Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 181 tys. ocen
8,4 10 1 180708
6,9 17 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Bylem wielkim fanem sezonu pierwszego ale moim zdaniem sezon drugi jest znacznie slabszy i to wrecz z odcinka na odcinek.Znacznie mniej akcji i gorsze sceny batalistyczne,ogolnie duzo mniej dynamiczna akcja ale za to pojawily sie srednio poprowadzone watki rodzinne i "perypetie milosne".
Ale najgorzej "ewoluowali" bohaterowie:Rollo z nieprzewidywalnego i mrocznego zabijaki stal sie zwyklym okrutnikiem z trauma zdrady i bezmozgim cieniem wlasnego brata,Floki z na wpol szalonego geniusza i budowniczego okretow stal sie pol idiota sadysta ktory jedyne co potrafi to grabic i znecac sie nad jencami(ze nie wspomne ze wyglada na ciagle nawalonego jakims zielskiem).No i sam Ragnar-tego to chyba scenarzysci naprawde nie lubia-z charyzmatycznego "junaka" z wizja stal sie kims zupelnie innym-facet z rozterkami milosnymi,zabobbony i lata "po wrozkach" a zamiast odwagi i sprytu falszywy usmieszek,poklepywanie po plecach,zdrada,lamanie sojuszy a do tego msciwosc i okrucienstwo(szczegolnie widac to w odcinkach 5 i 6 drugiego sezonu)-ze nie wspomne ze wyglada i zachowuje sie jakos oblesnie.Nowa zona(Aslaug) niby obdarzona jakimis mocami magicznymi faktycznie nijaka,Athelstan "odlatuje w kosmos" i nawet syn Bjorn z ciekawskiego i zywego chlopaka stal sie zupelnie nijaki.Tylko Lagertha ciagle trzyma poziom ale sama calego serialu nie uratuje tym bardziej ze reszta postaci wlasciwie nie istnieje a kreowany na wielkiego wroga i niemalze geniusza zla krol Egbert tez jest raptem sredni(to i tak niezle)a poza tym pojawia tak rzadko ze w ogole mogloby go nie byc.Reasumujac-mniej akcji a bohaterowie coraz mniej interesujacy-coraz czesciej przewijam i jak sie nie poprawi za 1-2 odcinki to przestane ogladac bo zaczyna to wygladac na strate czasu.A szkoda bo pierwszy sezon naprawde byl niezly.

ocenił(a) serial na 9
Dadelog

jak dla mnie sezon 2 jest gorszy zbyt szybko akcja się posuwa to często w wątkach sprawia wrażenie "nadmuchanego balona" który potem zamiast ostro pier%#lnąć po prostu robi mały hałas niczym pstryknięcie palcami i tak od nowa no cóż może prawdziwe konkrety w końcu będą w 2 ostatnich odcinkach mam nadzieje bo te pstryknięcia nie robią na mnie wrażenia jak do tej pory, pozwolę sobię tutaj porównać Wikingów do Gry o Tron, nawet jeżeli tam nie w każdym odcinku mamy jakiś zwrot niespodziewany akcji itd to i tak jest ostra treść i porządne pierd*lnięcie a często finał odcinka robi ogromne wrażenie i to nie tylko przez walkę jak już niektórzy snują domysły ogólnie jest niesamowita treść po prostu dobrze skonstruowany plan odcinka wątków historii itd tego w Wikingach brakuje serial moge go porównać zdaniem " byle cały czas do przodu "

ocenił(a) serial na 10
Die_by_the_Sword

Akurat nie wiem, jak ciebie, ale mnie otwarcie nowego sezonu GoT trochę rozczarowało. Nie było żadnego, jak to nazywasz "pierd*lnięcia", a i finał odcinka też niczym nie powalił. Zobaczymy jak będzie w następnych odcinkach, ale w tej chwili bardziej czekam na nowe odcinki Wikingów niż GoT. Wikingowie są dla mnie, jak na razie, bardziej klimatyczną produkcją niż GoT, chociaż oba seriale bardzo lubię...

ocenił(a) serial na 9
Dadelog

akurat z tym sie zgodzę, rzeczywiście nowy odcinek bynajmniej do połowy wypadł blado w porównaniu z wcześniejszymi wstępami, tak jakby chcieli przypomnieć a nie kontynuować dalsze wątki no ale końcem się nie rozczarowałem :D a ten cały Oberyn został słabo i na siłe jakby wprowadzony, o ludzie czekał by tyle czasu na zemste? co robił wcześniej obmyślał plan hah? czekał na zaproszenie żałosne nie wygląda na myśliciela jest wybuchowy zboczony i zachowuje sie dziwnie wieszcąc wszystkim wszem i wobec jak nie lubi Lannisterów ;/ też mi wielki mściciel .

ocenił(a) serial na 10
Die_by_the_Sword

Właśnie;) Zwłaszcza, że na myśliciela to on akurat nie wygląda;)

piotr34

A nie denerwują was w tym serialu szczegóły które nie powinny mieć miejsca w tego typu fabule ? Umalowane panny po pełnym mejkupie, wyskubane u kosmetyczek brwi i inne tego typu rzeczy. Najlepszym przykładem, że można uniknąć powyższego jest Gra o Tron, gdzie zwracając uwagę na tego typu szczegóły kosmetyczne nie to nie drażni.

Co do autora tematu ... dla mnie tez coraz gorzej, wyprawy na wyspy to już zupełna paranoja. Walki jakieś dziwne ... ogólnie czwarty sezon oglądam z przyzwyczajenia i jak na razie serial stacza się po równi pochyłej.

ocenił(a) serial na 9
perun_6

Czwarty sezon?To Ty do przodu jestes :)

agaS78

Bo widzisz post trolla przyciąga kolejnych trolli, ja myślę że teraz usatysfakcjonuje ich tylko odnalezienie miecza rycerzy Jedi zgubiony przez rzymian pośród zieleni Anglii. I dołączenie Avatara do kompanii wikingów w celu podboju Antarktydy.
A jeszcze jakby cały odcinek strzelali z czołgów to by był zajebisty serial.
Ale cóż jak tylko zaczną coś gadać to serial jest kupą , mało bitew i w ogóle jakieś takie nie fajne.
Krzyżacy to też gówniany film bo tylko jedna bitwa była i mało się bili :D:D lol mamy jeszcze więcej trolli ?

ocenił(a) serial na 9
Ybor

Zbyt krotko bywam na forum FW by dostrzec trolli.W zwiazku z tym (moze to naiwnosc z mojej strony) krytyka jest dla mnie po prostu wyrazeniem opinii. Nie kazdemu musi podobac sie to , co podoba sie nam.
Z drugiej jednak strony powszechne czepialstwo w internecie podpowiada mi iz ludzie na sile znajda cos co im nie przypasuje, doczepia sie banalnych szczegolow ktore nie maja racji bytu czy tez (jesli faktycznie cos jest na rzeczy) ktos inny w ogole nie zwroci na nie uwagi.Nie wiem jaki jest cel wiecznego, bezpodstawnego krytykanctwa(zwrocenie na siebie uwagi?)Wiem jedynie, ze jest ono irytujaca cecha wsrod nas-Polakow.Ciezko nam dogodzic.

agaS78

Nie do końca się z Toba zgodzę, bo wyrażanie opinii nie jest usprawiedliwieniem jeśli jest ona bezsensowna.
Już tłumaczę oglądasz wikingów zapewne i ten wieszcza z pokiereszowaną gębą oboje wiemy, że jest potwornie brzydki ale ktoś powie eee tam mi się podoba. My się z tym nie zgadzamy , ale ktoś odpowie to jego opinia i ma do tego prawo itd.
Także jest sporo róznica między wyrażaniem gustu a jego poczuciem i nie należy tego mylić.
Gówno będzie zawsze śmierdzieć mimo że komuś (jeden na 1000) będzie się ten zapach podobał.
Wybacz za tak głupie porównanie ale to prawda.

ocenił(a) serial na 10
piotr34

Dla mnie coraz ciekawszy ;).

ocenił(a) serial na 10
piotr34

Chyba oszalałeś, zdecydowanie coraz ciekawszy !!! Co za bzdura !!! Dla mnie akcją przerasta nawet GoT.

ocenił(a) serial na 5
piotr34

Pełna zgoda. Nudy i flaki z olejem się robią.

ocenił(a) serial na 7
piotr34

nie rozpisując się zbytnio - mam podobne wrażenia jak autor wątku

S01 => 8/10
S02 => 6/10 a gdyby ten sezon był pierwszym zetknięcem z Vikingami to pewnie 5/10

zobaczymy co przyniesie 3-ci zaklepany już ...

ocenił(a) serial na 10
Flagellum_Dei

Serial zacny, chociaż czegoś mi powoli zaczyna brakować w drugim sezonie..., ale zobaczymy jak na razie siódmy odcinek mnie bardzo mile zaskoczył dycha murowana, a na dodatek muzyka z wyśmienitego zespołu dark folkowego pochodzącego z Norwegii: Wardruna wprawia w magiczno szamański klimat....!!! Zobaczymy również co pokaże kolejny serial o wikingach: Northmen - A Viking Saga
http://www.filmweb.pl/film/Northmen%3A+A+Viking+Saga-2014-693386 czekam z niecierpliwością :)

ocenił(a) serial na 8
Librai

Czego Ci brakuje? Tego "wow" z początku. Zawsze w drugim sezonie tego brakuje. Euforia przemija i już:) Ogromnym plusem serialu jest wątek króla Egberta i jego zwojów. To taki powiew świeżości:)

ocenił(a) serial na 10
piotr34

Nie zabardzo rozumiem czego oczekujesz ze beda przez caly serial biegac z toporami od wioski do wioski i tylko gwalcic i mordowac?? nie no tylko pogratulowac masz racje coraz slabszy....

ocenił(a) serial na 7
piotr34

Według mnie drugi sezon bije na głowę pierwszy, który strasznie się ciągnął.

użytkownik usunięty
piotr34

To chyba po pijaku pierwszy sezon oglądałeś, skoro uważasz go za lepszy. Ponad połowa odcinków była nudna i można było zasnąć (po pierwszych dwóch zastanawiałem się czy w ogóle zostanę przy tym serialu, na szczęście wytrwałem i nie żałuję). W drugim sezonie ciągle coś się dzieje, poza Blood Eagle, który nawiązał trochę do pierdół z sezonu pierwszego, to cała reszta trzyma przy ekranie jak magnes. A Ragnar stał się dużo bardziej niejednoznaczny, zamiast bohatera jak z pierwszej lepszej gry h'n's (czytaj od zera do bohatera) mamy skomplikowaną postać w jeszcze bardziej skomplikowanych okolicznościach. Ocenę Rollo pominę, bo to już kwestia gustu, zamiast wrednego sukinsyna mamy teraz gościa, który zszedł na same dno, z którego powoli się wydostaje. Lagertha, wiadomo klasa. Cała reszta jaka była taka jest. Ten film to RAGNAR, to jest jego show, a ten trzyma nadal niesamowity poziom. Choć nie ukrywam, że trudno mi się identyfikować z takim seksoholikiem.

ocenił(a) serial na 10

najsłabszym ogniwem w serialu jest Rollo, srial mógłby leciec bez niego i nikt by nie zauważył braku tej dennej postaci

ocenił(a) serial na 8
piotr34

Mnie też drugi sezon nie porywa. Na początku sezonu mamy od razu mnóstwo akcji i bardzo szybkie rozwiązanie wątku ze zdradą Rollo któremu spokojnie można było poświęcić więcej czasu, a po końcu pierwszego sezonu myślałem że to będzie główny wątek całej drugiej części. To wszystko jakoś strasznie szybko się rozegrało. Potem mamy parę zapychaczy podróże, powroty, przejęcie wioski, odbicie wioski, i znowu podróż, a wszystko to ze słabymi scenami batalistycznymi i kiepsko prowadzoną fabułą. W pierwszym sezonie najbardziej mi się podobała wyjątkowy realizm scen walki, losów bohaterów, zgodności historycznych(legenda) jak na tego typu serial, a tymczasem robi nam się niemal serial o gatunku stricte Science Fiction. Szkoda bo pierwszy sezon był rewelacyjny, choć nie twierdzę że wszystko jest złe w drugim. Świetnie zapowiadający się wątek króla Egberta, plany króla Horika względem Ragnara, wspaniała Lagertha w której normalnie się zakochałem :) Również losy starszego Bjorn mnie bardzo ciekawią, choć gra samego aktora mnie nie powala. No i jak to będzie z Ragnarem i Flokim. To jest oczywiście tylko moją subiektywna opinia, pozdrawiam fanów :)

ocenił(a) serial na 9
piotr34

No właśnie.pierwszy sezon to rewelacja,a w drugim scenarzystom zamarzyła się chyba nowela obyczajowa w rodzaju "Gry o tron".Rozumiem że nie może być cały czas walka,ale właśnie walki i atmosfera wyróżniały ten serial od obyczajowej "Gry o tron".