PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119350}
5,5 31 tys. ocen
5,5 10 1 30926
3,7 10 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Po "Powrocie Króla" zrobiłem sobie seans uprzednio nagranych odcinków Wiedźmina i przypomniałem sobie pytanie retoryczne zadane kiedyś w telewizji po pojawieniu się w kinach tegoż filmu "Czy Wiedźmin dorówna Władcy Pierścieni?" Kilkunastogodzinny seans polskiej produkcji nie nudzi ani na chwilę w przeciwieństwie do filmu amerykańskiego. (Wiedźmin kinowy to jednak słabostka). Interesujące zwroty akcji; reżyseria dobra; gra aktorów- ujdzie; naprawdę świetny klimat; efekty-cóż to krajowy produkt. W kadym razie polecam wszystkie odcinki z marszu- satysfakcja gwarantowana

użytkownik usunięty

Buahahahahaha!!!!
Rozumiem, że ta wypowiedź "Wiedźmin lepszy od LOTR" to miała być diatryba?

użytkownik usunięty
Demonologic

"przestaje nawet widzieć zło w potworach i elfach, które nakazane jest mu zabijać w obronie ludzie, a prawdziwe zło i rządzę władzy dostrzega w ludziach, czyż to nie jest fenomenalne."

Taaa do tego i jakie oryginalne :ROTFL:

użytkownik usunięty
Demonologic

I gdzie Geraltowi ktoś nakazał zabojać elfy? Gdzie i kiedy Geralt widział w elfach zło? Dobrze się czujesz? Może warto temperaturę zmierzyć bo zaczynasz majaczyć...

użytkownik usunięty
Demonologic

I gdzie Geraltowi ktoś nakazał zabijać elfy? Gdzie i kiedy Geralt widział w elfach zło? Dobrze się czujesz? Może warto temperaturę zmierzyć bo zaczynasz majaczyć...

Wiesz co człowieku ?! Ja mam swoje zdanie i pieprzy mnie Twoje krytyczne podejście co do tego serialu, mi się on podoba i to się liczy !!! A Ty stary idź sobie oglądnąć "Rambo : To hell to back" albo "Dark Knight" bo pewnie już daeno ściągnąłeś !!! Hehehehe

użytkownik usunięty
Demonologic

"A Ty stary idź sobie oglądnąć "Rambo : To hell to back" albo "Dark Knight" bo pewnie już daeno ściągnąłeś !!!"

Na ten temat już cos mówiłem, jeśli za tępy jesteś żeby to pojąc i dalej wypisujesz jakieś bzdury to tylko pogratulować. Na twoim miejscu uważałbym z czepianiem się tego co ludzie mają w ulubionych.

Idź sobie obejrzyj swój ulubiony Czas Surferów o_O, nie mam zamiaru marnować na ciebie więcej czasu chłopcze.

A żebyś wiedział,że sobie pójdę oglądnąć "Czas surferów", w końcu taki film już powstał. Ps. Mam pytanie : A jeżeli Ci się nie spodoba "Dark Knight" lub kolejne "Rambo" ??? Lepiej jest nie dawać filmów, których się nie obejrzało do ulubionych. Acha, i mógłbyś mnie nie cytować, bo nie mam ochoty być cytowany przez jakiegoś leszcza !!!

użytkownik usunięty
Demonologic

Mam pytanie? Zostawiłeś mózg w innej czapce?

Kategoria ULUBIONE FILMY na Filmwebie dla mnie = ULUBIONE FORA FILMOWE i umieszczam tam to, co mnie interesuje a tobie guzik do tego.

"Acha, i mógłbyś mnie nie cytować, bo nie mam ochoty być cytowany przez jakiegoś leszcza !!!"

LOL. Ktoś kto najprawdopodobniej jeszcze nie odebrał dowodu osobistego powinien się dwa razy zastanawić zanim dowali takim tekstem.

Wiesz, tak się składa,że dowód już posiadam, więc sobie mogę na taki tekst pozwolić !!! Pozdrawiam krytyka serialu "Wiedźmin" !!!

użytkownik usunięty
Sye

Widziałem serial przed lekturą i nie zniechęcił mnie. Co do twojej oceny konstrukcji i kompozycji to widzisz to w czarnych kolorach. To, że rozwiązanie znajduje się na końcu kolejnego odcinka jest często stosowane w serialach(vide x-files), a co przy wielkości odcinka w przypadku wiedźmina nie jest problemem, bo można łatwo łyknąć kilka na raz.

"Film i serial nie podobają się fanom - kiedyś pisałem na forum SapkowskiZone gdzie te "dzieła" były solidranie mieszane z błotem praktycznie przez wszystkich. Film/serial nie podoba się też większości tych którzy go oglądali nie znając książek. A jeśli coś się mało komu podoba to prosty wniosek - jest nieudane i kiepskie."

- tak jak pisałem, wierność oryginałowi jest bez znaczenia dla przeciętnego widza. Opinia fanatycznych fanów to inna bajka. Przykro mi wygłaszać takie oceny, ale uważam że jesteś fanatycznym fanem książki i fanatycznym antyfanem serialu. Łatwo jest się schować w tłumie podobnie myślących i z pewnością miałeś wielu potakiwaczy dla swoich tez. Ale fora fanów to jest inny świat, na który trzeba patrzeć z dystansem. Prawda jest taka, że opinie serialowi zaniżyli ludzie tacy jak Ty -wściekli na to, że ich książka została "sprofanowana" itp. I to właśnie tacy ludzie mają wielką determinację w niskim ocenianiu serialu, gnojeniu go. Ktoś kto ma gdzieś takie dyskusje, a obejrzał sobie serial w telewizji i pomyślał, że fajnie się oglądało, nie ma takiej potrzeby żeby tu wejść i dać np. 7 i dlatego ponure oceny dominują. Lubię serial, mogę powidzeić, że jestem fanem, ale fanem w sensie, że mógłbym go oglądać wielokrotnie i zawsze bym się dobrze bawił, ale nic więcej -nie mam wewnętrznej krucjaty by przekonywać wszystkich, że jest super buper. Choć uważam, że rzeczywiście jest super to tylko piszę za siebie w tonie osobistym, ale Ty starsz się generalizować soją opinie o zgrozo na skalę całego społeczeństwa, piszesz tak butnie jakbyś był mesjaszem narodowym do spraw ekranizacji wiedźmina.

"Nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami nikogo oprócz paru osób na jakichś forach po których wypowiedziach ma się wrażenie że chyba na wszystko patrzą przez różowe okulary."

No widzisz to Ty patrzysz przez takie okulary. Bo o forach gdzie ktoś się "ośmielił" pochwalić serial piszesz pejoratywnie "na jakis forach", a o forum SapkowskiZone, gdzie inni maja podobne poglądy piszesz jak o pępku świata. Widząc twoją ofensywę na tym forum - założyłeś nowy gnojący temat, a spokojnie mogłeś gadać dalej tutaj, ale czmu nie robić większego chałasu co nie?- rysujesz się jako ktoś, kto ma nerwicę natręctw w tłumaczeniu światu swoich "świętych" racji.

Tak, masz rację co do Gieferga, że jest fanatycznym fanem książki i anty fanem serialu !!!

użytkownik usunięty

"Widziałem serial przed lekturą i nie zniechęcił mnie."

Mozliwe że w tym własnie problem. Jeśli poznałeś wiedźmina najpierw jako serial to wszystko co w nim z***ano może cię tak nei razić.

"Przykro mi wygłaszać takie oceny, ale uważam że jesteś fanatycznym fanem książki"

A czemuż ci znowu przykro. Oczywiście, że jestem fanatycznym fanem książki. Ale nie oznacza to, że nie pasowałoby gdyby reżyser coś pozmieniał i powycinał, pod warunkiem, że miało by to sens. Sam gdybym miał napisać scenariusz do ekranizacji sagi sporo bym zmienił i wyciął. Tak jak w LOTRze Jackson zastąpił Arweną Glorfindela (bo Glorfindel dla fabuły był zupełnie zbędny) tak ja bym np całkowicie wykopał Triss Merigold a jej częśc przekazał Yennefer, żeby nie dublować motywu nauki Ciri u czarodziejki oraz aby dać większą rolę Yennefer kosztem postaci która mimo że w ksiązkach się sporo pojawia to tak naprawdę większej roli nie odgrywa, tzn Yen uczyłaby Ciri, ale na początku, w Kaer Morhen, a potem wywaliłbym cały motyw z pobytem w świątyni Melitele, chocby po to, żeby film dało się jakoś połączyć z tym pierwszym "filmiszczem" (tak to coś nazywają ludzie na Sapkowski Zone)w którym świątynie spalono a Nenneke zabito.

Dlaczego zmieniać? Po to, żeby fabuła była bardziej zwarta i lepiej dawała się pomieścić w dajmy na to trzech filmach (bo ekranizację sagi widziałbym jako trylogię). Jackson pokazał jak to robić, Szczerbic i Brodzki pokazali jak tego nie robić.

"ale Ty starsz się generalizować soją opinie o zgrozo na skalę całego społeczeństwa"

Opieram się na dziesiątkach jeśli nie setkach opinii ludzi, w tym nie tylko fanów ale i krytyków filmowych i na wszystkim co tym filmie można przeczytać/usłyszeć.

BTW, miałem kiedyś pomysł żeby cały ten serial wziąć i przemontować w nowa wersję filmu, jakoś sensowniej poukładaną, ale do tego przydałoby się go mieć w jakiejś sensowenj jakości a o to raczej trudno.

ocenił(a) serial na 3

Haha - z waszej "dyskusji" wywnioskowałem, że posiadanie dowodu pozwala na pisanie bzdur, a jak ktoś dowodu nie ma to co? :(
Żondzicie pany!

ocenił(a) serial na 3
Sye

Gdyby włożyć w ten serial, te miliony, które miał do dyspozycji Peter Jackson, to kto wie. Właśnie dlatego nie mówcie, że to żart, bo oczywiste, że z takim budżetem nie dało się zrobić lepiej - a było dobrze.

Mam na myśli serial - nie film broń Boże!!!

Zygfryd666

W porównaniu tych dwóch to LOTR zdecydowanie wypada lepiej: lepsze efekty, lepsza muzyka, lepsze kreacje, właściwie na każdej płaszczyźnie jest znacznie lepszy od Wiedźmina. Niestety, ale polskie możliwości robienia produkcji fantasy są mierne, jak przyjechali Japończycy do studia filmowego w Łodzi to sądzili, że zwiedzają muzeum;( Oczywiście efekty to nie wszystko, ale szczerze powiedziawszy nawet w innych aspektach film ani serial nie chwyta.

Sye

Ten film to dramat, jak ktoś wcześniej przeczytał książkę to miał prawo rozpłakać się w kinie.

bf109f

Ludzie nie robcie sobie jaj, bo to powazna sprawa xDDD Nie no jak ktos mi pisze ze ekranizacja wiedzmina jest swietna to nie moge przestac sie smiac, to co oni zrobili z cyklem wiedzminskim w tym filmie to jest po prostu zal i rozpacz krotko mowiac xDD Powiem tak, z powiesci Sapkowskiego da sie zrobic naprawde swietny serial, a wypuszczenie takiego bubla do obrotu to jakis zart.

ocenił(a) serial na 3
succubusus

Serial daje radę... ale jakby mieli budżet Władcy, to na pewno byłoby lepsze.

succubusus

No właśnie już lepiej poczekaliby do 2020 jak by zebrali na coś jak w Władcy Pierścieni i by chociaż efekty były fajne:)A nawet z tym fabuła hmmm dziwna (dzieciństwo?! przecież Geralt nawet rodziców nie znał) i gorsza niż w LOTR.

Sye

Ty chyba kpisz człowieku! Jak śmiesz kwestionować autorytet Władcy Pierścieni i porównywać to wybitne dzieło do Wiedźmina? Fakt że Wiedźmin jest dobry ale nie najlepszy.

Sye

Ten temat jest zalosny;/ Czemu akurat do LOTR porownujesz polski film(serial, co wolisz) ? Osobiscie lubie wiedzmina, ale ten temat i te porownania sa na poziomie mojego malego brata ;/
ehh ;) zal ;p