I to nie jest pierwszy serial który ma ten sam problem.
Dlaczego pokazuje się niszczenie robotów czy sex z nimi za zły?
Te roboty zanim uzyskały świadomość, były dosłownie tosterami które udają ludzi. Jednak przez wygląd ludzi mamy nadawać im cechy ludzkie, kiedy ich strach rozpacz itp nie jest strachem i rozpaczą tylko symulacją.
samobójstwo Arnolda jest dowodem na to ze są lub zaraz staną się świadome,
Arnold nie chce ich cierpienia
plan Forda polega zaś na tym by zezwolić na to cierpienie, bo ono spowoduje rozkwit samoświadomości i pozwoli wykształcić coś na kształu instynktu samozachowawczego
czyli Ford zgadza sie na 35 lat cierpień bo czymże one są wobec następującej po tych latach wieczności
- to trochę jak w religii chrzescijańskiej, masz cierpiec na ziemi, by żyć szcześliwie przez wiecznośc w niebie :P
Akurat w serialu w ogóle nie jest powiedziane dlaczego Arnold popełnił samobójstwo.
Dalej jeśli widział że hosty staną się samoświadome i nikomu o tym nie mówił to on jest najgorszy zbrodniarzem w całym serialu.
Dalej Ford z retrospekcji zdaje się uważać że samoświadomość hostów to bzdura i chce on tylko prowadzić park rozrywki.
Zdaje się on zmienić zadnie dopiero dużo później. Ale nawet to nie jest pewne bo serial jakoś nie może się zdecydować czy hosty są samoświadome czy robią po prostu dziwny plan Forda.
Dalej wszystko to podkreśla mój punkt widzenia.
Arnold pracował nad prawdziwym SI, samoświadomą maszyną, a Ford chciał po prostu SI udające ludzi.
W późniejszych odcinkach Ford zdaje się jednak samemu wracać do badań arnolda.
Dalej to może sugerować że arnold nie zabił się z powodu cierpienia kogokolwiek, tylko zmarnowania jego wielkiego przełomu technicznego na pustą rozrywkę dla mas.
"Dalej jeśli widział że hosty staną się samoświadome i nikomu o tym nie mówił to on jest najgorszy zbrodniarzem w całym serialu."
nie wiedział
podjąl decyzję o zniszczeniu wszystkiego jak to zrozumiał
"Dalej to może sugerować że arnold nie zabił się z powodu cierpienia kogokolwiek, tylko zmarnowania jego wielkiego przełomu technicznego na pustą rozrywkę dla mas."
ja takiej interpretacji nie dostrzegłem, ale moze masz rację
"nie wiedział
podjąl decyzję o zniszczeniu wszystkiego jak to zrozumiał"
Pozostawił jednak hosty na których robił badania, pozostawił jakiś swój kod w głowach hostów.
I kiedy niby Arnold podjął decyzję o zniszczeniu wszystkiego?
"ja takiej interpretacji nie dostrzegłem, ale moze masz rację"
To jest tylko możliwość bo szczerze mówiąc z serialu bardzo mało wiadomo o samym Arnoldzie, wiadomo nad czym pracował w czym się nie zgadzał z Fordem i tyle.