PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 177309
6,6 33 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

sezon: co to za nazwa?

ocenił(a) serial na 5

Dlaczego nie możemy mówić po polsku "seria"? Sezon to może być na misia,. łososie, czy inne zwierzęta, a seriale chyba ładniej w polszczyźnie byłoby podzielić na serie. Przecież oni nie kręcą tego przez jeden rok czy też "season" " co oznaczałoby porę roku lub sezon w sensie sezonu wakacyjnego, zbierania cebuli, czy wykopków. Czy my naprawdę musimy tak wszystko powtarzać po tych Amerykanach, którzy każde słowo mówią w skrócie, bo im się w mózgu nie mieści?

ocenił(a) serial na 5
fiba

ale masz problemy

ocenił(a) serial na 9
fiba

ale jestes fajna fibia. pewnie less, co?

użytkownik usunięty
fiba

▸ sezon:
1. okres wzmożonego występowania czegoś, np. sezon ogórkowy;
2. okres zgody na odstrzał określonych zwierząt; sezon polowań;
ALE TAKŻE:
3. kolejna tura emisji odcinków serialu telewizyjnego
Z definicją nie wygrasz.

ocenił(a) serial na 7
fiba

od kiedy seria to polskie słowo? seria to wybitne słowo pochodzenia obcego, a dokładniej z łaciny.. A już w ogóle samo słowo "serial" jest wybitnie polskie...

ocenił(a) serial na 8
fiba

seria to wiesz, z kałacha, bejbe

ocenił(a) serial na 6
fiba

"Przecież oni nie kręcą tego przez jeden rok czy też "season" " co oznaczałoby porę roku lub sezon w sensie sezonu wakacyjnego, zbierania cebuli, czy wykopków."

Sam/a sobie przeczysz. Dajmy na to serial, na którego forum padła ta wypowiedź. Początek drugiego sezonu jest 16 października. Koniec natomiast 18 marca. Jesień zaczyna się 23 września, zima zaczyna się 21 grudnia i kończy 20 marca. Można więc powiedzieć, że drugi sezon (tłumaczenie dla Ciebie: seria) będzie trwał od, mniej więcej, połowy sezonu jesiennego do końca sezonu zimowego. Można powiedzieć, że jest to sezon, gdy jest po prostu zimno. Co Ci tu jeszcze nie pasuje?
Słowo "seria" w ogóle tutaj nie pasuje. Jak ktoś wyżej napisał - seria to może być z karabinu. Seria to może być monet lub kapsli w chrupkach. Coś, czego jest dużo. Jeśli serial składa się z jednego sezonu, to też to nazwiesz serią? No chyba nie. Słowo "sezon" pasuje idealnie. ;)

ocenił(a) serial na 7
Demotrix

Troszkę inaczej - jest SEZON w trakcie którego wychodzi dany serial, np. od października do marca. To proste, prawda?
W dodatku pomiędzy sezonami jest przerwa!
Tak, tak właśnie dzięki tym przerwą możemy liczyć liczbę sezonów które się już odbyły i które właśnie trwają.

ocenił(a) serial na 6
Victor_Fw

Mnie tego tłumaczyć nie musisz. :P

ocenił(a) serial na 7
Demotrix

Kliknąłem na twój post, ale odpowiadałem autorowi tematu ;)

ocenił(a) serial na 5
Victor_Fw

Chodzi o samą nazwę - nie musi to być sezon, prawda?

ocenił(a) serial na 9
fiba

wiesz co, przy*ierdalasz się zwyczajnie. Znajdź jakieś hobby, czy pracę może?

DeanFord

głupi jesteś

ocenił(a) serial na 7
fiba

"Czy my naprawdę musimy tak wszystko powtarzać po tych Amerykanach, którzy każde słowo mówią w skrócie, bo im się w mózgu nie mieści?"
A słowa "seria" to nie wzięłaś od amerykańskiego "series"?
Słowo sezon jak najbardziej pasuje - ja właśnie mam sezon na TWD, co tydzień w pn. do końca marca.

ocenił(a) serial na 5
fiba

No, toście sobie na mnie pouzywali, ale chciałem powiedzieć, że Kopernik te Co do tej definicji, Czarlajna, toż była kobietą, a słowo "sezon" jest właśnie kalką z języka angielskiego i nadal uważam, że nie powinno się go używać. Słowo "sera" rzeczywiści pochodzi z łaciny. Pracę już mam, dziękuję, a co do hobby to na pewno nie jest nim obrażanie ludzi, którzy chcą się podzielić z innymi swoim zdaniem. A definicja? W słowniku jęz polskiego PWN podają: sezon: 1. pora roku 2. okres dogodny do jaki.ś działań 3Okres dojrzewania izbiorów roślin lub owoców tą czwartą definicję to już chyba dodano później, koiiedy polskie telewizje przekalkowały termin i wszyscy zaczęliście go bezmyślnie używać.

fiba

dlatego nie lubię polonistów, byś lepiej zajęła się czymś sensownym

ocenił(a) serial na 7
fiba

"okres dogodny do jaki.ś działań"
okres dogodny do wyemitowania serialu :)

ocenił(a) serial na 7
fiba

Jak chcesz jakiekolwiek komentarze na temat języka polskiego wyrażać, to naucz się chociaż mniej więcej w tym języku pisać.

Victor_Fw

aleś ty głupi

ocenił(a) serial na 8
fiba

A ja mam inne podejście do tego tematu. Owszem, może i to jest skopiowane z Ameryki, ale kiedyś w Polsce tego nie było. Była i nadal jest zwykła numeracja odcinka. Czyli np. klan odc.1156 itp. Nawet jak jest przerwa na wakacje to nikt tego nie dzielił na sezony tylko po wakacjach po prostu puszczali odcinek 1157. To przyszło do nas z Ameryki i dlatego używamy ich nazewnictwa bo to poniekąd ich wynalazek.

Sensei85

Co innego seriale, które mają po 5 tysięcy odcinków, co innego seriale, które mają ich 80 (8 sezonów po 10 odc.), zrobionych w ciągu 8 lat. Uporządkowanie to podstawa.

fiba

Masz całkowitą rację. Niechlujstwo językowe w połączeniu z bezkrytycznym przejmowaniem wszystkiego co amerykańskie...
"Polsko! (...) Pawiem narodów byłaś i papugą;
A teraz jesteś służebnicą cudzą"
Słowa wieszcza wciąż aktualne...

fiba

Brawo FIBA