyje.

Ciekawe są urywki po odcinku, gdzie pokazują całkiem dużą już Judith. Zapowiada się duży przeskok w czasie. Nie ma na nich naszego szeryfa, więc nie wiadomo do końca co z nim tak naprawdę.

ocenił(a) serial na 5
perun_6

Plotki o tym że Rick przeżyje okazały się prawdą,to zbyt ważna postać żeby ot tak ją uśmiercić.Ciekawe jak długą brodę będzie miał Negan po tym przeskoku w czasie?.

ocenił(a) serial na 5
Psycho_Daddy

A były jakieś przesłanki, że Rick zostanie uśmiercony? Może za wiele się tym nie interesowałem, ale w materiałach promocyjnych mowa była o ostatnim epizodzie z udziałem Ricka, a on sam w wywiadzie również zasugerował, że będzie to odejście z opcją powrotu.

ocenił(a) serial na 5
acidity

Twórcy nie powiedzieli że uśmiercą Ricka,ale media rozpętały istną burzę na ten temat obstawiając nawet w jaki sposób postać zostanie usmiercona.Na dodatek zakończenie 4 odcinka sugerowało że Rick raczej nie wyjdzie cało z opresji w jakiej się znalazł.Poniżej link do jednego z artykułów który na "pewniaka" twierdzi że Grimes zginie a tego typu sensacji w polskich i zagranicznych mediach było multum.

https://www.antyradio.pl/Film/Seriale/Tworcy-The-Walking-Dead-potwierdzili-w-kto rym-odcinku-umrze-Rick-Grimes-26589

ocenił(a) serial na 9
acidity

tak - szacun dla AMC, dają odpocząć Lincolnowi. Rick wróci .... za kilka sezonów

ocenił(a) serial na 6
perun_6

Najgłupszy odcinek jaki widziałem , rick ranny na siłę ... a odrzut po strzale z takiej spluwy wręcz zabiłby takie dziecko , serial schodzi na psy ...

ocenił(a) serial na 9
LANC1980

Eugenne tak ulepszył broń ,że nie odrzuca i celuje zawsze w głowę. Rick już taką broń miał, bo ranny, na leżąco, pół przytomny oddał dwa strzały idealne. :)

Mikael82

Chyba nawet 3 :)

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Licząc strzał w dynamit na moście?

Mikael82

Nie, chyba trzech zombiaków zabił celnym strzałem, kiedy leżał między namiotami.

ocenił(a) serial na 9
Mikael82

no cóż .... Rick oberwał w okolicę wątroby - normalnie to jest śmierć na miejscu ... ale tu jest lipa..... mogli go po prostu porwać:)

ocenił(a) serial na 7
magik30

Śledziony, wątroba jest po prawej ;-). Ale śledziona tez mocno ukrwiona, powinien się szybko wykrwawić a nie urządzać sobie wycieczki krajoznawcze na grzbiecie wierzchowca

ocenił(a) serial na 9
majku4

okej widocznie zle spojrzałem na ricka stronę. :))

ocenił(a) serial na 5
LANC1980

Piszesz to bo tak ci się wydaje, czy możesz czymś się podeprzeć?

ocenił(a) serial na 7
perun_6

Zabili go i uciekł ahahah jak zawsze w filmach z USA xD

ocenił(a) serial na 9
Raz3e

W filmach z USA Rick siedziałby za sterami tego helikoptera :)

ocenił(a) serial na 7
Mikael82

taaa oczywiscie przypadkiem na tak duzym obszarze złomiarka musiała tam byc OCZYWISCIE i akurat przyleciał w pełni wyposazony medyczynie helikopter OCZYWISCIE :D

ocenił(a) serial na 7
perun_6

xdddd, nie mogę
Ta Judith

perun_6

Najlepsza mała dziewczyna strzelająca pod rząd headshoty z broni której odrzut powinien jej rękę złamać.

ocenił(a) serial na 7
Karol55

Najwyraźniej ma to po ojcu, który po strzale w dynamit wyleciał w powietrze prosto do Anny i helikoptera :D

ocenił(a) serial na 10
Karol55

To Ameryka, tam dzieci mają to we krwi ;).

Jacek112PL

Dobre:)

ocenił(a) serial na 6
ocenił(a) serial na 8
perun_6

Ja rozumiem, że krytykowanie tego serialu jest teraz jak najbardziej na miejscu, bo serial ZNACZNIE obniżył loty, ale... ten odcinek był na prawdę DOBRY. Gościnne występy Jona Bernthala i Śp. Scotta Wilsona jak najbardziej na plus. To wmawianie nam od twórców, na wszelakich FP, że Rick zginie, że to ostatni odcinek było zbyt banalne, i można było się domyślić, że to podpucha, nie mniej po strzale z rewolwera w dynamit serio dałem się nabrać i w to uwierzyłem. Po chwilowej depresji okazało się, że szeryf żyje. Jest to typowo amerykańskie, wychodzi na to, że ryk jest jakiś potomkiem terminatora, ale mam to zwyczajnie w dupie, w końcu mamy do czynienia z serialem o ZOMBIE, i takie absurdalne sytuacje już się zdarzały w tym serialu (Glenn i śmietnik). Mimo całego absurdu przeżycia Ricka, podczas tego odcinka towarzyszyły mi EMOCJE, a tego dawno w tym serialu nie odczuwałem. Ciekawi mnie w jaki sposób Rick, wróci słyszałem jakieś ploty o filmie pełnometrażowym, zobaczymy. Teraz czekam na wątek z Szeptaczami, bo w komiksie był intrygujący.

ocenił(a) serial na 3
Mateusz_Paczek

tak wraca rick ale do swoich filmow. ma byc 3 filmy o ricku grimsie. Grupa ludzi zajmuje sie handlem ludzi i gdzies sprzedano ricka.gdzie ? niewiadomo ponoc bardzo dalego. zdjecia ruszaja w 2019r. do serialu rick.juz nigdy nie wroci.

ocenił(a) serial na 6
Mateusz_Paczek

Myślę, że ten odcinek był dobrą okazją aby zejśc ze sceny z "godnością i rozumem człowieka". Wątki się w miarę pozamykały:
-Kierowniczka Maggie uznała, że chliw to lepsze miejsce dla Nygana
-Nygan w domyslę zgnił w tymże chliwie
-Jako, że Carol żyję to zanczy, że buntownicy z fabryki zostali wykończeni
-Ryk zgniął za miliony i został na zawsze niedoścignionym wzorem na dzielni
-Córka Shena kontynue Rykowe dzieło( pomijam realizm tej sceny, nie takie rzeczy już widziałem przez 8 i pół sezonu)
-Jadis pojechała w siną dal( można było ogólnie nie robić wątku helikoptera)

Wiadomo, że ni jak a się to do komisku ale serial już dawno idzie swoją drogą. Pozostałby jako tako przyzwoitą produkcją a Ryk napewno kultową postacią świata "postapo" no ale hajs się musi zgadzać...

ocenił(a) serial na 9
jimmijazzzzz

Tutaj może państwa zaskoczę ale jestem pewien że dwóch panów Jed i DJ na pewno wyżyło, mało tego widziałem w zajawkach końcówki odcinka jak DJ (jeden z dawnych zaufanych Negana) dziarsko kroczy u boku Michonne, aż się musiałem upewnić na IMDB i wedle epizodów to raczej niemożliwe żeby Negany zostały wybite w pień w 4 odc.

ocenił(a) serial na 6
mitrus80

Wiadomo, że wątki nie są pokończone bo kasa się musi zgadzać, po prostu podałm przykład jak można było nawet w tej konwencji zakończyć te widowisko na w mairę gonym poziomie( chooć mocno poszapranym). BTW Pamiętam czasy jak każdy odcienk TWD miał po 17 stron komentarzy, teraz znika glówna postać i w sumie cisza...

ocenił(a) serial na 9
jimmijazzzzz

wg mnie dobrze że wietrzą obsadę, coś nowego nie zaszkodzi, bardziej mam problem z nadmiernym roztkliwianiem się (w tym przypadku nad Rickiem), przez co wyszło to trochę niepoważnie, ten patetyzm sytuacji "Patrzcie to Rick jest ranny! Patrzcie stoi na moście..."

Mateusz_Paczek

Zgadzam się z Tobą w pełnej rozciągłości. Miło było zobaczyć tych "starych" bohaterów, szczególnie, że Wilson odszedl niedawno:(
PS. Czy ktoś jeszcze zwrócił uwagę, że w chwili, gdy Rick stoi na polu trupów ( mocna scena...) koło niego leżą inni bohaterowie- ja zauważyłam Carol, Daryla, Maggie, Beth, Jezusa...To było naprawdę przejmujące.

Kasss1711

Też zauważyłam Daryla, Maggie i Jezusa ( Carol mi gdzieś umknęła).

DBM

Zauważyłam ją jako pierwszą, potem Daryla.

ocenił(a) serial na 9
Kasss1711

Byli chyba wszyscy bohaterowie. To byli jego przyjaciele jak i ci którzy zginęli z jego ręki :) Uzbierało się całe niezliczone pole.

Kasss1711

Scena jak z Awendżers :o

emo_waitress

Nie wiem, nie oglądałam.

ocenił(a) serial na 10
perun_6

Dobra, zacznę od końca bo przyznam szczerze - mimo tego, że cały zabieg skoku w przyszłość może się wydawać tandetny - kupili moją ciekawość. Może jest to jakiś sposób żeby odciąć się od poprzednich, kiepskich sezonów, a i odmłodzenie kadry nie zaszkodzi. Tylko co z Rickiem? Czy Ci ludzie którzy go zabrali go uratują (lub zmienią w pół-zombie)? Poza tym aktor miał kończyć z serialem po tym sezonie, choć z drugiej strony może go zagrać ktoś inny (oczywiście wiem, że jeszcze sporo odcinków i sporo krwi może się przelać :P). I o co chodzi z A i B? Tzn. domyślam się, że jeden to potencjalny nowy członek, a drugi coś w rodzaju ofiary, ale jeżeli jakiś komiksowiec ma chęć wyjaśnić to poproszę, tylko bez jakichś wielkich spoilerów. Acha jeszcze teraz zauważyłem, że sztywni za bardzo się przez te lata nie zmienili. Szkoda, bo zmiana ich wyglądu z roku na rok była fajnym wyznacznikiem czasu od początku apokalipsy.

Teraz reszta odcinka. Otóż po pierwsze zadam pytanie kim była ta czarna na polu trupów w wizji (swoją drogą wydaje mi się, czy widziałem tam niektóre stare postacie)? Bo kojarzy mi się z tą co została w wybuchającym laboratorium, ale nie wiem na ile pamięć mnie myli :P. A nawet jeśli to ona to raczej bez sensu ją pokazali, nie była nikim ważnym dla Ricka, jak już mogli dać Glena, Lorie, czy nawet Abrahama. Standardowo parę absurdów było np. po cholerę na moście który budowali trzymali dynamit?! Albo dlaczego koń który w poprzednim odcinku zaczął panikować mając stado kilkanaście metrów od siebie, nie uciekł kiedy Rick w chatce walczył z zombiakami, a wokół całego budynku nadciągali kolejni? Kolejną kwestią jest Negan i jego plan (bo nie uwierzę, że oszalał), ciekawe jak się wydostanie. Póki co udało mu się uniknąć śmierci.

ocenił(a) serial na 7
Jacek112PL

Rick do serialu już nie wróci.AMC zapowiedziało 3 filmy,w których główną postacią będzie Rick i tam dowiemy się jak dokonał swojego żywota.A serial przeskakuje o 6 lat do przodu i pojawiają sie Szeptacze.Mam nadzieję,że serial ożyje bo naprawdę to już było nudne z tym Rickiem i jego walką o odbudowanie cywilizacji.

ocenił(a) serial na 10
levy42

Czyli, że nie będzie spotkania z rodziną? Kurde, trochę to przykre, że przeżył, ale nie zetknie się z bliskimi. Filmy... Hmm niby wszystko fajnie i pięknie, ale jak to będzie wyglądać? Rick będzie poboczną postacią? Bo raczej na pewno nie zrobią filmu na duży ekran, który da się zrozumieć tylko po obejrzeniu 9 poprzednich sezonów :P. Chyba, że np. jeden będzie streszczeniem serialu, ale to raczej zupełnie bez sensu.

Cieszę się, że pojawią się Szeptacze, tyle o nich tu na forum słyszałem, już chyba od 2 lat ludzie na nich czekają.

Swoją drogą co z Fear The Walking Dead, obejrzałem kawałek kilka lat temu, ale potem nowych sezonów nie widziałem. Złączyło się to z głównym TWD w jakiś sposób? Choćby i czasowo? I czy warto to obejrzeć?

Jacek112PL

SPOILER !!!

W ostatnim sezonie dołączył do nich Morgan.

ocenił(a) serial na 7
Jacek112PL

W 4 sezonie spotykają Morgana,który odszedł właśnie o ekipy RIcka.Sezon 4 bardzo dobry według mnie,ale ostrzegam że 2 i 3 ciężko przebrnąć,bo wieje nudą.

ocenił(a) serial na 8
levy42

Przecież sezon 4 to kicha totalna. Kompletny brak pomysłu. Serial zabrnął do nikąd.

ocenił(a) serial na 8
Jacek112PL

co to sa szeptacze? Jakiś rodzaj dedów?

ocenił(a) serial na 7
zpaul

Spoiler

Szeptacze grupa,która "ubierała" się w skóry zombie,upodobniała do nich,poniekąd nauczyli się żyć wśród nich.Przestrzegali zwierzęcej hierarchii.W komiksie sporo osób uśmiercili.

ocenił(a) serial na 10
Jacek112PL

W takim razie kiedyś obejrzę, choć będę sceptyczny :P.

ocenił(a) serial na 7
Jacek112PL

Ta czarna wśród trupów to była Sasha. Nie wiem jak możesz o niej nie pamiętać, zginęła bardzo niedawno.

ocenił(a) serial na 10
Santjago

Jak mogę nie pamiętać? Normalnie, w tym serialu przewinęło się tylu nudnych i niecharakterystycznych bohaterów, że nie sposób ich spamiętać :P. Wiesz może i było to w poprzednim sezonie, z tym że oglądałem go rok temu, także dla mnie to całkiem dawno.

ocenił(a) serial na 7
Jacek112PL

Sorry, nie atakuję cie ani nic. Czasem zapominam, że nie każdy jest takim nerdem jak ja, że pamiętam w którym dokładnie odcinku zginęła dana postać. :P
Ja sam oglądam TWD już 6 rok, w sumie już tylko z przyzwyczajenia. Nie potrafiłbym porzucić serialu po tylu latach.

ocenił(a) serial na 8
Santjago

Przecież Sasha została złapana przez Negana i połknęła truciznę podczas transportu w trumnie. Jak można o tym nie pamiętać?

ocenił(a) serial na 10
zpaul

Tak jak napisałem - to było rok temu. Sama Sasha oprócz tego, że została złapana nie była specjalnie charakterystyczna (jak zresztą większość pobocznych postaci w ostatnich sezonach).

ocenił(a) serial na 10
Santjago

Ja oglądam żeby zobaczyć czy się odbiją, czy przekopią do Chin :P. Choć jestem też ciekaw jak to się skończy od strony fabularnej.

ocenił(a) serial na 7
perun_6

Świetny odcinek podobały mi się retrospekcję z 1 i 2 sezonu oraz spotykane przez Ricka znane nam postacie już dawno uśmiercone, do tego zakończenie bardzo ciekawe, a przeskok o 6 lat może wróżyć powiew świeżości. Nie ukrywam jednak że bez Ricka ten serial będzie się oglądało jak wikingów bez Ragnara, oby potrafili to jakoś załatać nowymi postaciami.