Niestety producenci się chyba pogubili i robi się groteska. Ja wiem że to jest nieracjonalny świat Zombie ale mimo wszystko warto starać się zachować realia. W 1 sezonie dowiedzieliśmy się że zombie nie reagują na ludzi gdy ci się wysmarują ich wnętrznościami. Chodziło o zapach śmierci. Dziś wystarczy założyć maskę aby sobie między nimi hasać a co więcej -dowodzić nimi !. PARANOJA. Gdy dotego się dołoży że ze szkieletów Zombie leje się krew gdy te się skaleczą to odechciewa mi się oglądać. Epidemia trwa już około 15 -20 lat. Wielu truposzy które tam biegają są martwi od kilku lat - przynajmniej ich ciało. Nie ma możliwości aby sączyła się krew - co wiecej uważam że nie realistyczne jest iż przez tak długo taka epidemia mogłaby trwać. Znów musimy wrócić do 1 sezonu i doktorka w centrum CDC. Pokazał jak działa epidemia - to mózg coś ożywia i powoduje ze sobie zmarli chodzą. Przebicie mózgu zabija Zombie. Mózg to białko. Nie jestem patologiem i nei wiem po ile taki mózg wyschnie bez dostarczania mu odżywiania (krwi itd). Wiem wiem odleciałem ale jeszcze bardziej odlecieli twórcy, którzy nam sugerują że Zombiaki to jakaś grupa przejawiająca myślenie a w dodatku płynie im krew :)
Epidemia trwa 11 lat, a nie 15-20 :)
Między 1x1, a 8x16 mamy raptem 3 letni okres.
Przerwa 2 letnia między 8x16, a 9x1. Przerwa 6 letnia między 9x5, a 9x6.
9 sezon jest ponoć jednym z tych wyżej ocenianych. Mi też w sumie bardziej podoba się nie tylko od 7 i 8, ale też od 4 i 5.
Odczuwa się innego showrunnera serialu, bo mamy trochę inny styl. Powiew świeżości.
Samanta Morton (Alpha) jest jedną z najlepiej zagranych postaci w całym serialu obok Shane, Ricka, Merla, Gubcia, Negana.
Moje odczucia są takie:
1 > 2 i 3 > 6 i 9 > 4 i 5 > 7 > 8
Sezon 1 - 9/10
Sezon 2 - 8/10
Sezon 3 - 8 /10
Sezon 4 - 6/10
Sezon 5 - 6/10
Sezon 6 - 7/10
Sezon 7 - 5/10
Sezon 8 - 4/10
Sezon 9 - 7/10
Całość 6/10
Miałem w sumie nie oglądać już 8 i 9 sezonu. Ale jak już zaczynam to zawsze kończę.
Mam nadzieję, że zakończą ten serial na 10 sezonach i uwolnię się. A spinoffy mnie nie obchodzą.
no ok niech będzie twoje wyliczenie to i tak nie zmienia nic w moich uwagach. Oceny są wysokie bo się ogląda dobrze - jest widowiskowo. Niemniej jednak zauważam te poważne niescisłości
Też trzeba brać pod uwagę, że TWD nigdy nie był serialem z najwyższej półki.
Z początku był przyzwoity/dobry, a później stawał się średni/słaby.
Dużo lepszy byłby, gdyby:
-tworzyło go HBO
-na sezon było 8 odcinków zamiast 16
-nie pozbyli się Darabonta, który nakręcił 1 sezon i miał bardzo ambitne plany na 2 sezon,
ale twórcy serialu postawili, by serial miał mały budżet i szedł w ilość odcinków, a nie jakość
-scenariusz, dialogi, aktorstwo było wyższych lotów