Kim był ten z ostatniej sceny? ten biskup? Ktoś wie? I kim był z pewnego odcinka, ten który nie miał oczodołu?
Na pewno jakiś jakiś ksiądz/zakonnik. Po ostatniej scenie, powiedziałabym, że Krzyżak, ale nie wiem, czy to prawdopodobne ;)
Padłem i leżę. Co miałaś z historii?
To brak elementarnej wiedzy. Skąd Krzyżak w tym czasie, miejscu? Chyba, że masz na myśli krzyżowca? Również nie ten czas i miejsce.
Napisz co wg Ciebie oznacza termin Krzyżak. Może jeszcze zacznę wierzyć w ludzi.
Ale ja wiem, że to w ogóle nie te realia i to nie ma prawa bytu. To był tylko żart, nie biorę tego na poważnie.
I zdaję sobie sprawę, że różnica czasu pomiędzy Wikingami a Krzyżakami to około dwieście lat, i że ci drudzy zamieszkiwali/działali w lądowej części Europy, ewentualnie zachodniej Azji. Z historii miałam czwórkę. :)
https://www.youtube.com/watch?v=DH_39673x1E
Tu jest wyjaśnione kim jest ów tajemniczy biskup. Uwaga, możliwe spoilery (ja nie oglądałem) i film jest po angielsku.
Nic specjalnego w tym video nie ma. Jest zdjęcie z następnego sezonu, które krąży po sieci z nim i królem w roli głównej (zdjęcie z planu).
"bez oczodołu" był Odyn.
A nowym charakterem będzie: Bishop Heahmund.
cyt. – "Byli to poprzednicy templariuszy. Byli to ludzie bardzo religijni, ale nakładali zbroje i walczyli. To szaleńcy. Totalnie wierzyli w chrześcijaństwo i jego przesłanie, ale na polu bitwy włączało im się kompletne szaleństwo"
Jak oglądasz? Wiele razy było w 2 odcinkach powiedziane, ze to Odyn. W pierwszym pod koniec, w drugim na początku każdy mówił, że Odyn ich nawiedził mówiąc o śmierci Ragnara. No ludzie, czy myslicie jak oglądacie?
nie wiedziałem ze tylu debili jest na forum :/
Wraz z 20. odcinkiem datowanym na 1 lutego (w polskiej telewizji dzień później) pojawi się bohater grany przez Jonathana Rhysa Meyersa, znanego z serialu Dynastia Tudorów. Zgodnie ze słowami Michaela Hirsta, aktor wcieli się w postać walecznego biskupa imieniem Heahmund, który stanie do boju po stronie Wessexu.
"Przeglądałem książki historyczne i natknąłem się na walecznych biskupów. Byli oni protoplastami Templariuszy - niezwykle wierzący. Zakładali zbroje i stawali do walki. Byli szaleni! Mimo iż wyznawali wiarę w Boga, to podczas bitwy walczyli jak szaleńcy [...] On będzie godnym rywalem dla Ivara" - podsumował twórca serialu Wikingowie.
,,I kim był z pewnego odcinka, ten który nie miał oczodołu?''
To była odpowiedz na to pytanie.
Masz rację, sporo debili na tym forum.
Zapewne jest to Edmund Męczennik. Jaki spotkał go los można znaleźć i w wikipedii choć już sam przydomek daje nam jasny obraz sytuacji.