Dziwny jest ten serial. Mam nadzieję, że dalej coś się rozwinie, bo na razie tylko pływają do Anglii i wracają. W pierwszym odcinku Ragnar szedł z synem do miasteczka, nocowali gdzieś w lesie, a w tym odcinku Ragnar wrócił z Anglii do miasta, potem poszedł z mnichem do domu, poszedł znowu do miasta dowiedziec się czy może płynąc znowu, wrócił do domu, oświadczył żonie, że płyną jutro i dzień później już wypływali. Szybciej chodzi czy miasto przybliżyło się do jego domku?:D Czepiam się pierdół, bo ten dzisiejszy odcinek był taki nudny, że na nic innego nie zwróciłam uwagi. A nie, coś jeszcze- myślałam, że propozycja trójkącika śni się mnichowi, kiedy okazało się, że nie pomyślałam że nie było głupszego pomysłu w tym serialu. To dopiero 3 odcinek, jest słabszy od poprzednich.
Od wypłynięcia pierwszej wyprawy do drugiej minął jeden rok. Wystarczy dokładnie oglądać serial :) A co do serialu, to w końcu jakiś porządny kawałek o wikingach. Klimat trzyma a nawet dziwne przeinaczenia historyczne (Ragnar jest autentyczną postacia , ale żyjącą 50 lat później) nie wpływają na usmiech na mojej twarzy w czasie oglądania kolejnego odcinka. Ciekawi mnie tylko jak zakończy się serial i los Ragnara czy tak jak autentycznego Ragnara (nawet Ælla jest przeniesiony na początek IXw )czy coś wymyślą. Jakby poszli w stronę historii to fabuła na następny sezon jest - zemsta synów Ragnara i Great Heathen Army walcząca z Alfredem Wielkim.
Pierwsza wyprawa ma miejsce w czasie letniego okresu wypraw. Mieli płynąć na wschód, popłyneli na zachód. Następna wyprawa ma miejsce podczas następnego okresu letniego. Jarl mówi na althingu ,że podczas następnego okresu letniego popłynął na zachód.
tak btw. widzę że lubimy te same seriale :) dość często spotykam Cię w dyskusjach na temat moich ulubionych programów :)
Czy ktoś również zauważył jak oczy Ragnara w niektórych momentach stają się jaskrawo błękitne? na początku myślałem, że to jakieś niedociągnięcie, ale później przypomniałem sobie o opisie serialu i może ten fakt jest powiązany z legendą o powinowactwie z Odynem?
Nie zgadzam się , Dla mnie odcinek był tak samo dobry jak poprzednie. Jak to sie nic nie dzieje ? Akcja cały czas posuwa się do przodu.... jestem bardzo ciekawa kolejnych odcinków.
Z ta propozycją trójkąta to tez myśle że to był test zaufania, mnich nie dał sie skusic i dzięki temu Ragnar juz wiedział że moze mu zostawic pod opieka dzieci. . .
Podobna akcja z testem zaufania byla przecież w poprzednim odcinku....