PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179370
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Dobra zacznijmy tak.

Pierwszym moim serialem historycznym była gra o tron , gdy zobaczyłem 1 sezon po prostu nie dowierzałem że można zrobić coś takiego jak serial "tzn. na takim poziomie" zadbanie o takie i owe szczegóły , fabułę itp. po prostu idealnie to wszystko wyglądało , jedynie co czułem to niestety oprócz IDEALNYCH rozmów TO AKCJI AKCJI gdzie można było tylko zobaczyć to 2 razy na SEZON ... co jest po prostu totalną kpiną .. no ale dobra coś za coś ;)

No i nadszedł czas na Spartacusa , gdzie polecił mi przyjaciel.
.........Gdy zobaczyłem pierwszy odc. po prosty nie wiedziałem co mam robić po filmie , coś jak po Incepcji ;d , byłem po prostu w szoku .. bałem się tylko jednego , że tyle akcji , super fabułą będzie tylko w pierwszych odc. ... (w 1 odc . było więcej akcji niż w całym pierwszym sezonie Gra o tron) No i nadeszły na kolejne odc. Spartacusa . To co było prawie dla mnie niemożliwe stałą się cudem .. dosłownie każdy odc do końca 1 sezonu

a) 2-3 Razy była zawsze bitwa na miecze / rzezni - przy tym dobre efekty ! (coś jak 300)
b) 2-3 Razy zawsze był ten sex ;d tutaj troszkę przesadzali ;d
c) Za każdym odc. wciągało tak że nie można było się doczekać na kolejny

No i tak przebiegło do końca 3 sezonu który był jeszcze lepszy od 1-2 co już było dla mnie ARCYDZIEŁEM , a ostatnie 3 odc/ 8,9,10 - 3 sezonu / po prostu przeszły do legendy , mówią że śmierć crixosa była najpiękniejsza w histori jakiego kolwiek kina .. z tym zgadzają się 70% społecznoście ale dobra jedziemy dalej.

Niedawno po końcu spartacusa szukałem nowego serialu , spr. że znowu gra o tron poleci "zaczyna się 3sezon" no to ładnie pobrałem 1 premierowy odc. i zobaczyłem , no i co zobaczyłem ? Przepiękny koniec Ostatniego odc. 2 sezonu a idiotyczny , mulący , co po prostu można było usnąć .. 1 odc. 3 sezonu co miał być taki sławny jak i akcja miała dopiero zacząć się w 3 sezonie co pisali fani .. dziś jest 6-7 odc. a kur... akcji to były 2-3 , Powiem szczerze gdyby nie smoki , jakieś tam te czary mary , magia - Gra o tron był by uważany za naj nudniejszy serial który kiedy kolwiek wyszedł ...

Następnie po załamaniu Gra o tron wyszukałem Vikingowie , po zwiastunie zaciekawił mnie także i tu pobrałem pierwszy odc. i zobaczymy co to będzie.

....
a) Akcja"bitwa" jest Zawsze jedna na odc. czy 2
b) sex również jest ten raz ;d
c) Fabułą kręci się co jeden odc. to bardziej , jak na razie kręci / wciąga bardziej niż Spartacusa / Gra o tron

Co do muzyki która byłą dobra a prawie idealna w grze o tron czy Spartacusie momentami , tutaj po prosty kładzie na kolana http://www.youtube.com/watch?v=DoaSwd1eL6k
od 8 s główny bohater z żonką , nie wiem czy ja to widzę ale są po prostu IDEALNIE DOBRANI , aktorstwo 1 klasa dla mnie.

Może roznosi gra o tron i spartacusa to zbyt zawyżane słowo , ale ma to coś co na 100% jest lepsze od owych seriali , także kto jeszcze nie widział , to musi się skusić jak ja i zobaczyć choćby 1 odc. na ocenę.

Dzięki

ocenił(a) serial na 8
nea_filmweb

Spartacus 3 sezon lepszy od 1 i prequela ... no to gratuluje jakiś ewenement z ciebie 3 sezon i 4 z nowym spartacusem to gniot totalny te sezony nie powinny mieć miejsca w ogóle żałosna gra aktorska żałosny scenariusz żałosna fabuła żałosne efekty specjalne widać że biedniejsi już byli producenci wszystko do bani jeśli dla ciebie 3 sezon jest lepszy od 1 z Andiem tylko dlatego że więcej akcji no to brawa dla ciebie skoro liczy dla ciebie sie tylko akcja i gówno

ocenił(a) serial na 10
Beemka

SEZON / OCENA FILMWEB

Sezon 1 = 8.2
Sezon 2 = 8.0
Sezon 1/2 dodatek 8.2
Sezon 3 = 8.4

Dzięki za uwagę ;)

ocenił(a) serial na 10
nea_filmweb

SEZON / OCENA FILMWEB

Vikings = 8.2
Gra o tron = 8.8

Dzięki za uwagę ;)

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

"Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić" - stare, ale wciąż aktualne ;p

ocenił(a) serial na 8
Dassanar

Uch a jakie prawdziwe.

ocenił(a) serial na 10
nea_filmweb

Jak najbardziej się zgadzam, świetny komentarz/opinia, jak dla mnie trafiony w 99%, dodałbym tylko tyle:
1. Czy serial bije na kolana/jest lepszy niż Spartakus lub Gra o Tron, to na te pytanie powinien każdy odpowiedzieć sobie sam, dla mnie są to zupełnie 3 inne seriale i stoją na równej pozycji w jakimś stopniu, mimo że nie jestem wielkim zwolennikiem gry o tron, ale oglądałem.
2. Zgodzę się że muzyka w Vikingach i krajobraz idealnie ze sobą współgrają, co nie do końca można powiedzieć o Spartacusie, bo w pierwszym sezonie efekty wizualne(szczególnie areny) to totalna nisko budżetówka.
3. Jednak według mnie to opowieść o sławnym traku ma w fabule to coś, co sprawia że pojawiają się dreszcze na skórze, a gra aktorska jest lepiej rozwinięta niż w Vikingach.
Jednak żeby móc porównać te 3 seriale, trzeba było by obejrzeć całe 3 sagi, a póki co skończył nam się tylko Spartacus, nad czym bardzo ubolewam:( DZIĘKUJE

ocenił(a) serial na 8
nea_filmweb

Jak dla Ciebie Gra o Tron to jest serial historyczny, to ja nie mam więcej pytań. Za to jak Ci się podobał Spartacus to sięgnij po "Rome", tam przynajmniej faktycznie jest coś historii.

ocenił(a) serial na 10
pysiek38

1. Faktycznie, dopiero zauważyłem że kolega uważa GoT jako serial historyczny, duża pomyłka(chyba bardziej mu chodzi o czas miecza i tarczy). Jednak z tego co piszesz rozumiem że Spartakus odbiega w ogóle od historii? Ciekawe

ocenił(a) serial na 8
micek237

Spartacus jest tak historyczną ekranizacją powstania Spartacusa jak "300" bitwy o Termopile ;)

ocenił(a) serial na 5
pysiek38

prawdę powiadasz, reszty tych wpisów nawet nie chcę mi się komentować- ludzie na Bogów! DO KSIĄŻEK!!!!! TO NIE BOLI!!! (CHODŹ WYDAJE MI SIĘ ŻE 90% LUDZI W DZISIEJSZYCH CZASACH JEDNAK BOLI)

ocenił(a) serial na 9
baldandevil

"choć" chyba, że chodzi o to, żebym gdzieś poszedł :)

ocenił(a) serial na 5
voyano_wrecemocny

tutaj zgoda, pijany byłem

ocenił(a) serial na 9
baldandevil

piłeś, nie pisz :) pozdrawiam, i oczywiście sedno całkowicie popieram.

ocenił(a) serial na 5
voyano_wrecemocny

Dziękuję również pozdrawiam :) P.S. jakież życie było by nudne gdyby ludzie nie pisali po alkoholu, ile dzieł wspaniałych by nie powstało...

nea_filmweb

rozumiem, że dla Ciebie w serialu liczy się tylko akcja, akcja i akcja, no cóz ja zdecydowanie wolę inteligentne dialogi z GoT i intrygi, żeby nie było Spartakusa obejrzałam całego i Vikings też. Co najwyżej, możesz porównywać ze sobą te dwa ostatnie seriale, bo GOT jest bezkonkurencyjny

nea_filmweb

Wybacz, ale po zdaniu, że 1 serialem historycznym jaki oglądałeś była Gra o tron to przestałam czytać :)))))))

ocenił(a) serial na 8
nea_filmweb

Muzyka naprawdę gniecie,to fakt.Ten serial może być śmiało alternatywą na brak Spartakusa.
Ps.link nie odpalił.

nea_filmweb

Dopiero zacząłem oglądać i jak na razie średnio, porównując do Spartacusa i Gry o Tron to Vikings jest najgrzeczniejsze dodatkowo styl wizualny serialu a może raczej jego brak niezbyt przypadł mi do gustu. Więcej niż 7 na pewno nie dam, chyba że dalej się rozkręci.

ocenił(a) serial na 8
nea_filmweb

Całości wywodu nie czytałam, po wystarczyły mi dwa pierwsze akapity, w których to autor twierdzi, że Game of Thrones to serial historyczny, a w gruncie rzeczy to woli bezmyślną napierdalankę zamiast gry/dialogów/zawiłej fabuły....

diana6echo

Również to zauważyłem a największą głupotą jest zarzucać serialowi brak akcji. Gra o Tron opiera się głównie na intrygach i świetnych dialogach oraz charakterystycznych postaciach - nie ma tu dobrych i złych, serial który w założeniach jest Dramatem Fantasy podobnie jak książka na której powstał więc jak ktoś może obniżać ocenę za brak akcji? Kompletny idiotyzm.

ocenił(a) serial na 8
ElTabasco

Wbrew pozorom jest dużo akcji. Ot, po prostu nikt co pięć minut nikogo nie chlasta, podpala, morduje, dlatego też gdy Khaleesi w końcu podpala miasto widz odczuwa ulgę a nie znudzenie :D

ocenił(a) serial na 8
diana6echo

Ja to poczułem ulgę jak wreszcie skończyłem oglądać Die Hard 5.

ocenił(a) serial na 8
aronn

Ja na końcówkę nie patrzyłam bo schowałam głowę w rękach.... nawet nie przypominaj... szkoda klawiatury.

ocenił(a) serial na 10
diana6echo

Widzę, że nie tylko mnie załamała ostatnia część Szklanej pułapki:)

Dadelog

To to ma pięć części?

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Fakty są takie, że Vikings miażdży wyżej wymienione seriale scenami walk. Przecież walka Ragnara "na dzień dobry" w 1 odcinku jest znakomita. Ja byłem pod ogromnym wrażeniem tego co zobaczyłem. Jeśli chodzi o opening, najlepszy jaki widziałem. Ciarki mam za każdym razem, gdy go widzę. Muzyka jest dobrana idealnie! Jest jeszcze jedna rzecz, a dokładnie postac, dla której warto oglądac ten serial. Floki. swoją grą aktorską rozwala na łopatki.

ocenił(a) serial na 8
nea_filmweb

Uśmiałem się po zdaniu, że Gra o tron to serial historyczny.

filmoradar

To nie uczyli was w szkole o Rebelii Roberta i Wojnie Dziewięciogroszowych Królów? Dziwne

nea_filmweb

Ciekawi mnie tylko skąd Ty wytrzasnąłeś, że Gra o tron jest "serialem historycznym ".
Podaj źródło to na mur się wybiorę czy coś..

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Jak dla mnie :

"Gra o Tron" 10/10
"Spartakus" (całokształt) 9/10
"Vikings" słabe 8/10 to po pierwszym sezonie ale myślę że się rozkręci jeszcze ;)

nea_filmweb

Jeżeli serial Spartakus jest dla Ciebie serialem historycznym, to ja jestem księżniczką babilońską! Obejrzyj serial "Rzym" , "Ja, Klaudiusz", "Masada" + kilka porządnych filmów! O Spartakusie są 2 filmy - stary film z Kirkiem Douglasem, bardziej znany, ale z kłamliwym zakończeniem oraz nowy film z Gorijanem Visnicem (przepraszam za pisownię) , bliższy prawdzie historycznej. Oprócz tych - jest naprawdę sporo bardzo dobrych filmów historycznych! A serial Vikings chętnie bym obejrzała jako serial kostiumowy przygodowy, ale nie mam kanału History. Trudno. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
IrenaSz

ludzie napisał serial historyczny nie dokument historyczny itp, spartakus ma wątki historyczne tak jak troja i 300, a już jak widze te wywyższanie się i wyśmiewanie typu " skonczyłem czytać jak przeczytałem że to dla ciebie serial historyczny" rozwalają mnie przed biurkiem. Ludzie nie umiecie normalnie wyrazić swojego zdania? I ta wasza precyzyjność, porawność na każdym kroku, człowiek sie w czymś pomyli i choćby zapisał dobre trzy kartki to i tak kazdy ślepo skupi sie na jednym błędzie, to takie polskiei pseudo inteligentne.

ocenił(a) serial na 9
terman

+1

terman

głosy rozsądku zawsze są ignorowane.. niestety.

nea_filmweb

miszczu od kiedy Gra o Tron to serial historyczny ? lol mylisz pojęcia, to czysty fantasy serial. Reszty bełkotu nie stety nie zrozumiałem wybacz.

ocenił(a) serial na 8
Ybor

Mnie też to nie sam owicie rozbawiło, nawet nie czytałem dalej po tym tekście. Fajnie się dziś uczy ludzi, jak "Gra o tron" to historyczny serial :)

ocenił(a) serial na 7
nea_filmweb

Mój ranking wymienionych przez Ciebie seriali:
1 - Spartakus
2 - Wikingowie
3 - Gra o tron

pazdzioch10001

Spartakus to czysta, nierealna akcja i seks, z historią ma wspólne tylko kostiumy i scenografię. Można obejrzeć, ale nic porywającego. Lepiej pokazano Rzymian w serialu HBO - Rzym. Bliżej temu serialowi do filmu 300, który z konkretnych powodów jest utrzymanych w konwencji komiksu, pokazując przejaskrawioną przez opowiadacza wizję bitwy w wąwozie termopilskim.

Wikingowie mają w sobie magię, nawet jeśli nie są poprawni historycznie w 100%. Zresztą ciężko o rzetelną wiedze o wikingach, skoro czerpie się informacje tylko z sag, kamieni runicznych i wykopalisk. Sceny bitwene świetnie zrealizowane z dobrze dobraną muzyką.

Gra o tron to w ogóle nie jest serial historyczny, chyba wszyscy wiemy. Moim zdaniem dużo kasy wydają na obsadę i kostiumy, za mało na dopracowanie scen walk - ubiorą setki statystów w ładne zbroje, dadzą im fajną broń i pokażą szybka walkę w ciemnościach, albo tylko jak biegają sobie na planie. Pojedynki np Ned vs Jaime, zalatują trochę tanimi serialami fantasy, albo co gorsza polskim Wiedźminem z Żebrowskim. Książki też nie porywają, takie tasiemce fantasy. Ale mimo to chętnie obejrze kolejne sezony. Jednak najbardziej lubię Wikingów, których można porównywać z Rzymem od HBO i ewentualnie z Borgias.

ocenił(a) serial na 8
nea_filmweb

Gra o Tron jest dla Ciebie serialem historycznym :):):):)???? Cóż, zmartwię Cię ale żaden z wymienionych przez Ciebie seriali nie jest serialem historycznym :).

ocenił(a) serial na 8
poziom

spartakus i wikingowie to seriale historyczne tylko gra o tron to fantasy, szeregowiec ryan tez jest filmem historycznym. a rzym czy dynastia tudorów to seriale historyczne w których jest wiecej prawdziwych wydarzen.

ocenił(a) serial na 8
terman

No ok, jesli przyjmiemy, e Ogniem i Mieczem to powiesc/film historyczny to faktycznie spartakus i wikingowie sa nimi takze (choc wg mnie nie sa takimi, bo jest tam zbyt wiele fantastyki :))

poziom

Oczywiście, że Ogniem i mieczem to powieść historyczna. Niewiele bardziej wzorcowo napisanych powieści historycznych istnieje. Podobnie jak seriale Wikingowie i Spartakus (tego drugiego zbyt wielkim fanem nie jestem). Są osadzone w mniej lub bardziej rzetelnie odwzorowanych realiach historycznych. Występują postaci znane z kart historii. Kanwę opowieści stanowią wydarzenia historyczne.

Zbyt wiele fantastyki w Wikingach? Gdzie? Elementy fantastyczne występują w serialu o wiele rzadziej niż w przeciętnym starożytnym czy średniowiecznym źródle. Nie ma magii, bezpośrednich interwencji nadprzyrodzonych mocy, innych ras niż ludzka.

Można spokojnie dyskutować nad tym jak autorzy Wikingów podeszli do znanych z historii źródeł? Jak je zinterpretowali i dopasowali do fabuły? Jak bardzo przedstawione realia odzwierciedlają naszą obecną wiedzę na ten temat? Ale jeśli chodzi o gatunki literackie i filmowe to Ogniem i mieczem jest powieścią historyczną, a Wikingowie serialem historycznym :)

ocenił(a) serial na 8
guytzoo

Masz rację, jako gatunki literackie/filmowe są takimi, bardziej chodzi o prawdę historyczną, z którą np. Sienkiewicz się rozmijał (celowo). Trochę o tym tutaj: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=4741&st=15. Ale w sumie faktycznie, czepiam się, gatunek to film historyczny.

Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

"Gra o tron" serialem historycznym? Leżę :D

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

"gra o tron" historycznym serialem? to historia Europy tak? W jakich wiekach dzieje się akcja? No i .. kiedy wyginęły smoki?