PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835082}

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

The Lord of the Rings: The Rings of Power
2022 -
5,6 44 tys. ocen
5,6 10 1 43785
5,6 25 krytyków
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum serialu Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

Gdy komuś nie podoba się kolor skóry hobbita to jest zwykłym rasistą!

No, nie. Bo hobbit to postać fikcyjna, a rasizm nie sięga (zgodnie z definicją), aż tak daleko. Nikomu też nie przeszkadza kolor skóry aktora wcielającego się w elfa, hobbita czy wróżkę zębuszkę. To co przeszkadza to niedopasowanie aktora do roli, która skutecznie blokuje immersję widza do świata przedstawionego. Film ma udawać rzeczywistość możliwie jak najwierniej. Po to są rekwizyty, efekty specjalne, kostium i charakteryzacja.

HahA prZecIeŻ to FaNtasY jAka tAm RZECZYWISTOŚĆ!

Taka, ignorancie, jaką przedstawił Tolkien w swojej powieści. Taka jaką daje nam kanon fantasy.
Do roli elfa nie można obsadzić grubasa, do roli amazonki nie można obsadzić mężczyzny, do roli karła nie obsadzimy giganta, a do roli drowa nie obsadzimy białego. Oczywiście da się, ale będzie to produkcją marnej jakości, albo po prostu komedia. Można też zamaskować rzeczywistość, tak jak zrobił to Peter Jackson z aktorem wcielającym się w krasnoluda Gimliego (aktor ma 185 cm).

tO AdaPtacja nie EkraNIzacja!!111 BeKa z fanboJóW

Adaptację się robi po to, by skorzystać z gotowej bazy fanów, jakie owe dzieło zdążyło sobie już wyrobić. Wykłada się gruby hajs właśnie po to, by skorzystać ze znanej marki. Jak w tytule stoi WŁADCA PIERŚCIENI to po to, by zwołać wszystkich, którzy władcę lubią czy też znają. Jak znają, to mają oczekiwania. Co zrobił amazon z oczekiwaniami? Nasrał na nie.

Serial dostosowany jest do odbiorców z całego świata, by każdy mógł się utożsamiać z bohaterem!

To czemu adaptują serial białego pisarza, który piszę o zmyślonych białych postaciach? Czyżby czarnoskórzy nie mieli swojej literatury? Czyżby była gorsza od tej tworzonej przez białych? Wyczuwam tu kryptorasizm twórców.
Można też, jak w Grze o Tron, pokazać różnorodność zgodnie z intencjami autora. Ludzie z północy wyglądają na surowych, na południu mają piękną brązową karnację, a na innym kontynencie mają skórę hebanową. Wszystko się zgadza, pełne multi - tylko rasiści gdzieś zniknęli. CIEKAWE.

Wróćmy jednak do utożsamiania się z bohaterami, bo to też ciekawe. czyli filmy się ogląda po to, by się z kimś utożsamiać? Filmy to produkcję dla ludzi z kryzysem tożsamości?
Z kim to mam się utożsamiać jak oglądam Króla Lwa? Z surykatką? Z guźcem?
Z kim mam się utożsamiać w filmie o milionerach, mordercach, pedofilach? Przecież to jest nonsens. Mam ja oraz wszyscy normalni ludzie wyj*b$ne na kolor skóry, wygląd i poglądy aktora. Obchodzi mnie tylko czy pasuje do roli, czy ma dobrą charakteryzację i rekwizyty.

Niestety, ten serial to dno pod każdym względem. Mówi się, że jest piękny wizualnie. Gdzie? Wizualnie to ja widzę tanie kostiumy i fryzury elfów wycieniowane maszynką lub ułożone lakierem. Choreografia walk jak z teatru dla dzieci. Aparycja aktorów drażni niedopasowaniem do roli, a słabe dialogi i miałka fabuła dopełniają całości.

Daję 3/10 ze względu na to, że miejscami widać wysoki budżet (orkowie, krajobrazy).
Choć powinno być 1/10, bo się brzydzę rasizmem, a dawanie roli czarnoskórym tylko dlatego, że są czarni jest okrutne. Nie rozumiem jak to możne uchodzić w dzisiejszych realiach, by korpo jak Amazon tak dobitnie starał się wykazać, iż nie istnieją role stworzone dla ciemnoskórych. Smutne. Wystarczyło wpleść w opowieść Haradrimów.

ocenił(a) serial na 3
Wake_up_sheep

Piszesz:
"zmiana koloru skóry danego bohatera nie wpływa na fabułę, ani żadne istotne elementy dzieła."

Na fabułę oczywiście, że nie wpływa i ogólnie jest to marginalny element ale jednak to nie pasuje i zaburza nieco klimat.

- na fabułę nie wpływa, oczywiscie tylko o ile twórca fabuły nie zamierza "podkręcać" czy akcentować w utworze adaptowanym tematyki rasowej tracąc czas, który powinno się przeznaczyć na rzeczy w takiej adaptacji istotniejsze.
- ale wpływa na worldbuilding utworu adaptowanego, a ten jest w gatunku fantasy tak samo istotny, jak fabuła, a czasem i istotniejszy. Zatem jest to pokazne zaburzenie utworu.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

"Na fabułę oczywiście, że nie wpływa i ogólnie jest to marginalny element ale jednak to nie pasuje i zaburza nieco klimat. "

Normalnym ludziom pasuje, a już na pewno nie przeszkadza, podchodzą do tego neutralnie, bo nie mają chorych uprzedzeń.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Aha, czyli wg Ciebie elementarna wiedza (antropologia i źródła dzieł Tolkiena), to chore uprzedzenia? Neutralni to ewentualnie Ci, którzy albo nie uważali w czasie przeznaczonym na edukację lub w głębokim poważaniu mają naukę i wspomnianą znajomość, a gdy ktoś im wskaże na owe źródło - wołają na nich rasiści? Otóż jest właśnie na odwrót, popieranie alogicznych posunięć uzasadniając to kolorem skóry części widowni, która to rzekomo mogłaby oburzyć się jeśli potraktujemy te elementy zgodnie z wiedzą i źródłem, na którym opiera się to dzieło - jest rasistowskie. Mamy tu bowiem do czynienia z założeniem, że ta część widowni jest głupsza od innej.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Bardzo delikatnie odniosłem się do twojego wpisu, bo jest on wręcz rasistowski. Już nawet przestałeś się z tym kryć pisząc, że kolor skóry nie pasuje i zaburza klimat. No więc wyobraź sobie, że nie rasistom to jak najbardziej pasuje i nie wadzi.

Jaka edukacja to są bajki Tolkiena.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Tallis powyżej pisała o worldbuildingu utworu adaptowanego, który to właśnie gdy zastosujesz to co zrobił Amazon - zostaje zaburzony. Edukacja o której pisałem, nie ma niczego wspólnego z dziełami Tolkiena. (A skoro przy nim jesteśmy to kolejny raz zdradzasz braki wiedzy na temat obszaru, który dotyczy jego dzieł i w stosunku do którego próbujesz się wypowiadać, a są nimi - baśń i mit, a nie bajka jak mylnie i zamierzam celowo piszesz, by w infantylny sposób spróbować umniejszyć jednemu z protoplastów nurtu fantasy).

Wracając do edukacji o której wspomniałem wyjaśniałem to w poście na poprzedniej stronie:
https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A...

Pisałem tam m.in, że hermetyczne społeczności żyjące w specyficznych warunkach (na konkretnych szerokościach geograficznych), nie mogły na drodze ewolucji wykształcić przedstawionych cech (np. krasnoludy). Amazon nie pokazuje nam krasnoludów żyjących na powierzchni dalekiego południa i nic na ten temat nie wspomina (np. tego, że niektórzy z Khazad Dum mogli odwiedzać tamtych i się z nimi mieszać), tak więc pokazanie kilku osobników rasy, spłycę - czarnej wśród plemienia z Morii jest alogiczne, a wręcz idiotyczne.

Z jeszcze większą głupotą odnośnie takiego castingu mamy do czynienia w przypadku hobbitów (również hermetyczna społeczność), bo mamy tutaj prawdziwy miszmasz wewnątrz rodzin, a jak wiemy są to niezwykle rzadkie przypadki wśród naszej, ludzkiej populacji żyjącej współcześnie, a tam pokazano to jako regułę. Jeśli ktoś słusznie wskazuje na braki logiki w takim ukazaniu Świata nie może uchodzić za rasistę, bo argumenty, na które wskazałem w żaden sposób o tym nie świadczą. Pisałem niejednokrotnie, że aktorka grająca Disę zagrała bardzo dobrze i jej gra potrafi wzbudzić sympatię do tej postaci, a Ismael Cruz Cordova grający Arondira jeśli chodzi o zagranie elfa zrobił to najlepiej.

Jednakże nie mamy jakiejkolwiek wzmianki ze strony twórców serialu, że pochodzi on np. ze związku jego ojca z Haradrimką z dalekiego Haradu, byłby wtedy jak Elrond - pół elfem. Pokazuje się nam stratę czasu w postaci ujęć slow mo i grymasy Go Galadriel, zamiast ten czas poświęcić na pokazanie jakiejś rozmowy wśród elfów, która przedstawiała by nam pokrótce historię Arondira. Dzieło ma być jak najbardziej wiarygodne w odbiorze, a tutaj jest na odwrót.

Twoje wywijanie tutaj pałką rasizmu i okładanie nią chochoła jest żenujące. Nie wiem po co Ci takie infantylne zagrania?

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Nadal nie pojąłeś, że to jest dyskusja o bajce Tolkiena, a skoro bajka stawianie żądań i praw świata rzeczywistego pozbawione jest logiki. W bajce można wszystko. Natomiast wstrętnie przez ciebie propagowany rasizm nie uchodzi zarówno w bajce jak i w realu.

A co inni pisali to sobie z nimi dyskutuj, nie zamierzam w odpowiedzi do ciebie odnosić się do innych.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Przecież to Ty propagujesz rasizm co zostało już wykazane. Niezależnie od wyników badań fokusowych jeśli twórcy przy castingu próbują dostosować wygląd aktorów do widowni, kierując się przekonaniem co do braku możliwości utożsamiania się z postaciami lub ich polubienia, czy też odbioru zgodnego z pierwowzorem i zwykłą wiedzą - wychodzą z założenia, że konkretna grupa etniczna jest mniej inteligentna od innych, a to jest rasizm w czystej postaci.

Mylisz się pisząc, że niektórzy są rasistami, bo słusznie zwracają uwagę na nie pasujące i przeczące nauce oraz nie odzwierciedlające adaptowanego dzieła zabiegi mające na celu tworzenie mieszaniny ras w hermetycznych społecznościach. Biorąc pod uwagę zależność opisaną wyżej, Ci którzy chcą aby dostosować obsadę do tworu, który odzwierciedla te kwestie z zależnościami funkcjonującymi realnie (Tolkien właśnie tak to dostosował) - sprzeciwiają się rasizmowi, który tu propagujesz.

Nie pojmujesz, że dyskusja nie dotyczy bajek, a mitów i baśni ale to marginalna kwestia w próbie uświadomienia Tobie, że się mylisz, bo każde uniwersum fantasy ma swoje odmienne zasady, wykreowany Świat, a akurat ten, który chcieli twórcy tego serialu pokazać w adaptowanym dziele ma ustalone, logiczne zasady i jeśli je zmieniasz, nadając im inny ton, naruszasz podstawy tego funkcjonującego, fikcyjnego Świata czyniąc go mniej wiarygodnym, zaburzasz też to za co miliony ludzi na całym świecie kocha ten Świat, a tymże jest specyficzny, tolkienowski klimat.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

O tym, że bajdurzysz świadczą wyniki oglądalności serialu. Jak również dobra średnia ocen widzów, zresztą mocno sztucznie zaniżona przez rasistowskich troli, więc realnie jest to ocena jeszcze lepsza.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Masz przykłady, że ocena jest sztucznie zaniżona przez rasistowskich trolli?
Bo ja widzę, że wysoko oceniają trolle:
Aleksander Hudzik (10) https://www.filmweb.pl/user/alekhudzik/vote/serial/835082
Cukiereczek007 (10) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/W+serialu+prawdopodobnie+pojawią+się+sceny+erotyczne.,3192333?page= 2#post_16799748
2076 (10) https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Jak+mo%C5%BCna+ocenia%C4%87+poni%C5%BC ej+6,3316474 https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/8/discussion/Świetny,3323399
zuziagucioczika (8) https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/BORN+OF+STARS,3325256
NieMamSwojegoZdania (9) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Bardzo+niedoceniony+przez+dwie+grupy+-+jeśli+nie+należysz+do+żadnej +z+nich+-+spodoba+Ci+się.,3326056#post_16866005
lavrenzo84 (9) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Wie+moze+ktos+czy+wogole+beda+w+tym+serialu+gobliny+i+drzewce,33225 76

ocenił(a) serial na 7
nazuul

Udajesz, że nie wiesz o review bombing na imdb? On nie dotyczył ocen 10/10.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Nie wiem. Powtórzę: masz przykłady, że ocena jest sztucznie zaniżona przez rasistowskich trolli?
Kontrując podałem przykłady, że trolle wystawiają wbrew Twojemu stanowisku wysokie oceny.

ocenił(a) serial na 7
nazuul

Oczywiście IMDB musieli na parę dni wstrzymać dodawanie recenzji, bo 1/10 były pełne rasistowskich tekstów. To, że przespałeś ten moment i nie wiesz o co chodzi to już nie mój problem. Trzeba było się interesować, a jak nie to nie podważaj czegoś nie mają na to argumentów.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Nic takiego nie miało miejsca. Miało miejsce kasowanie opinii z oceną <6.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Wyniki oglądalności RoP są słabe w zestawieniu np do Rodu Smoka. Po dwóch odcinkach oglądalność spadała z odcinka na odcinek. Ciekawa musi być ta mityczna grupa "rasistowskich trolli", która omija HoD i wiele innych dobrych produkcji ale skupia się na RoP :D

W próbie argumentacji potykasz się o własne nogi. A ten rzekomy "review bombing na imdb", którego właścicielem jest Amazon, to oczywiście w Twojej głowie się zrodził, która pominęła fakt usunięcia wszystkich recenzji z oceną 3 i mniej (po pewnym czasie ponoć to przywrócili). Jeśli chcieliby sprawiedliwie podejść do sprawy powinni usunąć również recenzje z ocenami 10/10.

Na Metacritic, na Rotten Tomatoes i innych portalach serial ten ma słuszne, niskie oceny, jako na słabiutki twór przystało, a nazuul powyżej Ci udowodnił, że wysokie oceny często pochodzą od trolli właśnie.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Sam sobie przeczysz: wcześniej pisałeś, że jest jakaś grupa widzów (którym w swoich urojeniach dodałeś pewne atrybuty) a teraz, że widzowie czegoś chcą. Po liczbie komentarzy choćby na tym forum możesz przekonać się, że wielu widzów nie chce tego co Ty. Świat jest dalece bardziej skomplikowany niż sądzisz. Nawet tylko osoby, z którymi rozmawiasz tutaj mają różne poglądy, i zupełnie inne niż Ci się wydaje, jakie mam ja, możesz przeczytać w profilu.
Na fabułę nie wpływa, ale przeszkadza: czarny elf w białym oddziale ludziom myślącym logicznie, hipotetyczny czarny elf w czarnym oddziale ludziom chcącym wierności ekranizowanej książce.

ocenił(a) serial na 7
nazuul

Obecność krzykaczy na tym forum nie odzwierciedla przeciętnego widza Prime Video. To raz, a dwa co pisałem o odbiorcach zostało zmanipulowane przez troli to już składaj pretensje na ich ręce, a najlepiej jeszcze raz przeczytaj co napisałem.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Wcześniej pisałeś o "widzach" (czyli w domyśle: wszystkich) teraz chodzi już tylko o "przeciętnego widza". Ludzie są różni, w żaden sposób nie jest właściwy wniosek, że "widzowie tak chcą, a klient nasz pan" (chcą aby "Obsada serialu dobrana jest z klucza różnorodności, czyli takiego jakich klientów posiada Amazon"). Zresztą zbieranie przez Amazon danych na temat pochodzenia etnicznego subskrybentów budzi zastrzeżenia co do legalności, to wbrew zasadom ochrony danych osobowych. Na coś takiego trzeba składać zawiadomienia do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Osoby, które nazywasz "krzykaczami" (tj. jak sądzę ja i pewnie też inne osoby, z którymi tu rozmawiasz) zostały przez Ciebie wrzucone do jednego worka "prawaków". To błąd, bo choćby ja nie jestem prawakiem. Formułują wniosek o wszystkich widzach (później przeciętnych widzach) ignorujesz prawdopodobnie sporą grupę widzów.
Czytam uważnie i parokrotnie to co piszesz i sugeruję pisać wyraźniej, bo rzucasz jakimiś hasłami, tezy bierzesz znikąd, a niektóre wypowiedzi są co najmniej niejasne. Spróbuj bardziej ściśle formułować myśli, posługując się powszechnie stosowanym językiem polskim, zwłaszcza nadawaj słowom ich faktyczne znaczenie.

ocenił(a) serial na 7
nazuul

Na jakiej podstawie sobie założyłeś zbieranie przez Amazon takich danych bez zgody? Tu przecież nie chodzi o sklep Amazon, lecz Amazon Studios, które wyprodukowało serial. Jak każda szansująca się platforma robią grupy focusowe wśród swoich odbiorców pytając o oczekiwania.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Odpowiedziałeś tylko na nieistotną dygresję.
Nie wiem dokładnie jak to działa, bazuję na tym co sam podałeś: "Obsada serialu dobrana jest z klucza różnorodności, czyli takiego jakich klientów posiada Amazon.". To wskazuje, że wg Ciebie zbierają dane na temat pochodzenia etnicznego klientów platformy streamingowej. Może pytają o oczekiwania, jak teraz stwierdzasz, ale nie wiem jak to działa, mnie nikt nie pytał. 

ocenił(a) serial na 7
nazuul

Ale to ty sobie wymyśliłeś, że zbierają nielegalnie bez zgody. A tego nie wiesz to nie ma sensu robić takich założeń.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Nic nie pisałem o zgodach, tylko o zbieraniu danych.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Piszesz:
"Jak każda szansująca się platforma robią grupy focusowe wśród swoich odbiorców pytając o oczekiwania."

Możesz wskazać na stosowne publikacje?

ocenił(a) serial na 7
nazuul

Ja o rybie ty o grzybie. Co ma wspólnego liczba widzów (która jest miarą sukcesu dzieła kinematograficznego) z trolami hejtującymi serial na forum? Bardzo się staracie, aby zrobić wrażenie, że serial to kupa, niepowodzenie i najlepiej jakby nikt nie oglądał. Im bardziej wam to nie wychodzi tym większa wścieklizna i manipulacja jak tutaj. Jestem ciekaw co jeszcze odwrócicie kota ogonem....

ocenił(a) serial na 2
mike__25

Dziwnie się z Tobą rozmawia bo ja o jednym Ty o drugim. Teraz wyskoczyłeś z pytaniem niezwiązanym z tematem. Gdzie widzisz manipulację i "wściekliznę" (czyli co?)?
Chcesz przykłady "wścieklizny" - proszę bardzo:
pawelgola_fw (9) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/8/discussion/Ale+świetny+odcinek.,3323032
supernovastar (8) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/5/discussion/Mam+pytanie.+Dlaczego...,3319360
TomFolride (7) https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/No..+ciekawe+dzie%C5%82o,3323443
Ybor (8) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/episode/1/6/discussion/Wulkan+przyjemną+alegorią+złości+prawdziwych+fanów+Tolk iena,3320372 https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/season/1/discussion/Czy+ktoś+z+oceniających+wogole+widział+pierwsze+dwa+odcink i,3315594
John_Shepard (?) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/season/1/discussion/Czy+ktoś+z+oceniających+wogole+widział+pierwsze+dwa+odcink i,3315594
Silvestris (9) https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/Ale+%C5%9Bwietny+odcinek.,3323032?page=2#post_1 6873397
dYDelf (?) https://www.filmweb.pl/serial/Władca+Pierścieni%3A+Pierścienie+Władzy-2022-83508 2/discussion/Intelektualne+ameby,3316076

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Obsada serialu dobrana jest z klucza różnorodności,

a powinna z klucza pasowania do roli, oraz doswiadczenia zawodowego i zdolności aktorskich :) to jedyny sposób wybierania obsady, który jest i neutralny wobec dowolnej grupy (etnicznej, narodowej, rasowej jak zwał tak zwał), a także skrajnie uczciwy tak wobec aktora jak i widza. Dobieranie z klucza innego niż merytoryczny jest patologią.

ocenił(a) serial na 7
tallis1___

To już sobie tylko ty zakładasz, że przy okazji nie zostali wybrani na podstawie zdolności aktorskich. Wystarczy podać przykład Arondira, który jest świetnym aktorem i z rolą poradził sobie znakomicie.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Piszesz:
" To już sobie tylko ty zakładasz, że przy okazji nie zostali wybrani na podstawie zdolności aktorskich."

Zdecyduj się wreszcie. Zastosowali klucz różnorodności, czy "zdolności aktorskich"? A może jedno i drugie? Jeśli tak, przedstaw proszę jak sobie z tym poradzili, wskazując oczywiście na stosowne publikacje, bo na Twoim bajdurzeniu jako czymś sensownym opierać się nie można, co pokazałeś tutaj nie raz.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Różnorodność widać w serialu, a podałem też przykład na to, że jednak kierowali się również zdolnościami aktorskimi.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Różnorodności nie widać, a jedynie jej małą część, jednakże ukazano ją w nielogiczny sposób i nie pasujący do zasad wykreowanego przez Tolkiena Świata, który jeśli o te konkretne kwestie chodzi został odzwierciedlony w odniesieniu do realnie istniejących zależności.

Nie podałeś jakiegokolwiek przykładu, który mógłby potwierdzać tezę, że prócz wybiórczo potraktowanej różnorodności twórcy kierowali się również zdolnościami aktorskimi, bo w castingu mogli brać udział o wiele bardziej utalentowani i pasujący do ról aktorzy, którzy mogli wypaść lepiej od innych, jednak nie otrzymali angażu z względu na rasistowskie podejście - bierzemy słabiej grających ale akurat ich pochodzenie nam pasuje.

Tak więc nie podałeś przykładu czym się kierowali, a jedynie spekulujesz pomijając inne możliwe zależności, o których wyżej z kolei spekulowałem ja. Nie wiemy jak było jednak tylko Ty posuwasz się do twierdzeń na tym polu - należy zatem założyć, że byłeś przy tym castingu lub masz informacje z pierwszej ręki albo zmyślasz.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Wystarczy, że widać różnorodność zgodną ze słownikową definicją tego pojęcia. Dostałeś przykład dobrze ocenianej roli Arondira i nadal psioczysz tworząc kolejne sufitowe przypuszczenie, że może ktoś inny byłby jeszcze lepszy. No teraz już nie ukrywasz nie tylko rasizmu, ale też tego, że jesteś zwykłym trolem.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

"Wystarczy, że widać różnorodność zgodną ze słownikową definicją tego pojęcia."

Definicja nie wskazuje na ilość przedstawicieli "różnego rodzaju", aby można uznać, iż zatrudnienie reprezentantów 3 ras mogła spełnić znaczenie różnorodności, "różny rodzaj" bowiem nie ogranicza się jedynie do ras. Bardzo charakterystyczne jest w tym momencie, że nie odnosisz się do desygnat definicji różnorodności dotyczącej zatrudniania osób wg tego klucza. Dlaczego? Otóż brakuje Ci skromności, by przyznać się do pomyłki.

Przykład Arondira dotyczy jedynie, że mamy czarnoskórego elfa, a nie, że podczas castingu okazało się, że nie było bardziej utalentowanych aktorów od niego, którzy lepiej sobie poradzili w trakcie prób. Fakt, że aktor ten zagrał dobrze nie znaczy, że nie został obsadzony ze względu na rasizm, bo jeśli byli aktorzy z innych grup etnicznych, którzy sobie lepiej od niego poradzili, a mimo to nie otrzymali angażu - to mamy do czynienia z rasizmem właśnie. To są spekulacje pisane w trybie przypuszczającym, a Ty wprost twierdzisz, że posłużono się akurat w jego przypadku kluczem merytorycznym, jest to jedynie spekulacja, a nie żaden fakt i dobra gra Cordovy nie potwierdza Twojej tezy.

Znowu pomawiasz o rasizm szukając go tam gdzie go nie ma. Rzucasz wyzwiskami jak dziecko w piaskownicy. Nie potrafisz w żadnym ze swoich wpisów wykazać rasizmu, czy jego przejawów w jakimkolwiek wpisie kogokolwiek z tutaj piszących. Podobnie jest z trollingiem, nie potrafisz tego wykazać, przeciwnie, nie odnosząc się do argumentów i popełniając pomyłki na które wskazałem - można przypuszczać, że to właśnie Ty trollujesz.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Nie trzeba nigdzie szukać przecież zaprezentowałeś tutaj pogląd, że kolor skóry aktora nie pasuje ci do klimatu serialu. To czysty wstrętny rasizm. Podobnie jak powątpiewanie, że zaniżono z tego powodu jakość castingu.

To co przytaczałeś nt. ras wymienia je po kolei. Tam nie ma nigdzie napisane ile musi być w serialu aby można było mówić o różnorodności to już twój wymysł i dopowiedzenie. Pomijając fakt, że mój wywód był w innym kontekście.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Piszesz:
"zaprezentowałeś tutaj pogląd, że kolor skóry aktora nie pasuje ci do klimatu serialu."

Łżesz. Nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Wskazywałem na alogiczne, niezgodne z nauką, na której oparł się Tolkien w swych dziełach umieszczanie po kilku osób odmiennych pod względem etnicznym w hermetyczne społeczności. Dokładnie i szczegółowo tutaj to opisałem. Pisałem również, że jak najbardziej można pokazać osoby z każdej etnicznej grupy ale sensownie wedle zasad co niczego wspólnego z rasizmem nie ma.

Za to Twoje poparcie umieszczania tego typu osób w tych grupach bez uzasadnienia o którym pisałem i tylko ze względu na rzekomy target (klienci Amazonu), jak utrzymujesz - jest właśnie rasistowskie. Twierdzisz bowiem, że akurat te osoby nie mogłyby się utożsamić z jakimiś bohaterami serialu, a to jest jednoznaczne z tym, że uważasz ich za głupców jedynie dlatego, że mają inny kolor skóry. To twoje słowa:

odnośnie powodów umieszczania aktorów z różnych grup etnicznych:

"Amazonowi zależało, aby jak najwięcej widzów mogło się utożsamiać z tą przygodą"
https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/Rozprawa+z+RASISTAMI,3316341?#post_16873821

"nie każdy abonent platformy streamingowej to przedstawiciel białej monokulturowej rasy. Twórcy doskonale o tym wiedzą i dlatego nie tworzą produkcji dla wycinka odbiorców."
https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/Rozprawa+z+RASISTAMI,3316341?#post_16838478

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Trzeba było nie wygłaszać rasistowskich poglądów, a nie teraz próbować udawać, że ich nie napisałeś.

"Na fabułę oczywiście, że nie wpływa i ogólnie jest to marginalny element ale jednak to nie pasuje i zaburza nieco klimat. "

To przykład ordynarnego wstrętnego rasizmu. Kolor skóry mu nie pasuje, zaburza mu to klimat serialu, a na koniec bezczelnie łże, że to nie rasizm.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

A niby w którym miejscu z tych moich, cytowanych przez Ciebie słów wynika, że jestem przeciwny umieszczaniu w dziełach kinematografii osób różnych grup etnicznych? Pisałem przecież wyraźnie, że jestem za, a powyższe słowa odnoszą się do SPOSOBU w jaki to zrobiono akurat w tym serialu. Dokładnie opisałem jak mogli to zrobić, by wyszło logicznie, sensownie i wiarygodnie.

Widać dokładnie na przykładzie Twojego powyższego wpisu, że próbujesz uchodzić za człowieka z nieodpowiednio wykształconym kręgosłupem moralnym, który nie dojrzał do kulturalnej, merytorycznej dyskusji. Ale czego można się spodziewać po kimś kto próbuje "uzasadniać" nielogiczność dyskutowanej kwestii - rasistowskim podejściem, którego jest zwolennikiem, uważając, że osoby z jakichś grup etnicznych są mniej inteligentni od innych jedynie dlatego, że mają inny kolor skóry. Propagujesz rasizm i w bezczelny sposób chcesz tę swoją przypadłość przykleić do innych. Wstydu nie masz człowieku.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

"kolor skóry aktora nie pasuje ci do klimatu serialu. To czysty wstrętny rasizm"

Ogarnij się, bo piszesz takie banialuki, że głowa mała.
Rasizm to przekonanie o wyższości jednej rasy nad drugą.

ocenił(a) serial na 7
nazuul

Sam się ogarnij, z przekonania o wyższości wynikają właśnie takie banialuki, że komuś przeszkadza kolor skóry aktora i nagle serial przez to stracił na wartości.

ocenił(a) serial na 2
mike__25

To nie wynika z przekonania o wyższości (skąd wiesz, jaki kolor skóry ma Twój rozmówca?), ale z wiedzy na temat świata rzeczywistego i świata Tolkiena. Wiedza to nie rasizm.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

skoro zastosowano klucz różnorodności, to nie mogli jednoczesnie zastosować klucza zdolności. :) bo jesli klucz różnorodności w ogóle ma zadziałać to musi być ważniejszy od klucza zdolności, musi go wyeliminować. tak samo, jak musiałby być ważniejszy od klucza doswiadczenia i pasowania do roli. klucz róznorodności (rasowej, klasowej, narodowej, jakiekolwiek) nie ma sensu, jeśli chcielibyśmy go zastosować RAZEM z tamtymi kluczami. on musi, aby miał sens usuwać wszystkie klucze merytoryczne, czyli
- fizycznego pasowania do roli,
- zdolności aktorskich,
- doswiadczenia zawodowego.

ocenił(a) serial na 2
tallis1___

Stosujemy najpierw klucz różnorodności: Arondir ma być czarnoskóry. Następnie stosujemy klucz zdolności aktorskich: Ismael Cruz Cordova umie grać.
Co tu jest nie tak?

ocenił(a) serial na 3
nazuul

ale IMO to sie właśnie wyklucza. :) ponieważ "klucz różnorodności" przecież NIE jest tak naprawde kluczem róznorodności ponieważ nie oznacza, że wybieramy miedzy _wszystkimi_ dostepnymi aktorami (Afrykanami, Europejczykami, Indianami, Hindusami itp), ale że wybieramy tylko pomiedzy nie-białymi aktorami, czyli to nie jest merytoryczne. Dlatego wlasnie imo kluczem jedynym sensownym jest klucz merytoryczny czyli wpierw
- aktor pasuje do roli (z gęby), czyli czarny aktor na czarną rolę, bialy aktor na białą rolę, itd...
a dopiero potem wsrod tych, którzy pasują wg powyższego wybieramy
po zdolnościach i doswiadczeniu.
IMO wybieranie WPIERW po kluczu ideologicznym, czyli nie merytorycznym ! a tym jest wlasnie wybieranie z klucza tej tzw. "różnorodności" zawsze będzie kulawym wyborem, bo
po pierwsze nie bierze pod uwagę _szerokiego_ spektrum aktorów, którzy sie nadają, np. od razu z powodu istnienia dowolnego "klucza" nie - merytorycznego odrzucimy wielu aktorów, którzy by sie nadawali np. po wygladzie, ale wybieramy tego, który się po wygladzie _nie_ nadaje, tylko dlatego, że ma politycznie poprawny wyglad. czyli robimy krzywdę tym aktorom, którzy nawet nie mogą się ubiegać o rolę (np. elfa), a po drugie stawiamy tych aktorów, którzy się "dostali z klucza" w złym świetle, bo naprawde mogą być zdolni, ale jak dla mnie to dostali role tak, jakby sie dostali do roboty "po znajomości", ponieważ " po kluczu" a nie po merytorycznych cechach np. bycia podobnym z gęby do postaci, która mieli zagrać :)
Powiedzmy sobie szczerze przeżylismy juz (nie ja, lecz moja rodzina) czasy "punktów za pochodzenie" i dobierania do pracy i szkoły "z klucza" partyjnego ( dzieci partyjniaków, oraz robotników ), ale nie tylko, bo był też już bardziej nieoficjalny klucz "pokrewienstwowy" ( czyli nepotyzm wsrod osób o szlacheckim pochodzeniu - do pewnych spraw dostawaly sie tylko dzieci o odpowiednim nazwisku - tak, za PRLu ! ), natomiast kobiet nie przyjmowano na studia, ponieważ przyjmowano jak najwiecej facetów, a to dlatego, aby ich uchronić przed wojskiem. Więc jeśli było się
- dziewczyną czyli nie zagrożona wojskiem,
- nie pochodząca od robotników
- nie pochodzącą od arystokracji
- nie mającą pieniedzy na łapówę z powodu nie bycia "badylarzem" :)
no to miało się nikłe szanse na dostanie się na studia, i to mimo zdania egzaminów na najlepsza ocenę. Czyli mimo wypełnienia jedynego, sensownego "klucza", czyli merytorycznego. I dlatego nie chcę tego syfu widzieć już nigdzie indziej. Bo to nie fair jest. Dostajesz sie gdzieś, bo sie nadajesz, a jak się nie nadajesz to sie nie dostajesz. I kropka. I żadne pochodzenie, religia, kolor, płeć, wiek, orientacja, forsiastość, czy bieda, zdrowie czy choroba, narodowość, czy przynależnośc partyjna nie mają dla mnie żadnego znaczenia. I tyle w temacie. Żadne "punkty za pochodzenie" przy dostaniu się do pracy czy szkoły nie mają sensu.
poz :)
tal

ocenił(a) serial na 2
tallis1___

Dość specyficznie to rozumiesz - to może prowadzić do nieporozumień.

"klucz merytoryczny czyli wpierw
- aktor pasuje do roli (z gęby), czyli czarny aktor na czarną rolę"

Zakładam, że to tak właśnie działa: ten klucz "różnorodności" stosuje się wcześniej (np. w scenariuszu), tak aby np. czarnoskórzy pochodzenia afrykańskiego byli reprezentowani (przy ignorowaniu np. australijskiego) (jak w wielu produkcjach obecnie, np. omawianej).

ocenił(a) serial na 3
nazuul

Ale taki sposób zastosowania klucza różnorodności eliminuje zastosowanie merytorycznego już na starcie, a więc przy pisaniu scenariusza do akurat tego serialu. Scenariusz ten powinien być wolny od ideologii (reprezentacja jakiejś wybranej nacji, itd), bo nie mamy tam nawet zarysu historii np Arondira. To może się bronić jedynie wtedy gdy zostanie uzupełnione w którymś z kolejnych sezonów (wyjaśnienie jego odmienności co do wyglądu zewnętrznego).

Kwintesencją tego sporu jest twierdzenie kolegi mike__25 Pisze on, że Amazon chciał aby ludzie różnego pochodzenia etnicznego "mogli utożsamiać się z tą przygodą", a taki sposób aby mógł zadziałać musi być postawiony na piedestał, a merytoryczny wyeliminowany. Rasizm w tym momencie nie dotyczy samej idei reprezentacji ale przekonania, że niektóre osoby jedynie ze względu na inny kolor skóry nie mogą się utożsamiać z tą przygodą, czyli mamy tu do czynienia z rasistowskim twierdzeniem, że jakaś rasa/rasy są mniej inteligentne od innych.

ocenił(a) serial na 2
Wake_up_sheep

Akapit 1.
W tym przypadku (tego serialu) tak. Często jednak takie cechy jak kolor skóy postaci nie mają znaczenia. W standardowym przykładzie - czyli filmu dziejącego się współcześnie w Nowym Yorku nie ma znaczenia. Co oczywiście nie zmiania faktu, że obsada przeważnie jest dobierana w taki sposób aby był np. jakiś Afrykańczyk.
Podejrzewam, że w w pracy nad serialem na wstępie ustalono, że musi być min. 1 czarny elf, min. 1 czarny hobbit itd., po czym padło, że to będzie któraś z nowych postaci (co oczywiście nie przeszkadza wprowadzeniu matki Durina V niewyglądającej na jego matkę czy zmiany koloru królowej Numenoru). Arondir miał być czarny.

Druga akapit - podobnie to widzę.

ocenił(a) serial na 3
phoebe_Freja

Otóż to, marsz przez instytucje i pozostawianie wszędzie ekskrementów marksizmu kulturowego, nie dziwota, że tylko smród wszędzie.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Polsce już wystarczająco zaszkodziło prawactwo wraz z katoideologią. To najgorsze co mogło spotkać mój kraj.

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Najgorsze? Poczytaj Sołżynicyna przekonasz się, że katoideologia z prawactwem to promyczki szczęścia przy tym co w konsekwencji marksizmu zaczyna się odjaniepawlać

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

Akurat, że się odjaniepawla to bardzo dobra rzecz. Wreszcie!

ocenił(a) serial na 3
mike__25

Zwróciłem Ci uwagę, że rozwinięcie marksizmu w jakiejkolwiek postaci kończy się zawsze tym samym - stosy trupów, łagry, itd., dlatego przy tym jakieś tam "prawactwo" i "katoideologia" to niewinne myszki.

off top, jestem agnostykiem ale podejrzewam, że jeśli chodzi o "odjaniepawlanie", to miałbyś podobnej "klasy" argumenty jak w przypadku oceny tego serialu, czyli albo zero albo argumentum ad personam.

ocenił(a) serial na 7
Wake_up_sheep

samo przytaczanie "argumentu" marksistowskiego do dyskusji i serialu fantasy, jest samozaoraniem ad personam :>