Co ciekawe ze w polsce idzie wersja która trwa 45 minut a w stanach w angli bedzie wersja która trwa 66 minut to jak widac 21 minut wiecej!!! Z tego co znalazłem na necie chodzi cos o ramówke programową, że razem z reklamami w polsce bedzie trwac 60 minut a ta dłuzsza plus reklamy to prawie 90 minut. Ale jestem ciekaw co zostało wycięte. Ja z ciekawosci obejze obie (o ile mnie wogóle serial wciągnie). I jeszcze jedno czy z tą różnica czasową chodzi tylko o pierwszy odcinek czy tak bedzie zawsze.
W polskiej wersji są skrócone sceny jak Rick na początku jedzie samochodem i jak chodzi po tym polu namiotowym gdzie szuka paliwa, scena jak zombie zjadają konia"mniej gore"no i sama końcówka z najazdem kamery z góry na czołg trochę skrócona.Więcej się niedopatrzyłem :/
źródło: http://www.popcorner.pl/popcorner/1,108009,8625080,Co_sie_stalo_z_premiera_The_W alking_Dead_.html?bo=1
(...) Odcinek, który pokazała wczoraj stacja FOX trwał 45 minut, natomiast stacja AMC 31 października pokazała 68-minutowego pilota. Jak dowiedziałam się od Izabeli Siurdyny z FOX International Channel , nikt niczego nie pomylił, nie wprowadzono też cenzury w polskiej wersji serialu. Po prostu FIC zdecydował, że międzynarodowa wersja pierwszego odcinka będzie trwała właśnie 45 minut. Taką samą zobaczyli więc widzowie choćby we Włoszech.
FOX uspokaja, że wkrótce do Polski dotrze również dłuższa, prawie 70-minutowa wersja pilota ''The Walking Dead'' i zostanie wtedy pokazana na antenie kanału. Tylko pilot został realizowany w dwóch wersjach, kolejne odcinki nie będą się już niczym różniły.
Tylko pierwszy odcinek jest taki i następne trwają 40 min (+2) czy każdy będzie trwać 1h i 6 min ?