Wikingowie: Sezon 5 Wikingowie sezon 5, odcinek 16
odcinek Wikingowie (2013-2020)

Wikingowie | Budda

The Buddha 45m
7,7 1,0 tys. ocen
7,7 10 1 1031
Wikingowie
powrót do forum s5e16

s05e16

ocenił(a) serial na 10

Chyba Eckbert widział w Judith równą sobie, bo widać, że kobieta, gdy chce potrafi być bezwzględna czy niemal psychopatyczna, a taka miła dziewczynka była.

I Eckbert taki mądry, wręcz wieszcz nie przewidział tego? :) hmmm

ocenił(a) serial na 6
jocisko

Robią z niej na siłę taką Lady Macbeth. Przedtem nie przejawiała takich skłonności, ale myślę że teraz albo oszaleje albo zapłaci głową za to, co zrobiła.

I tylko Ethelreda szkoda- własna matka go "wyruchała". Wystawiła go od początku do końca, a to przecież on był tym pierworodnym synem i jakby nie było prawowitym spadkobiercą tronu... Ciekawe co na to Alfred jak ozdrowieje, być może sam uzna że mamuśka za dużo sobie pozwala i zrobi z nią porządek.

ocenił(a) serial na 10
Naethalee

Dlatego sądzę, że oni wszyscy w tej swojej mądrości nie pomyśleli o tym jak Ethelred może zareagować i jak to wszystko padnie, gdy bękart zostanie królem.

jocisko

Kiedyś jej ucho już odcięli, wcześniej dawała na lewo i prawo... cóż, normalna nie jest :) Ale ogólnie to bardzo ciekawa postać i też świetnie zagrana przez Jennie Jacques.

A co do odcinka to tempo zwolniło w porównaniu z poprzednim, ale było dobrze. Myślę, że niewielu spodziewało się takiego końca jednego z braciszków...

ocenił(a) serial na 10
MagicTranceSessionTV

No taka d*podajka to ona nie była... a wróć romansowała z teściem.... ehhh

jocisko

moment, w którym król Alfred przekazuje "Wikingom" ziemię i leci w nim muzyka- ten sam kawałek leciał w odcinku, w którym Ragnar miał wizje w łodzi i widział swój dom, Laghertę, dzieci i Athelstana:)))taki szczególik, ale aż mi się oczy zaszkliły, bo tamten moment z wizją mnie szczególnie wzruszył:)

jocisko

Skąd wszyscy piszą Eckbert? Po polsku jest Egbert, po angielsku Ecgberht. Nie wiem skąd pojawił się ten często powielany błąd.

ocenił(a) serial na 8
jocisko

tytuł matki roku wędruje do....

A tak serio, to strasznie mi to nie pasuje do Judith jaką nam pokazywali w serialu. I zachowanie braciszka też bez sensu - nagle zaufał bratu, walczył za niego, uratował go, potem Alfred zachorował a braciszek znowu knuje.

Twórcy pozbywają się w ekspresowy sposób nadmiaru postaci - Heahmund, braciszek, bo po prostu nie mają pomysłu na rozwój postaci.

g_grzywaczewski

Tempo jest zastraszająca... odcinek 14 - ginie Wieszcz, 15 - Heahmund teraz 16 brat Alfreda. Jakby nie patrzeć istrotne postacie. Kto następny?

ocenił(a) serial na 10
peter123321

Judith - 17
Baldur - 18
?????? - 19
Lagertha - 20 (ale pewnie dowiemy się o tym w sezonie 6)

ocenił(a) serial na 10
g_grzywaczewski

On nie knuje moim zdaniem tak jak kiedyś po prostu potrzebował odpoczynku, gdyż nie mógł zabić brata co go osobiście zaskoczyło. Był do niego przywiązany w jakiś sposób lub po prostu nie mógł zabić człowieka z premedytacją i to nie obcego. Mamusia zaś wolała dmuchać na zimne.

jocisko

Wychodziłoby trochę że jedynym co go powstrzymuje przed zdradą jest osobista więź z bratem i to że to matkę, a nie jego, oskarża o swoją sytuację.

jocisko

Szkoda że ubili brata a nie Flokiego. No ale to byłoby zbyt piękne gdyby tak jeden po drugim razem z tym nieszczęsnym biskupem zginęli.

Odcinek całkiem fajny, brak biskupa i Lagherty robi robotę, nawet Floki tak nie irytuje... choć nie wróć, irytuje nadal.

Wątek z Buddą taki na siłę że aż strach. Tylko mi się skojarzyło trochę z wciskaniem tej Chinki do boku Ragnara? Reszta braci też robiła jakieś takie miny i akcje w stylu ojca (ten ochrzczony to w ogóle kropka w kropkę) więc się zastanawiam nawet czy to aby nie było wciśnięte po to aby pokazać który brat co odziedziczył po ojcu.

jocisko

Nuda się zrobiła z serialu, przeciąganie zeby zapelnic odcinek.

Zazębia sie z Last Kingdom, nie tylko dlatego, ze Alfred i Aethelred to postacie historyczne.

ocenił(a) serial na 10
jocisko

Może to przez same oczy i spojrzenie aktorki ale ona od początku wydawała mi się psychopatyczna.