PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 179337
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Vikings.S02E03

ocenił(a) serial na 9

Najciekawszy odcinek całego serialu! Kto przytupnie? Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 9
Kocham_Skippera

Obawiam się, że możesz mieć rację....w którejś z saksońskich kronik jest informacja , że schwytanych wikingów przybito gwoździami do drzwi kościoła :]

ocenił(a) serial na 10
elensil20

A kysz! Giń! Przepadnij! Floki jest najlepszym doradcą Ragnara i moim ulubionym psycholem z całej ekipy...

alien_2

Zabił mnicha nieumyślnie, odruchowo walnął, gdy tamten hukną :P

pixi222

O tym mówię, odruchem Athelstana stało się mordowanie.

ocenił(a) serial na 7
alien_2

"jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one"
Może Athlestan po prostu poczuł przynależność do grupy?
Stara się jak może aby być znaczącym w oczach Ragnara :)

pazdzioch10001

W 1 sezonie Ragnar nie traktował go źle. Nie traktował go po prostu jak równego.

alien_2

Zareagował instynktownie jak wojownik, zabijając szybko nadchodzący cel, potencjalnie uzbrojony w cokolwiek. Tak samo postapiłby dzisiaj przeciętny żołnierz, gdy ktoś na niego wyskakuje z krzykiem. Postąpił tak jak mu radził Ragnar - nigdy się nie zawahać by kogoś zabić.

Jego wiara była słaba już nim zaatakowano jego klasztor.

ocenił(a) serial na 7
alien_2

Właśnie szukałam kogoś, kto popierałby moje zdanie co do Athelstana. Nie rozumiem, jak mógł się tak zmienić?
Nie kupuję tego, świątobliwy mnich zapatrzony w księgi liturgiczne lata z toporem i zachowuje się jak pies zerwany z łańcucha.
Jakkolwiek życie w klasztorze bez problemu można nazwać łańcuchem, tak to, co teraz ten chłopak wyprawia, jest po prostu śmieszne.

ocenił(a) serial na 9
_Rutek_

Odcinek całkiem niezły, sezon się rozkręca taka jak lubię :)

Zastanawia mnie fakt odmłodnienia Lagerthy ;) wygląda zjawiskowo, jak posąg a przecież jest 4 lata starsza i nie ma łatwego życia przy boku oszołoma-sadysty...
Starszy Bjorn - znakomicie dobrany, naprawdę nie spodziewałam się tak dobrze dobranego aktora.

Floki zaczyna mnie wkurzać, ta jego maniera w zachowaniu i gestykulacja, wygląda jakby był na ciągłym chaju. I dlaczego tak przyczepił się do Athelstana? Mnich ma pod górkę non stop, wg mnie nigdy nie będzie prawdziwym wikingiem, nigdy nie wróci do kapłaństwa. W sumie to postać bardzo tragiczna, zawieszona między dwoma światami. Nigdy grupa nie przyjmie go w 100 %, nawet uratowanie życia Ragnara na niewiele się zdało ( no tak, dostał ozdóbkę na nadgarstek...).

Rollo Moczymorda wreszcie zasłuży na uznanie bo uratował żonę i dzieci Ragnara. Może w nagrodę pojedzie na kolejną wyprawę?

Czy wiadomo już czy będzie 3 sezon?

ocenił(a) serial na 7
irlandia28

Jak dla mnie najsłabszy z trzech.
Myślę, że 3 sezon jest pewny, bo nie można zmarnować takiej historii o jego synach :)
Chyba, że oglądalność będzie słaba (w co wątpię).

ocenił(a) serial na 9
irlandia28

"Mnich ma pod górkę non stop, wg mnie nigdy nie będzie prawdziwym wikingiem, nigdy nie wróci do kapłaństwa. W sumie to postać bardzo tragiczna, zawieszona między dwoma światami. Nigdy grupa nie przyjmie go w 100 %, nawet uratowanie życia Ragnara na niewiele się zdało ( no tak, dostał ozdóbkę na nadgarstek...)."

Zgadzam się, nareszcie jakaś wyważona wypowiedź, a nie tylko hejtowanie biednego Athelstana :(

Faktycznie, moim zdaniem zarówno Travis Fimmel, jak i Katheryn Winnick nieco za młodzi są do roli rodziców 20-latka (bo około tyle lat ma chyba Bjorn teraz?). Choć z drugiej strony w dawnych czasach ludzie prędko mieli dzieci.

Kocham_Skippera

Każda krytyka jest hejtem? Bo wydaje mi się, że wiem o czyim hejtowaniu mówisz;p

ocenił(a) serial na 9
Kocham_Skippera

Wydaje mi się ,że Bjorn ma 16, góra 17 lat. Chłop jest wielki ale ma to w genach, gania o lasach, wcina ekologiczne jedzonko, nie siedzi przy kompie ;) to i wygląda jak milion $
Był taki wątek w serialu - Ragnar zabrał go na jakieś święte spotkanie ( gdzie składano ofiary z ludzi) i o ile pamięć mnie nie myli, argumentował to tak, że 11 letni chłopiec już może brać w tym udział...czy coś w ten deseń ;)

ocenił(a) serial na 9
Kocham_Skippera

Oj od razu hejtowanie :)
Wydaje mi sie , ze mnich zrobil sobie maly rachunek sumienia i byc moze wroci w jakims minimalnym procencie do "dawnego ja".Nie pisze tu o ponownym nawroceniu wiary w Boga-bo to byloby smieszne- czy odmowie w kolejnych podbojach ale np o zabijaniu.
Oczywiscie moge sie mylic bo sa to tylko niesmiale spekulacje ale byc moze zapomni o radach Ragnara by zabijac bez zawahania... co kiedys moze przyniesc mu zgube.

irlandia28

Ozdóbka to pierścień naramienny pełnoprawnego wojownika czy coś w tym stylu. Floki się przyp...la do każdego kto kwestionuje/jest zagrożeniem dla wiary wikingów. Kpił też z Rollo, który przyjął chrzest dla picu.

ocenił(a) serial na 9
Arg

aaa no widzisz, o chrzcie Rollo zupełnie zapomniałam...

irlandia28

Dodatkowo Floki może być zły, że kapłan w odpowiednim momencie się nie poświęcił bogom i za niego poświęcił się tamten wiking w Uppsali. Ale jakby na to nie spojrzeć, kapłan jest Ragnarowi bardziej przydatny żywy jako przewodnik turystyczny po Anglii i tłumacz.

ocenił(a) serial na 10
irlandia28

Jakby Twoją codziennością były grabieże i napady to zapewne też odurzałabyś się przed taką zabawą... Będąc naćpanym łatwiej o wpadnięcie w bitewny amok. Berserker!!

_Rutek_

Bardzo mi się podobał odcinek - w zasadzie za wszystko: wątki z Ragnarem <całość>, wątek z Rollo w wiosce <klawa scena, w której ten dziadek mówi mu, że bogowie chcą, aby odkupił swoje winy i musi bronic żony i dzieci Ragnara.. oczywiście w to uwierzył xP>, wątek Lagerthy też wreszcie ruszył z kopyta, no słowem fajnie się to oglądało <no i kolejny odcinek który rozmachem <ilością statystów? xD> przewyższa sezon 1-wszy - fajooosko>.