PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179087
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Kim był ten z ostatniej sceny? ten biskup? Ktoś wie? I kim był z pewnego odcinka, ten który nie miał oczodołu?

ocenił(a) serial na 9
mop01290

Na pewno jakiś jakiś ksiądz/zakonnik. Po ostatniej scenie, powiedziałabym, że Krzyżak, ale nie wiem, czy to prawdopodobne ;)

ocenił(a) serial na 8
zainteresowana

Krzyżak xdddd

ocenił(a) serial na 6
zainteresowana

Padłem i leżę. Co miałaś z historii?

To brak elementarnej wiedzy. Skąd Krzyżak w tym czasie, miejscu? Chyba, że masz na myśli krzyżowca? Również nie ten czas i miejsce.

ocenił(a) serial na 6
zainteresowana

Napisz co wg Ciebie oznacza termin Krzyżak. Może jeszcze zacznę wierzyć w ludzi.

ocenił(a) serial na 9
Alex_Tyler

Ale ja wiem, że to w ogóle nie te realia i to nie ma prawa bytu. To był tylko żart, nie biorę tego na poważnie.

ocenił(a) serial na 9
Alex_Tyler

I zdaję sobie sprawę, że różnica czasu pomiędzy Wikingami a Krzyżakami to około dwieście lat, i że ci drudzy zamieszkiwali/działali w lądowej części Europy, ewentualnie zachodniej Azji. Z historii miałam czwórkę. :)

zainteresowana

Ostatnia wymieniałem krzyżaka na wale.

ocenił(a) serial na 9
perun_6

Spoko, ale dla kobiety lepszy byłby sarkazm z pająkiem :)

użytkownik usunięty
zainteresowana

Biskup Heahmund, tak jest napisane na IMDb

ocenił(a) serial na 9
mop01290

https://www.youtube.com/watch?v=DH_39673x1E

Tu jest wyjaśnione kim jest ów tajemniczy biskup. Uwaga, możliwe spoilery (ja nie oglądałem) i film jest po angielsku.

BroxigarTheRed

Nic specjalnego w tym video nie ma. Jest zdjęcie z następnego sezonu, które krąży po sieci z nim i królem w roli głównej (zdjęcie z planu).

mop01290

"bez oczodołu" był Odyn.
A nowym charakterem będzie: Bishop Heahmund.
cyt. – "Byli to poprzednicy templariuszy. Byli to ludzie bardzo religijni, ale nakładali zbroje i walczyli. To szaleńcy. Totalnie wierzyli w chrześcijaństwo i jego przesłanie, ale na polu bitwy włączało im się kompletne szaleństwo"

ocenił(a) serial na 6
mop01290

Jak oglądasz? Wiele razy było w 2 odcinkach powiedziane, ze to Odyn. W pierwszym pod koniec, w drugim na początku każdy mówił, że Odyn ich nawiedził mówiąc o śmierci Ragnara. No ludzie, czy myslicie jak oglądacie?

ocenił(a) serial na 5
Alex_Tyler

nie wiedziałem ze tylu debili jest na forum :/

Wraz z 20. odcinkiem datowanym na 1 lutego (w polskiej telewizji dzień później) pojawi się bohater grany przez Jonathana Rhysa Meyersa, znanego z serialu Dynastia Tudorów. Zgodnie ze słowami Michaela Hirsta, aktor wcieli się w postać walecznego biskupa imieniem Heahmund, który stanie do boju po stronie Wessexu.

"Przeglądałem książki historyczne i natknąłem się na walecznych biskupów. Byli oni protoplastami Templariuszy - niezwykle wierzący. Zakładali zbroje i stawali do walki. Byli szaleni! Mimo iż wyznawali wiarę w Boga, to podczas bitwy walczyli jak szaleńcy [...] On będzie godnym rywalem dla Ivara" - podsumował twórca serialu Wikingowie.

ocenił(a) serial na 9
Antenelles

,,I kim był z pewnego odcinka, ten który nie miał oczodołu?''

To była odpowiedz na to pytanie.

Masz rację, sporo debili na tym forum.

ocenił(a) serial na 6
BroxigarTheRed

Dokładnie. :)

mop01290

Zapewne jest to Edmund Męczennik. Jaki spotkał go los można znaleźć i w wikipedii choć już sam przydomek daje nam jasny obraz sytuacji.

ocenił(a) serial na 10
Maniak81

To św. Heahmund, wojowniczy biskup z czasów najazdu na Anglię. św. Edward Męczennik to inna postać.