W swoim życiu przeczytałem dość dużo książek, także tych zekranizowanych w następnej kolejności.
Na moje szczęście tak jak w przypadku ''Gry o Tron'' (przywołuję ten tytuł, bo jako fan fantasy był to pierwszy naprawdę dobry serial z tego gatunku jaki oglądałem...wcześniej były tylko Herkules, Xena, Władca Zwierząt, Conan, Tarzan, czy Zaginiony Świat, a teraz np. Kroniki Shannary), tak i w tym, nie zdążyłem przeczytać materiału źródłowego (w zeszłym roku przypadkiem pożyczyłem i zagrałem tylko w ''Zabójców Królów''), co pozwoliło mi się cieszyć przygodami głównych bohaterów z czystą kartą.
Z tego też względu nie miałem problemów natury psychicznej dlaczego jedna z bohaterek będzie miała rude włosy, a nie krucze i ciemniejszy odcień skóry... zresztą takie argumenty uważam za trochę śmieszne w kwestii adaptacji.
Serial oglądało mi się naprawdę dobrze i nie miałem żadnych problemów z przeskokami czasowymi, a powiedziałbym nawet, że ta forma pokazania kilku dróg bohaterów bardzo mi się podobała.
Jedyne co mnie gryzło w tym serialu najbardziej to wygląd krasnoludów. Tak jak pisałem wcześniej, nie czytałem materiału źródłowego, ale domyślam się, że wyglądem są one bliższe istotom wykreowanym po raz pierwszy w fantastyce przez Tolkiena, niż do karłów, którzy należą do rasy ludzi. To bardzo biło mnie po oczach i uważam to za większe odstępstwo niż kolor włosów czy oczu. Drugim mankamentem było CGI smoka. Był w miarę spoko, ale nie przekonał mnie na ekranie, że jest prawdziwy (pomijam fakt definicji smoka, ponieważ ostatnimi czasy twórcy filmowi uparli się na te skrzydło-łapy... podobnie było w ''Hobbicie''. W tym przypadku znam materiał źródłowy i filmowy smok okazał się totalną pierdołą oraz idiotą względem swojego pierwowzoru. Świetne CGI niestety mu nie pomogło).
Poza tym muzyka mocno wkręcała mnie w akcję, więc to kolejny plus, nie mówiąc już o niesamowitych walkach i pojedynkach. Te cięcia mieczem w twarz podczas rzezi w Blaviken robiły wrażenie.
Myślę, że jeśli serial będzie odnosił sukces, to jego budżet będzie rósł, a co za tym idzie, poprawi się także CGI.