PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 179 tys. ocen
7,8 10 1 178552
6,6 29 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Usunięte sceny

ocenił(a) serial na 4

Jak powszechnie wiadomo, pilotażowy odcinek drugiego sezonu TWD miał obejmować czas około półtora godziny. Jednakże tak się nie stało. Co się wydarzyło, każdy wie. Epizod ten obcięto o dość spory materiał (prawie 30 min), zresztą dość ciekawy moim zdaniem, gdyż wyjaśniałby dlaczego w serialu pojawił się wątek Vatos. Dodatkowo zwolniono również Derabonta, co akurat wywołało dość mieszane uczucia wśród widowni. Dwa dni temu stacja AMC w końcu potwierdziła datę publikacji tychże wyciętych scen, a tą datą jest 28 sierpień. Pojawił się również pewien fragment, dość krótki gdyż uwzględnia jedynie jedną minutę, ale w moim odczuciu bardzo dobry. Link tutaj

http://www.youtube.com/watch?v=UapjIRewaNo

Teraz pytanie. Co sądzicie o zamieszczonym fragmencie. Czy naprawdę dobrze się stało iż go wycięli? A może odwrotnie? Może urozmaicił by akcję pierwszego odcinka i wniósł coś nowego? Na zagranicznych forach można znaleźć dość mieszane opinie. Jedyni mówią, iż niezbyt ciekawie to wygląda, drudzy natomiast są w szoku, iż podjęto decyzję o skrócenie tego epizody właśnie o te sceny.

A teraz pytanie z innej sfery. Glen Mazzara oraz Greg Nicotero potwierdzili, iż obecnie podjęto pracę nad scenariuszem dla TWD webisodes. Od dłuższego czasu mowa jest, (głównie w śród społeczności różnych stron dotyczących filmów) iż ten offtop będzie mówił o ostatnich dniach walki armii USA w Atlancie. Jak wiadomo pomysł ten narodził się jeszcze za czasów Darabonta, jednakże do tej pory żadnych oficjalnych wieści odnośnie fabuły nie podano. Co za tym idzie nie powinniśmy póki co w to wierzyć. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, by dyskutować nad ewentualnym tematem, o którym mogłyby te internetowe odcinki traktować. Cóż, moim zdaniem pomysł z armią jest bardzo trafny. Dużo osób zachodzi w głowę jak mogło dojść do tego, iż armia wyposażona w broń wszelkiego rażenia mogła paść. Jednakże, moim zdaniem bardzo dobrym posunięciem było by, gdyby zdecydowali się na pokazanie nam, w jaki sposób zginęła Sophie. Jest to ogromna niewiadoma drugiego sezonu, a twórcy nie raczyli nam tego wytłumaczyć. Tak wyglądają moje pomysły. Teraz czekam na wasze :)

ocenił(a) serial na 10
BeeBee61

szeeejm... jakbyś miała jakichś dobrze rockujących znajomych z fejsem, to przekaż linka, jeśli możesz. to jest dla mnie sprawa honoru. ;-)

ocenił(a) serial na 5
Gambit_s15

Ostrzegłbyś, że spoiler ; /

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

SPOJLER!!! :P

ocenił(a) serial na 9
Gambit_s15

muzyka jak z GTA San Andreas :P

ocenił(a) serial na 9
BeeBee61

nuda ;)

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

ta scena akuart taka sobie, nic nowego by nie wniosła, poza tym oni tam wrócili po amo chyba co nie?
i to na bank było miejsce gdzie opiekowali się staruszkami i albo mi się coś pomieszało albo był motyw w serialu gdzie oni wrocili własnie ale nie dostali się do srodka bo sztywniaki juz harcowały pod wejsciem

tez musze obejrzec 1 sezon raz jeszcze bo duzo mi się myli :D

ocenił(a) serial na 5
fnh81

Raczej wrócili, bo stwierdzili, że lepiej się obronią mając w grupie więcej osób? Wątpię, aby wparowali tam żądając swojej broni czy amunicji.

ocenił(a) serial na 4
fnh81

Właśnie jest na odwrót. Tak ja mówi BeeBee61. Na pewno wrócili tam by poinformować ich o nowościach jakie usłyszeli od Jenner'a. Kolejnym powodem jest oczywiście ostrzeżenie przed tym, że każdy jest zainfekowany a jak wiadomo cały budynek starszych, schorowanych osób równa się niezły bałagan. Dodatkowo każde wsparcie jest dobre, a jak wiadomo grupa była dość liczna. Jeżeli chodzi o kwestię "czy by coś wniosła czy nie", to ciężko jest na razie cokolwiek powiedzieć. Dopiero jak udostępnią cały materiał będzie można coś konkretniejszego powiedzieć. Póki co w Internecie można znaleźć spekulacje jakoby fragmenty te miały być zapowiedzią Woodbury.

ocenił(a) serial na 7
tomb2525

Drugi fragment z Vatos (Daryl bawi się w nauczyciela - jak to określił tomb2525) to właśnie podobno zapowiedź Woodbury. Spekuluje się, że grupa Vatos została rozbita przez Gubernatora i jego ludzi. Zombie rozstrzelane przez naszych bohaterów w tej sytuacji dojadałyby rannych i świeże trupy.
Z tym się jednak nie zgadzam: "Na pewno wrócili tam by poinformować ich o nowościach jakie usłyszeli od Jenner'a. Kolejnym powodem jest oczywiście ostrzeżenie przed tym, że każdy jest zainfekowany a jak wiadomo cały budynek starszych, schorowanych osób równa się niezły bałagan". Tylko Rick wiedział, że wszyscy są zainfekowani i trzymał to w tajemnicy (lub też nie był pewny czy informacja jest prawdziwa), więc nie mógł podać grupie takiego powodu powrotu do Vatos.
Jeśli chodzi o fragment, do którego link podałem ja, to wyciekł wcześniej (data zamieszczenia na Youtube to 13 sierpnia). To chyba jest wycięta scena z odcinka "Nebrasca", kiedy część grupy jedzie spalić zombie rozstrzelane po wyjściu ze stodoły. Ewentualnie może być to scena z odcinka po śmierci Dale'a.

ocenił(a) serial na 5
Gambit_s15

Sceny z Twojego linku działy się na początku 12 odcinka, ''mieszały się'' ze scenami z pogrzebu Dale'a. Nie pamiętasz? ;p

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

Skleroza :(

Muszę sobie odświeżyć chyba.

ocenił(a) serial na 4
Gambit_s15

Cóż, nie można zapomnieć, że pierwotnie reżyserem był Darabont, a jak wiadomo miał on zgoła inne plany poprowadzenia drugiego sezonu. Dawał wskazówki co i jak, lecz nikt nie raczył ich wykorzystać. No, problem leżał kwestii scenarzystów, którzy nie wiedzieli jak wprowadzić pewne elementy. Twórcy poza tym mogli użyć wycięte materiały, jednakże postanowili zrobić inaczej. Poza tym, nic nic nie stoi na przeszkodzie aby Rick poinformował jedynie Gulieramo. Wszak, liczy się bezpieczeństwo.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

a w życiu by nie wracali po to ttylko by ich ostrzec :D
poza tym jak słusznie zauwazył Gambit- tylko Rick o tym wiedział ;)

ocenił(a) serial na 5
tomb2525

http://www.youtube.com/watch?v=MFOQZ6Sr_dI&feature=player_embedded#at=256

ocenił(a) serial na 4
BeeBee61

O proszę cały zestaw :) Jeżeli chodzi o pierwszy odcinek to naprawdę nie wiem dlaczego pozbyli się tych scen. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie jakiegokolwiek sensownego powodu. Dało by to twórcom większe pole do popisu. Mamy podejrzenia masowego morderstwa, a co za tym idzie w okolicy musi być jakaś większa grupa stanowiąca zagrożenie. Dzięki temu znacznie przyspieszyli by z z akcją. Co do reszty to są mi obojętne. Jestem jeszcze ciekaw co usunęli z Bedside the Dying Fire. Czy pozbyli się czegoś z momentu ataku, czy późniejszych momentów.

ocenił(a) serial na 5
tomb2525

Zastanawiam się, czy to na pewno wszystko? Nie ma sceny z Shane'em, jak ucieka przed zombie, tylko króciutki moment i zaraz Rick go ratuje...
W każdym razie, uważam, że mogli to zostawić, bo jest całkiem ciekawe, jednak bez tych scen odcinek nic nie stracił. Jasne, nie wiedzielibyśmy co się stało z Vatos... trudno. Ja osobiście wątek z nimi potraktowałam jako epizod, który nie będzie miał wpływu na dalszą część serialu, więc naprawdę, bez tej informacji mogłabym żyć.
Niemniej, jak już pisałam, mogli to zostawić, bo całkiem spoko sceny. Jednak patrząc na to z innej strony, myślę, że niektóre momenty byłyby sprzeczne ze sobą. Na ten przykład ponad małą pyskówkę Daryla z Andreą, myślę, że gdyby zostawić tę scenę, późniejsza, w lesie (kiedy szukają Sophii) mogłaby się wydać odrobinę nienaturalna.

Swoją drogą... Oglądając ten filmik uderzyło mnie to, jak bardzo Daryl się zmienił, nawet sposób w jaki mówi jest inny od tego, co znamy teraz. Wcześniej był taki takim złośliwym wygadanym wieśniakiem. Podoba mi się to, że ta zmina, choć nastąpiła w przeciągu jednego sezonu, wciąż wydaje się wiarygodna.

ocenił(a) serial na 5
BeeBee61

P.S. zgadzam się z Gambitem, pozostałe sceny z innych odcinków (Dale palący w samochodzie, półminutowa scenka Glenna i Maggie, która absolutnie nic nie wnosi) to już kwestia kosmetyki . Może z wyjątkiem sceny z Darylem i Carol. Glen Mazzara powiedział, że ta scena nie została w odcinku, ponieważ widzowie mogli się przez nią zniechęcić do Carol... Wg mnie to sygnał, że mają wobec niej jakieś plany, nie mają zamiaru jej uśmiercać i chcą, aby publika ją polubiła.
Poza tym ich dialog był wg mnie troszkę zbędny, bo podobną (tylko bardziej rozwiniętą) widzieliśmy z Dale'em.

ocenił(a) serial na 4
BeeBee61

Brak tej sceny też rzucił mi się w oczy. Może po prostu osobie wstawiające za dużo się ucięło? :D Ciężko coś powiedzieć.

Co do dalszych wydarzeń, to wiadome jest, że gdyby zostawili moment z Vatos to inaczej musieliby kreować dalsze wydarzenia, gdyż jak sama zauważyłaś wyszło by to nienaturalnie. Niektórzy mogliby odnieś wrażenie, że Daryla kreują na hipokrytę.

Co do Daryla to ten fragment przypomniał mi jak bardzo nie znosiłem tej postaci za czasów pierwszego sezonu :) Tak więc cieszę się, że twórcy z duety Dixonów to właśnie jego kreują na tego lepszego :D

ocenił(a) serial na 5
tomb2525

Hmm... Wydawało mi się, że prócz pierwszego odcinka, Darabont reżyserował też parę innych. Nie wiedziałam, że został usunięty od serialu bezpośrednio po nakręceniu pierwszego.

ocenił(a) serial na 4
BeeBee61

Rola Darabonta w późniejszym czasie polegała jedynie na dawaniu wskazówek typu "co, jak, gdzie i kiedy" jednakże nie bardzo z nich korzystano. Dlaczego w każdym materiale promocyjnym pierwszej części drugiego sezonu nie pojawiał się reżyser? Z wiadomych względów. Ograniczono się jedynie do wersji "Inside TWD". Dopiero później rozszerzono to o Behind The Scenes, w której oczywiście już jest Mazzara.

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

Dzięki za to :*
Też nie rozumiem powodu usunięcia scen z pierwszego odcinka. Pozostałe to raczej kosmetyka.
Co do celu powrotu do Atlanty, to jednak myślę, że Rick chciał połączyć siły. A jeśli tak, to kwestia "wszyscy jesteśmy zarażeni" i tak by wyniknęła - przy śmierci pierwszego staruszka. O tym już się zapewne nie przekonamy, bo cały ten wątek Darabonta został usunięty.